IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Furkan
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2020, 16:15   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronaviruse Karsi El Dezenfektanlari ve Antibakteriyel Sabunlar Etkili mi?

COVID-19 salgini nedeniyle el sabunu, el dezenfektani, bulasIk sabunu ve temizlik mendilleri de dahil olmak uzere tonlarca temizlik ve sanitasyon urunu satilmaktadir. Bu urunlerden hangisinin yeni koronavirusten daha iyi korudugu merak edilen bir konudur. Oncelikle virusun nasil yayildigini anlamak onemlidir. Bilindigi gibi koronavirus, solunum yollarindan cikan damlaciklarla yayilmaktadir. Bunlar virus, proteinler, karbonhidratlar ve diger materyalleri iceren mikroskobik kucuk parcaciklardir. Genellikle bir metreden daha kisa mesafelerde hava yoluyla seyahat edebilirler. Hasta ya da hasta oldugunun farkinda olmayan bir kisi oksurur veya hapsirirsa, virus iceren parcaciklar havada dolasir. Bu kucuk parcaciklar solunabilir, virus vucuda bu sekilde girmis olur. Bulasici hastaliklar uzmanlari burun veya agiz salgilarinin da (ornegin kullanilmis bir mendille temas etmenin veya enfekte bir kisiyle bir icecegi ya da bardagi paylasmanin) virusun yayilmasina neden olabilecegini soylemektedir. Virus ayrica ellerden diger insanlara veya yuzeyler gibi cansiz nesnelere de yayilabilir. Ellerin gun icinde cok sayida insanla ve yuzeyle temas etmesi nedeniyle bu mikroplari almamak inanilmaz derecede zordur. Elleri yikamak ve sterilize etmek, hastaliga yakalanmamak icin en iyi yollardan biridir.

Antiseptik Iceren El Temizleme Urunleri
Genel tuketicinin kullanmak uzere satin alabildigi antiseptikli recetesiz urunler el yikama losyonlari ya da mendiller seklindedir. Antiseptik mendiller bir su kaynagi olmadiginda el yikamaya uygun bir alternatiftir, su ile durulanmayi gerektirmez. Tipki recetesiz satilan tum ilaclarda oldugu gibi, el dezenfektanlari veya antiseptik mendiller kullanilmadan once etiketleri okunmali, yalnizca etikette belirtildigi sekilde kullanilmalidir. Bu urunler cocuklarin erisemeyecegi yerlerde saklanmalidir ve yetiskinlerin gozetiminde kullanilmalidir. Yutulmamali, yutulursa derhal bir zehir danisma hatti veya merkezi aranmalidir. Saglik kuruluslarinda kullanilan antiseptikler de ozellikle hastane ortamlarinda, patojenik mikroorganizmalarin yayilmasini onlemek ve daha uzun veya ek hastanede kalis, tedavi, negatif klinik sonuclar ve artan maliyetlerle sonuclanabilecek hastane kaynakli enfeksiyonlari azaltmak icin kritik bilesenlerdir.
FDA (Amerikan Gida ve Ilac Dairesi), cesitli tezgah ustu (recetesiz) antiseptik losyonlar ve yikama urunlerinde kullanilan aktif bilesenlerin bir incelemesini yapmaktadir. Antibakteriyel el losyonlari, el sabunlari ve vucut losyonlari gibi antimikrobiyal yikama urunlerinin kullanimi, hem etkinlik hem de guvenlik acisindan FDA’nin kontrolu altindadir. Mevcut durum FDA web sitesinde belirtilmis ve asagida kisaca ozetlenmistir.
Tuketici antimikrobiyal yikama urunleri genellikle gunluk olarak kullanilir ancak bugune kadar, antibakteriyel olmayan sabunlardan daha etkili olduklari gosterilmemistir ve hem FDA hem de CDC (ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri), evde ve kamuda el yikama icin sade bir sabun ve su kullanilmasini onermektedir. Etkililigi gostermek icin ureticilerin, spesifik antimikrobiyal ajanlar iceren tuketici antiseptik yikama urunlerinin, hastaliklarin onlenmesinde veya enfeksiyonun azaltilmasinda antibakteriyel olmayan sabundan daha ustun oldugunu acikca gosteren klinik arastirma etkinligi calismalarina ihtiyaci olacaktir.

Tuketici El Losyonlarinin Guvenligi
Etkinlik endiselerine ek olarak, bu urunlerin gunluk kullaniminin uzun vadedeki guvenligi ile ilgili endiseler de vardir. Triklosan gibi bazi aktif bilesenlere maruz kalma riskleri beklenenden daha buyuk olabilir cunku antimikrobiyal bilesenler artik cok cesitli tuketici urunlerinde yaygin olarak bulunmaktadir. Ayrica, triklosanin bakterilerin antibiyotiklere direncli olmasini tesvik edebilecegini ve bu bakterilerle enfekte olan hastalari basarili bir sekilde tedavi etmeyi zorlastirabilecegini gosteren calismalar da vardir. FDA, bu endiselerin su anda tuketici el yikama urunlerinin varsayilan faydalarindan daha agir bastigini dusunmektedir.

FDA Karari
Eylul 2016’da FDA, recetesiz alinabilen tuketici antiseptik yikama urunlerini sivilar, kopukler, jel el sabunlari, kalip sabunlar ve vucut losyonlari ile ilgili,1994’teki gecici nihai tek konu incelemesini degistiren son bir kural yayinlamistir. Karar, ureticilerin triklosan ve triklokarban gibi 19 yaygin aktif bilesenin etkinligini dogrulamak icin gerekli verileri saglamadigi sonucuna varmaktadir, bu nedenle FDA, bu bilesenlerin tuketici antibakteriyel sabunlardan ve vucut losyonlarindan, genel olarak guvenli ve etkili olarak taninmadiklari gerekcesiyle cikarilmasini talep etmektedir. Uc aktif bilesen (benzalkonyum klorur, benzetonyum klorur ve kloroksilenol) hala incelenmektedir, bu nedenle bu kural su anda onlar icin gecerli degildir.

Alkolsuz El Dezenfektanlari
Alkolsuz dezenfekte edici urunler su anda buyuk miktarlarda satilmaktadir fakat Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezleri tarafindan tavsiye edilmemektedir. CDC sabun ve su onermektedir cunku islem, norovirus de dahil olmak uzere belirli mikrop turlerini oldurmede el dezenfektanindan daha iyidir. Ayrica, eller kirli veya yagli ise dezenfektan daha az etkilidir. El dezenfektani kullanilacaksa sisenin uzerindeki etiket kontrol edilmeli ve onerilen miktar kadar elin avuc icine dokulmelidir. Urunun her iki elin avuclarina, ellerin arkasina ve parmaklarin arasina suruldugunden emin olunmalidir, boylece her iki elin tum yuzey alani kaplanir.

Elleri Temizlemenin En Iyi Yolu
Uzmanlar bazi el temizleme bicimlerinin digerlerinden daha iyi oldugunu soylemektedir. Cogunlukla, el dezenfektanlariyla ellerin yikanmasi ikinci planda kalir. CDC gibi FDA (Amerikan Gida ve Ilac Dairesi) da ellerin yikanmasi icin sade sabun ve su kullanma onerisini destekler. Su bulunmadiginda, el dezenfektani uygun bir alternatif olabilir. El dezenfektani yerine evlerde yeterince sabun bulundurulmalidir. Sabunun turu onemli degildir. COVID-19 bir virus oldugundan, antibakteriyel el sabunlari diger cesitlere gore bir avantaj saglamayacaktir. Antibakteriyel sabunun diger sabunlardan daha iyi koruduguna dair acik bir kanit yoktur. En onemli sey, en az 20 saniye boyunca ellerin yikanmasidir. Tabii ki, her zaman su, sabun ve lavaboya erisilemeyebilir. Bu noktada el dezenfektanlari devreye girmektedir. Kisiler yaninda kucuk bir sise el dezenfektani tasiyabilir ve insanlarla, yuzeylerle temas ettikten sonra kullanabilir. Boylece, hicbir sey kullanmayan birinden daha iyi durumda olunabilir. YaklasIk % 60 alkol veya daha fazlasini iceren her sey muhtemelen iyi bir urundur.
Sonuc olarak eller olabildigince sIk, varsa sabun ve suyla, yoksa alkol bazli dezenfektanla temizlenmelidir. Zor olsa da yuze, gozlere, buruna dokunmamaya calisilmalidir.
 
Alt 30 Mart 2020, 16:18   #2
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

güzel bilgiler emeğinize sağlık.

________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 30 Mart 2020, 16:42   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Furkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
güzel bilgiler emeğinize sağlık.
cok tşkler : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:43.