IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 12:17   #1
Standart Turkiye’de Gorulen Kanser Turleri

Ulkemizde gecmisten gunumuze kanser hastaligina yakalanan insan sayisi hizla artmaktadir. Turkiye’nin istatistiklerine gore 2008 yilinda kanser hastaligi cikan vaka sayisi 12,6 milyondur. Yapilan arastirmalar sonucu ile 2030 yilinin kanser vaka sayisinda tahminler yapilmistir. Bu tahminler hic ic acici degildir. Tahmin belirtilen yilda kanser vakasinin yaklasIk 2 katina cikacagi bildirilmistir. Bu durum insanlik icin oldukca kotu ve korkunc bir durumdur.

Prostat Kanseri
Ulkemizde en cok gorulen kanser turlerinde ilk sirada yerini alan bir kanserdir. Erkeklerde gorulen bir kanserdir. Prostat kanseri ilk donemlerinde hicbir belirti vermez. Genelde kanserin son evreye geldigi an belirti gosterir ve bu durumun tedavisi oldukca zordur. Boyle sonuclarin yasanmamasi adina 55 yasini gecen erkeklerin en az yilda bir kez olmak uzere prostat spesifik antijene bagirmalari erken teshis acisindan cok onemlidir. PSA bir tur tumordur ve kanser olanlarda oldukca yuksek miktarda bulunur. Bu durum prostat kanseri olanlari oldukca belirleyici bir yontemdir.



Meme Kanseri
Turkiye’de em cok gorulen kanser turlerinden bir digeri ise meme kanseridir. Meme kanseri kadinlarin gogus ve koltukalti bolumlerinde kucuk ya da buyuk kitleler sekillenir. Genelde ilk hissedildiginde cesitli sebeplerden dolayi dikkate alinmaz ve hastalik ilerledikten sonra belirtilerin kendini gostermesi ile doktora basvurulur. Meme kanserinin teshisi fiziksel muayeneler ile pek mumkun olmamaktadir. Kadinlarin 45 yasindan sonra duzenli olarak yilda en az bir defa mamografi cektirmelidir. Mamografi ile meme kanserine erken bir teshis koymak oldukca mumkundur. Meme kanserinde diger kanser turlerinde de oldugu gibi erken teshis cok onemlidir. Turkiye’de her 20 kadindan birinde gorulmeye baslamis bir hastalik.


Deri Kanseri
Deri kanseri Turkiye’de en cok gorulen kanser turleri arasinda yerini alir. Diger kanser turlerine gore gec fark edilmez. Genelde gozle gorulur bir fark goruldugu icin hemen doktora basvurulur ve kolayca anlasilir. Sebebi zararli gunes isinlari, UV isinlari gibi zararli isinlar ve beslenme duzeyinden kaynaklanir. Bazen gozle gorunmeyen bir alanda da olusabilecegi icin en az yilda bir kez doktor kontrolunden gecmek gerekir. Doktor kontrolunde sacli deri kontrol edilir ve kesin bir sonuc almak mumkun olur. Insan gozuyle saptanamayan bazi lezyonlari da gormek mumkundur.


Kalin Bagirsak Kanseri
Turkiye’de en cok gorulen kanser turlerinden biri de kanlin bagirsak kanseridir. Kalin bagirsakta bulunan bazi hucreler zaman gectikce kanser hucresine donuserek kalin bagirsak tamamen kanser hucresiyle kaplanir. Kalin bagirsak kanseri hicbir belirti gostermez bu sebeple son evrelerde fark edilir ve genelde olumle sonuclanir. Yapilmasi gereken sey en az yilda bir defa 55 yas uzerindeki insanlarin kolonoskopi yaptirmasi gerekir. Kolonoskopi ile bir tup anusten iceri girilerek tum kalin bagirsagi gozlemlemeye yardimci olur. Kanser hucresi varsa buradan cikarilarak tedavi edilmis olur. Fakat bu islemden cok cekinen insan bulunmaktadir.


Rahim Kanseri
Rahim kanseri de Turkiye’de cok fazla gorulen bir hastaliktir. Kanser rahiminde erken teshis icin surekli ve duzenli olarak kontrollere gitmek gerekir. Oldukca tehlikeli bir kanser turudur. Gec teshis edildiginde tedavisi cok zor olmaktadir. Rahim kanserinin yaklasIk yuzde otuzu belirti gostermeden sinsice ilerler. Bu yuzden duzenli olarak kontrole girmek gerekir. Test ise rahim agzindan parca alinarak yapilir. Bu test ile hastaliga cok erken bir teshis koymak mumkundur. Erken teshis ile de tedavi edilme ihtimali cokca yukselir. Testlere cinsel iliskinin baslamasi ile her yil yapilmaya baslanir. Son zamanlarda rahim kanseri oldukca artmistir. Rahim kanserini onlemek icin duzenli test cok onemlidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Şubat 2022, 06:38   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kanserin her türlüsü kötü

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:12.