IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2020, 10:24   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus ile Mucadelede Shiitake Mantarlari Yardimci Olabilir mi?

Shiitake mantarlari, bagisIklik artirici etkilerinden dolayi Asya’nin super yiyecegi olarak kabul edilen bir mantar turudur. Ayni zamanda hastaliklarin onlenmesinde ve tedavisinde geleneksel tipta kullanilmaktadir. Kisiler bu saglik yararlari olan mantar turunun yeni koronaviruse karsi korumada etkili olup olmadigi konusunda merak etmektedirler. Bu yazi yalnizca bilgilendirme amaclidir. Mevcut koronavirus salgini devam eden bir olgu oldugu ve yeni bilgiler ortaya ciktikca bazi ayrintilarin degisebilecegi goz onunde tutularak dikkate alinmasinda fayda bulunmaktadir. COVID-19 enfeksiyonunu henuz tedavi etmek veya onlemek icin FDA onayli bir ilac mevcut degildir.

Shiitake Mantarlari ve BagisIklik
Shiitake, besleyici ve iyilestirici ozellikleri nedeniyle ovulen Dogu Asya’dan yenilebilir bir mantardir. Geleneksel Cin tibbinin incilerinden biridir. Insanlar cogunlukla bagisIkligi, uzun omurlulugu, dolasimi ve karaciger sagligini guclendirir. Caglar boyunca insanlar bagisIklik tepkisini arttirmak icin tibbi mantarlar kullanmislardir. Shiitake, savunma mekanizmalarimizi destekleyen lentinan ve diger beta-glukanlari icermektedir. 5 veya 10 g shiitake (L. edodes) tuketen 52 gonullu uzerinde yapilan bir calismada su sonuclar elde edilmistir:
• Beyaz kan hucrelerinin aktivitesini arttirmistir
• Bagirsak bagisIkligini gelistirmistir
• Dusuk inflamasyon (CRP seviyeleri)
Fareler uzerinde yapilan arastirmalar, shiitake mantarlarinin bagirsak sagligini ve bagisIklik tepkisinde yasa bagli azalmayi destekleme potansiyelini dogrulamistir. Beta glukanlarin yani sira, prebiyotik olarak hareket eden ve bagirsak mikrobiyomunu besleyen diger lif turleri bakimindan da zengindirler. Shiitake, saglam bagisIklik icin cok onemli olan iki mineral olan cinko ve bakir saglamaktadir. Shiitake mantarlari farkli bagisIklik uyarici bilesIklerde yuksektir, ancak koronavirus enfeksiyonuna karsi koruyucu etkilerinin kaniti yoktur.



Shiitake’nin Antiviral Etkileri
Bilim adamlari henuz shiitake mantarlarini yeni koronaviruse (SARS-CoV-2 veya COVID-19) karsi test etmediler. Shiitake mantarindan (AHCC) standartlastirilmis bir polisakkarit karisimi, insanlarda ve hayvanlarda bagisIklik hucrelerini aktive etmistir, ornegin:
• Influenza B (insanlarda)
• Hepatit C (insanlarda)
• Insan Papillomavirusu (insanlarda ve farelerde)
• Influenza A (H1N1) (farelerde)
• Kus gribi virusu (farelerde H5N1)
• Bati Nil ensefaliti (farelerde)
Baska bir shiitake ozutu (Lentinus edodes mycelia veya LEM), influenza A virusunun buyumesini azaltmis ve enfekte farelerde hayatta kalma oranlarini arttirmistir. Influenza virusleri, COVID-19 enfeksiyonu ile benzer solunum komplikasyonlarina sahip olabilen grip yaratir. Bununla birlikte, bu turler uzerinde gozlenen etkiler, shiitake’in yeni koronaviruse karsi terapotik potansiyelini ima etmemektedir. Shiitake mantarlari, grip gibi bazi solunum viruslerini inhibe edebilir, ancak yeni koronaviruse karsi etkilerinin kaniti yoktur.

Yan Etkileri
Genellikle cig veya az pismis shiitake tuketmekten kaynaklanan en yaygin yan etkileri, bazen shiitake dermatittir, bazen ates ve sindirim sorunlari ile karakterize bir cilt tahrisidir. Ilk isaretler tuketimden 24 saat sonra ortaya cikar ve gunese maruz kalma ile kotulesebilir. Cogu durumda, pisirme reaksiyonlara neden olma potansiyelini ortadan kaldirmaktadir.

Dozaj
FDA, herhangi bir durum icin shiitake takviyelerini onaylamadigi icin resmi bir doz yoktur. Kullanicilar ve ek ureticileri deneme yanilma yontemine dozlar belirlemislerdir. Shiitake bir yiyecek olarak kullanildiginda, standart bir kisim 15g kurutulmus mantardir (4 adet). Bu yaklasIk 150 gr cig mantar anlamina gelmektedir. Shiitake takviyeleri icin resmi dozlar yoktur, ancak ureticiler gunde 1-2 g kuru ekstrakt (10-20g toz mantar) veya 1-2 ml sivi ekstrakt (20-40 damla) kullanilmasini onerir. Saglikli gonullulerde, bagisIkliklarini guclendirmek icin gunde 5-10 g shiitake yeterli gelmektedir.
Shiitake, besleyici ve bagisIklik arttirici ozellikleri nedeniyle ovulen Dogu Asya’dan yenilebilir bir mantardir. Calismalar, cesitli enfeksiyonlara ve kansere karsi bagisIklik tepkisini artirma potansiyelini dogrulamistir. Shiitake, yeni koronavirus gibi benzer komplikasyonlara sahip bazi solunum viruslerini inhibe edebilir. Bununla birlikte, shiitake’in yeni koronavirus uzerindeki etkilerini inceleyen bir calisma yoktur. COVID-19 enfeksiyon tedavisi veya onlenmesi icin kullanimini destekleyen hicbir kanit yoktur. Arastirmacilar potansiyel tedavileri belirlemeye calisirken, alabilecek en iyi koruyucu onlemler sosyal mesafe, el yikama ve yuze dokunmaktan kacinmaktir.
Shiitake mantarlarinin en yaygin yan etkisi shiitake dermatit olarak adlandirilir, ancak mantarlarin pisirilmesi riski buyuk olcude azaltir. Takviyeler sivi ekstraktlar, kuru ekstraktlar ve tozlar halinde mevcuttur. Tamamlamadan once bir saglik uzmanina danismak gerekir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:45.