IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2020, 08:24   #1
Standart Mastektomi Nedir, Nasil Uygulanir?

Mastektomi, meme kanserini tedavi etmenin veya onlemenin bir yolu olarak tum meme dokusunu memeden cikarmak icin yapilan ameliyattir. Meme alma operasyonu olarak da anilan cerrahi islem, erken evre meme kanseri olanlar icin, bir tedavi secenegi olabilirken, memeden sadece tumorun cikarildigi lumpektomi de baska bir secenek olabilir. Bazi durumlarda mastektomi ve lumpektomi arasinda karar vermek zor olabilir. Her iki operasyon da meme kanserinin tekrarlamasini onlemek icin ayni derecede faydalidir. Ancak lumpektomi, meme kanseri olan herkes icin bir secenek degildir ve mastektomi yapilmasi gerekebilir. Bunun yaninda gunumuzde daha yeni mastektomi teknikleri, gogus derisini koruyabilir ve islem sonrasi daha dogal bir meme gorunumunu saglayabilir. Bu ayni zamanda cilt koruyucu mastektomi olarak da bilinir. Memenin yeniden sekillendirilmesi icin yapilan meme ameliyatina da meme rekonstruksiyonu denir. Bu mastektomi ile ayni zamanda veya daha sonraki bir tarihte ikinci bir ameliyat sirasinda da yapilabilir.

Mastektominin Uygulandigi Durumlar
Meme kanseri olan veya gelisme riski cok yuksek olan kisilerde, tum meme dokusunu cikarmak icin mastektomi teknigi kullanilir. Bir memeyi (tek tarafli mastektomi) veya her iki memeyi (bilateral mastektomi) cikarmak icin mastektomi yaptirilabilir. Mastektomi, asagidakiler dahil bircok meme kanseri turu icin bir tedavi secenegi olabilir:
• Yerinde duktal karsinom (DCIS) veya invazif olmayan meme kanseri
• Birinci ve ikinci evrede (erken evre) meme kanseri
• Evre III (yerel olarak ilerlemis) meme kanseri (kemoterapi sonrasi)
• Inflamatuar meme kanseri (kemoterapi sonrasi)
• Paget hastaligi
• Lokal olarak tekrarlayan meme kanseri
Asagidaki durumlarda doktor lumpektomi yaninda arti radyasyon yerine mastektomi de onerebilir:
• Memenin ayri bolgelerinde iki veya daha fazla tumor varsa
• Gogus biyopsisinden sonra kanser oldugu belirlenen meme genelinde yaygin veya kotu gorunen kalsiyum birikimi (mikrokalsifikasyonlar) varsa
• Daha once meme bolgesine radyasyon tedavisi gorulduyse ve meme kanseri memede nuksetti ise
• Kisi hamile ve radyasyon dogmamis bebek icin kabul edilemez bir risk olusturursa
• Kisi lumpektomi gecirdiyse, ancak ameliyat edilen bolgenin kenarlarinda (marjinda) hala kanser varsa ve memenin baska yerlerine yayilan kanserle ilgili endiseler yasaniyorsa
• Goguste ikinci bir kanser gelistirme riski yuksek olan bir gen mutasyonu tasiniyorsa
• Gogsun genel boyutuna gore buyuk bir tumor varsa. (Lumpektomiden sonra kabul edilebilir bir kozmetik sonuc elde etmek icin yeterli saglikli doku kalmamis olabilir.)
• Skleroderma veya lupus gibi bir bag dokusu hastaligi varsa ve radyasyonun cilde olan yan etkilerini tolere edememedigi durumlarda



Meme Kanserini Onlemek Icin Mastektomi
Hastada gogus kanseri yoksa ancak hastaliga yakalanma riski cok yuksekse mastektomi yapilmasi dusunulebilir. Onleyici (profilaktik) veya risk azaltici bir mastektomi, her iki gogsu de cikarmayi icerir ve gelecekte meme kanseri gelisme riskini onemli olcude azaltir. Profilaktik mastektomi, cok yuksek meme kanseri riski olan kisiler icin tasarlanmistir ve bu, guclu bir meme kanseri oykusu veya meme kanseri riskini artiran belirli genetik mutasyonlarin varligi ile belirlenir.

Mastektomi Riskleri
Mastektominin riskleri sunlari icerir:
• Kanama
• Enfeksiyon
• Agri
• Aksiller dugum diseksiyonunu varsa kolda sisme (lenfodem) oldugunda
• Cerrahi bolgede sert skar dokusu olusumu
• Omuz agrisi ve sertligi
• Lenf nodunun cikarilmasindan kaynaklanan ozellikle kolun altinda uyusma
• Cerrahi bolgede kan birikmesi (hematom)

Mastaktomi Icin Nasil Hazirlanilir?
Ameliyatindan once hastanin tibbi gecmisi gozden gecirilir ve anestezi planini belirlenir. Hasta ameliyatin nedenleri ve riskleri de dahil olmak uzere proseduru hakkinda doktorlardan tam bilgi almali ve kafasindaki endiseleri silmelidir. Meme rekonstruksiyonu yaptirip yaptirmayacagini ve ne zaman olacagi konusuna ancak bu sekilde karar verebilir. Anestezi altindayken, mastektomiden hemen sonra rekonstruksiyonun yapilmasi da alternatif bir secim olabilir. Gogus rekonstruksiyonu sunlari icerebilir:
• Salin veya silikon implantlarla meme genisleticilerin kullanilmasi
• Vucudun kendi dokusunu kullanarak otolog doku rekonstruksiyonu
• Doku rekonstruksiyonu ve implantlarin bir kombinasyonunun kullanilmasi
Meme rekonstruksiyonu, ayni zamanda rekonstruktif cerrah olarak da adlandirilan bir plastik cerrah tarafindan gerceklestirilen karmasIk bir prosedurdur. Mastektomi ile ayni zamanda meme rekonstruksiyonunu planlaniyorsa ameliyattan once plastik cerrah ile gorusmelidir. Ameliyattan once herhangi bir kisitlama ve bilinmesi gereken gerekenler su sekilde siralanabilir:
• Doktora alinan ilaclar, vitaminler veya takviyeler hakkinda bilgi verilmelidir. Cunku bazi maddeler ameliyati etkileyebilir ve etkilesim yapabilir.
• Aspirin veya diger kan inceltici ilaclarinin alimi birakilmalidir. Ameliyattan bir hafta veya daha uzun bir sure once, asiri kanama riski artirabileceginden, hangi ilaclardan kacinilmasi gerektigi konusunda doktorla gorusulmelidir. Bunlar arasinda aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin IB, digerleri) ve diger agri kesiciler ve warfarin (Coumadin, Jantoven) gibi kan inceltici ilaclar (antikoagulanlar) bulunur.
• Ameliyattan 8-12 saat once yemek yenmemeli veya icilmemelidir. Ameliyat sonrasi hastanede yatacak sekilde hazirlik yapilmalidir. Ne kadar sure kalinacagi konusunda onceden bilgi alinmali ve hastanede daha rahat olunmasina yardimci olacak sekilde hazirlanilmalidir.

Mastektomi Islemi ve Turleri
Mastektomi, bir veya iki memeyi cikarmak icin cesitli teknikler icin kullanilan genel bir terimdir. Ilave olarak, cerrah kanserin yayilip yayilmadigini gormek icin yakinda olan lenf dugumlerini de alabilir. Bir aksiller dugum diseksiyonu sirasinda cerrah, tumorun yanindaki koltuk altindan bir dizi lenf dugumunu cikarir. Sentinel lenf nodu biyopsisinde, cerrah sadece tumorun aktigi ilk birkac dugumu (sentinel dugumler) cikarir. Mastektomi esnasinda alinan lenf dugumleri kanser olup olmadigini belirlemek icin test edilir. Kanser yoksa baska lenf dugumlerinin cikarilmasina gerek yoktur. Kanser varsa, cerrah koltuk altina radyasyon gibi tedavi secenekleri uygulanabilir. Yapmaya karar verilen durum buysa, baska lenf dugumlerinin cikarilmasina gerek kalmayacaktir.
Tum meme dokusunun ve lenf dugumlerinin cogunun cikarilmasina modifiye radikal mastektomi denir. Gunumuzde nispeten yeni olan mastektomi teknikleri daha az lenf nodu ve doku cikarilmasini icerir. Diger mastektomi turleri sunlari icerir:
• Total mastektomi: Basit mastektomi olarak da bilinen total mastektomi, meme dokusu, areola ve meme basi dahil olmak uzere tum memenin cikarilmasini icerir. Total mastektomi sirasinda sentinel lenf nodu biyopsisi yapilabilir.
• Deri koruyucu mastektomi: Deri koruyucu mastektomi, tum gogus dokusunun, meme ucunun ve areolanin cikarilmasini icerir, ancak gogus derisinin cikarilmasini icermez. Sentinel lenf nodu biyopsisi de yapilabilir. Mastektomiden hemen sonra meme rekonstruksiyonu yapilabilir. Deri koruyucu mastektomi, nispeten buyuk tumorler icin faydali olmayabilir.
• Meme ucu koruyucu mastektomi: Meme ucu veya areola koruyucu mastektomi, sadece meme dokusunun cikarilmasini icerirken, cilt, meme ucu ve areola korunur. Sentinel lenf nodu biyopsisi de yapilabilir. Hemen ardindan meme rekonstruksiyonu yapilir.

Mastektomi Prosedurunden Once
Rekonstruksiyonsuz bir mastektomi genellikle bir ila uc saat surer. Ameliyat genellikle ayakta tedavi proseduru olarak yapilir ve cogu kisi ameliyatin ayni gunu eve cikmaktadir. Her iki gogus aldiriliyorsa (cift mastektomi), ameliyatta daha fazla kalinabilir ve ameliyattan sonra hastane de uzun sure yatilabilir. Mastektomiyi takiben meme rekonstruksiyonu geciriyorsa, prosedur de daha uzun surer ve birkac gun daha hastanede kalinabilir. Sentinel dugum biyopsisi yapiliyorsa, ameliyatdan once tumorun etrafindaki alana veya tumorun ustundeki deriye bir radyoaktif izleyici ve mavi boya enjekte edilir. Izleyici ve boya sentinel dugume veya dugumlere giderek doktorun nerede olduklarini gormesine ve ameliyat sirasinda bunlari cikarmasina izin verir.



Mastektomi Proseduru Sirasinda
Mastektomi genellikle genel anestezi altinda yapilir, bu nedenle hasta ameliyat sirasinda farkinda degildir. Cerrah, gogsun cevresine eliptik bir kesi yaparak ise operasyona baslar. Gogus dokusu cikarilir ve prosedure bagli olarak memenin diger kisimlari da alinabilir. Sahip olunan mastektomi tipine bakilmaksizin, cikarilan meme dokusu ve lenf dugumleri analiz icin bir laboratuara gonderilir. Mastektomi ile ayni zamanda meme rekonstruksiyonu yapiyorsa, plastik cerrah, ameliyat sirasinda uygun olmasi icin meme cerrahiyla koordine edecektir.
Gogus rekonstruksiyonu icin bir secenek, goguse gecici doku genisleticiler yerlestirmeyi icerir. Bu gecici genisleticiler yeni gogus hoyugunu olusturur ve ameliyattan sonra radyasyon tedavisi alacak kadinlar icin bir secenek, gogus derisini yerinde tutmak icin gogse gecici doku genisleticiler yerlestirmektir. Bu, radyasyon tedavisi sonrasina kadar nihai meme rekonstruksiyonunun ertelenmesini saglar. Ameliyattan sonra radyasyon tedavisi almayi planlaniyorsa, ameliyattan once bir radyasyon uzmani ile gorusulerek faydalari ve riskleri hakkinda bilgi alinmalidir. Ameliyat tamamlandiginda kesi ya eriyen ya da sonradan alinan dikislerle (dikislerle) kapatilir. Ayrica gogsun cikarildigi yere bir veya iki kucuk plastik tup yerlestirebilir. Tupler, ameliyattan sonra biriken sivilari bosaltacaktir. Tupler yerine dikilir ve uclar kucuk bir drenaj torbasina tutturulur.

Mastektomi Proseduru Sonrasi
Ameliyattan sonra genellikle su adimlar izlenir:
• Hasta kan basinci, nabzi ve nefesinin izlendigi bir gozlem odasina alinir.
• Ameliyat yeri uzerine bir pansuman (bandaj) uygulanir
• Koltuk alti bolgesinde biraz agri, uyusma ve sIkisma hissi yasanabilir
• Kesi ve drenlerin bakimi, enfeksiyon belirtilerinin fark edilmesi ve aktivite kisitlamalarinin anlasilmasi dahil olmak uzere evde nasil bakilacagina dair bilgilendirme yapilir
• Hastanin ne zaman sutyen kullanilabilecegi veya meme protezi takmaya devam edecegi konusunda saglik ekibinden bilgi verilir
• Ameliyat sonrasi hastaya agri kesici ilaclar ve muhtemelen bir antibiyotik recete edilir.

Patoloji Sonuclari
Patoloji raporunun sonuclari, mastektomiden sonraki bir veya iki hafta icinde hazir olmaktadir. Hastanin daha fazla tedaviye ihtiyaci varsa, doktor tarafindan su yonlendirmeler yapilabilir.
• Hastada, buyuk bir tumor veya kanser icin pozitif test edilen bircok lenf nodu, cilde veya meme ucuna yayilmis kanser veya mastektomiden sonra kalan kanser varsa radyasyon tedavileri yapilmasi gerekebilir.
• Ameliyattan sonra, hasta kemoterapiye duyarliysa diger tedavi yontemlerini tartismak icin tibbi bir onkologa yonlendirme yapilabilir
• Meme rekonstruksiyonu dusunuluyorsa plastik cerrahi onerilebilir.
• Hastanin gogus kanseriyle bas etmesine yardimci olacak bir danisman veya destek grubuna dahil olma onerilebilir.
Mememin cerrahi olarak cikarilma islemi olan mastektomi; hastaligin durumuna gore birkac sekilde uygulanabilir. Hasta doktoru ile bu ameliyatin riskleri ve alternatif tedaviler hakkinda bilgi alarak avantaj ve dezavantajlari konusunda bilincli olmalidir. Bu sekilde bu operasyon konusunda kafasindaki tum endiseleri gidererek bu islemi yaptirmasi ve memnun kalmasi daha olasi bir durum olacaktir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:57.