IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2020, 19:32   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Trehaloz’un Kullanimi, Gida Kaynaklari, Tehlikeleri ve Yararlari

Trehaloz iki glikoz molekulunu baglayan ve saglik yararlari sunan bir gida katki maddesidir. Trehalozun potansiyel kullanimlari goz bakimindan beyne ve sinir korunmasina kadar uzanmaktadir. Bu yazida trehaloz nedir, kullanim alanlari,yararlari ve tehlikeleri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Trehaloz Nedir?
Tremaloz veya mikoz olarak da bilinen iki glikoz molekulunden olusan bir seker turudur. Bakteriler, bitkiler, mantarlar ve bocekler trehalozu bir enerji kaynagi olarak kullanmaktadirlar. Trehaloz, bazi turlerin % 99 dehidrasyona ve tam donmaya karsi dayanikli olmasini saglamaktadir. Ayni zaman da bocekler ucmak icin yakiti olarak da kullanmaktadirlar, cunku iki molekul glikoz salgilamaktadir ve iki kat daha fazla enerji vermektedir. Gida endustrisi, trehalozun bu essiz ozelliklerini taniyarak kurutulmus ve dondurulmus gidalara katki maddesi olarak tanitmistir. Bu amacla misir nisastasindan trehaloz yapilmaktadir. Ayrica Trehaloz aylarca suren kurakliktan kurtulabilen dirilis bitkisinin (S. lepidophylla) gizli bir silahidir. Bazi mikroplar toksinler ve savunma silahlarini uretmek icin trehaloz kullanir. Ornegin, Mycobacterium tuberculosis, kisilerde inflamasyon ve akciger hasarini tetikleyen trehaloz-6’6-dimikolat (TDM) icerir.
Trehalozda, iki indirgeyici glikoz grubu bir (1,1-glikosidik) bag olusturmaktadir ve dolayisiyla indirgeme ozelliklerini kaybetmektedir. Bu bag trehalozu sicaklik ve asitlikteki sert degisIkliklere karsi dayanikli kilmaktadir. Ayrica sakkaroz veya genel sofra sekeri de indirgenmeyen bir sekerdir.

Tibbi Kullanimlari
Trehaloz suyu baglayabilmekte, nemi tutabilmekte ve bu da trehaloz goz damlasini kuru goz icin populer bir secenek haline getirmektedir. Cilt bakim urunleri, cabuk cozunen tabletler ve bazi ileri biyolojik ilaclar da trehaloz icermektedir. Trehaloz donma sirasinda hucreleri korumaktadir (kriyoproteksiyon) ve boylece organlari, kok hucreleri, semen ve farkli doku orneklerini korumaktadir. Teknolojide kullanilan fiziksel ozelliklerinin yani sira, trehalozun bazi saglik yararlari bulunmaktadir.

Sagliga Yararlari
Tartisilan trehalozun potansiyel saglik yararlari, yeteneginden kaynaklanmaktadir ve bu yararlar asagidaki gibidir:
• Otofajiyi indukleme
• Serbest radikal hasarlari ve oksidatif stres ile mucadele eder
• Suyu baglar ve nemi korur
Otofaji, mutasyona ugramis ve hasar gormus hucreleri yok eden hayati bir savunma mekanizmasidir. Otofaji eksIkligi, metabolik bozukluklar, beyin hasari, kanser, yaslanma, enfeksiyonlar ve daha fazlasinin arkasinda gizlenmektedir. On arastirmalara gore, trehaloz umut verici bir ilac adayi yapan otofajiyi artirmaktadir. Bununla birlikte, bir bilim adami ekibi trehalozun hucrelere girip otofajiyi tetikleme yetenegini sorgulamislardir. Bagirsak mikrobiyomunun trehalozun sagliga etkileri uzerindeki rolunu one surmuslerdir. Tehlikeler ve yan etkiler de gormek uzere olundugu gibi bagirsak bakterileri uzerindeki etkisinin karanlik bir tarafi olabilmektedir.

Etkileri
1) Kuru goz: Kuru gozu olan 70 hastada yapilan bir calismada trehaloz goz damlasi, semptomlari iyilestirerek yuksek hasta memnuniyetine yol acmistir. Bircogu standart goz damlasi yerine trehalozu tercih etmislerdir. 150 hasta uzerinde yapilan dort klinik calismada, hyaluronata trehaloz eklenmesi, goz damlasi etkilerini ve kuru goz semptomlarini hafiflettigi bulunmustur. Thealoz Duo, trehaloz ve hyaluronik asit kombinasyonunu iceren kuru goz icin recetesiz satilan damlalardir. Koruyucu madde icermezler ve tum kontak lenslerle kullanilabilmektedir.
2) Beyin ve sinirler: Arastirmacilar, trehalozun Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastaliklari gibi beyni zedeleyen hastaliklarin hayvan ve hucresel modelleri uzerindeki etkilerini incelemislerdir. Beyin ve sinirler uzerinde ki etkileri asagidaki gibidir:
• Otofajiyi tesvik etmek
• Protein mutasyonlarini ve beyin iltihabini azaltmak
• Koruyucu protein seviyelerini yukseltmek
• Belirtileri gelistirmek
• Hayatta kalma sansini artirmak
Amiyotrofik lateral skleroz (ALS) motor noronlara saldiran ve sonunda tam felce yol acan olumcul bir hastaliktir. Gunumuzde doktorlar hala ALS nedenlerini ve tedavi yontemlerini arastirmaya devam etmektedirler. ALS’li fareler uzerinde yapilan bir calismada trehaloz, farelerin motor noronlarinda zararli proteinlerin birikmesini ve induklenmis otofajiyi onledigi sonuca varilmistir. Sonuc olarak, hastaligin ilerlemesini yavaslatmis ve hayvanlarin omrunu uzatmistir. Teoride, trehalozun insan sitomegalovirusu (HCMV) uzerindeki inhibitor etkisi ayrica norolojik hastaliklara karsi da koruma saglamaktadir. Bir grup bilim adami diyabetik farelerin embriyolarinda, trehalozun otofajiye yol actigini ve noral tup defektlerini onledigini bulmuslardir.
3) Diyabet: Saglikli ve obez fareler uzerinde yapilan bir calismada trehaloz, kan insulininin sivri uclarini ve insulin direncini dusurdugu, yag birikimini onledigi ve kalbin hasar gormesini onledigi bulunmustur. Trehalozun glisemik indeksi ve sekere kiyasla glikoz seviyelerini ne kadar arttirdigi gunumuzde hala tartisilmaktadir. Yukaridaki calisma, endeksinin sasirtici derece de dusuk oldugunu, diger calismalarin sinir cizgisinin yuksek oldugunu gostermektedir. 20 gonullu uzerinde yapilan testler trehalozun, kan sekeri degerinde (% 38) ve insulinde (% 36), esit miktarda glikoz ile karsilastirildiginda daha hafif bir artisa neden oldugu dogrulamistir.
Yine de bu, trehalozun antidiyabetik ozelliklere sahip oldugu anlamina gelmemektedir. Klinik calismalarin diyabetik hastalarda etkinligini ve guvenligini bir seker yerine kullanabilecegini degerlendirmek gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir konuda, diger basit sekerler gibi, trehaloz ile yavas gitmek istenebilir, cunku bagirsak hizli bir sekilde 2 glikoz molekulune bolmektedir. Trehaloz icin glikozun degistirilmesi iyi bir fikir olsa da, gunluk seker aliminin uzerine eklemekten kacinilmalidir. Ayrica diyabet ve insulin direnci olan kisiler cok dikkatli olmalidir.
4) Kalp sagligi: Farelerde, bilim adamlari trehalozun otofajiyi uyarma ve mitokondriyi koruma yeteneklerini gozlemlemislerdir. Bu etki insulin direnci ve oksidatif stresin neden oldugu kalp hasarini hafiflettigi sonucuna varmislardir. Trehaloz kan damari hucrelerinde otofajiyi induklemis ve tikali kan damarlarina (insan sitomegalovirus veya HCMV) bagli bir virusu inhibe etmistir, ancak bu canli organizmalardaki potansiyel etkileri hakkinda cok fazla bilgi vermemistir.
5) Karaciger yaglanmasi: Yapilan bir calismada trehaloz farelerde, otofajiyi arttirmis, karacigerde yag birikimini onlemistir. Bir hucre calismasi ayni etkileri onermistir ve trehalozun karacigerde glukoz tasinmasini engelledigini, ancak bu calismalarin etkilerinin sinirli oldugunu bulmustur.
6) Mide korumasi: Aspirin, mideyi atlayabilen modern formulasyonlara ragmen, iyi bilinen bir mide ulseri tetikleyicisidir. Bilim adamlari, mide de daha yumusak olabilecek trehaloz iceren yeni bir aspirin formulasyonu gelistirmislerdir. Sicanlar uzerinde yapilan on calismalarda, istenen etkileri korurken ulser ve mide zarinin hasar gormesini onledigi bulunmustur.
7) Cilt UV korumasi: Test tuplerinde trehaloz cilt dokusunda otofajiye neden olmustur. Bu etkili hucre mutasyonlarini onlemis ve saglikli hucreleri UV hasarina karsi korumustur. Sonuclar trehalozun gunes koruyucu losyonlari ve diger kozmetik urunler icin umut verici bir aday olmasini saglamaktadir.

Tehlikeleri ve Yan Etkileri
ABD Gida ve Ilac Ajansi (FDA), diyet urunlerine eklendiginde trehalozu GRAS (genellikle guvenli olarak taninmaktadir) olarak etiketlemistir. Guvenlik calismalari, hamilelik ve cocukluk doneminde trehaloz tehlikesi bulunmadigini gostermistir. Trehaloz aliminin gunluk olarak 50 g veya toplam kalorinin % 10’uyla sinirlandirilmasi onerilmektedir. Amerikan Kalp Birligi, eklenen tum sekerleri erkekler icin 9 cay kasigi (36 g) ve kadinlar icin 6 cay kasigi (25 g) sinirlamayi onermektedir.

C. Difficile Salginlari
Yakin zamanda yayinlanan bir arastirma, trehalozun bir gida katki maddesi olarak kullanilmasinin agresif, antibiyotige direncli super kabarciklarin kontrolsuz bir sekilde buyumesini tetikledigini one surmektedir. Trehaloz, tehlikeli, tedavisi zor bagirsak enfeksiyonlarina neden olan bir mikrop olan Clostridium difficile (C. diff.)’nin buyumesini uyarmaktadir. Bazi C. suslari ile enfekte fareler uzerinde yapilan bir calismada diff. trehaloz olum oranini 3 kat arttirdigi gozlemlenmistir. Bu suslar trehalozda gevsemis ve daha fazla toksin uretmistir. Yazarlar, son zamanlarda C. trehalozun potansiyel rolunu destekleyen ek gercekleri ortaya cikarmistir. Bu salginlar asagidaki gibidir:
• En virulan iki C. diff. Trehaloza bagli suslar
• Genellikle tuketilen trehaloz miktarlari, buyumelerini artirmak icin yeterlidir.
• C.’de keskin bir yukselme farki bulunmaktadir. Gida endustrisi buyuk olcude trehaloz kullanmaya basladiktan kisa bir sure sonra salginlar meydana gelmistir.

Guvenlik
Elde edilen kanitlar isiginda ilave seker olarak trehalozun, cogu saglikli kisi icin onerilen miktarlarda guvenli oldugu gorulmektedir. Bununla birlikte, yukarida verilen son bulgular, trehaloz guvenligi hakkinda daha fazla bilgi edinene kadar dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu, ozellikle C. difficile enfeksiyonlarina duyarli kisiler icin onemlidir. Guvenli olmak icin, ozellikle hastane kaynakli bagirsak enfeksiyonlari gibi sindirim sorunlari varsa, trehalozdan kacinilmalidir. Diyabet ve insulin duyarliligi olan kisiler, trehaloz iceren gunluk seker alimlarina ozellikle dikkat etmelidir.

Trehaloz Gida Kaynaklari
Mantarlar, karidesler, algler, bazi tohumlar, bal ve firinlanmis urunler az miktarda trehaloz icermektedir. Trehaloz suyu baglar, oksidasyonu onlemektedir, donma ve isitma sirasinda gidanin yapisini korumaktadir. Ayrica hafif kan sekeri artislarina neden olurken tadi artirmaktadir. Bu ozellikler, trehalozu ortak bir gida katki maddesi yapmaktadir. Trehaloz bulunan gidalar asagidaki gibidir:
• Kurutulmus ve dondurulmus gidalar
• Hazir yemekler eriste, pirinc ve corbalar gibi
• Seker kaplamalari ve dolgulari
• Pismis urunler
• Deniz urunleri
Bununla birlikte cogu uretici trehalozu eklenmis sekerler veya dogal aromalar altinda etiketlemektedirler.

Trehaloz Nasil Korunur?
Kisilerin kucuk bir yuzdesi, trehalozu parcalayan bir enzim olan trehalazdan yoksundur. Bu, trehaloz iceren yiyeceklerin sindirim sorunlarina neden oldugu trehaloz intoleransina yol acmaktadir. Gronland’daki Inuitler arasinda yaygindir (yaklasIk % 8), ancak dunya capinda nadirdir. Bununla birlikte, bazi arastirmalar cogu kisinin dogru tani alamadigini, dolayisiyla bu sayilarin hafife alinabilecegini gostermektedir. Mantar tuketmeyen kisiler muhtemelen trehalazdan yoksundur. Bocek ve bakterilerde bol miktarda trehaloz bulunmaktadir. Cogu kisinin bagirsakta trehalaz oldugu goz onune alindiginda, bu kucuk yaratiklar muhtemelen evrim boyunca temel gidadir. Kisi trehaloz intoleransindan supheleniyorsa mantar, deniz urunleri, kurutulmus ve donmus yiyeceklerden kacinmak isteyebilir. Populer bir probiyotik maya S. boulardii, bagirsakta trehalaz salgilamaktadir. S. boulardii’nin bagirsak trehalaz aktiviteye 25 – % 45 fareler uzerinde yapilan bir calismada. Bir hucre deneyinde, bu enzim insan formundan 175 kat daha aktif oldugu tespit edilmistir. Bununla birlikte, gecerli klinik kanit olmadan trehaloz intoleransi icin etkili S. boulardii’yi ilan edilmemektedir.
Trehaloz, iki glikoz molekulunden olusan bir sekerdir. Mikroplar, bitkiler, mantarlar ve bocekler bir enerji kaynagi ve asiri kosullara karsi koruma olarak kullanmaktadirlar. Ayrica hucreleri donma ve dehidrasyondan korumaktadir. Mantarlar, deniz urunleri, tohumlar ve pismis urunler az miktarda trehaloz icermektedir. Gida endustrisi kurutulmus ve dondurulmus gidalara eklemektedir; seker ve meyve dolgulari, cikolata ve meyve sulari gibi. Tipta, trehaloz kuru goz damlasinda ve ileri ilac formulasyonlarinda kullanilmaktadir. Hayvan ve hucresel arastirmalarda, potansiyel sinir, kalp, cilt ve karacigerin yararlarini gostermistir, ancak bunu destekleyecek klinik bir kanit bulunmamaktadir. Guvenlik calismalari, trehalozun yetiskinlerde, cocuklarda ve hamile kadinlarda olumsuz bir etkisi olmadigini bulmustur. Bununla birlikte, son bulgular tehlikeli C. difficile salginlarinin potansiyel bir suclu oldugunu ortaya koymustur. Guvenligi hakkinda daha fazla bilgi edininceye kadar, ozellikle C. diff. Ve diger bagirsak enfeksiyonlari olanlar kullanmamalidir.
Ek olarak, trehaloz basit bir sekerdir ve bu nedenle kan sekeri kontrolunu bozma potansiyeline sahiptir. Bazi kisiler trehaloza toleranssizdir, cunku onu parcalayan bir enzim eksIkligi bulunmaktadir. Bu nedenle gidalardan ve trehalozlu urunlerden uzak durulmalidir. Probiyotik bir maya, S. boulardii, bagirsaktaki trehalazi artirmaktadir, ancak kanitlar sinirlidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:08.