IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 11:11   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Vucudu Yenileyip Hastaliklari Onleyebilen 10 Baharat ve Bitki

Her ne kadar bazi insanlar sadece hastaliklarinin baslangic noktasinda otlari ve baharatlari kullanma egiliminde olsalar da, dunya capinda ilac tedavisi yerine hastaliklari tedavi etmek icin bitkisel ilac kullanimi artmaktadir. Dogal ve bitkisel ilaclarin zihinsel ve fiziksel sagligi daha iyi hale getirdigi kanitlanmistir. Evde bulabilen, soguk alginligi ve yuksek tansiyonu tedavi etmeye yardimci olabilecek ve hatta hizli yaslanmayi onleyebilecek otlar ve baharatlar vardir. Asagida vucudun belirli kisimlarina ozen gostermek icin denenebilecek 10 baharat ve bitkiden bahsedilmistir.

1-Sarimsak
Sarimsak, soguk alginligi ve grip ile mucadele amaciyla kullanilabilir, kalp hastaliklarina yakalanma riskini onleyebilir, kan basincini dusurebilir. Sarimsak Alzheimer ve bunamayi engelledigine inanilan antioksidanlar icermektedir. Anti-bakteriyel ve anti-parazitik olan sarimsak kansere karsi da koruyabilir. Sac ve cilt sagligi icin de yararlanilabilen sarimsak yemek pisirmek icin veya besin takviyesi olarak kullanilabilir. Ezilmis ve dogranmis halde cig ya da pisirilerek tuketilebilir.
Not: Yan etkileri gorulebilecegi icin astim hastalari tarafindan sarimsak tuketilmemelidir. Tibbi islemlerden veya ameliyatlardan once de kullanilmamalidir. Bir doktora danismadan gunde 2-3’ten fazla dis sarimsak tuketilmemelidir.

2- Biberiye
Biberiyenin aromasi hafizayi, konsantrasyonu, ruh halini ve performansi iyilestirebilir, beynin yaslanmasini engelleyebilir. Biberiyenin aktif bilesIkleri antioksidan ve anti-inflamatuar aktivite gostermektedir. Biberiye bitkisi dogrudan hucrelere uygulandiginda mikroplari oldurebilir. Arastirmalarda biberiye ozlerinin birden fazla bakteri susunda (Gram-pozitif ve Gram-negatif) bakteriyel buyumeyi tamamen durdurdugu gorulmustur. Etkiler Gram-pozitif bakteriler icin daha belirgindir. Biberiye ozleri astim hastalarinda hirilti, gogus agrisi, oksuruk ve balgam uretimi gibi semptomlari azaltabilmektedir. Bagirsak ve karaciger sagligi acisindan da yararli oldugu dusunulmektedir. Faydali ozelliklerini elde etmek icin biberiye yapraklari bir mutfak cesnisi olarak kullanilabilir. Biberiye ayrica parfum ve yag haline getirilebilir, gunluk olarak kullanilabilir.
Not: Biberiye yagi cilt tahrisine ve sacli deride kasintiya sebep olabilir. Hamile kadinlarin fazla biberiye tuketmemesi, emziren kadinlarin da biberiyeyi makul miktarda kullanmasi tavsiye edilir. Diyabet hastalari ve yuksek kan sekeri olan kisiler de kan sekeri seviyelerini yukseltebilecegi icin biberiyeyi makul seviyede tuketmelidir.

3-Aci Biber
Aci biber iceren merhemler veya yaglar kan dolasimini tesvik eder. Eklem ve kas agrisi, gerginlikler, burkulmalar, cilt tahrisleri ve romatizmaya yardimci olur. Aci biber bu nedenle isi yamalarinin (yakilarin) onemli bir bilesenidir. Taze aci biberler, turuncgillerden uc kat daha fazla C vitamini icerir, boylece bagisIklik sistemini guclendirir, vucut enfeksiyonlara karsi korunur. Aci biberin antibakteriyel ozelligi de vardir, bakteri veya mantar gibi patojenleri yok eder. Aci biberler mutlu eder cunku kapsaisin adli madde agri uyaricisini hafifletmek icin agizda yanma hissine neden olur, vucutta adrenalin ve endorfin salgilanir, bu yuzden tuketimi ruh halini yukseltebilir. Biberleri aci yapan iceriklerin anti-aging (yaslanma karsiti) etkisi de vardir. Mide eksimesi gibi problemler icin agri kesici olarak calisabilir ve kilo vermek isteyenlerin aci biber yemesi iyidir, cunku yag yakimini artirabilir. Aci biber dogranmis veya dilimlenmis olarak hemen hemen her yiyecege eklenebilir. Cig, izgara ve kavrulmus olarak tuketilebilir ancak tohumlari cikarilmalidir.
Not: Aci biber herkes icin iyi olmayabilir, cunku midenin yanmasina neden olabilir, ayrica asla duzenli olarak kullanilmamalidir. Mide eksimesine, hazimsizliga, diskilarken rektumda agriya, yanma hissine dokunuldugunda cilt dokuntusune, yanmaya ve kasintiya sebep olabilir. Kisilerin aci bibere alerjisi yoksa bu tur yan etkiler yavas yavas gececektir. Onlem olarak aci biberler kullanilirken boyle bir dokuntu ve yanma hissinden kacinmak icin eldiven giyilmelidir.

4-Zencefil
Zencefil, sindirimi iyilestirir, gazi ve inflamasyonu azaltir, agriyi, soguk alginligini, hamilelerde sabah bulantilarini hafifletebilir. Zencefil sicak bir cay halinde ve corbalara eklenerek, gunluk olarak tuketilebilir. Taze zencefil de bircok tatliya eklenebilir.
Not: Zencefilin artan kanama egilimi, karin rahatsizligi, kardiyak aritmiler (asiri dozda), merkezi sinir sistemi depresyonu (asiri dozda), dermatit (topikal kullanim ile),ishal, mide eksimesi, agiz veya bogaz tahrisi gibi yan etkileri olabileceginden uygun miktarda ya da bir doktora danisilarak kullanimi onerilir.

5-Maydanoz
Maydanoz, yuksek tansiyon tedavisinde kullanilabilir, K vitamini icermesi nedeniyle kemik sagligini guclendirir. Maydanoz istahi arttirmaya, sindirimi iyilestirmeye, idrar uretimini arttirmaya, spazmlari azaltmaya ve adet akisini artirmaya yardimci olabilir. Maydanoz yapraklari kurutularak corbalara, guveclere, soslara lezzet artirici olarak katilabilir. Maydanozun tazesi salata soslarina, terbiye karisimlarina ve deniz urunleri tariflerine eklenebilir.
Not: Cok miktarda maydanoz tuketmek cok guvenli olmayabilir cunku anemi, karaciger sorunlari gibi yan etkilere neden olabilir. Bobrek hastaligi olanlar maydanoz kullanmamalidir cunku bobrek hastaligini daha da kotulestiren kimyasallar icerir. Cilde uygulanan maydanoz tohumu yagi, cildin gunese karsi daha hassas olmasina ve dokuntuye neden olabileceginden guvensizdir. Maydanoz koku ve yapraginin cilde uygulanmasinin guvenligi hakkinda yeterli bilgi yoktur. Gebelik ve emzirme sirasinda corba, salata gibi gidalarla alinan bir miktar maydanozun zarari olmasa da agizdan buyuk miktarlarda maydanoz alindiginda hamilelik sirasinda guvenli olmayabilir. Maydanoz kan sekeri seviyelerini dusurebilir. Dusuk kan sekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat edilmeli, diyabet varsa ve maydanoz kullaniliyorsa kan sekeri dikkatlice izlenmelidir.

6- Nane
Nane, migreni ve bas agrilarini hafifletir. Nane cayi da tikanmis burunlari, solunumu rahatlatabilir. Nane yapraklari ya taze ya da kurutulmus olarak caylarda kullanilabilir, lezzet vermesi icin yiyeceklere eklenebilir. Naneden ayni zamanda nane yagi olarak yararlanilabilir.
Not: Nane yagi alerjik reaksiyonlara, kizarikliga, ishale ve mide eksimesine, agiz ulserine, dokuntulere, cilt tahrisine, bobrek iltihabina, ozellikle bebeklerde ve cocuklarda topikal kullanimda konusmada, nefes almada zorluga neden olabilir. Yan etkiler hakkinda ek bilgi icin doktora danisilmalidir.

7-Tarcin
Tarcin enfeksiyonlarla savasabilir, doku hasarlarini onarabilir, beyni saglikli ve hafizayi keskin tutabilir, Alzheimer riskinizi azaltabilir. Ayrica antioksidan ve anti-inflamatuardir, kalp hastaligi bakimindan riski azaltir. Kan sekerini (ve karbonhidrat yeme istegini) dusurebilir. Diyabet hastasi olanlarin kan sekerini dengelemesine, tatli yeme isteginin azalmasina yardim edebilir ve hatta enerji seviyelerini azaltmak isteyen herkesin diyetine mukemmel bir katki saglayabilir. Tarcin ayrica kolesterol ve kan basincini dusurmeye, bakteri enfeksiyonlariyla savasmaya ve hatta kanserden korumaya yardimci olabilir. Cubuk tarcin cay ve kahveye, icilen suya, toz tarcin ise tatlilara, yulaf ezmesine, smoothie’lere ve kreplere eklenebilir. Gunluk olarak tuketimi sorun yaratmaz.
Not: Bazi kisiler tarcina karsi alerjik reaksiyonlar yasayabilir. Tarcinin ozelliklerinden yararlanmak icin her zaman yiyecek veya iceceklerle karistirilmalidir. KasIkla kuru tarcin yemek sakincalidir. Bu, sadece bogulmaya yol acmakla kalmaz, ayni zamanda akcigerler tarcindaki lifleri parcalayamaz dolayisiyla akcigerlerde birikir ve sonunda aspirasyon pnomonisine yol acabilir. Gunde 1 cay kasigi kadar kullanilmasi lezzeti arttirmak icin yeterli hatta fazladir. Bundan daha fazla alinmasinin olumsuz etkileri olabilir.

8- Papatya
Papatyanin onerilen kullanim alanlari arasinda gaz (siskinlik), gastrointestinal (GI) inflamatuar bozukluklar, GI spazmlari, inflamasyon (cilt veya mukoza), uykusuzluk ve tasit tutmasi (hareket hastaligi) bulunur. Papatya cayi kadinlarin adet agrisini azaltabilir, kadinlarin bu konuda daha az endiseli hissetmelerini saglar. Bu cay diyabet tedavisine yardim eder ve kan sekerini dusurur. Hemoroid ve mukozit (kemoterapi kaynakli) tedavisi icin papatyanin topikal olarak kullanimi onerilir. Cay disinda, papatya bitkisi gunluk yulaf ezmesi veya tahillara da eklenebilir. Taze papatya cicekleri ve yapraklari salatalarda kullanilabilir.
Not: Papatyalar siddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi), kontakt dermatit, cilt reaksiyonlari, goz tahrisi (gozlerin yakininda uygulandiginda), asiri duyarlilik reaksiyonlari, kusma (buyuk miktarlarda alindiginda) gibi yan etkilerin gorulmesine sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanilmali ve gerekirse bir doktora uygun doz hakkinda danisilmalidir.

9- Frenk Sogani
Frenk soganlari sadece C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat, niasin, riboflavin ve tiamin gibi vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, demir gibi mineralleri degil, ayni zamanda kansere karsi savasmaya yardimci olabilecek diger antioksidanlari da icerir. Kolesterol ve kan basincini dusurebilen, kan damarlarindaki sertligi azaltan bir organosulfur olan allisin icerir. Frenk soganlari ayrica arterlerde plak birikmesi riskini azaltabilen kuersetin icerir. Arastirmalar, kuersetin gibi flavonoidler bakimindan zengin bir beslenmenin daha dusuk kolesterol ve daha dusuk kan basinci seviyelerine sebep oldugunu gostermistir. Frenk sogani ya da yaprak sogan, uykuya yardim eden bir besin olan kolin de icerir. Ayrica icerdigi folat depresyonu hafifleten, ruh halini yukseltmeye yardimci olan serotonin uretimine mudahale eder. Bagirsaktaki parazit solucanlarin uzaklastirilmasi icin de frenk sogani kullanilir. Zengin bir C vitamini kaynagi oldugu icin burun tikanikligi ve soguk alginligini hafifletebilir. Bu amacla yemeklere bolca eklenebilir. Akneden kurtulmak, yaslanma surecini yavaslatmak icin de sebze ve salata olarak tuketilmeli, gunluk beslenmeye frenk sogani eklenmelidir. Frenk sogani taze sogan gerektiren yemeklerde kullanilabilir. Kullanilacagi zaman bitkiye zarar vermemek icin keskin bir bicakla dogranmalidir. Sebze soslari, yumurta ve peynir yemekleri, deniz urunleri ile birlikte, corbalar veya salata suslemesinde kullanilabilir.
Not: Cogu insan icin frenk sogani yemek guvenlidir. Genellikle cok buyuk miktarlarda agizdan alinmasi mide rahatsizligina, hazimsizliga neden olabilir. Sogana veya sarimsaga karsi alerjisi olanlar frenk sogani tuketirken bir reaksiyon yasayabilir cunku frenk sogani, bazi kisilerde reaksiyona neden olabilen dialil disulfur ve allisin icerir.

10- Lavanta
Lavanta en cok yag halinde kullanilir. Lavanta ucucu yagi cok amacli bir yagdir. Anti-enflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal ozelliklerin yani sira antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, hipotansif ve yatistirici etkilere sahiptir. Bu ozellikleri nedeniyle bocek isiriklarinin ve yaralarin iyilestirilmesinde, anksiyete, uykusuzluk ve depresyona yardimci olabilir. Hindistancevizi yagi, tamanu yagi, jojoba, tatli badem veya nane yagi ile karistirabilir, gunde bir veya iki kez nemlendirici olarak kullanilabilir. Bir tasiyici yag ile karistirildiktan sonra, lavanta esansiyel yagi ile cilde masaj yapilabilir veya banyo suyuna eklenebilir. Bir bez veya mendil uzerine birkac damla lavanta esansiyel yagi serpilebilir ve aromasi solunabilir veya bir aromaterapi difuzorune, buharlastiriciya da eklenebilir.
Not: Lavanta esansiyel yagi, bazi kisilerde cilt tahrisine veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Lavanta kullandiktan sonra bulanti, kusma veya bas agrisi yasayanlar kullanmayi derhal birakmalidir. Lavanta esansiyel yagi tuketmek toksIk etkilere neden olabileceginden, bir tip uzmaninin gozetimi altinda olmadigi surece yutulmamalidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:47.