IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Allecra
  • 1 Post By Allecra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2020, 11:04   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogru Dezenfektan Secimi Ve Kullanimi

Alkol bazli el dezenfektaninin kullanimi basit, kullanisli ve genellikle bulunmasi kolaydir. El dezenfektanlarini kullanirken, faydalarindan maksimum duzeyde yararlanmak icin dogru bir sekilde kullanilmasi gerekir. Hatta bu konu gunumuzde yasanilan kovid-19 salgini sebebiyle hayati onem tasiyan bir olgu haline gelmistir. Bu urunun dogru kullanimi yaninda ne zaman kullanilacagini bilmek de ayni derecede onemli bir durumdur. El dezenfektani mikroplari oldurmeye yardimci olabilir, ancak tum mikroplar uzerinde etkili degildir ve ellerde olabilecek bazi maddeler icin de etkili olmayabilir. Bu yazida dezenfektan kullaniminda dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Dezenfektan Etkili midir?
Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezlerinin laboratuvar calismalari,% 60 etanol ve% 70 izopropanolden yapilan alkol bazli el dezenfektanlarinin COVID-19 ile genetik olarak iliskili virusleri etkisiz hale getirebildigini gostermektedir. CDC, ellerinizi mumkun oldugunca sIk sIk (ve her zaman eller gozle gorulur sekilde kirlendiginde) sabun ve suyla temizlenmesini onerir. El dezenfektani buna ek olarak veya yikama secenegi olmadiginda kullanilabilir. Dezenfektanin kullanilmasi gereken yerler su sekilde siralanabilir:
• Sabun ve suyla yikanamazsin
• Yikadiktan sonra ek koruma yapmak icin
• Sabun ve suyla yikama yerine
• Eller gozle gorulur sekilde kirlendiginde
• Ellerde kimyasallar atiklar varsa



Dezenfektan Nasil Islev Gorur?
Dezenfektanlar ilk ciktiginda, faydalari, dezavantajlari ve ne kadar faydali oldugu konusunda cok az arastirma vardi, fakat bu durum gunumuzde degismistir. Daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir, ancak bilim adamlari her zaman daha fazlasini ogrenmek icin surekli arastirmalar yapmaya devam etmektedir. Ozellikle gunumuzde bu cok aktif bir calisma alanidir. El dezenfektanlarindaki aktif bilesen, izopropil alkol (tuvalet ispirtosu), benzer bir alkol formu (etanol veya n-propanol) veya bunlarin bir kombinasyonudur. Alkollerin, koruyucu dis protein katmanlarini cozerek ve metabolizmalarini bozarak mikroplari oldurdugu uzun zamandir bilinmektedir.
CDC’ye gore arastirmalar, el dezenfektaninin mikroplari ellerden sabun ve suyla yikamak kadar etkili bir sekilde oldurdugunu gostermektedir. Ozellikle ellerde gozle gorulur sekilde kirli veya yagli degilse bu etkisi daha yuksektir. Ayrica potansiyel olarak zararli kimyasallari temizlemek icin yeterli degillerdir. El dezenfektanlari ayrica bazi yaygin mikroplari oldurmez. Bu mikroplardan bazilari sunlardir:
• Cryptosporidium
• Clostridium difficile
• Norovirus

Dezenfaktinin Bakteri ve Virus Korumasi
ABD Gida ve Ilac Dairesine (FDA) gore bazi el dezenfektanlari salmonella, gibi viruslerde tam etkili olmadigini aciklamistir. Bununla birlikte, arastirmalar alkol bazli el dezenfektanlarinin bu mikroplarin bazilarini oldurmede etkili olabilecegini one surmektedirler. (Oyle bile olsa, onlari yapan sirketler bu kullanimlar icin henuz FDA onayi almamis ve bu amacla herhangi bir iddiayi yasadisi hale getirmistir.) Sagladigi faydalar ile ilgili yapilan arastirmalardan bazilarinin sonuclari su sekildedir:
• Hastane kaynakli enfeksiyonlar uzerine 2019 yilinda yapilan bir arastirma, dezenfektanlarin saglik calisanlarina el hijyenini iyilestirmeleri icin hizli, kolay ve kullanisli bir yol saglayarak MRSA ve diger enfeksiyonlarin yayilmasini yavaslatmaya yardimci olabilecegini gostermektedir.
• 2015 yilinda yayinlanan arastirma, alkol bazli dezenfektanlarin salmonella ve E. coli populasyonlarini azaltabildigi sonucuna varilmistir.
• Japonya‘da bir grip salginina yanit olarak yogun el dezenfektani kullanimi, kisa vadeli norovirus oranlarini dusurmus olabilir.
• Ilkokullarda yapilan bir calismada, el dezenfektanlari hastalik nedeniyle devamsizligi% 26 azaltmistir. Ve oldukca bulasici influenza A virusunden dogrulanmis hastalik vakalarini % 52 azaltmistir. Bununla birlikte, influenza B virusune karsi daha az etkili oldugu tespit edilmistir.
• Gunduz bakim merkezleri uzerine 2018 yilinda yapilan bir arastirma, merkez el dezenfektanlari ve egitimli personel, cocuklar ve ebeveynleri dogru kullanimlari konusunda tanittiginda genel hastalik nedeniyle kacirilan gunlerde bir dusus oldugu tespit edilmistir.
Ancak, arastirmanin tamaminin kesin olmadigini hatirlamak onemlidir. Aslinda, uzun vadeli saglik hizmetleri tesisleri uzerine yapilan bir arastirma, calisanlarin sabun ve su yerine dezenfektanlari tercih etmelerinin norovirus salginlarina katkida bulunmus olabilecegini one surmustur. Dahasi, bu sonuclardan bazilarinin nuanslari kafa karistirici olabilir. Ornegin, 2019’da yayinlanan bir arastirma, etanol bazli bir el dezenfektaninin, virusle kisa sureli temas oldugunda norovirus enfeksiyon riskini % 85 azalttigini belirtmektedir. Bununla birlikte, bir yolcu gemisinde veya uzun sureli bakim tesisinde bulabilecegi gibi yuksek kontaminasyon kosullarinda, dezenfektan hicbir sekilde koruma saglamadigi tespit edilmistir.

Dezenfektan Nasil Olmalidir?
CDC, en az % 60 alkol iceren dezenfektanlari onermektedir. Cogu urun % 60 ile % 95 arasinda icerir, ancak yuzdelerin ne kadar yuksek olursa o kadar etkili olacagini varsayilmamalidir. En yuksek verimlilikte fayda saglayabilmesi icin bu urunlerin ayrica bir miktar su icermesi gerekmektedir. Piyasadaki bazi urunler elleri sterilize ettigini iddia etmektedir ve bu urunler incelendiginde cok az alkol veya hic alkol icermedigi gorulmektedir. Bu urunler muhtemelen yeterli koruma saglamayacaktir.

Dezenfektan Nasil Kullanilir?
Kullanilan el dezenfektaninin ise yaramasi icin birkac faktore dikkat edilmelidir. Bu faydalar, hangi urunu kullandigina ilave olarak su ozelliklere dikkat edilmelidir:
• Ne kadar kullaniliyor
• Uygun teknikle kullaniliyor mu?
• Istikrarli olarak kullaniliyor mu?
El dezenfektani kullaniminin uygun olabilecegi bazi durumlar arasinda, toplu tasima araclari kullanildiginda, el sIkisildiginda veya bir hayvana dokunuldugunda, bir alisveris arabasina dokunduktan sonra gibi alanlar gelebilir. El dezenfektanini kullanirken su uc adim uygulanmalidir:
• Uretici talimatlarinda onerilen miktar bir elin avucuna alinir
• Eller birbirine surulerek ovusturulur ve parmaklarin arasini da icerecek sekilde tum ele surulur.
• Dezenfektanla ovma islemi ancak cilt kuruduktan sonra birakilmalidir.
Alkol bazli el dezenfektani jelini kucuk cocuklarin erisemeyecegi yerlerde tutmaya ozen gosterilmelidir, cunku yutulmasi cok tehlikeli olabilir. Yuksek alkol icerigi, kucuk bir cocuk icin hatta olumcul bile olabilir.

Dezenfektan Ne Zaman Kullanilmamalidir?
El dezenfektani su durumlarda sabun ve su yerine kullanilmamalidir:
• Yikama yapilacak ortam varsa dezenfektan kullanilmamalidir
• Eller yagli veya gozle gorulur sekilde kirli ise
• Ellerde kimyasallar varsa
• El dezenfektani tarafindan oldurulmeyen bulasici ajanlara maruz kalmis olundugunda supheleniliyorsa
• Yuksek enfeksiyon durumunda
Bir hastaligin tedavisinden daha da onemli olan bir konu vardir o da o hastaliga yakalanmamaktir. Bunu icin onerilen hijyen talimatlarina uyulmalidir. Kisi kendini veya ailesinin saglikli olmasini istiyorsa, tuvaleti kullandiktan veya yemek hazirladiktan sonra ellerinizi temizlemek ozellikle onemlidir. Ellerin 20 saniye boyunca ilik su ve sabunla kuvvetli bir sekilde yikanmasi el hijyeni icin en etkili cozumdur. Fakat yikama imkani olmayan durumlarda, toplu tasima, market araci, alisveris merkezi gibi alanlarda dezenfektan su ve sabundan sonra etkili bir hijyen aracidir. Hatta bazi kisiler su ve sabun ile yikadiktan sonra bile kullanmayi tercih edebilir. Kullanilacak urunun belirlenen saglik kriterlerine uymasi ve dogru sekilde kullanilmadi da ayrica etkisini artiracak durumdur.
 
Alt 16 Eylül 2020, 12:19   #2
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Doğruyu yanlışı bilmem de ellerimiz mahvoldu😔

 
Alt 16 Eylül 2020, 12:24   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Allecra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Doğruyu yanlışı bilmem de ellerimiz mahvoldu😔
aynen ya benimde oyle oldu

 
Alt 16 Eylül 2020, 12:27   #4
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
aynen ya benimde oyle oldu
Kullanmayinca kendimi kötü hissediyorum

 
Alt 16 Eylül 2020, 12:33   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Allecra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Kullanmayinca kendimi kötü hissediyorum
Aliskanlik Oldu

 
Alt 24 Şubat 2022, 06:47   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu dönemlerde kimse ona bakmıyor her dezenfektan sanılanın kullanıyor.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:16.