IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 11:49   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Enkefalin Duzeylerini Artirmanin veya Azaltmanin Yollari

Endorfinler, sinir sistemi tarafindan agri veya stresle basa cikmak icin dogal olarak uretilen kimyasallardir. Genellikle kisinin kendini iyi hissetmesini saglayan kimyasallari olarak adlandirilirlar cunku agri kesici ve mutlulugu guclendirici olarak hareket edebilirler. Endorfinler oncelikle hipotalamus ve hipofiz bezlerinde yapilir, ancak vucudun diger bolgelerinden de gelebilirler. Uzun, kuvvetli egzersizden sonra iyi bilinen runner’s high yani kosucu kafasi durumunu endorfin duzeylerindeki artistan kaynaklanmaktadir. Insan vucudundaki endorfin duzeyleri kisiden kisiye degismektedir ve normale gore daha dusuk seviyelere sahip olan kisilerde fibromiyaljiye ve depresyon riski daha yuksektir. Fakat bu konuda cok daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Enkefalinler; agriyi hafifletmek, iltihabi azaltmak, kanser hucresi buyumesini onlemek, bagisIklik hucresi aktivitesini arttirmak ve cesitli hastaliklarda rol oynamaktadir. Bunu yaparken, en onemli sey, alisilmadik derecede dusuk enkefalin seviyelerinin nedenini belirlemek ve bir tedavi plani gelistirmek icin doktora gidilmesi gerekir. Bu yazida yuksek ve dusuk enkefalin seviyelerini azaltma ve artirma yollari hakkinda bilgiler bulunmaktadir. Asagidaki tamamlayici stratejiler bazi durumlarda da yardimci olabilir. Fakat bu stratejileri doktorla gorusmelidir ve kesinlikle doktorun tavsiye ettigi veya recete ettigi tedavi veya ilac yerine kullanilmamalidir.

Egzersiz
12 egitimli erkek sporcu uzerinde yapilan klinik bir calismada, bir kosu bandinda giderek daha fazla egzersiz yaptiktan sonra daha yuksek metiyonin-enkefalin konsantrasyonlarina sahiptiler. En yuksek konsantrasyonlar bir maraton kostuktan sonra elde edilmistir. Bununla birlikte, kisa sureli egzersiz, sicanlarin beyinlerindeki enkefalin ve opioid reseptor aktivitesi seviyelerini uzun sureli egzersizden daha fazla artirmistir.



Akupunktur
Akupunkturun metiyonin-enkefalini arttirdigi ve daha sonra sinirlerde delta opioid reseptorlerini aktive ettigi bulunmustur. Yuksek frekansli akupunktur, delta reseptorlerini aktive ederek afyon cekilme semptomlarini hafifletebilir. Akupunktur sirasinda metionin ve losin-enkefalinde benzer bir artis sican beyinlerinde gozlenmistir. Benzer sekilde, elektroakupunktur (igne ciftleri arasinda kucuk elektrik akimlarinin gecirildigi bir tur akupunktur) enkefalinlerin ve diger dahili opioidlerin salinmasini hizlandirabilir. 2Hz ve 100Hz frekanslarinin bir kombinasyonunu kullanan hastalarda maksimal agri hafifletme saglanmistir.

Ultraviyole Radyasyon
Yapay veya gunes isigindan kaynaklanan ultraviyole isIk, insanlarin derisinde artan methionin-enkefalin seviyelerini arttirmaktadir.

Cinsel Etkinlik
Cinsel aktivite erkek sicanlarin beynindeki losin- ve metiyonin-ensefalin duzeylerini arttirmistir.

Uzun Sureli Stres
7 ve 21 gun boyunca hareketsizlestirildikten sonra bir grup erkek sicanin beyninde daha yuksek enkefalin seviyeleri gozlenmistir. Stresin saglik uzerinde bircok olumsuz etkiye neden olabilecegi unutulmamalidir bu da bu stratejiyi tavsiye etmemektedir.

Dusuk Doz Naltrekson
Dusuk doz naltrekson, opioid reseptorlerini inhibe ederek vucudun, engellenen reseptorleri telafi etmek icin endorfin ve enkefalin uretimini arttirmasina neden olmaktadir. Ek olarak, hucre bazli bir calismada goruldugu gibi, naltrekson vucuttan atilmasinin ardindan artmis opioid seviyeleri devam edebilir. Naltrekson, bu amac icin onaylanmamis, sadece receteli bir ilac oldugundan, enkefalin seviyelerini artirmak icin baska stratejiler uygulanmasi onerilir.



Enkefalinaz Inhibisyonu
Enkefalinler enkefalinleri parcalayan enzimlerdir. Hem hayvanlarda hem de insanlarda, bu enzimlerin inhibe edilmesi enkefalin seviyelerini artirabilir. D- Fenilalanin enkefalinaz aktivitesini bloke eder. 30 kronik agri hastasinda enkefalin yikimini inhibe etti ve fare beyinlerinden salinan metiyonin-ensefalin miktarini arttirmistir. Enkefalinazi inhibe etmek ve enkefalinlerin antidepresan ve agri kesici etkilerini korumak icin cesitli ilaclar gelistirilmektedir. Bu deneysel ilaclarin hicbiri onaylanmadigindan ve guvenlik verileri eksIk oldugundan, bunlarin bu veya baska herhangi bir amac icin kullanilmamasini siddetle tavsiye edilmektedir.
RB-101, sicanlarda hem metiyonin hem de losin-enkefalin birikmesine neden olan sentetik bir enkefalinaz inhibitorudur. RB-120 ve RB-3007 ayrica sicanlarda test edilen sentetik enkefalinaz inhibitorleridir. RB-101’den farkli olarak, bu bilesIkler agizdan alinabilir. Insanlar icin opioid olmayan agri kesiciler olarak klinik denemelerden gecmektedir. Spinorfin ve opiorfin, ic enkefalinaz inhibitorleridir. Spinorfin, farelerde losin-enkefalinin etkilerini korur. Sicanlarda insan opiorfin, agriyi morfin kadar etkili bir sekilde bastirmistir.
Enkefalinaz inhibitorlerinin bir baska potansiyel kullanimi ogrenme ve hafiza olusumunu iyilestirmektir. Semax ve selank da losin-enkefalin seviyelerini arttirabilir Rusya gelistirilen sentetik enkefalinaz inhibitorleri. Her ne kadar Rusya’da dolasim bozukluklarini (Semax) onlemek veya anksiyeteyi tedavi etmek ve bilis (selank) gelistirmek icin recete edilmis olsa da, hicbiri FDA tarafindan onaylanmamistir.

Enkefalin Duzeylerini Azaltmanin Yollari
En onemli sey, alisilmadik derecede yuksek enkefalin seviyelerinin nedenini belirlemek ve bir tedavi plani gelistirmek icin doktorla birlikte karar vermek gerekir. Asagidaki tamamlayici stratejiler bazi durumlarda da yardimci olabilir fakat bunlar doktorun tavsiye ettigi veya recete ettigi tedavi veya ilac yerine asla kullanilmamalidir.

Dusuk Bakir Diyetleri
Bakir orani dusuk yiyecekler yemek enkefalin duzeylerini dusurebilir. 24 erkek uzerinde yapilan bir calismada, 11 hafta boyunca dusuk bakir iceren bir diyet yemek, metiyonin ve losin-enkefalin duzeylerini azaltmistir.

Kisa Sureli Stres
Uzun sureli maruziyetin aksine, kisa bir sure icinde stresli durumlara maruz kalmak enkefalin seviyelerini azaltabilir. Ornegin, metiyonin ve losin-enkefalin seviyeleri, hareketsizlestirildikten veya birkac dakika yuzmeye zorlandiktan sonra farelerin beyinlerinde azalmistir. Stresin saglik uzerinde ciddi olumsuz etkileri olabileceginden, genellikle enkefalinleri diger yontemlerle azaltmanin denenmesi onerilmektedir.

Uzun Vadeli Alkol Tuketimi
7-56 gun icinde kucuk dozlarda alkol alan fareler, beyin metiyonin-enkefalin seviyelerinde bir dusus gostermistir. Alkol tuketiminin bircok zararli etkisi nedeniyle, enkefalin seviyelerini dusurmek icin kullanilmasi siddetle tavsiye edilmektedir.



Enkefalinler ve Genetik
SCN9A geninin uc farkli mutasyonu olan kisiler (rs121908908, 1767X ve rs121908909) duyu noronlarinda daha yuksek metiyonin-enkefalin seviyelerine sahiptir. Yine de, fiziksel agri hissetmelerini mumkun kilan nadir bir genetik durumdan mustariptirler (agriya konjenital duyarsizlik). Bunun aksine, bir mutasyona sahip fareler CPE , kodlayan genin enzim karboksipeptidaz e nedeniyle aktif olan enzime beyinlerinde losin-enkefalinin daha dusuktur. Bu fareler obezite ve yuksek kan inaktif insulin (hiperproinsulinemi) hastasidir.
Arastirmacilar bu kimyasal maddeyi ve genel sagligi nasil etkiledigini arastirmaya devam ettikce, insan endorfin seviyeleri bilimi surekli olarak gelismektedir. Depresyon, fibromiyalji veya kronik bas agrisi semptomlari olan kisiler, duzenli tedavi seceneklerine ek olarak endorfin seviyeleri ve bunlari arttirma yollari hakkinda uzman bir doktorla gorusebilirler. Endorfinler bir tedavi veya iyi bir saglik garantisi olmasa da, endorfinlerin arttirilmasi genel refahi arttirmanin etkili bir yolu olabilir. Duzenli egzersiz, stres azaltma ve baskalarina verme, bir kisinin daha saglikli ve daha mutlu bir yasam surmesine yardimci olabilecek iyi bilinen “iyi hissetme” aktiviteleridir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:35.