IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2020, 14:32   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ulseratif Kolit: Dogal Tedaviler ve Yasam Tarzi DegisIklikleri

Ulseratif kolit, inflamatuar bagirsak hastaligi veya IBD olarak bilinen zayiflatici bagirsak durumunun bir formudur. Bu yazida ulseratif Kolit rahatsizliginin teshisi, tedavi sekilleri, hastaligi yonetme stratejileri ve diyetleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Diyet Mudahaleleri
Dusuk FODMAP diyeti: Bazi beslenme uzmanlari, ulseratif kolit ve Crohn hastaliginin semptomlarini kontrol etmeye yardimci olmak icin dusuk bir FODMAP diyeti onermektedir. FODMAP’ler, son on yil icinde, IBD’deki ana tahris edici maddeler olarak tanimlanan bir grup karbonhidrattir. FODMAP’ler, Fermente edilebilir Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller anlamina gelen akilda kalici bir kisaltmadir.
Baslica FODMAP’ler sunlari icerir:
• Fruktoz
• Laktoz
• Fruktanlar ve galaktanlar
• Galaktoz-oligosakkaritler
• Polioller (seker alkolleri veya -ol ile biten herhangi bir tatlandirici)
Dusuk FODMAP diyeti herkes icin uygun degildir. Bir eliminasyon diyetinin sizin icin uygun olup olmadigini belirlemek icin uzman bir doktordan yardim almak gerekir.
Spesifik karbonhidrat diyeti: Spesifik karbonhidrat diyeti (SCD), bagirsakta iltihaplanma ve hasara neden olabilecek zararli bakterilerin buyumesini yavaslatmak amaciyla cogu karbonhidrat turunu tamamen ortadan kaldiran bir tur eliminasyon diyetidir. SCD nispeten asiri bir eliminasyon diyeti olarak kabul edilir. Sadece egitimli bir beslenme uzmani veya diyetisyenin dikkatli gozetimi altinda denenmelidir.
Diger eliminasyon diyetleri:Cok sayida arastirma, diyetin ulseratif kolitin gelisiminde ve siddetinde bir faktor oldugunu gostermektedir. Bir meta-analiz, potansiyel olarak problemli olan bazi gidalari tanimlamistir, bunlar gidalar arasinda sunlar vardir:
• Margarin ve bazi yemeklik yaglar (omega-6 PUFA’lar)
• Hayvansal protein (etin omega-6 icerigiyle de baglantili olabilir; balik ve omega-3’ler koruyucu gorunuyordu)
• Islenmis et
• Alkol
Doktor, ulseratif kolit belirtileri duzelip duzelmedigini gormek icin bazi yiyecekleri hastanin diyetinden cikarmayi tavsiye edebilir veya etmeyebilir. Durumu yonetmek en iyi diyeti bulmak icin ozel bir beslenme veya diyetisyene danismak faydali olabilir.

Beslenme Destek Tedavileri
Yiyecekleri sindirememe ve normal diskilari gecememe ciddi beslenme sorunlarina neden olabilir; IBD hastalarinin% 85’ine kadar yetersiz beslenmis veya yetersiz olabilir. Agir vakalarda, IBD’li kisiler ozel beslenme mudahaleleri gerektirebilir. Hastalikli bagirsak dokularinin dinlenmesi ve iyilesmesi icin enteral (tup) beslenme veya parenteral beslenme (bir damara enjekte edilen besinler) gerektirebilirler. Bir doktor ayrica, gidanin iltihapli dokularda sIkisip tikanmaya neden olma riskini azaltmak icin dusuk kalinti diyeti onerebilir.

Yasam Tarzi DegisIklikleri
IBS semptomlarini kontrol etmek ve yasam kalitesini arttirmak icin doktor tarafindan birkac yasam tarzi degisIkligi onerebilir. Ancak doktor ilac recete ettiyse, bu stratejiler asla bu recetelerin yerine kullanilmamalidir.
Egzersiz yapmak: Orta derecede egzersiz (ve gelismis fiziksel uygunluk) bagirsak iltihabi ve genel saglik icin en iyi ilaclardan biridir. Bircok calismaya gore, fiziksel aktivite aslinda bagirsak florasinin bilesimini degistirerek yararli turlerin artmasina neden olmaktadir. IBD’li kisilere, inflamasyonu ve semptomlari yonetmeye yardimci olmak icin fiziksel aktivitelerini ayarlamalari tavsiye edilebilir veya edilmeyebilir. Genel olarak, egzersizin IBD’nin gelisimi uzerinde hafif bir koruyucu etkisi olabilir; yani, hali hazirda fiziksel olarak aktif olan kisilerin, yerlesIk olanlardan daha az ulseratif kolit gelistirme olasiligi daha azdir.
Siddetli IBH olan bazi insanlar saglikli akranlar kadar yorucu egzersiz yapamayabilir. Bununla birlikte, egzersiz yogunlugu sinirliysa, fiziksel aktivitenin IBD hastalari icin yararli olduguna inanilmaktadir. Fiziksel olarak formda insanlar daha az iltihaplanma, daha saglikli bir bagisIklik tepkisi, daha dusuk agirlik, daha iyi zihinsel saglik ve daha guclu kemiklere sahiptir. IBD’niz varsa, davanizda ne kadar fiziksel aktivitenin yararli olacagi konusunda uzman doktorla konusulmasi tavsiye edilir.
Stres yonetimi: IBD’li bircok kisi, zayiflatici gastrointestinal semptomlariyla iliskili anksiyete ve depresyon gelistirir. Ayrica, psIkolojik stresin IBD semptomlarini kotulestirdigine inanilmaktadir. Bu potansiyel geri besleme dongusu nedeniyle, bircok doktor IBD hastalarinin ruh sagligini yonetmenin onemini vurgulamaktadir. Sayet kisinin klinik anksiyete veya depresyon belirtileri varsa, doktor daha fazla degerlendirme ve tedavi icin sizi bir psIkologa yonlendirebilir. Ne olursa olsun, doktorun tedavi planina mudahale etmemeleri kosuluyla, yoga veya meditasyon gibi diger stres verici faaliyetleri denemek faydali olabilir.
Akupunktur ve yaki: IBD’de bazi ilginc deneysel sonuclar goren iki olagandisi stres yonetimi stratejisi akupunktur ve bunun dali olan yakidir. Yaki, akupunktur noktalarinda yaki yapistirmayi ve onlari isi ile uyarmayi iceren geleneksel bir Cin terapisidir. Bircok calisma, lisansli bir uzman tarafindan akupunktur veya yakinin ulseratif kolit semptomlarini iyilestirdigini bulmustur. Ancak, akupunktur ve yaki uzerinde calismak zordur cunku plasebo gruplari olusturmak zordur. Akupunktur ve yakinin IBD semptomlarini azaltmada ne kadar etkili olabilecegini belirlemek icin ek arastirmalar gereklidir.
Meditasyon: Arastirmacilar, gevseme, nefes alma ve harekete odaklanan meditasyon mudahalelerinin IBD’nin hem psIkolojik hem de fiziksel semptomlarini iyilestirdigini giderek daha fazla tespit etmektedirler. Meditasyon asla doktorun onerdigi veya recete ettigi herhangi bir seyin yerine kullanilmamalidir; bununla birlikte, psIkolojik belirtileri olan IBD hastalari icin guvenli ve potansiyel olarak yararli bir tamamlayici stratejidir.

Demir: Kronik ic kanama demir eksIkligi anemisine yol acabilir; bazi tahminlere gore, IBD hastalarinin % 60-80’i demir eksIkligine ve % 74’u anemik hale gelmektedir. Bu nedenle demir, IBD hastalarina onerilen veya recete edilen en yaygin takviyelerden biridir. Bununla birlikte, demir takviyeleri alirken dikkatli olunmasi onerilir; oral demir aslinda koliti kotulestirebilir ve mikrobiyoma daha fazla zarar verebilir. Doktor tavsiye etmedikce demir takviyesi alinmamasi siddetle tavsiye edilir.
Kalsiyum ve D vitamini: Ulseratif kolit, kalsiyum ve D vitamini eksIklikleri ve muteakip osteoporoz ile iliskilendirilmistir. Doktor bu eksIkliklere karsi savunmasizliginizi izleyecek ve uygunsa takviyeleri recete edecektir.

Muhtemel Etkili Dogal Tedaviler
Andrografis: Olarak bilinen Andrographis Paniculata, “King Bitters ,” geleneksel Ayurveda ve geleneksel Cin tibbinda kullanilmaktadir. Andrographis ulseratif kolit semptomlarini iyilestirebilir. 8 hafta boyunca gunde 1,200 – 1,800 mg Andrographis almak, yetiskinlerde hafif ila orta kolit semptomlarini azaltmistir. Ayni calismada, 1.800 mg doz alan grup, 1.200 mg ve plasebo gruplarina gore nispeten daha yuksek mukozal iyilesme oranina sahiptir. Bununla birlikte, andrographis remisyon oranlarini plasebodan daha fazla etkilememistir.
Probiyotikler: IBD hastalarinda sIklikla bagirsak disbiyozu vardir; yani bagirsak mikrobiyomlari dengesizdir, bu da hastaliklarini kotulestirebilir. Bifidobacteria , Lactobacillus ve Streptococcus turlerini (VSL3) iceren harmanlanmis bir probiyotigin meta-analizi, probiyolu plaseboya kiyasla ulseratif kolit hastalarinda remisyon oranlarinin 1,7 kat arttigini tespit edilmistir. Bifidobakteriler ve Lactobacillus turleri ulseratif kolitli hastalarda genellikle yararli gibi gorunmektedir. VSL3 kombinasyon probiyotikinin, ulseratif koliti tedavi etmek icin bir cerrahi komplikasyon olan positte semptomlari ve inflamasyonu azalttigi da bulunmustur.
Psyllium: Psyllium, dunyada yetisen ancak gunumuzde en buyuk psyllium kabugu ureticisi olan Hindistan’da bulunan saglam bir bitkidir. Tohumun dis kaplamasi (kabugu), hem insanlarda hem de hayvanlarda saglik yararlarinin cogunu saglayan berrak, renksiz, jelatinimsi diyet lifi tanimlayan bir terim olan mucilaj icine ogutulur. Remisyonda ulseratif kolitli 29 hastanin plasebo kontrollu bir calismasi, psyllium kabugu ile plaseboya karsi bagirsak semptomlarinin ustun kontrolunu bulmustur. Dort hasta nuks nedeniyle calismayi tamamlayamamistir; bunlardan ucu plasebo aliyordur. 105 hastanin baska bir calismasi, psyllium lifinin geleneksel tedavi olan neredeyse ulseratif kolitte ve neredeyse mesalaminde remisyon sagladigini bulmustur. Psyllium ve mesalamin birlikte her ikisinden de daha etkilidir. Ancak, bazi celiskili kanitlar mevcuttur. Bu nedenle, psyllium potansiyel olarak faydali bir lif takviyesi olarak kabul edilebilir, ancak kullanmadan once doktora danisilmasi siddetle tavsiye edilir.
Boswellia: Buhur veya olibanum olarak da bilinen Boswellia recineleri, Boswellia agaclarindan elde edilir. Sut benzeri recine olarak ortaya cikan ve sigla denilen turuncu-kahverengi sakiz recinesine sertlesen ekstrude sakiz uretmek icin agaclarin govdelerinde kesIkler yapilir. Boswellia serrata oleo-sakiz ozutu (BSE), antioksidan aktiviteye sahiptir ve bagirsak epitel bariyerini enflamatuar hasarlardan koruduguna inanilmaktadir. Minimal yan etkisi olan kronik kolitli 30 hastanin tedavisinde etkili olmustur. Baska bir calismada, B. serrata sakizi recinesi (350 mg, 6 hafta boyunca gunde 3 kez) % 80-82 remisyonu olan hastalarda ulseratif koliti iyilestirmistir.
Fosfatidilkolin: Fosfatidilkolin (PC), bir fosfat grubu ve kolin ile bir gliserol omurgasina bagli iki yag asidi iceren bir molekuldur. Vucudun her bir hucresinde hucre zarinin onemli bir bileseni olarak bulunur. Ulseratif kolitli 316 hastanin dort calismasinda, PC takviyesi hastalik siddetini, yasam kalitesini iyilestirmis ve remisyonlari azaltmistir. Ayrica kortikosteroidlere olan bagimliligi azaltmis ve bazi hastalarda tam tedavi kesilmesi ile sonuclanmistir. Modifiye salimli PC (12 hafta boyunca gunde 3,2 gram) ilaca direncli ulseratif kolit semptomlarini bile iyilestirmistir. Bununla birlikte, bu deneme potansiyel bir cikar catismasini gosteren ek uretici tarafindan finanse edilmistir.
Propionil-L-Karnitin: Karnitin, vucudun hemen hemen butun hucrelerinde bulunan bir amino asit cesididir. L-karnitin , asetil-L-karnitin ve propionil-L-karnitin gibi cesitli bilesIklerin jenerik bir adidir. Bunlardan propiyonil-L-karnitin, ulseratif kolitte potansiyel yararlari acisindan incelenmistir. Bir avuc calismada, propionil-L-karnitin takviyesi ulseratif kolit semptomlarini azaltmistir (ancak Crohn hastaligi degil) Etkiler, arastirmacilarin hafif ve orta derecede ulseratif kolit icin birlikte tedavi olarak propionil-L-karnitinin daha fazla arastirilmasini onerecek kadar buyuktur.
A vitamini: 143 ulseratif kolit hastasi uzerinde yapilan bir calismada, A vitamini desteginin, semptomlarin siddetini azalttigi ve plaseboya kiyasla iyilesme oranini artirdigi bulunmustur. Bununla birlikte, calismanin yazarlari, A vitamini icin daha buyuk ornek boyutlarinin ve daha uzun surelerin gerekli oldugu konusunda UC icin standart bir ek olarak kabul edilmesi gerektigi konusunda uyarmistir. Yararlanip yararlanamayacagini gormek icin uzman bir doktorla konusulmalidir.
Omega-3 yag asitleri: Omega-3 yaglarinin omega-6 yaglarina artan orani, ulseratif kolit de dahil olmak uzere azalmis inflamasyon ve azalmis IBD oranlari ile iliskilidir. Kisiler ne kadar cok omega-3 ve omega-6 yag asidi tuketirse IBD gelisme olasiliklari o kadar az olur. Omega-3 takviyesinin mevcut ulseratif kolit vakalarina yardimci olup olamayacagi belirsizdir.
Kurkumin: Simdiye kadar en az iki klinik calisma ulseratif kolitte tek basina veya geleneksel ilaclarla kombinasyon halinde kurkumin takviyesi icin olasi bir yarar bulmustur. Bu kombinasyonlari uzman bir doktorla gorusmeden takviyeler asla alinmamalidir cunku ilaclarla etkilesim yapabilir.

Diger Tibbi Tedaviler
Ilaclar: IBD teshisi konulursa, doktor yasam kalitenizi iyilestirmek icin ilac recete edecektir. Bu ilaclardan herhangi birini doktor recetesi olmadan alinmamasi siddetle tavsiye edilir. IBD’yi tedavi etmek icin recete edilebilecek ilaclar arasinda sunlar vardir:
• Anti-enflamatuar ilaclar (kortikosteroidler ve aminosalisilatlar)
• BagisIklik baskilayicilar
• Antibiyotikler
• Anti-ishal ilaci
• Agri kesiciler
Biyolojik: Biyoloji, canli bir organizmadan yapilan veya ekstrakte edilen receteli ilaclardir. Ulseratif koliti tedavi etmek icin, anti-TNF antikorlari infliximab ve adalimumab dahil olmak uzere cesitli biyolojikler mevcuttur. Biyoloji IBD icin yeni bir ilac sinifidir; bunlari kullanmanin en iyi yollari ve recete yazmak icin uygun vakalar hala tartisma konusudur.
Cerrahi: Ne yazik ki, IBD cok ciddi bir tani olabilir ve IBD’li bircok kisi yasamlari boyunca ameliyat gerektirecektir. Bazi verilere gore, ulseratif kolitli kisilerin% 20’sinde ve Crohn’lu kisilerin% 80’inde en az bir cerrahi islem uygulanmistir. Ulseratif kolit icin ameliyat gerektiginde, cerrah proktokolektomi adi verilen bir prosedurde sIklikla tum kolon ve rektumu cikarir. Kolon cikarildiktan sonra, cerrah ince bagirsagin ucundan bir kese olusturur; bu kese cikarilan kolonun yaklasIk fonksiyonuna hizmet eder.
Diski nakli: Diski nakli bagirsak bozukluklari ve hastaliklarinin tedavisi icin nispeten yeni bir prosedurdur. Kisacasi, saglikli bir kisinin bagirsagindan gelen bakteriler, bagirsak hastaligi olan bir kisinin kolonuna sokulur. Bu tipik olarak saglikli vericiden aliciya dikkatle taranmis diskilarin dogrudan nakli ile yapilir. Diski nakilleri ulseratif koliti tedavi etmek icin yaygin bir uygulama degildir, ancak yakin zamanda yapilan bir arastirma artisi bu gelismenin hemen kosede olabilecegini dusundurmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:18.