IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Ağustos 2021, 11:17   #1
Standart B6 Vitamini EksIkliginin Nedenleri Ve Isaretleri

B6 vitamini, sekiz B vitamininden biridir. Bu vitamin grubu, uygun hucre fonksiyonu icin onemlidir. B6 vitamininin vucutta bircok islevi vardir ve 100’den fazla enzim reaksiyonunda rol oynar, metabolizmaya fayda saglar, merkezi B6 Vitamini EksIkliginin Nedenleri ve Isaretlerisinir sistemini, normal beyin gelisimini ve bagisIklik sistemini saglikli tutar, ruh halini, istahi, uykuyu ve dusunceyi etkiler. Hastaliklarla savasmak ve kanin oksijeni vucudun her yerine tasimasini saglamak icin de B6’ya ihtiyac vardir. Vucudun enerji icin proteinleri, karbonhidratlari ve yaglari metabolize etmesine, beyin hucrelerinde enerji kullaniminin duzenlenmesine, serotonin ve dopamin gibi kimyasal habercilerin (norotransmitterlerin) sentezlenmesine yardimci olmak baslica gorevleri arasindadir.


Bu makale B6 vitamininin eksIklikleri durumunda ortaya cikabilen sorunlara, isaretlerine, besin kaynaklarina ve takviyelere deginmektedir.

B6 EksIkliginde Neler Olabilir?
Dusuk Enerji: Vucudun her hucreye oksijen tasimak icin kullandigi hucreler olan kirmizi kan hucrelerinin (alyuvarlarin) olusturulmasi icin gerekli bir vitamin olan B6 vitamini cok dusuk seviyedeyse anemi (kansizlik) gorulebilir. Yeterli kirmizi kan hucresine sahip olmamak enerjiyi tuketebilir ve cok yorgun hissedilmesine neden olabilir. Tek sebep bu degildir, vucutta yeteri kadar demir bulunmamasi, folat, B12 ve baska vitaminlerdeki eksIklikler de anemi olusturabilir. B6 vitamini, Sideroblastik anemi denilen bir genetik anemi tipinin tedavisinde etkilidir.


Deri Dokuntuleri: B6 eksIkliginde Seboreik dermatit olarak bilinen kasintili, pullu kirmizi bir dokuntu yasanabilir. Yuzde, gogsun ust kisminda, kafa derisinde ve boyunda kendini gosterebilir. Dokuntu zamanla belirginlesebilir. EksIklik az ise semptomlarin ortaya cikmasi icin aradan aylar ya da yillar gecmelidir.
Kuru, Catlamis Dudaklar: Agiz, B6 eksIkliginin tespit edilebilecegi yerlerden biridir. Dudaklarin pullanmasi ve iltihaplanmasi, agri ile birlikte agzin koselerinde olusan catlaklar B6 eksIkligini gosterebilir.
Parlak, Agrili Dil: Sismis, iltihapli, kizarik, puruzsuz veya agrili bir dil B6 eksIkliginin gostergesi olabilir. Bu, cigneme, konusma ve yutma ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Zayiflamis BagisIklik Sistemi: B6 eksIkligi bagisIklik sisteminin hastaliklara karsi savasmak icin uretmesi gereken beyaz kan hucrelerinin ve antikorlarin olusumunu engeller. Sonuc olarak vucudun kendini savunmasi zorlasir ve kisir donguye girilebilir. Kanser ve baska hastaliklarda B6 kaynagi tukenebilir, telafisi icin daha cok vitamin alinmasi gerekebilir. B6 vitamini takviyesiyle bu kolayca yapilabilir.


Ellerde veya Ayaklarda Uyusma: Periferik noropati denilen bir sinir bozuklugunda parmaklarda karincalanma, ayaklarda uyusma hissedilir. B6 eksIkligi bu bozuklugu tetikleyebilir. B6 disinda B12 gibi vitaminler de sinirlerin saglikli kalmasi icin onemli ve gereklidir.B6 Vitamini EksIkliginin Nedenleri ve Isaretleri



Bebeklerde Huysuzluk: Bebeklerde huysuzluk B6 vitamini dusuklugune isaret edebilir. Bu, bebegin yaklasIk olarak 6 aydan daha uzun bir sure anne sutu disinda farkli bir seyle beslenmemesi durumunda olabilir. Hamilelik ve bebeklik doneminde beyin gelisimi uzerinde etkili olan B6 vitaminindeki az bir eksIklik bile nobetlere yol acabilir. Bebegin isitmesini hassaslastirabilir, boylece etrafindaki sesler, gurultuler kolayca keyfini kacirabilir.
Hamilelikte Mide Bulantisi: Anne adaylari diyetlerinde herkesten daha fazla B6’ya ihtiyac duyarlar. B6 vitamini (piridoksin), hamilelik sirasinda sabah bulantisinin siddetini azaltabilir. Doksilamin (bir antihistaminik) ve piridoksin kombinasyonu da orta seviyeli semptomlarda ise yarayabilir. Kalici mide bulantisi ve kusma varsa hamilelere B6 vitamini takviyeleri recete edilebilir. Takviyeler sadece doktor rehberliginde alinmalidir.
Ruh Halindeki DegisIklikler: B6, beyinde norotransmitterlerin olusturulmasinin onemli bir parcasidir, ruh halini ve hafizayi duzenlemeye yardimci olur. Yeteri miktarda degilse artan sinirlilik, endise ve depresyon fark edilebilir, zihinsel yetenekler yavaslayabilir. Bir kiside kafa karisIkligi, bilinc bulanikligi ( beyin sisi) goruluyorsa ve ozellikle de yasliysa bunun nedeni B6 vitamini eksIkligi olabilir. Bu, kalca kirigi, inme (felc) ya da diger ciddi hastaliklarin ardindan depresyona girme olasiliginda artisa neden olabilir. Aslinda B6 vitamini takviyelerinin demansli hastalarda veya digerlerinde bilissel yetenekleri, ruh hali degisIkliklerini iyilestirdigini gosteren kanitlar azdir.


Kanser: B6 seviyesindeki dusukluk kanser olma olasiliginda rol oynayabilir. Arastirmacilar nedenini tam bilmemektedir ancak arastirmalar B6 eksIkliginin yemek borusu ve mide kanserleriyle iliskili olabilecegine isaret etmektedir. Bundan baska bu vitaminin eksIkligi kisilerin prostat kanseri, meme kanseri gibi hormon kaynakli (steroid tipte hormonlar) kanser turlerine yakalanmalarini artirabilir.
Yukarida aciklamalari yapilan belirtilerden herhangi birine sahip olan kisiler B6 vitamini eksIkligi olup olmadigini belirlemek icin bir tip uzmaniyla gorusmelidir.


B6 Vitamininin Besin KaynaklariB6 Vitamini EksIkliginin Nedenleri ve Isaretleri
Cogu gidada bir miktar B6 vitamini bulunur. Dengeli bir diyete sahip insanlar bir eksIklik gelistirme egiliminde degildir. Sigir eti, sigir karacigeri, kumes hayvanlari ve somon gibi baliklar iyi B6 kaynaklaridir. Bir bardak nohut gunluk ihtiyacin yarisini karsilar. Kahvaltilik gevrekler gibi guclendirilmis gidalar, patates, misir, muz, kabuklu yemisler, tofu, bulgur, cokelek, kabak, pirinc,kuru uzum,sogan,ispanak,karpuz diger B6 kaynaklari arasindadir.


Gunluk Doz
Gunluk B6 vitamini gereksinimi birkac faktorden etkilenebilir, yasa bagli olarak degisebilir. Mesela, 7 ile 12 aylik bebekler gunluk 0,3 miligram B6 vitaminine ihtiyac duyar. Buyudukce gunluk ihtiyac artar. 50 yas ve altindaki yetiskinler icin onerilen gunluk miktar 1,3 miligram, 50 yasindan sonra onerilen gunluk miktar kadinlarda 1,5 miligram ve erkeklerde 1,7 miligramdir. Hamile kadinlar daha coguna (gunluk 1,9 miligram) ihtiyac duyar.


B6 EksIkliginin Nedenleri
B6 vitamini eksIkligi nadirdir. Cogu insan yedigi besinlerle yeterince alir ancak B12 ve B9 vitamini gibi diger B vitaminlerindeki eksIklik B6’nin da eksIk olma olasiligini artirir. Otoimmun bozuklugu olanlarda, obez olanlarda, sigara icenlerde, hamilelerde veya emzirenlerde B6 seviyelerinin dusuk olma olasiligi daha yuksektir. Uzun sureli asiri alkol tuketimi, hipotiroidizm ve diyabet gibi sorunlar da B6 eksIkligine neden olabilir. Kisilerde bagirsak emilimi zayifsa, ostrojen, kortikosteroid, antikonvulzan veya baska ilaclar aliniyorsa eksIklik gelisebilir. Doktor yeni bir ilac recete ederse, bunun vucut uzerindeki genel etkisi sorulmalidir.


B6 Vitamini Takviyeleri
B6 Vitamini EksIkliginin Nedenleri ve IsaretleriB6 vitamini suda cozunen bir vitamindir. Vucut bu vitamini depolamaz ve fazlaligi idrarla atar, bu nedenle her gun besinlerle yeterli miktarda B6 vitamini alinmalidir. Genellikle cogu insan yeterli B6 vitamini tuketir ve takviye almasi gerekmez. Beslenme ile yeteri kadar B6 alinamiyorsa, eksIkligi saptanirsa doktorlar diyet degisIklikleri veya B6 vitamini takviyesi onerebilir. Takviyeler kapsul veya tablet seklinde mevcuttur. Multivitaminlerin cogu B6 vitamini icerir fakat ayri da bulunabilir. Ilac kullaniliyorsa ya da herhangi bir takviye aliniyorsa doktora bildirilmelidir.
Besinlerle birlikte fazla B6 vitamini tuketmenin herhangi bir olumsuz etkisi bulunduguna dair kanit yoktur fakat takviye kullanirken dikkatli olunmalidir. Normalin cok ustunde B6 vitamini almak sinirlerde hasara sebep olabilir, uyusma, kas kontrolunde veya istemli hareketlerin koordinasyonunda eksIklik (ataksi), mide bulantisi ya da mide eksimesi, gunes isigina duyarlilik (fotosensitivite), agri veya asiri sicakliklari algilama yeteneginde azalma yapabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 07:55   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

B6 kansızlıkgın getirdiği baş dönmesi halsizlik ile birleşince çekilmez bir hal alıyor

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:10.