IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IRCd Makaleler IRCd hakkında her türlü makalelere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 09:18   #1
Standart Karadeniz liler Şekerde !!!

Karadeniz Sohbet odaları

Merhaba sevgili okurlar..Bugün sizlerle Karadeniz kalbi olan Trabzon'dan bahsedeceğim.Bir çoğunuzun da bildiği üzere Karadeniz in hemen hemen her şehri, turistik bir yapıya sahiptir. Bende bunun üzerine gezilecek yerler, örf adet,yiyecek, içecek bunları aktarmaya çalışacağım... İlk olarakGenel Bilgiler / RehberTrabzon, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bölgesinin Samsun’dan sonra ikinci büyük şehri. Tarih boyunca da gerek ticaret yolu, gerekse de liman şehri olması dolayısıyla önemli bir kent olmuş. Uzun yıllar göç veren Trabzon’un nüfusu, bugün 800 bine yaklaşmış. Göç vermesindeki en önemli etken hiç şüphesiz Karadeniz’in geçit vermeyen dağları. Şehir batı ve doğu iki yakaya doğru büyümesini sürdürüyor.
Karadenizin incisi

Deniz ve doğa turizmi açısından son yıllarda ünü artan kentte, özellikle yayla turizminde de büyük gelişme gözlemleniyor. Trabzon’un Vakfıkebir, Maçka, Araklı, Of, Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Arsin, Yomra olmak üzere 9 tane ilçesi vardır. Kentin etrafı yeşilliklerle çevrili olsa da, kent merkezi genel olarak kalabalık ve biraz da sıkışıktır. Ancak yaylaları, Uzungöl, Çaykara gibi doğal güzelliklerin yer aldığı beldeleri Trabzon’a gezecekleri keyifli anlar yaşatırİklim / Hava Durumu / Ne Zaman GidilirTrabzon’da yıl genelinde yağışlı bir hava hüküm sürer. Kışlar çok soğuk geçmese de genelde yağışlıdır.
SıcakLık DereCesi

Kış sıcaklık ortalaması 5-10 derece civarındadır. Yazın ise 27 derece sıcaklık ortalaması görülür. Yazın bile yağmur yağması kent için sıradan bir durum. Şehirde oldukça nemli bir hava vardır. Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.Nasıl GidilirTrabzon Havalimanı, denizin hemen yanında bir havalimanıdır. Bu yüzden iniş ya da kalkışlar biraz ürkütücü gelebilir.

Ancak havalimanından kent merkezine ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezine 6 km uzaklıktaki havalimanından dolmuş ve taksi ile ulaşım var. Yine Rize gibi civar şehirlere ya da diğer ilçelere de havalimanının yakınından otobüsler kalkıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinden de Trabzon Havalimanına direkt yolcu seferleri yapılıyor.Trabzon ayrıca karayolu hattı üzerinde bulunduğu için bir çok şehirden otobüs ile ulaşım vardır. Yine tren istasyonu da şehir merkezinden geçiyor.Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilirTrabzon’da balık, pide gibi yemeklere bir de Karadeniz mutfağına düşkünseniz şanslısınız. Şehre özgü yemeklerin başında hamsi geliyor. Kent merkezinde küçük büyük pek çok balık lokantası hatta sadece hamsi yapan yerler görebilirsiniz. Bir diğer yöresel lezzet ise pide. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] pidelerine düşkünler için güzel adresler var.

Yine el yapımı hamurdan yapılan bir tatlı olan laz böreği, bol tereyağlı kuymak, bir tür omlet olan kaygana, popüler diğer lezzetler. Ayrıca Trabzon’un ilçesi Akçaabat ile anılan Akçaabat köftesi, Maçka sütlacı ve büyük yuvarlak uzun süre bayatlamayan Trabzon ekmeği yöreye özgü diğer lezzetler. Trabzon’un tereyağı da meşhur. Kendinize sarı renkli lezzetli Trabzon yağlarından da satın alabilirsiniz.Önemli Yerler / Gezilecek YerlerSümela ManastırıMaçka’da çok yüksek bir tepeye inşa edilen Sümela Manastırı kentin simge eserlerinden birisi. Binlerce yıl önce böyle bir tepeye dönemin zor koşullarında inşa edilmiş olması manastırın değerini arttırıyor. 365-395 yılları arasında inşa edilmiş Manastır Maçka ilçesinde yer alıyor. Burası müze olarak ziyaret edilebilir.

Ayasofya MüzesiTrabzon’un simge yapılarından birisi de şehir merkezindeki Aya Sofya Müzesi.1250-12560 yılları arasında kilise olarak inşa edilen Ayasofya, yüksek yuvarlak kubbeleriyle dikkat çekiyor. Burası müze olarak ziyaret edilebilir.BoztepeŞehrin kuşbakışı manzarasını seyrederken lezzetli çay içmek isterseniz, adresiniz Boztepe olmalı. Buranın manzarası şahane. Gündüzü de gecesi de ayrı güzel. İsteyenler demlikle çay satın alabiliyor.UzungölTrabzon fotoğraflarını süsleyen doğa harikası Uzungöl etrafı dağlarla çevrili yeşillikler içerisinde harika bir yer. Burada konaklama yapabileceğiniz çok sayıda pansiyon var.Atatürk Evi ve MüzesiAtatürk Evi yazlık bir köşk olarak yapılmış dönemin tüm şatafatını taşıyan bir ev.
Atatürk burada kaldığı için Atatürk Evi adı verilmiş, Atatürk burada mal varlığını Türk halkına bağışladığını belirten vaziyetnamesini kaleme almış. Güzel bir bahçesi de olan köşk müzeye çevrilmiş.Ortahisar CamisiKilise olarak yaptırılan Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen Trabzon’un en eski eserlerinden birisi.Gülbahar Hatun TürbesiYavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Sultan anısına yaptırdığı türbe. Sekiz köşeli türbe taş işçiliğiyle yapılmış.Trabzon MüzesiTrabzon’un ünlü bankerlerinden Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılmış bir köşk. Köşkün bütün yapı malzemeleri İtalya’dan getirtilmiş.
Bugün müzeye çevrilmiş.YaylalarTrabzon’da gezebileceğiniz çok sayıda yayla var. Bazılarında elektrik su konaklama yerleri bazıları ise tamamen doğal halde kalmış elektriği suyu bile bulunmuyor. Lapazan, Haçka Obası bunlardan biri.ÇaykaraTrabzon’un gölleri ve şifalı sularıyla ünlü bir ilçesİ. Şehre 75 km uzaklıktaki Çaykara’nın kaplıcaları da meşhur.Alışveriş / Ne AlınırTrabzon’da gümüş ve altın telkâri işçiliğinden çok güzel takılar bulabilirsiniz. Hatta yıllardır modası geçmeyen klasik haline gelmiş kalın Trabzon bileziklerini pek çok kadın 3 kuşaktır kullanıyor bile. Altın ve gümüşçüler çarşısına mutlaka uğrayın. Yöreye has dokuma peştamal de satın alabilirsiniz. Yine kentte ahşap oyma güzel hediyelik eşyalar var.
Damak tadına düşkünler içinse meşhur Trabzon tereyağından satın alabilirsiniz.Festival / FuarAcısu / Şalpazarı (Mayıs)Karadağ Yayla Şenlikleri / Vakfıkebir (Temmuz)Karadağ Yayla Şenlikleri / Vakfıkebir (Temmuz)Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halk Oyunları Festivali / Hıdırnebi Yaylası (Temmuz)Uğurlu Yayla Şenliği (Akçaabat) TemmuzKadırga Yaylası, Alaca Yaylası, Sis Dağı / Şalpazarı (Temmuz)Sürmene Kültür ve Turizm Şenligi / Sürmene (Temmuz)Ve daha nice özelliği ile Trabzon...Eğer hala gezmedi iseniz mutlaka gezilecek yerler listesine ekleyin..💡
________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:31.