IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Mix
  • 1 Post By YiLDiZ


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2021, 20:00   #1
Standart Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, hastalığın tedavisi var mı?

Maymun Çiçeği Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Monkeypox öldürür mü? Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri neler?

Koronavirüs pandemisi etkisini sürdürürken bazı yeni virüs türleri de ortaya çıkmaya devam ediyor. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüs pandemisinin konuşulduğu toplantıda yeni bir virüsle daha karşılaştıklarını ve mücadele içinde olduklarını açıkladı. Toplantıda, iki kişide Maymun Çiçeği Virüsü yani 'monkeypox' görüldüğü ifade edildi. Peki Maymun Çiçeği Virüsü nedir, öldürür mü? Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri neler? İşte yanıtı...

Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, hastalığın tedavisi var mı?


MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, ÖLDÜRÜR MÜ?
Dünya üzerinde koronavirüs süreci devam ederken, yeni virüs türleri de ortaya çıkmaya devam ediyor. İnsanlarda ölümcül sonuçlara neden olabilen yeni tür bir virüs, İngiltere'de görülmeye başlandı. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüs pandemisinin ele alındığı toplantıda yeni bir virüsle daha mücadeleye girdiklerini aktardı. Şu anda iki kişide maymun virüsü diğer bir ismiyle monkeypox görüldüğü açıklanan toplantıda, bu hastalığın ölümcül olduğu da belirtildi.

Hancock, toplantıda bu virüsün standart olduğu ve bu tarz salgın ve vakalarla çoğu zaman karşılaşıldığını da aktardı. Fakat kaç hastanın enfekte olduğu ya da virüsün İngiltere'de koronavirüs ile beraber yayılıp yayılmadığı hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Virüse yakalanan her iki hasta da Kuzey Galler'de bulunuyor. Aynı evden gelen hastaların yaşları veya cinsiyetleri hakkında bir bilgi verilmedi. Yalnızca bir tanesinin hastanede tedavi gördüğü açıklandı. Çiftin virüsü hangi ülkede kaptığı açıklanmadı ancak maymun çiçeği asıl olarak Orta ve Batı Afrika'da bulunuyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Hastalığı belirlirtileri arasında deride su çiçeği gibi oluşan kabarcıklar bulunuyor. Bu kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs sebep oluyor. İnsanlar arasında yakın temas, öksürme ve hapşırma yoluyla ve aynı zamanda kontamine olmuş giysilere ya da yatak takımlarına dokunma yoluyla yayılabilmekte. Fakat bilim insanları bu virüsün insandan insana bulaşmasının çok nadir olduğunu belirterek koronavirüs kadar daha kolay bir şekilde yayılmadığının da altını çizdi.



Alıntı.
 
Alt 12 Haziran 2021, 20:11   #2
Standart

Görsel resmen tripofobimi tetikledi. Allahım çok kötü bi görüntü, haberi de okuyamadım ama evlerden ırak

 
Alt 20 Mayıs 2022, 10:25   #3
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, hastalığın tedavisi var mı?

Bu yıl Avrupa'dan sonra ABD'de de ilk kez maymun çiçeği virüsüne rastlandı. Virüs ABD'de, yakın zamanda Kanada'ya seyahat etmiş bir erkekte tespit edildi.

İspanya'da Çarşamba günü 23 kişide maymun çiçeği semptomları görüldüğü açıklandı.

Portekiz'de 15 şüpheli vakanın araştırıldığı duyuruldu.

İngiltere'de de iki yeni maymun çiçeği vakası tespit edildi. Böylelikle ülkede toplam vaka sayısı 9'a yükseldi.

Maymun çiçeği nedir, ne kadar yaygın?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.

Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor.

Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

İngiltere'de hastalığın bulaştığı iki kişi Nijerya'ya seyahat etmişti. Bu nedenle daha hafif geçen Batı Afrika virüsünü kapmış olmaları muhtemel ancak durumları henüz doğrulanmadı.

Bildirilen üçüncü vaka, virüsün hastalardan bulaştığı bir sağlık çalışanıydı.

Diğer dört vakanın üçü başkent Londra'da ve biri İngiltere'nin kuzeydoğusunda görüldü. Bunların birbirleriyle bilinen herhangi bir bağlantısı yok. Bu kişilerin yurt dışına seyahat etmedikleri için virüsü İngiltere'de kaptıkları düşünülüyor.

Semptomları neler?

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Nasıl bulaşıyor?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Ne kadar tehlikeli?

Virüse yakalananlarda vakaların çoğu hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor.

Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika'da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.

Salgınlar ne kadar yaygın?

Virüse ilk kez bir maymunda rastlandı. 1970'ten bu yana 10 Afrika ülkesinde salgınlar görüldü.

Afrika dışındaki ilk vakalar 2003 yılında ABD'de görülen salgınla kaydedildi. Hastalık, insanlara çayır köpeklerinden geçmişti. Köpeklereyse ülkeye ithal edilen küçük memelilerle taşınmıştı. Toplam 81 vaka bildirildi ancak bu vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı.

Nadir görülen maymun çiçeği virüsü nedeniyle ABD'de 200 kişi takip altında
2017'de Nijerya, ülkenin resmi kayıtlara geçen son maymun çiçeği salgınından yaklaşık 40 yıl sonra, en büyük salgını yaşadı. 172 şüpheli maymun çiçeği vakası kayda geçti ve hastaların yüzde 75'inin 21 ila 40 yaşları arasındaki erkekler olduğu bildirildi.

Tedavisi var mı?

Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.

Kitlesel aşılama 1950'lerde Glasgow'da salgını nasıl durdurdu?
Covid-19 ile yaşamayı nasıl öğreneceğiz?
Salgın olasılığı var mı?
İngiltere'de halk sağlığı uzmanlarına göre ulusal bir salgın riski oldukça düşük.

Nottingham Üniversitesi'nden Moleküler Viroloji Profesörü Profesör Jonathan Ball, "Maymun çiçeği bulaşan bir kişiyle temasta bulunan 50 kişiden sadece birinin hastalığa yakalanması virüsün bulaşıcılığının ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor" diyor ve ekliyor:

"Ülke çapında bir salgının eşiğinde olduğumuzu düşünmek yanlış olur."

İngiltere Halk Sağlığı Ulusal Enfeksiyon Servisi (PHE) Direktör Yardımcısı Doktor Nick Phin de maymun çiçeğinin insanlar arasında kolaylıkla yayılmadığını, bu nedenle salgın riskinin çok düşük olduğunu belirtiyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
PHE,hastalarla yakın temasta bulunanları takip ediyor.

Kaynak: bbc.com

 
Alt 20 Mayıs 2022, 10:54   #4
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

sana bulasir insallah @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ;q

 
Alt 20 Mayıs 2022, 11:48   #5
emotions and memories
🎞📷
Rü_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

daha biri bitmeden diğeri başlıyor

 
Alt 20 Mayıs 2022, 12:06   #6
Standart

biri biter digeri baslar hayat bu iste boyle tukenicek

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:31.