IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Mart 2020, 14:12   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Derin ven trombozu hastalari icin altin degerinde koronavirus onerileri

Derin ven trombozu hastalari icin koronavirus salginindan korunma yollari ile ilgili bilgi veren uzmanlar, altin degerinde onerilerde bulundu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doc. Dr. Mert Dumantepe, konuyla ilgili merak edilen sorulari da cevapladi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doc. Dr. Mert Dumantepe, derin ven trombozu ve korona virus (Covid-19) hakkinda merak edilen sorulari cevapladi. Derin ven trombozunun (DVT) vucudun, derin toplardamarlari icerisinde pihti olusumu ile seyreden bir durum oldugundan bahseden Doc. Dr. Dumantepe, pihtilarin, kanin akiskanliginin degistigi ve kumelesmeye egilimin oldugu buyuk cerrahi ve ortopedik ameliyatlar, immobilite, uzun yolculuklar, obesite, hamilelik, hormon replasman tedavisi alma, kanser ve bazi kalitsal kan hastaliklari durumlarinda olusabildigine dikkat cekti.
Yillik olarak gorulme sIkliginin her 10 bin kiside 5-20 hasta arasinda degistigini belirten Doc. Dr. Mert Dumantepe, insidansi 60 yas uzerinde yuzde 1-2’ye kadar yukselmekte oldugunu ifade etti.

DERIN VEN TROMBOZU HASTALARI RISK ALTINDA MI?
Doc. Dr. Mert Dumantepe, derin ven trombozu ve akciger embolisi nedeniyle tedavi ettigi ve su an takibinde olan bircok hastadan yakin donemde endise dolu mesajlar aldigini kaydederek, "Cunku hem hastalik hem de kullanilan kan sulandirici ilaclarla ilgili sosyal medyada inanilmaz bir bilgi kirliligi ve yanitsiz sorular mevcut. Bu karisIkligi aydinlatabilmek amaciyla, yonetim kurulu uyesi oldugum Dunya Tromboz Gunu (World Thrombosis Day) organizasyonu ile Dunya Tromboz ve Hemostaz derneginin (ISTH) birlikte hazirladigi, Covid-19 ve Derin Ven Trombozu adli dokumandan bilgiler vermek istiyorum. Ilk aciklik getirmek istedigi konu ’kronik hastalik’ karmasasi. Cunku Turkiye’de bircok kronik derin ven trombozu hastasinin, ’kronik’ kelimesi yuzunden kendisini korona virus acisindan yuksek risk grubunda oldugunu zannediyor. Halbuki derin ven trombozu hastaligi icin ’kronik’ kelimesinin sadece hastaligin baslangicindan itibaren 1 aydan fazla bir sure gectigini ve pihtinin akut donem ozelligini kaybettigini anlatir. Dunya Saglik Orgutu’nun kronik hastalik tanimi ise kronik akciger hastaliklarini, kronik kalp hastaliklarini ve cesitli kanserleri icerir. Yani yillar oncesinde gecirilmis derin ven trombozu, hastayi su an korona virus enfeksiyonu acisindan riskli gruba sokmaz." dedi.

Yakin zamanda yayinlanan birkac uluslararasi makalenin tip dunyasinda oldukca buyuk tartismalara yol actigini dile getiren Doc. Dr. Mert Dumantepe, bu makalelerde korona virus ile enfekte olan hastalarin bircogunun organlarinda pihtiya rastlandigini, bunun da hastaligin seyrini kotulestirdigini ve olume yol actigini acikladiklarini belirterek, "Ancak sunu ozellikle belirtmek isterim ki enfeksiyonlarda damar icinde ve organlarda pihti olusumu sadece korona viruse ozgu bir durum degildir. Siddetli seyreden ve sepsise yol acan bircok viral ve bakteriyel enfeksiyonda, damarlarin ic yuzeylerinde hasar olusumu ve enflamasyon ile baglantili pihti gelisimi uzun yillardir bilinen bir gercektir." seklinde aciklama yapti.


"Derin ven trombozu gecirmek, kisiyi daha riskli hale sokmaz"

Kan pihtilasma bozukluguna bagli bir hastalik yani derin ven trombozu gecirmenin, kisiyi koronavirus karsi daha hassas ya da daha riskli hale getirmediginin altini cizen Doc. Dr. Dumantepe, kronik derin ven trombozu hastalarinin normal populasyona gore daha riskli grupta siniflandirilmadigini soyledi.

KAN SULANDIRICI ILAC KULLANMAK KOVID-19 ACISINDAN TEHLIKELI MI?
Doc. Dr. Mert Dumantepe, kan sulandirici ilaclarin bagisIklik sistemini zayiflatmadigini bildirerek, "Kan Sulandiricilar hastayi daha duyarli hale getirmez. Kan sulandirici kullanan hastalarin, koronavirus yuzunden kan ilaclarini kesmemeleri, Mutlaka kan sulandirici ilaclarini kullanmaya devam etmeleri gerekmektedir" dedi.


CHEST 2012 kilavuzlarinda da belirtildigi uzere, Coumadin kullanan hastalarin, eger INR duzeyleri stabil ise kan tahlillerini 12 haftalik araliklarla yaptirabileceklerini ifade eden Doc. Dr. Mert Dumantepe, daha sIk kan testi yapmak icin hastaneye gidip, korona virus enfeksiyon riskinin arttirilmamasini onerdi.

Ayrica Doc. Dr. Dumantepe, Dunya Tromboz ve Hemostaz Derneginin son yayinlanan Antikoagulasyon ve Covid-19 kilavuzunda; surekli kan tahlili yapilmasini ve evden cikilmasini gerektirmedigi icin Coumadin gibi eski nesil kan sulandiricilar yerine “Yeni kusak kan sulandirici ilaclara (Xarelto, Eliquis, vb)” gecilebilecegi yonunde gorus bildirdigini kaydetti.

KORONAVIRUS ENFEKSIYONU INR YA DA DIGER KAN PIHTILASMA TESTLERINI ETKILER MI?
Cin’den gelen erken raporlarda, Covid-19 ile enfekte olan ve hastaligin siddetli seyrettigi hastalarda Dissemine Intravaskuler Koagulasyon (DIK) benzeri bir kanama tablosunun gelistigi buna paralel olarak da INR/PT testlerinde uzama, D-Dimer’da yukselme bildirildigini soyledi.

Doc. Dr. Mert Dumantepe, DVT hastalarinda D-dimer yuksekligi koronavirus enfeksiyonu destekleyip desteklemedigi sorusunu soyle acikladi: "Yakin zamanda Wuhan’dan gelen bilgilere bakacak olursak; Covid-19’la enfekte hastalarin “D-dimer” seviyeleri oldukca yuksek ve bu durum ciddi anlamda kafa karisIkligina yol aciyor. Ancak D-dimer seviyesinin travma, hamilelik, siddetli enfeksiyonlar ve sepsis gibi bircok nedenle yukselebilir ve korona viruse ozgu degildir. Bu nedenle korona virus enfeksiyonu icin D-Dimer testi, tani ve takip amacli kullanilamaz".


Doc. Dr. Mert Dumantepe, hekimlerin bu amansiz hastalikla mucadelede ellerinden gelen her seyi yaptiklarini soylerken, salginla mucadele kapsaminda herkesin evde kalmasinin, virusun yayilmasini azaltarak; hasta sayisinin belirli duzeyde tutulabilmesi icin cok onemli oldugunu soyledi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:39.