IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircrehberi.net/saglik-kosesi/)
-   -   Yemek Borusu Kanseri (https://www.ircrehberi.net/saglik-kosesi/41264-yemek-borusu-kanseri.html)

CeReN 15 Eylül 2020 09:31

Yemek Borusu Kanseri
 
Boyundan baslayarak mideye kadar uzanan yemek borusunda ortaya cikan kanserler ozofagus ya da yemek borusu kanseri olarak adlandirilir. Ozofagus hucreleri, mide iceriginden etkilenip sindirim sisteminin alt kisimlarinda yer alan organlardaki hucrelere benzeserek kontrolsuz bir sekilde cogalir. Bu da ozofagus hucrelerinin kanserlesmesine yol acar.

Yemek Borusu Kanseri Daha Cok Kimlerde Gorulur?
Turkiye’de yemek borusu kanseri, ozellikle beslenme bicimlerinden dolayi ortaya cikmaktadir. Yassi hucreli adi verilen skuamoz tipi olan yemek borusu kanserleri ozellikle Erzurum, Kars, Agri, Van, Bitlis ve Mus gibi ulkemizin dogu bolgelerinde cok daha sIk gorulmektedir. Et agirlikli beslenme ve cayi cok sicak icme bu illerde yemek borusu kanserinin meydana gelmesinde onemli rol oynamaktadir. Bu dogu kesimden baslanarak Cin’e kadar olan bolgelerde yassi hucreli olan yemek borusu kanseri, cok sIk bir sekilde gorulmektedir. Bu bolgenin soguk ve daglik bir bolge olmasi sebebiyle asiri sicak olan iceceklerin cok fazla tercih edilmesi onemli bir etkendir. Bu sicak iceceklerin tuketilmesine bir de alkol ve sigara da eklenince yemek borusu kanserinin ortaya cikma sIkligi artmaktadir.
Yemek borusu kanser turleri genel olarak 60 yas ustu kisilerde meydana gelen bir hastaliktir. Erkeklerde daha sIk rastlanmasina ragmen Dogu bolgemizde sicak cay iciminden kaynakli olarak kadinlarda da ayni oranda meydana gelebilmektedir. Yemek borusu kanseri tum bunlarin disinda ozellikle ailesinde kolon kanseri bulunan kisilerde de cok daha sIk gorulebilmektedir.



Yemek Borusu Kanserinin Cesitleri Nelerdir?
Yemek borusu kanseri, hucre tipine ve meydana geldigi bolgeye gore siniflandirilir. Bu anlamda yemek borusu kanseri, Adenokarsinom ve yassi hucreli yemek borusu kanseri olarak iki gruba ayrilir.

Adenokarsinom Yemek Borusu Kanseri: Bu kanser turunde yemek borusunun ic zar tabakasi, safraya ve mide asidine maruz kaldiginda sekil degistirip mide ic zarina ve salgi bezlerine benzemeye baslar. Yani Adenokarsinom yemek borusu kanseri, bu sekle donusmekte olan hucrelerden kaynakli bir kanserdir. Bati ulkelerinde bu tip yemek borusu kanseri diger kanser turune gore cok daha sIk gorulmektedir.

Yassi Hucreli Yemek Borusu Kanseri: Skuamoz adi verilen bu kanser turu de yemek borusunun ic kismini kaplayan yassi hucrelerden olusan ince zar dokusu nedeniyle ortaya cikan bir kanserdir ve Turkiye’de cok sIk gorulmektedir.

Bu iki tur yemek borusu kanserinin disinda kas dokusundan kaynaklanan diger turleri de cok nadir bir sekilde gorulmektedir. Ayrica yemek borusu kanserini hucrelere gore ayirmanin disinda yemek borusundaki yerine gore de ayirmak mumkundur.

Safra reflusu ve mide asidi hasari mideye yakin bir yerde oldugu icin adenokarsinom turu yemek borusu kanseri genel olarak midenin girisinde ya da yemek borusunun alt kisminda gorulmektedir. Skuamoz kanseri de ust bolge veya orta kisimda ortaya cikmaktadir.



Risk Faktorleri
Yemek borusu kanseri, turune gore su nedenlerden dolayi meydana gelebilir:
• Alkol,
• Sigara,
• HPV,
• Cok sicak icecekler tuketmek,
• Akalazya,
• Plummer Vinson ve Tylosis gibi cesitli hastaliklar,
• Kostik maddeler yutmak yemek borusu kanserinde risk faktorleri olarak ele alinmaktadir. Bunlarin yaninda, su durumlar da ozofagusun adenokarsinomlari ile iliskilendirilmistir:

• Kronik ve asit icerikli reflu,
• Obezite,
• Barrett ozofagus da adenokarsinomlar ile iliskilendirilen risk faktorleri arasindadir.

Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Yemek borusu kanserinin en fazla gorulen belirtileri arasinda yutkunma zorlugu ve tikanma hissi yer alir. Oncelikle kati gidalarin tuketilmesinde zorluk yasanir. Daha sonra da sivilarin dahi kolay bir sekilde tuketilemeyecegi bir hale gelinir. Bu hastaligin diger belirtiler arasinda da su belirtiler yer alir:

• Kanama,
• Kilo kaybi,
• Siyah ya da katran diski
• Oksuruk,
• Ses kisIkligi,
• Devamli halsizlik ve yorgunluk yemek borusu kanserinde ortaya cikan belirtilerdendir.

Tani Yontemleri
Yutma guclugu ya da aciklanamayan kilo verme gibi sIkayetlerle doktora basvurdugunuzda, doktorunuz tibbi oykunuzu dinledikten sonra fizik muayenesini gerceklestirir. Daha sonra da sIkayetlerinize sebep olan bir buyume olup olmadigini anlamak icin de bazi tetkikler isteyebilir. Bu tetkikler ise soyledir:



Endoskopi
Tani icin genel olarak ilk basvurulan yontem endoskopidir. Bu yontemde doktor ucunda kamera bulunan esnek bir boruyla yemek borunuzun icine bakip gerekli gordugu taktirde de patolojik incelemeler adina bazi ornekler alabilir.

Mide ve Ozofagus ve Mide Rontgeni
Bu test ozofagusta meydana gelen anatomik degisIklikleri goruntulemek amaciyla kullanilir. Bu yontem ile rontgen isinlari altinda sivi bir ilacin yutulup bu ilacin yemek borusundan gecisi sirasinda goruntusu elde edilir.

Bilgisayarli Tomografi Taramasi
Ozofagus kanserinden suphelenilen kisilerde, tumorun cevredeki organlara temasta bulunup bulunmadigini, ozellikle de akciger ve karaciger metastazlari olup olmadigini tespit etmek icin kullanilir.

Endoskopik Ultrasonografi
Endoskopi yontemindekine benzer, ancak ucunda ultrasonografi cihazi yer alan esnek bir boruyla tumorde ses dalgalariyla inceleme gerceklestirilir. Tumorun ozofagus duvarinin ic kismindaki derinligi ve yayilimiyla cevresindeki lenf dugumlerinin genel durumu tetkik edilir.

Pozitron Emisyon Tomografisi
Bu test, olasi kanser yerleri konusunda bilgi almak ve hucrelerdeki aktiviteyi olcmek amaciyla kullanilabilir. Ozellikle de uzak organlara, lenf dugumlerine ve kemiklere olabilecek metastazlar konusunda bilgi alinabilir.

Ozofagus Kanseri Tedavi Yontemleri Nelerdir?
Ozofagus kanserlerinde tedavi yontemi oncelikle tumorun yeri ve evresi olmak uzere bircok etkene baglidir. Fakat erken yakalanmis olgularda kullanilan en etkili tedavi secenegi cerrahidir. Yalnizca cerrahi tedavinin ya da radyoterapinin yeterli olamayacagi kimi vakalarda kombine tedaviler de dusunulebilir.

Tumorun yerlesim yeri tedavinin seciminde cok onemlidir. Genel olarak Ozofagusun alt bolumunde yer alan tumorler cerrahi yontemiyle kolayca tedavi edilirler. Ancak ozofagusun ust bolumde yer alan tumorlerin ise cerrahi imkani daha azdir. Ayrica erken lezyonlar cerrahi yontemi icin uygunken metastazlar ve cevre dokulara yayilim cerrahi disi yontemleri gerektiren sebeplerdir. Lezyonun derinligi, boyu ve kitlenin buyuklugu tedavi secimini belirleyebilir. Cunku boyu 7–8 cm’den uzun olan tumorlerin etraftaki dokulara yayilma ihtimali cok daha fazladir. Diger taraftan da belirtilerin sure, hastaligin evresi icin buyuk onem tasir.

She 24 Şubat 2022 06:48

Kanserin her türlüsü kötü ya.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi