IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Ödev ve Tezler Ödevler ve tezler ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2020, 10:28   #1
Standart Yaratici Reklam Stratejileri Ve Temel Asamalari

Bir markanin basari gosterebilmesi icin oncelikle belli bir reklam stratejisi olusturmasi gerekir. Bu reklam stratejileri ve asamalarindan ise su sekilde bahsedebiliriz:

Marka Imaji
Bu stratejiyi uygulayan ve gelistiren kisi David Ogily’dir. Ogily’e gore bir reklamcinin en onemli gorevi, markaya bir kimlik verip marka imajina reklam sayesinde katki saglamaktir. Marka imaji tuketicinin kendi zihninde yasar. Bu sebeple markanin yalnizca urun farkliligi degil, tuketicilerin zihinlerinde de farkli bir imaj algisi yaratmasi gerekir. Benzer hizmete ve urune sahip binlerce markanin, farklilik yaratabilmesinin en onemli yolu ise tutarli ve dogru marka imaji yaratabilmektir. Bunun icin de markanin degerlerine, varlik nedenine ve hedeflerine uygun bir marka kisiligi yaratmasi gerekir.



Marka imajini yansitmanin en basit yolu olarak bilinen reklamlarda tuketici ile iletisim, psIkolojik etmenler ve duygusal degerler uzerinden kurulur. Dolayisiyla markam bir insan olsaydi neler yapardi, nasil bir kisiligi olurdu, nerede yasardi, spor yapar miydi, ne giyerdi gibi sorulari sordugunuzda aldiginiz yanitlar, markanizin kisiligini ortaya cikaracaktir.

Temel Satis Vaadi
Reklamlar, temel satis vaadi stratejisi ile hem markanin neyi en iyi sekilde yaptigini belirler, hem de bunun tuketiciye saglayacagi faydalar uzerinde durur.

Lovemarks
Marka evriminin ileri bir asamasi olarak gorulen Lovemarks olmak, sadakat isteyen bir durumdur. Bu da o kadar kolay bir sey degildir. Cunku lovemark olabilmek icin tuketicilerle duygusal bir bag kurmak gerekir. Duygusal bag kurabilmek icin de dogru tuketici ic goruleriyle olusturulmus bir iletisim mekanizmasi gereklidir. Bu iletisim agiyla birlikte markanin duygusal degerlerine sahip cikan tuketici ise o markanin marka elcisi haline gelecektir ve bu markalar da digerlerinden bir sinif yukarida olacaktir.

Konumlandirma
Konumlandirma, 1990’li yillardan gunumuze kadar uygulanan bir reklam stratejisidir. Konumlandirma stratejisine gore hizmet ya da urun, tuketicinin zihnine yerlestirilmeye ve burada belli bir konum kazandirilmaya calisilir.

Yeniden Konumlandirma Stratejisi
Hedef kitlenin cok hizli bir sekilde degisimi, bircok firmanin sahip oldugu konumu yitirmesine yol acmaktadir. Bunun icin de markalar urettikleri mal veya hizmetler icin yeniden konumlandirma yoluna gitmektedir. Bu strateji markanin, kullanim alaninin otesinde yer alan alanlarda da kullanilmasini amaclar. Boylelikle ayni urun ve ayni marka ismiyle yeni kullanim alanlarina dogru bir genisletme yapilir.



Star Stratejisi
Bu stratejiye gore marka, star olan bir kisi veya kisilikle ozdeslestirilir. Yani markanin bu stratejiyle kisa sure icinde star haline gelmesi amaclanir.

Reklam Stratejilerinin Temel Asamalari
Belli bir reklam stratejisi olusturulabilmesi icin yapilmasi gereken ilk sey, hizmet ya da urunu tuketicinin zihninde konumlandirabilmektir. Bunu yaparken de pazardaki yeni gelismelere ve trendlere ayak uydurup yaratici bir plan uygulamak gerekir.

1- Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Hedef kitle, belirli bir cercevedeki bir grup ya da birkac farkli grubu kapsar. Dolayisiyla hedef kitle, urunu alan kisiler, urunu satin alinmasina karar veren kisiler ya da urunun satin almasini etkileyenler olabilir. Bu durumda da genel anlamda uc kriter belirlenmesi gerekir:

a) Ihtiyac ve istekler: Bu asamada gunluk yasam icerisindeki pratik kullanimdan ve kisinin urunle kendine kattigi degerlerden bir degerlendirme yapilir. Daha sonra da bu ihtiyac ve istekleri urunun karsilayabilecegi mesaji verilir.

b) Demografik ogeler: Cinsiyet, yas, meslek, ilgi alanlari, gelir, gruplarin dusunsel anlamda barindirdigi soyut degerler gibi etkenler saptanmalidir.



c) Davranislar: Tuketicilerin hangi urunu ne durumda ve ne zaman kullandigi, firma hakkindaki farkindalik derecesi, tuketiciyi kendi urunlerimizi deneme ya da kullanma konusunda ikna etmek icin hangi tur oge ya da tekliflerin cazip olabilecegi belirlenmelidir.

2- Urun Konsepti
Urun konsepti, markayi diger firmalardan ayiran ozellikleri ya da degerleri ifadelendirme asamasidir. Urunu belirli bir bicimde konumlandirirsak, o urunun temsil etmis oldugu degerleri ve hedef kitlenin bu urunu nasil algilayacagini da kendimiz belirlemis oluruz. Bu asamada, tuketiciye cazip gelecek ya da kendisiyle eslestirebilecegi degerler grubu yaratmamiz gerekecektir.

3- Mecra Secimi
Reklamin yayinlanacagi mecra seciminde; butcenin, pazarlama hedeflerinin ve hedef kitlenin genel ozelliklerinin hesaba katilmasi gerekir. Televizyon, dijital medya, radyo, gazete, dergi ve posta reklamlar icin kullanilan oldukca yaygin mecralardan bazilaridir.

Mecranin belirlenmesinin ardindan, reklamin yayinlanmasi icin belli bir zaman diliminin planlanmasi gerekir. Bu asamada gun, hafta, ay ya da yil icinde olacak bicimde bir zaman dilimi belirlenir ve reklamlar o zaman dilimi icinde yayinlanir.

4- Reklam Mesaji
Reklam mesaji; reklamdaki yazili ve gorsel ogelerin, pazarlama hedeflerinin ve urunun sahip oldugu deger ve ozelliklerin bir birlesimidir. Reklam mesajinda, uzerinde durulmasi gereken temel ogeler sunlardir:

• Urunu, diger markaya ait benzer bir urunden ayiran temel ozellikler ya da degerler nelerdir?
• Reklamda tuketicilerin urunu ne sekilde degerlendirmesini istiyoruz?
• Tuketici rakip firmalari nasil konumluyor?
• Tuketicileri, reklami yapilan urunu satin almaya ne sekilde ikna edebiliriz?
• Rakiplerimizin kendilerini konumlandirmalarinda guclu ve zayif noktalari nelerdir?

5- Yazili icerik
Bu tur bir icerigin hazirlanmasindaki temel amac, hizmet ve urun ve hakkinda bilgi vermek ya da urune bir deger atfetmek olabilir. Firmalar, pazarlama hedefleriyle one cikardigi urunun faydalarini ve temel ozelliklerini birlestiren bir slogan olustururlar. Daha sonra da reklamin diger ogelerini gelistirirler. Akilda kalici bir reklam icerigi yaratmak urun acisindan onemli olmakla beraber, urun ya da hizmete dair belli deger ve ozelliklerin goz onunde olmasi reklamin satisa donusmesinde cok daha etkili olacaktir. Bu bakimdan reklam metni hazirlarken, tuketiciye iletilmek istenen mesaji net ve acik bir bicimde ifade etmek kullanilan en etkili yoldur. Bu yuzden reklamlarda kullanilan baslik, reklamin ana temasini tuketiciye cok iyi bir sekilde anlatan bir ifade olmalidir.

6- Gorsel Icerik
Gorsel icerikten kasit; renkler, kullanilan bosluklar, goruntuler, yazi bicimleri ve buyuklukleri gibi reklamdaki gorsel ogelerin belirli bir amac ve mantik ve dahilinde kurgulanmasidir. Bu ogelerden yola cikarken reklamin hizli bir sekilde dikkat cekmesi gerektigini dusunmeliyiz.

7- Reklam Butcesi
Reklam butcesi, reklam stratejisi olusturulmadan once ya da reklam stratejisi gelistirildikten sonra belirlenebilir. Kucuk firmalarin ilk once butcesini belirlemesi, her zaman daha uygun olacaktir. Cunku ilk once reklam butcesi belirlenirse diger ogeler de butceye gore ayarlanmis olur. Bunun sonucunda ise firmalar, daha sonradan kendini zarara ugratacak herhangi bir surprizle karsi karsiya kalmamis olurlar.

Reklam butcesi olustururken en cok kullanilan yontem, gecmisteki satis oranini da hesaba katmaktir. Boylelikle reklam, tuketici nezdinde etkisiz bir reklam olsa bile, bu durum firmayi maddi anlamda zora sokan bir sonuca neden olmaz. Geliri yuksek ve biraz daha buyuk firmalar ise; firma birikimlerini, gelecekteki satis tahminlerini ve pazar paylarini mutlaka hesaba katmalidirlar.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:39.