IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 2 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2021, 14:32   #1
Standart BagisIklik Sistemini Baskilayan Ya Da Zayiflatan Faktorler

Elleri sIk sIk yikamak, asi olmak, yeterince uyumak ve saglikli beslenmek viruslere ve diger mikroplara karsi korunmanin etkili yollaridir. Insanlarin hayatindaki diger faktorler vucudun bagisIkligini ve koruma yetenegini tehlikeye atabilir. Bos zamanlarin gecirilme sekli, stres seviyesi, ne sIklikla icki icildigi, fiziksel olarak ne kadar aktivite yapildigi ve hatta solunan hava bile bagisIkligi olumsuz etkileyebilir.

UykusuzlukBagisIklik Sistemini Baskilayan ya da Zayiflatan Faktorler
Uyku eksIkliginden dolayi vucutta savunmada rol oynayan antikorlar yeterince yapilamaz. Yeterince uyumamak, virus veya mikrop kapma olasiligini artirabilir, hastaliklarin iyilesmesini geciktirebilir. BagisIkliga yardimci olan sitokin denilen kimyasallar sadece uyurken salgilanir.



Keder
Ani veya trajik bir olay vucudun bagisIklik tepkisini zayiflatabilir. Uzuntunun veya kederin uzun surmesi vucudun bagisIkligini bozabilmektedir. Sevilen birini olum ya da ayrilik gibi bir nedenle kaybetmek grip gibi enfeksiyonlarin sIkligini ve siddetli viral enfeksiyon riskini yukselten kimyasallarin ve hormonlarin uretilip salgilanmasini artirabilir. Artmis kortizol tepkisi ve bagisIklik dengesizligi yas tutmakla iliskilidir. Grip asisi da dahil olmak uzere bazi asilar, ciddi kayiplarla basa cikanlarda daha az etkili olabilir. Uzuntu cok derinse ya da hafiflemezse bagisIkliga karsi olumsuz etkisi 6 aydan daha fazla devam edebilir. Travmatik olaylar ya da buyuk kayiplar yasandiginda yardima gerek duyulabilir. Boyle durumlarda bir ruh sagligi uzmaniyla konusulmalidir.


Yalnizlik
Yapilan arastirmalara gore yalniz hissetmek bagisIklik sistemini bozabilir. Fareler uzerinde yapilan arastirma, yalnizlikla iliskili artan anksiyetenin (kayginin) bagisIklik sisteminin daha fazla baskilanmasina ve daha fazla oksidatif strese veya serbest radikallerin neden oldugu hasara yol actigini bulmustur. Bir baska calisma, birisine sarilmanin stres onleyebilecegi ve hastaliklara yatkinligi azaltabilecegini ortaya cikarilmistir.


Kaygi ve Stres
Endiseli olmak bagisIklik tepkisinde kisa bir zaman icinde zayiflatici etki yapar. Uzmanlar stresin beynin enfeksiyonla savasan T hucrelerinin islevini bozan kortizol hormonu uretimini artirdigini aciklamaktadir. Stresin surekliligi zayiflatici etkiyi daha da artirir, ucuk ve grip virusu gibi viruslerden korunmayi zorlastirir. Arkadaslardan destek almak, oncelikleri belirlemek, duzenli egzersiz yapmak ve yoga gibi rahatlama teknikleri uygulamak stresi azaltmaya yardimci olabilir. Kisiler stres ve endiseden kurtulamazsa ya da endiseler hayatin normal akisini engellerse bir doktorla gorusmelidir.

Bazi Ilaclar

Alerji, artrit, lupus, IBS (Irritabl Bagirsak Sendromu) ve organ nakli tedavisinde kullanilan ilaclar, kortokosteroidler, iltihaplanmaya karsi kullanilanTNF inhibitorleri ve kanser icin kullanilan kemoterapi ilaclari bagisIkligi baskilayabilir. Herhangi bir receteli ilac almadan once doktorla konusulmalidir.

Sebze ve Meyve Tuketiminin Az OlmasiBagisIklik Sistemini Baskilayan ya da Zayiflatan Faktorler
Bu tur yiyecekler vucutta enfeksiyonlarla savasan beyaz kan hucrelerinin yapimini artirir. Taze gidalar, tohumlar ve kuru yemisler beta karoten, cinko, E,C ve A vitaminleri bakimindan zengindir. Bitkisel gidalar vucuttaki yag yuzdesinin dusmesine yardimci olan lif (posa) icerir, boylece bagisIklik tepkisini guclendirebilir.



Yuksek Yagli Beslenme
Bir incelemeye gore, doymus yag orani yuksek olan bir diyet bagisIklik sistemini bozar. Tuz ve sekerin de olumsuz etkileri olabilir. Yaglar, vucuda giren mikroplarla mucadele eden akyuvarlari ( beyaz kan hucrelerini) engelleyebilir. Bir baska incelemeye gore obezite, enfeksiyonla savasmak icin gereken beyaz kan hucrelerinin sayisini ve islevini azaltarak bagisIklik sistemini etkiler, zaturre ve grip gibi enfeksiyonlara yakalanmayi kolaylastirir. Yuksek yag oranina sahip beslenmeye devam edilirse bagirsaklardaki bagisIkliga yardimci bakterilerin dengesi degisebilir. Yag aliminin azaltilmasi icin balik, tavuk, hindi gibi beyaz etler ve proteinler, seker icermeyen, yagi azaltilmis sut urunleri veya yagsiz dana eti tuketilmelidir.


D Vitamini Dusuklugu
Kemiklerin saglamligi icin D vitamini gerektigi bilinir. Bu vitamin ayrica vucudun bagisIkligini guclendirici ozelliktedir. Yumurta, yagli sut ve yagli baliklardan, misir gevrekleri (kahvaltilik gevrekler) gibi guclendirilmis yiyeceklerden elde edilebilir. Diger onemli kaynagi gunestir. Yaz aylari boyunca haftada iki ya da uc kez ellerin, yuzun ve kollarin 5 ila 15 dakika gunes isini almasi yeterlidir. Kis aylarinda daha coguna ihtiyac duyulur. Gunes isigi, bagisIklikta etkili olan T hucrelerine enerji verebilmektedir. Acik havada olmanin baska faydalari da vardir. Ormanlardaki bitkilerin cogu bagisIkligi guclendiren fitokidler denilen dogal bakterisitler ve solunan diger bazi maddeler uretir.

Morotesi (Ultraviyole) Isinim

Bazi hava kirleticilerinin artmasi ozon tabakasina zarar vererek gunesten yayilan ve yeryuzune ulasan zararli morotesi (UV: Ultraviyole) radyasyonun seviyesini artirmaktadir. Bu, daha yuksek cilt kanseri, katarakt ve zayiflamis bagisIklik sistemi oranlarina yol acabilir. Dunya Saglik Orgutu, cevresel UV isinlarina maruz kalmanin bagisIklik tepkilerini tetiklemekten, enfeksiyon riskini arttirmaktan ve muhtemelen cilt kanserine karsi savunmayi azaltmaktan sorumlu hucreleri de etkileyebilecegine dikkat cekmektedir. ABD Cevre Koruma Ajansi (EPA), gunes gozlugu, koruyucu giysi ve SPF 30 veya daha yuksek koruma faktorune sahip olan gunes kremi kullanmanin yardimci olabilecegini bildirmekte ve onermektedir.

Sigara IcmekBagisIklik Sistemini Baskilayan ya da Zayiflatan Faktorler
Sigaradan, cigneme tutununden veya baska bir kaynaktan alinan nikotin, vucudun mikroplara karsi savasma yetenegini azaltabilir. Elektronik sigara icin de ayni sey gecerlidir. Doktorlar nikotinin kortizol duzeylerini artirirken, B hucresi antikor olusumunu ve T hucrelerinin antijenlere tepkisini azalttigini aciklamaktadir. Fareler uzerinde yapilan bir arastirmanin sonuclarina gore, e-sigaralardan cikan buhar akcigerlere zarar verebilir ve enfeksiyona daha duyarli hale getirebilir.


Esrar
Esrardan cikan duman cigerleri iltihaplandirabilir. Sigara nikotininden kaynaklanan balgam cikarmak, akciger enfeksiyonlarina yakalanmak gibi solunum yolu problemleri esrar kullananlarda da yasanabilir.

Alkol
Asiri alkol alimi yalniz bir kez bile olsa bagisIklik sisteminin istilaci patojenlere tepkisini azaltabilir, vucudun savunma mekanizmalarini 24 saat boyunca yavaslatabilir. Alkolun ana metaboliti olan asetaldehit muhtemelen akcigerlerdeki siliyer fonksiyonu bozarak onlari bakteriyel ve viral istilaya daha yatkin hale getirmektedir. Alkol, bakteri ve viruslere saldirip onlari parcalama surecini bozmakta ve kullananlari enfeksiyon icin daha yuksek risk altina sokmaktadir. Devamli alkol alimi durumunda vucuttaki onarim yeteneginde korelme olur. Bazi kisilerin zaturre, karaciger hastaliklari, bazi kanserler ve tuberkuloz gibi bazi hastaliklara yakalanma olasiligi bu nedenle yuksek olabilir. Alkol kullaniyorsa kadinlar gunde bir, erkekler iki kadeh ile sinirli tutmaya calismalidir.


Sedanter Yasam TarziBagisIklik Sistemini Baskilayan ya da Zayiflatan Faktorler
Arastirmalar cok fazla oturmanin ve egzersizden kacinmanin zamanla vucudun enfeksiyonla savasma yetenegini etkileyebildigini gostermektedir. Yas, cinsiyet, sigara icmek ve icki icmek gibi diger zararli aliskanliklardan bagimsiz olarak hareketsiz bir yasam tarzi, erken olum riskinin artmasiyla baglantilidir. Sonucta, hareketsizlik bagisIklik sisteminin bozulmasina, iltihaplanmaya ve diger kronik hastaliklara yol acabilir. BagisIkligin guclenmesine yardimci olabilecegi icin gunluk rutine 30 dakikalik duzenli egzersiz eklenmesi onerilmektedir.

Az Seks Yapmak
Haftada bir yapilan cinsel iliski daha az sIklikta olanlara kiyasla bagisIklik sistemini guclendirmeye yardimci oluyor gibi gorunmektedir. Cinsel iliski, Immunoglobulin A veya kisaca IgA adi verilen, mikropla savasan bir maddenin seviyelerini yukseltmektedir ancak daha fazlasi her zaman daha iyi olmayabilir. Haftada ikiden fazla seks yapan ciftlerin, hic seks yapmayanlara gore daha dusuk IgA seviyelerine sahip olduklari gorulmustur.


Egzersiz Azligi
Duzenli yapilan egzersizler, bakteri ya da virus girdiginde vucudun savunmasini kolaylastirir. Egzersiz nedeniyle kan vucutta verimli bir sekilde dolasir, bagisIklik ve savunmayla ilgili maddeler gerekli yerlere daha kolay ulasir. Bilim insanlari halen egzersizin bagisIkligi guclendirmeye nasil yardimci oldugunu anlamaya calismaktadir.

Cok Fazla EgzersizBagisIklik Sistemini Baskilayan ya da Zayiflatan Faktorler
Bilgisayar basinda saatlerce kalarak, telefonla zaman gecirmek ya da kanepede miskin miskin uzanip televizyon izlemek bagisIklik sistemini bozar fakat bunun tersi de zarar verebilir. Bir incelemeye gore, asiri egzersiz sendromu adi verilen cok fazla yorucu egzersiz vucut icin zayiflatici olabilir ve onu enfeksiyona karsi daha savunmasiz hale getirebilir. 2014 yilinda yapilan bir calisma, duzenli, orta duzeyde fiziksel aktivitenin kisiyi viruslere karsi daha az duyarli hale getirebilecegini one surmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 06 Haziran 2021, 04:36   #2
Standart

en onemli faktor uyumakmis
hemen uyuyayim ben

________________

No MoRe DramA
 
Alt 07 Haziran 2021, 17:38   #3
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
en onemli faktor uyumakmis
hemen uyuyayim ben
uyuyalim : ))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:13.