IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Sağlık Haberleri Sağlık Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Temmuz 2021, 09:22   #1
Özel Üye
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yapılan Araştırmalar 'Kovid Aşısı Kısır Yapar mı?' Sorusuna Son Noktayı Koydu!

Sosyal medyada dolaşan şehir efsanelerinin aksine, yapılan bir araştırma sonucunda koronavirüs aşısının erkeklerde ne kısırlığa ne de sertleşme bozukluğuna sebep olduğu görüldü. Siz de yapılan araştırmaların detaylarını merak ediyorsanız sizi içeriğimize doğru alalım

Yapılan Araştırmalar 'Kovid Aşısı Kısır Yapar mı?' Sorusuna Son Noktayı Koydu!

Kısa süre önce Miami Üniversitesi'nde doktorlar ve araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, kısırlık konusundaki belirsizlikleri giderdi.

Araştırma ekibi, yaşına bakmaksızın baba olmak isteyen erkekler de dahil olmak üzere her yaştan erkek için geçerli olabilecek geniş kapsamlı çıkarımlar elde etti. Virüsün ve aşıların erkek üreme sistemini nasıl etkilediği konusunda bugüne dek pek bir çalışma yapılmamıştı.

Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi Reprodüktif Üroloji Bölümü'ndeki araştırmacılar, koronavirüsten ölen altı erkeğin otopsisinde elde edilen testis dokularını inceledi.

Sonuç olarak altı kişiden birinin testis dokularında koronavirüse rastlanırken üç kişinin sperm sayısında azalma yaşandığı görüldü. Koronavirüs geçiren bir başka hastada ise, hastalığa yakalandıktan üç ay sonra yapılan testis biyopsisinde koronavirüsün hâlâ testislerinde olduğu belirlendi.

Araştırma ekibi, aynı zamanda koronavirüsün penis üzerinde etkisi olduğunu keşfetti.

Penis implantı yaptıran iki kişinin penis dokusu analiz edildiğinde, koronavirüs teşhisi konduktan yedi ila dokuz ay sonrasında virüsün penislerinde varlığını sürdürdüğü görüldü. Her iki erkek de, muhtemelen hastalığın penise giden kan akışını azaltmasından ötürü sertleşme bozukluğuyla karşılaşmıştı. Bu iki erkekten biri hastalığı hafif semptomlar göstererek atlatırken diğeri hastaneye kaldırılmıştı. Bu durum, nispeten hastalığı ayakta geçirenlerin bile iyileştikten sonra sertleşme bozukluğuyla karşılaşabileceğini gösteriyor.


rneğin, 2006'da SARS-CoV virüsünden hayatını kaybeden altı hastanın testis dokusu üzerinde yapılan bir araştırmada, virüsün her bir hastada geride ya çok az ya da hiç sperm kalmayacak bir şekilde hücre yıkımına neden olduğu görülmüştü. Buna ek olarak, kabakulak ve zika virüslerinin de testislerde iltihaplanmaya neden olabileceği biliniyor. Bu virüslerin bulduğu her 5 erkekten 1'inde sperm üretiminde sorun yaşandığı biliniyor.

Ekibin 45 erkek üzerinde yapmış olduğu başka bir çalışmada, Pfizer ve Moderna'nın mRNA aşılarının erkek üreme sistemi için güvenli olduğu görüldü.


Yine de koronavirüs geçiren ve testis ağrısı yaşayan erkeklerde virüsün testislere yerleştiğini varsaymak yanlış olmayacaktır. Bu durum sonucunda sertleşme bozukluğu görülebilir. Testis ağrısı çekenlerin üroloğa görünmesi faydalı olacaktır.

Araştırma, ülkemizdeki erkeklerin de koronavirüs aşılarından çekinmesi hususunda önemli bir noktaya parmak basıyor.


Aşı yaptırma konusundaki tereddüdün bir nedeni de koronavirüs aşısının erkeklerde kısırlığa neden olabileceği düşüncesinin aksine yapılan bu araştırma ise tam tersini gösteriyor. Aşıların erkeklerde üreme sistemine hasar verdiğine dair herhangi bir kanıt yokken, aşı yaptırmayıp koronavirüse yakalanmanın oldukça zararlı olabileceği biliniyor. Gün itibariyle ülkemiz nüfusunun %49'u ilk doz aşısını yaptırmışken, bu yüzdelik dilimde yer almayan milyonlarca erkek, virüse yakalanmaları durumunda üreme sistemlerinde sorun yaşayabilir.




Kaynak:[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

“Size kafamda bir hüküm giydirmedim bayım. çünkü benim kafamda cezanız idamdı. ama sizden kafamda dahi öldüremeyecek kadar nefret ediyordum. Çünkü ölüler kokardı ve zihnimde ölünüzün kokusunu dahi istemiyorum...”
 
Alt 30 Temmuz 2021, 09:53   #2
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

böyle sacmalik duymadim

________________

Hope. . . ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:12.