IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2020, 13:25   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yuksek LPS Seviyelerinin Potansiyel Saglik Riskleri

Yuksek LPS seviyeleri ile iliskili bircok kosul olabilir, ancak tek semptom bir tani icin yeterli degildir. Kohort calismalarinda, yuksek LPS seviyelerinin bu kosullara neden oldugu sonucuna varilamamaktadir. Yuksek LPS seviyelerinize hangi altta yatan durumun neden olabilecegini kesfetmek ve sagligi iyilestirmek icin uygun bir plan gelistirmek icin genellikle doktora gidilmesi tavsiye edilir. Bu yazida yuksek LPS seviyelerinin saglik riskleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

1) Yorgunluk
Yorgunluk, LPS’nin neden oldugu hastalik davranisinin bir parcasi olarak LPS uygulamasiyla insanlarda guvenilir bir sekilde ortaya cikmaktadir. LPS 11 saglikli katilimciyla yapilan kucuk bir calismada yorgunlugu ve iltihabi (TNF-a, IL-6) arttirmistir. Ayrica Sitalopram (SSRI) ile on tedavi, yorgunluktaki artisi onlemistir. 168 hastanin calismalarinda, LPS duzeyleri kronik yorgunluk sendromu olanlarda daha yuksek cikmistir, yorgunluk, konsantrasyon sorunlari ve yetersiz bellek dahil semptom siddeti ile iliskili bulunmustur.

2) Kotu Bellek
20 saglikli erkek uzerinde yapilan kucuk bir calismada, intravenoz LPS sozel ve sozel olmayan hafizayi bozmus, anksiyete ve depresyonu arttirmistir. Inflamatuar sitokin sekresyonu, bellek performansinda bir azalma ile iliskilendirilmistir. LPS uygulamasi 34 erkek uzerinde yapilan bir baska calismada kaygi, depresyon, kortizol ve kan norepinefrini arttirmistir. Dusuk doz LPS uzun sureli hafizayi bozarken, yuksek doz LPS reaksiyon suresini arttirmistir. Yazarlar, inflamasyonun kendi baslarina spekulatif olmasina ragmen kisa sureli uyanikligi artirabilecegini belirtmislerdir.

3) Kaygi ve Dusuk Empati
115 saglikli insan uzerinde yapilan klinik bir calismada, LPS katilimcilarin gozlerine bakarak bir kisinin duygusal durumunu dogru anlama yetenegini azaltmistir. 18 erkek uzerinde yapilan kucuk bir calismada, LPS uygulamasi ruh halini kotulestirmis ve kaygiyi arttirmistir. Ayrica LPS duygusal gorsel uyaranlara yanit olarak sag alt orbitofrontal korteksin aktivasyonunu arttirmistir. Bu beyin bolgesi korku ve ofke tanima ile iliskilidir, bu nedenle artan aktivite uyaranlara karsi olumsuz duygulari arttirmis olabilmektedir. Bununla birlikte bilim adamlari deneysel olarak yorgunluk, hafiza kaybi ve LPS ile kaygi uyandirabilmektedir, ancak daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

4) Depresyon ve Sosyal Baglantisizlik
LPS uygulamasi sayisiz calismada surekli olarak depresyonu arttirmistir. 39 katilimcinin denemesinde LPS enjeksiyonu, sosyal kopukluk, depresyon ve inflamasyon (IL-6, TNF-a) duygularini arttirmistir. LPS enjeksiyonundan sonra hayvanlarin hipokampusunde TNF-alfa uretimi arttirmistir. Beyindeki bagisIklik hucrelerinin bu aktivasyonunun, depresyonla iliskili secici beyin hucresi hasarina onemli olcude katkida bulunduguna inanilmaktadir. 9 katilimciyla yapilan bir calismada, LPS’nin neden oldugu inflamasyon nedeniyle insulada glikoz metabolizmasi (enerji kullanimi) artmis ve singulat kortekste azalmistir. Insula negatif duygular ile singulat ise olumlu ruh hali ile iliskilidir. Boylece, insula tarafindan artan enerji kullanimi ve singulat tarafindan azalan enerji kullanimi hem olumsuz duygulari tesvik etmektedir. LPS, 10 saglikli insan uzerinde yapilan bir denemede yorgunlugu arttirmis, guc ve sosyal ilgiyi azaltmistir.

5) Zevk Tecrubesi
LPS enjeksiyonu depresif ruh halini arttirmis ve 39 kiside yapilan klinik bir calismada parasal odul ipuclarina (ventral striatum aktivitesinde azalma) beyin yanitini azaltmistir. Hayvanlarda LPS, lezzetli yiyecekler, stimulasyon arama davranisi ve yeni ortamlarin kesfi tercihini surekli olarak dusurmustur. Ancak kucuk olcekli insan deneylerinde LPS, ruh halini, sosyal davranisi ve zevk hissetme yetenegini bozmustur ve bu konuda buyuk olcekli veriler eksIktir.

6) Rahatsiz Uyku
LPS saglikli insanlarda uykuyu kesintiye ugratmis ve REM uykusunu dusurmustur. Ayrica 10 erkek uzerinde yapilan bir calismada, REM disi uykuyu azaltmis ve gun icinde uykuyu arttirmistir.

7) Ates
Ates, yuksek LPS seviyelerinin bir isaretidir. LPS, vucut sicakligini arttirmak icin hipotalamustaki reseptorlerine baglanan prostaglandinlerin (PGE2) salinimini uyarmaktadir.

8) Kadinlarda Kotu Ureme Sagligi
In vitro fertilizasyon tedavisi goren 45 kadinla yapilan bir calismada, LPS seviyeleri yumurtalik iltihabi ve azaltilmis progesteron uretimi ile iliskili bulunmustur. Yumurtalik iltihabi ve progesteron eksIkligi ureme sagliginin bozulmasina isaret etmektedir ve infertilite ile iliskilidir.

9) Azaltilmis Istah
Dusuk doz LPS, ilk 4 saatte gida alimini azaltmistir. Gida alimindaki azalmalar kandaki TNF ve IL-6 seviyeleri ile iliskili bulunmustur. Ayrica LPS’nin uyku, ureme sagligi ve istahi bozdugu varsayilmaktadir, ancak sadece on bulgular mevcuttur.

10) Dusuk Agri Toleransi
11 saglikli erkek uzerinde yapilan bir calismada, LPS uygulamasi rektal agriya duyarliligi arttirmis ve agri toleransini dusurmustur. Ayrica LPS 59 saglikli erkegin klinik calismasinda basinc, mekanik agri ve soguga toleransi azaltmistir.

11) Diyabet
Yuksek LPS, diyabet gelistirme riskinde artis ile iliskilidir. Tip 1 diyabetli bireyler, diyabetsizlere gore % 235,7 daha yuksek LPS seviyelerine sahiptir. Benzer sekilde, tip 2 diyabetliler, diyabetik olmayan kontrollere gore % 66,4 daha yuksek LPS seviyelerine sahiptir. Tip 2 diyabet hastalarinda bozulmus lipoprotein metabolizmasi LPS bozulmasini azaltir ve LPS ile iliskili inflamasyonu artirabilmektedir. Tip 1 diyabetli 477 kisiyle yapilan bir calismada, yuksek LPS aktivitesi diyabetik bobrek hastaliginin gelisimi ile iliskili bulunmustur.



12) Obezite
3.500’den fazla yetiskin uzerinde yapilan bir calismada LPS aktivitesi ve LPS baglayici protein obezite ile iliskili bulunmustur. Farelere 4 hafta boyunca verilen LPS, yuksek yagli diyetle induklenene benzer bir kilo artisina neden olmustur.

13) Metabolik Sendrom
Metabolik sendrom, kalp hastaligi riskini artiran bir grup faktordur. Bunlar yuksek tansiyon, yuksek kan sekeri, yuksek trigliseritler, abdominal obezite ve dusuk HDL kolesterolu icermektedir. 192 etnik cesitlilik gosteren yetiskin bir calisma da, LPS duzeyleri artmis bel cevresi, bel-kalca orani, toplam kolesterol, trigliseritler ve insulin duzeyleri ve azalmis HDL kolesterol ile iliskilendirilmistir. 3.500’den fazla yetiskin uzerinde yapilan bir calismada LPS aktivitesi ve LPS baglayici protein metabolik sendromla iliskili bulunmustur. LPS, obezite, diyabet ve metabolik sendrom ile baglantilidir, ancak bu kosullardan herhangi birine neden olup olmadigi bilinmemektedir.

14) Kalp Hastaligi
Kalp hastaligi ve arterlerin sertlesmesi olan hastalarda LPS duzeyleri surekli artmaktadir. 70 hasta uzerinde yapilan bir calismada aclik kan sekeri duzeyi yuksek olan hastalar arasinda, LPS trombosit aktivasyonu ile iliskili bulunmustur. Trombosit aktivasyonunun artmasi, kalp hastaligi riskini artirabilecek kan pihtilasmasina katkida bulunmaktadir.

15) Alkolsuz Yagli Karaciger Hastaligi
Alkolsuz yagli karaciger hastaligi LPS seviyelerini yukselten 900’den fazla yetiskinde yapilan bir calismada, ilginc bir sekilde, mutevazi alkol tuketimi daha dusuk LPS seviyeleri ile iliskilendirilmistir.

16) Inflamatuar Bagirsak Hastaligi
Inflamatuar barsak hastaligi (IBD) olan hastalarda yuksek LPS seviyeleri surekli olarak gorulmektedir. 64 hastanin bir calismasinda Crohn hastaligi hastalarinin % 94’unde ve ulseratif kolit hastalarinin % 88’inde yuksek LPS saptanmistir. Ayrica, IBD siddeti LPS duzeyleri ile iliskili bulunmustur.

17) Kanser
462 yetiskinde yapilan bir calismada yuksek LPS duzeyleri artmis kolorektal tumor insidansi ile iliskili bulunmustur. Ayrica LPS kolorektal kanser hucrelerinin yayilma yetenegini arttirmistir.

18) Alzheimer Hastaligi
69 hasta uzerinde yapilan bir calismada yuksek LPS ve inflamatuar sitokin seviyeleri Alzheimer hastaligi ile iliskili bulunmustur. Benzer sekilde, 158 katilimcinin yaptigi bir calismada periodontal gram-negatif bakterilere karsi antikorlar Alzheimer hastaligi ile iliskilendirilmistir.

19) Parkinson Hastaligi
19 kisiyle yapilan bir calismada, Parkinson hastaligi olan hastalar bagirsaklarinda saglikli katilimcilara kiyasla yuksek bagirsak gecirgenligi ve LPS duzeyleri gostermistir.

20) Otizm
Bir calismada LPS duzeyleri otistikte saglikli bireylere gore daha yuksek cikmistir. Ayrica otizmli kisiler arasinda daha kotu sosyal etkilesim ile de iliskilendirilmistir.

21) HIV
LPS’nin bagirsaktan kana tasinmasi, HIV enfeksiyonunun daha hizli ilerlemesi ile iliskilidir.

22) Retina Hastaligi
Retinanin pigment hucreleri, LPS ile induklenen inflamatuar sitokinlere (IL-6 ve IL-8) maruz kalma nedeniyle olmustur.

Dusuk Doz LPS Iyi Olabilir mi?
Hayvan calismalarindan, LPS’nin oral yoldan verilmesinin, makrofaj adi verilen bagisIklik hucrelerini uyari modunda tutarak hastaligin onlenmesine yardimci olabilecegine dair bazi kanitlar bulunmaktadir. Bu calismada, dusuk doz LPS makrofajlari, enflamatuar sitokin salinmasina neden olacak kadar guclu olmadan yakindaki atik urunleri uzaklastirmaya hazirlanmakta oldugunu bulmuslardir. Bunun etkili bir hastalik onleme yontemi olup olmadigini belirlemek icin daha fazla insan arastirmasi gerekmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:53.