IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CHeeToS


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2023, 16:51   #1
Banlı Üye
RuzqaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Basit bir baş dönmesi deyip geçmeyin! Ciddi hastalıkların sinyali olabilir! Baş dönmesi neden olur?

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, baş dönmesinin bir hastalık olmamakla birlikte denge sistemi ile ilgili bir problemden kaynaklanan semptom olduğunu söyleyerek, “Baş dönmesi şikayeti olan hastalar acil servise sık başvuran bir grup olup, bu şikayet iyi huylu bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi hayatı tehdit eden bir hastalığa da bağlı olabilir” dedi.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, baş dönmesi ve halk arasında bilinen vertigo hakkında bilgiler verdi. Baş dönmesini, kişinin kendi etrafında dönmesi ya da çevrenin kişinin etrafında dönmesi diye tanımlayan Doç. Dr. Faik İlik, “Halk arasında vertigo olarak bilinen ‘Benign pozisyonel paroksismal vertigo’ tekrarlayan baş dönmesinin en sık nedenidir. Hastalar yatağa yatarken ve kalkarken, döndüklerinde baş dönmesi olduğunu tariflerler.

Baş dönmesi kısa süreli ve şiddetlidir. Sabahları kalktıklarında daha şiddetli olabilir. Hastalarda gün içinde de sersemlik hali olabilir. Bir süre sonra şikayetleri gerilese de aylar, yıllar sonra tekrar edebilir. Tanıya yardımcı olacak en önemli bulgu ise ilgili doktor tarafından yapılacak olan pozisyonel testtir.

Tanı konulduktan sonra Epley Manevrası ise etkin bir tedavi sağlar. Hastalarda manevra sonrası bir süre daha baş dönmesi olabilir. Bu nedenle kontrollerinde tedavi edici Epley Manevrası tekrar edilebilir” dedi.

Baş dönmesinin çeşitli nedenlerle tetiklenebileceğini vurgulayan Doç. Dr. İlik, “Baş dönmesi şikayeti olan hastalarda hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara gibi beyin damar hastalığı açısından risk faktörleri ile birlikte muayenede nörolojik bulgular varsa radyolojik görüntüleme yapılmalıdır. Bu görüntülemeler tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi tetkiklerdir” şeklinde konuştu.

"BAŞ DÖNMESİ ŞİKAYETİ GENİŞ BİR YELPAZEDE HASTALIĞA BAĞLI OLAN BİR SEMPTOM"

Baş dönmesi şikayetinin birçok hastalığa bağlı olabileceğini belirten Faik İlik, “Baş dönmesi beyin damar tıkanıklığına bağlı ise zaman kaybetmeden uygun tedaviye başlanmalıdır. Özellikle ilk 4-5 saatte verilecek olan damar açıcılar hayati önem taşımaktadır. Eğer baş dönmesi beyin kanamasına bağlı ise beyindeki ödemi çözmeye bağlı tedavi ya da cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Sonuç olarak baş dönmesi şikayeti geniş bir yelpazede hastalığa bağlı olan bir semptom olup hastalar ilgili branştaki doktorlar tarafından değerlendirildikten sonra nedeni bulunarak tedavi edilmelidir” diye konuştu.
 
Alt 10 Mart 2023, 16:56   #2
Standart

çok fena

________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:52.