IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2020, 10:31   #1
Standart Girisimcilikte Yaraticilik Nedir, Neden Onemlidir?

Girisimciler is dunyasinda basarili olmak icin yaraticiliga ihtiyac duyarlar cunku yaraticilik uretkenlik icin sarttir. Neyse ki bu yeti ogrenilebilir ve sonradan kazanilabilir. Girisimcilik karmasIk bir kariyer yoludur. Girisimcilikte bireylere tutku ve kararlilik gibi yardimci olabilecek bircok ozellik vardir. Bununla birlikte, ozellikle bir ozellik diger her seyden daha degerli olabilir ve bu da yaraticiliktir Mesela tum dunyada sporcularin yuzyillardir kullandigi bir spor malzemeyi uretmek icin gereken hayal gucu ve yaraticiliktir. Ya da spor icecekleri ureten bir girisimci nefroloji ve futbol gibi birbirinden apayri iki uzmanlik dalini birlestirerek bu icecegi icat etmistir. Iste orneklerde verildigi gibi bir girisimcinin yaratici olmasi isinin basarisi icin cok onemli bir avantajdir. Bu yazida girisimcilikte yaraticiligin ne oldugu ve onemi uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Isletmede Yaraticiligin Rolu Nedir?
Yaraticilik onemlidir, cunku bir nevi inovasyona benzemektedir. Is dunyasinda cok fazla rekabet var ve sadece bir adim onde kalabilenler basarili olabilmektedirler. Bir isletme yaratici potansiyelini ortaya cikardiginda, bu sahip oldugu bakis acisi ona bir adim oteye tasima firsati yaratir. Ayrica, isletmenin amacini ve hedeflerini hatirlatabilir.
Kuruluslar bugun oldukca rekabetci, kuresel bir ortamda faaliyet gostererek yaraticiligi cok onemli hale getirmektedir. Yaraticilik, buyuk fikirleri besleyen, calisanlarin dusunce tarzini zorlayan ve yeni is firsatlarina kapi acan durumdur. Yaraticilik ve inovasyon genellikle bu nedenle birbirinin yerine kullanilir, ancak iki ayri kavramdir.
Inovasyon sadece bir sey degil bircok yetkinlik durumudur. Yaraticilik farklidir cunku yaraticilik yenilikci olmanin bir mekanizmasidir. Bir kisi harika fikirlere sahip olabilirs, ancak yenilikci olmayabilir. Isletmelerde yaraticilik, ust duzey liderlik tarafindan oncelik verilmesi gereken onemli bir ilk adimdir. IBM’in 1.500’den fazla ust duzey yonetici hakkinda yaptigi bir arastirmada fikir birligi oldugu gorulmektedir. Yaraticilik, gelecekteki is basarisi icin bir numarali faktor olarak belirtilmektedir. Diger faktorler olan yonetim disiplini, durustluk ve hatta vizyonun ustundedir.
Bunun bir nedeni: Yaratici liderler belirsizlik konusunda daha rahatlardir. Ve endustriler gelismeye devam ettikce, is hedeflerinin ve onceliklerinin degismesi gerekecektir. Ankete katilan 10 CEO’dan sekizi endustrilerinin onemli olcude daha karmasIk hale gelmesini beklediklerini dile getirmektedirler ve bu anlamda yaraticilik buyuk bir avantajdir. Bununla birlikte, sadece yuzde 49’u kuruluslarinin donusumu ele alacak donanima sahip oldugundan eminlerdir.
Mesela Apple gibi bircok perakendeci, deneyimler yaratarak bu meydan okumaya cikmaya calismaktadir. Ornegin Starbucks’i ele alalim. Musteriler mevsimlik iceceklerden fazlasini ziyaret eder; ve ozellikle ambiyans icin orayi tercih etmektedirler. Sicak, davetkar ic renk dekorasyondan, alternatif muzige ve cogu zaman bir mahalleden ilham alan mobilyalara veya sanata kadar pek cok sey, markanin tezgahin arkasinda sattigindan daha fazlasini musterilerine sunmaktadir.
Mesela Target baska bir ornektir. Bu zincir yakin zamanda 1.800’den fazla magazasini nasil yeniden tasarlayacagini planladigini aciklamistir. Bir degisIklik, alisveris yapanlarin iki magaza girisinden birini secerek kendi maceralarini secebilecekleri bir markadir. Birincisi, musterileri, kendi kendine odeme seritleri ve herhangi bir cevrimici siparis alma secenegi iceren, kap ve secebilecekleri yiyecek, sarap ve bira dukkanina goturecektir. Ikinci giris, musterileri magazanin diger guzellik, moda, ev ve elektronik alanina goturmektedir. Bu markalar deneyimlerini satmaktadirlar ve bu deneyimlerin iyi tasarlanmis olmasi gerekmektedir. Iste yaraticilik buna katkida bulunur ve iyi tasarima ilham vermektedir.



Girisimciler Yaraticiligi Nasil Gelistirebilirler?
Girisimci yaratici olmadigini dusunse bile, bu ogrenebilir. Kisi icinizde yasayan yaraticiligi nasil kullanacagini ogrenmesi icin yaraticiligi incelemesi gerekir. Girisimcilerin beynini yenilemeleri ve yeni fikirleri dusunmek icin bilgisayar ekranindan kalkmalari ve uzaklasmak gibi kendi yaraticiliklarini gelistirmesinin bircok basit yolu vardir. Bir girisimci aklina gelen her yeni fikri yazmalidir. Onemsiz gorunse bile hicbir seyi atlamamalidir. Iraksak dusunme yaratici fikirler uretir ve her dusunceye dikkat ederek farkli dusunmenin onunu acmis olmalidir.

Yaraticiligin Faydalari
Cade Miles ve World Housing Solution’in kurucusu ve CEO’su Ron Ben-Zeev, yaraticiligin neden bu kadar guclu bir girisimci guc oldugu ve baslangic ortaminda en iyi nasil kullanilabilecegi hakkindaki dusuncelerini paylasmistir. Bu dusunceler su sekildedir:
• Yaraticilik yasamda zekadan daha buyuk bir basari gostergesidir: Cogu egitim kurumu ve isletmesi hala zekaya yaraticilik konusunda deger vermektedir. Bununla birlikte, zeka ozneldir ve yaratici bireyler, bu yaraticilik uygun sekilde kullanildiginda bir sirkete buyuk faydalar saglayabilir. Ben-Zeev, bunun sokak zekasina karsi kitap zekasi tartismasina benzemektedir. New York’ta zeki oldugu dusunulen bir kisi, bu ortamda hayatta kalmak icin gerekli bilgiye sahip degilse Amazon ormaninda olebilir. Seklinde aciklama yapmistir.

• Yaraticilik gelismek icin yapiya ihtiyac duyar: Yaratici problem cozme, son derece odaklanmis ve disiplinli bir dusunce ile kullanildiginda en iyi sonucu verir. Isin puf noktasi titiz ama sert degildir. Yaraticiligi inceleyen bilim adamlari, yaratici atilimlar yapmak icin yakinsak ve iraksak olmak uzere iki dusunme tarzini birlestirmenin gerekli oldugunu soylemektedirler. Yakinsak dusunme son derece analitiktir ve mevcut veriler isiginda dogru bir cozume ulasmaya odaklanirken, farkli dusunme bircok olasi cozumu kesfederek yaratici fikirler uretir. Bir baslangic, yakinsak dusunme tarzlariyla dogru yaratici gerginligi korumak icin farkli dusunme yollarinin genis bir zaman icinde insa edilmelidir.

• Yaraticilik ogrenilebilir: Herkesin yaratici potansiyeli vardir ve yaratici dusunce sureci gelistirilebilir ve guclendirilebilir. Yeni hobiler ve beceriler ogrenmek, yeni sinir aglarini yerlestirmek icin harika bir yoldur, ancak yeni bir sanat formu ogrenmek, yaratici problem cozme becerileri gelistirmede zihni egitmek icin en iyi yontemlerden biridir. Sanat, farkli dusunmenin kullanilmasini gerektirir. Ek olarak, Ben-Zeev, gozlemleyebilir ve baskalarindan ogrenile bilinecegini savunmaktadir. Kisinin kendini uzmanlik alani ile sinirlamamasi gerekir.

• Yaraticilik en iyi disiplinlerin kesisim noktasinda gerceklesir: Cigir acan kesiflerin cogu, iki veya daha fazla disiplin carpistiginda ortaya cikar. Cogu insan carpismalardan korkar, ancak yaratici carpismalar tesvik edilmelidir, cunku bir sorunu yeni bir perspektiften gormenize izin verirler. Yaratici problem cozenler genellikle iki farkli uzmanlik alanini birbirine baglayabilir ve potansiyel cozumleri bir alandan ilgisiz bir alana cevirebilir.



• Yaraticilik bir armagandir: Kisi bir girisimciyse veya girisimci olma vizyonu varsa, olasiliklar dogustan gelen yaraticiliga sahip olan birkac kisiden biridir. Sadece bu dallanma ve orijinal bir is kurma fikirlerine sahip olmak yaraticilik ile ovunur. Girisimcilerin bir sirket kurmasinin tum nedenleri, en basta bir tane ongormus olmalaridir. Yaraticilik olmadan, fikir veya vizyon yoktur. Ben-Zeev, genellikle, bir sorunu su anda piyasada bulunan herkesten daha akilli, daha iyi, daha verimli bir sekilde cozebileceklerine inanan kurucularin vizyonu tarafindan yonlendirilir seklinde dusunmektedir. Cozumu gorsellestirme ve gelistirme ve uygulama yetenegi, sirketleri baslatan ve yonetenleri korukleyen seydir. Bu, yaraticiliklarinin arkasindaki itici guctur.
Yaratici bir dusunce sureci onemli olmakla birlikte, bir girisimcinin ihtiyac duydugu tek ozellik degildir, ayni zamanda bir tur resmi egitime de ihtiyaclari vardir. En basarili insanlar kendi alanlarinda uzman kisilerdir. Kalicilik ve dayaniklilik onemlidir, cunku en iyi girisimci bile basarisizlikla karsi karsiyadir. Sorun basarisiz olmakla ilgili degil, basarisizlikla ilgili ogrenilen ders ve geri donme yetenegi onemlidir. Girisimciler, sunuldugunda firsatlari gorebilmeli ve bunlardan yararlanabilmelidir. Bu fikirleri ve vizyonlari uygulamak en onemli faktordur ve hayallerin pesinden gitmek gerekir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:20.