IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2020, 11:03   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mikroplar Vucudun Disinda Ne Kadar Yasar?

Mikroplar bakteri, virus ve enfeksiyonlara neden olan diger mikroplardir. Bazi patojenler neredeyse aninda vucudun disinda olurken, bazilari saat, gun veya hatta yuzyillarca hayatlarini surdurebilirler. Mikroplarin ne kadar yasayacagi organizmanin dogasina ve cevresine baglidir. Sicaklik, nem ve yuzey tipi mikroplarin ne kadar sure dayanacagini etkileyen en onemli faktorlerdir. Iste yaygin bakteri ve viruslerin ne kadar sure yasadigini ve kisinin kendisini onlardan korumak icin neler yapabileceginizin kisa bir ozeti.

Virusler Ne Kadar Canlidirlar?
Bir bakima virusler tam olarak canli degildir cunku cogalmak icin bir konakciya ihtiyac duyarlar. Virusler genellikle yumusak yuzeylerin aksine sert yuzeylerde en uzun sure bulasici kalirlar. Dolayisiyla, plastik, cam ve metal uzerindeki virusler kumaslardan daha uzun sure hayatta kalabilirler. Dusuk gunes isigi, dusuk nem ve dusuk sicakliklar cogu virusun yasama sansini artiran faktorler arasindadir.
Bununla birlikte, viruslerin tam olarak ne kadar hayatta kaldigi ture baglidir. Grip virusleri yuzeylerde yaklasIk bir gun, ancak ellerde sadece bes dakika aktif kalmaktayken, soguk virusler yaklasIk bir hafta boyunca bulasici kalirlar. Mide gribine neden olan calicivirus, yuzeylerde gunlerce veya haftalarca hayatta kalabilirken, Herpes virusleri ciltte en az iki saat hayatta kalabilir. Krupa neden olan parainfluenza virusu ise sert yuzeylerde on saat ve gozenekli materyallerde dort saat surebilir. HIV virusu vucudun hemen disinda ve gunes isigina maruz kaldiginda neredeyse aninda olurler. Cicek hastaligindan sorumlu Variola virusu aslinda diger viruslere gore oldukca kirilgandir ama cicek hastaligi bir aerosol formunda havaya serbest birakilmis virusun yuzde 90’i 24 saat icinde olurken kalan kismi hayatta kalmistir.

Bakterilerin Yasam Suresi
Virusler sert yuzeylerde en iyi sonucu verirken, bakterilerin gozenekli malzemeler uzerinde kalmasi daha olasidir. Genel olarak, bakteriler viruslerden daha uzun sure bulasici kalir. Bakterilerin vucut disinda ne kadar sure yasadiklari, farkli dis kosullarin tercih ettikleri cevreye ne kadar olduguna ve bakterilerin spor uretip uretemeyecegine baglidir. Ne yazik ki, sporlar olumsuz kosullarda uzun sure hayatlarina devam edebilirler. Ornegin, sarbon bakterisinin (Bacillus anthracis) sporlari on yillar hatta yuzyillar boyunca hayatta kalabilir.
Gida zehirlenmesinin iki yaygin nedeni olan Escherichia coli (E.coli) ve salmonella, vucut disinda birkac saat ila bir gun yasayabilir. Yara enfeksiyonlari, toksIk sok sendromu ve potansiyel olarak olumcul MRSA enfeksiyonlarindan sorumlu Staphylococcus aureus (S. aureus) kiyafetlerde haftalarca hayatta kalmasina izin veren sporlar olusturur. Arastirmalara gore, Streptococcus pneumoniae ve Streptococcus pyogenes (kulak enfeksiyonlarindan ve strep bogazindan sorumlu), besIklerde ve doldurulmus hayvanlarda bir gece veya daha uzun sure hayatta kalabilir.

Diger Mikrop Turleri
Bakteriler ve virusler enfeksiyonlardan ve hastaliklardan sorumlu tek mikrop degillerdir ve mantarlar, protozoalar ve algler de kisiyi hasta edebilir. Mantarlar maya, kuf icerir ve mantar sporlari toprakta onlarca yil veya muhtemelen yuzyillarca hayatta kalabilir. Giysilerde ise mantarlar birkac ay hayatta kalabilirler.
Kuf ve mantarlar 24-48 saat icinde susuz olurler, bununla birlikte, sporlar cok daha dayaniklidirlar. Sporlar hemen hemen her yerde bulunabilirler ve en iyi koruma, onemli bir buyumeyi onlemek icin nemi yeterince dusuk tutmaktan gecmektedir. Kuru kosullar buyumeyi onlerken, sporlarin dolasimi daha kolaydir. Sporlar, vakumlar ve HVAC sistemlerindeki HEPA filtreleri kullanilarak azaltilabilir.
Bunun yaninda bazi protozoalar kist olustururlar. Bu kistler bakteri sporlari kadar direncli degildir, ancak toprakta veya suda aylarca yasayabilirler. Kaynama sicakliklari tipik olarak protozoon enfeksiyonlarini onlemektedir.

Mikroplar En Aza Nasil Indirilir?
Mutfak sungeri mikroplar icin bir ureme alanidir, cunku nemli, besin acisindan zengin ve nispeten sicaktir. Bakteri ve viruslerin yasam beklentisini sinirlamanin en iyi yollarindan biri, nemi azaltmak, yuzeyleri kuru tutmak ve besin kaynaklarini azaltmak icin temiz tutmaktir. New York Universitesi Tip Fakultesi mikrobiyoloji direktoru Philip Tierno’ya gore virusler ev yuzeylerinde yasayabilirler, fakat kendilerini cogaltma yetilerini hizla bir sekilde kaybetmektedirler. Yuzde onun altindaki nem, bakteri ve virusleri oldurecek kadar dusuktur.
Sabun ve su ile basit el yikama mikroplari toplamaya karsi en iyi savunmadir. Istenmeyen patojenleri oldurmek icin yuzeyleri dezenfekte edilmelidir. Agartici ve alkol iki yaygin ev dezenfektanidir. Sicak su (60 ° C veya 140 ° F) ve camasir suyu kullanarak kontamine olabilecek kumaslari yikanmalidir. Bununla birlikte sayet varsa, bir camasir kurutma makinesinin sicakligi da bakteri ve virusleri oldurmeye yardimci olur.
Bu nokta da canli olmanin bulasici olmakla ayni sey olmadigini belirtmek gerekir. Grip virusleri bir gun yasayabilir, ancak ilk bes dakikadan sonra bile cok daha az tehdit olusturmaktadirlar. Soguk bir virus birkac gun yasayabilirken, ilk gunden sonra daha az bulasici hale gelir. Mikroplarin bulasici olup olmadigi, kac patojen bulunduguna, maruz kalma yoluna ve bir kisinin bagisIklik sistemine baglidir.
Mikroplar arasinda mikroskopik bakteriler, virusler, mantarlar ve bir enfeksiyona neden olabilen protozoa bulunur. Cogu virus bir gunden az bir sure aktif kalir. Puruzsuz, sert yuzeylerde en iyi sekilde hayatta kalirlar. Bakteriler nemli, gozenekli yuzeylerde gelisir. Spor olusturanlar haftalarca veya daha uzun sure bulasici kalabilir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:57.