IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 12:27   #1
Standart Sosyal Medyanin Sosyal Kaygi Uzerine Etkileri

Cevrimici sosyal ag siteleri ve ozellikle Facebook, sosyal kaygisi olan bireyler icin baskalariyla etkilesim acisindan buyuk firsatlar sunabilir. Sosyal olarak kaygili bireylerin neden bilgisayar kullandiklarini aciklamak icin iki farkli hipotez onerilmistir, bu da cevrimici sosyal ag sitelerine kolayca uygulanabilir. Onerilen ilk hipotez, bireylerin sosyal becerilerdeki eksIklikleri veya yuz yuze durumlardaki rahatsizligi telafi etmek icin cevrimici sosyal ag sitelerini kullandiklari sosyal getiri hipotezidir.
Birincisinin tersine ikinci teori, sosyal guclendirme hipotezi olarak adlandirilir. Bu hipoteze gore, sosyal olarak yetenekli bireyler, baskalariyla etkilesim kurmak icin ek firsatlar bulmak icin cevrimici sosyal ag sitelerini kullanir. Cevrimici sosyal ag siteleri ile sosyal anksiyete arasindaki iliskiye dair mevcut literaturde, her ikisi de destek aldigi icin iki hipoteze iliskin karisIk kanitlar vardir.


Deneysel bir calismada, Rauch ve ark. yalnizca yetiskin kiz ogrencilerden olusan bir orneklemde Facebook’a daha once maruz kalmanin yuz yuze etkilesim sirasinda fizyolojik uyarilmayi hafifletip azaltmadigini veya artirip artirmadigini arastirmislardir. Katilimcilar rastgele dort grupta ele alinmislardir. Birinci grup yalnizca Facebook’a maruz kalanlar, ikinci grup yalnizca yuz yuze gorusmeye maruz kalanlar, ucuncu grup once Facebook’a maruz kalma sonra yuz yuze gorusme, son grupta once yuz yuze gorusme sonra Facebook’a maruz kalanlar seklindedir. Sonuclarda, uyarani yalnizca Facebook olan katilimcilarin, uyarani yalnizca yuz yuze olan katilimcilardan daha az fizyolojik uyarilma yasadigini belirlenmistir. Bununla birlikte, birlesIk durumlarla ilgili olarak, kisiyi Facebook’ta gormeden once yuz yuze gordugunde fizyolojik uyarilma daha yuksektir.


Sosyal olarak bireylerin cevrimici sosyal ag sitelerini nasil kullandigina dair artan kanitlara ragmen, sosyal kaygi ile cevrimici sosyal ag siteleri veya ozellikle Facebook arasindaki iliskiyi arastiran sistematik bir yaklasim gerceklestirilmemistir. . Bu nedenle, bu makalenin temel amaci, cevrimici sosyal ag siteleri ile sosyal kaygi arasindaki iliski uzerine mevcut calismalarin son durumuna dair kapsamli bir inceleme sunmaktir.

Cevrimici Sosyal Ag Sitelerinin Kullanimi ve Sosyal Kaygi

Sosyal Medyanin Sosyal Kaygi Uzerine EtkileriCevrimici sosyal ag ve sosyal kaygi arasindaki iliskiye iliskin karisIk bulgular vardir. Bir yandan iki degisken arasinda onemli iliskiler oldugunu bildiren calismalar da yok degildir. Ornegin Antheunis ve ark. Facebook kullaniminin genis bir ergen ornekleminde sosyal kaygi ile negatif iliskili oldugunu belirlenmislerdir. Lee-Won, katilimcilarin ortalama bir gunde Facebook’ta gecirdikleri zaman miktari olarak tanimlanan Facebook kullaniminin sosyal kaygi ile iliskili olduguna dair kanit bulmustur.


Shaw vd. Facebook’ta gecirilen zaman ile sosyal kaygi arasinda bir lisans ogrencisi ornekleminde anlamli bir iliski bulmustur. Ayni calisma, pasif icerik tuketimi (or. Kisinin Facebook profilini pasif olarak goruntuleme) olarak tanimlanan pasif Facebook kullanimi ile sosyal kaygi arasinda onemli bir iliski tespit edilmistir. Pasif Facebook kullanimi ile sosyal anksiyete arasindaki iliski, depresif ve anksiyete belirtilerini kontrol ettikten sonra bile anlamli duzeydedir.Sosyal Medyanin Sosyal Kaygi Uzerine Etkileri
Weidman ve Levinson sosyal kayginin hem cevrimdisi (kendi kendine bildirilen gostergeler) hem de cevrimici gostergeleri (Facebook icin kodlayicilarin profillerini kullanarak) degerlendirmistir.Kendisinin bildirdigi sosyal kaygi ve objektif Facebook kullanimina iliskin sonuclar, iki degisken arasinda anlamli negatif iliskilere isaret etmektedir; arkadas sayisi, fotograf sayisi ve alinti uzunlugu sosyal kaygi ile negatif yonde iliskilidir. Gozlenen derecelendirilen sosyal anksiyete belirtileri ve objektif Facebook isaretleri ile ilgili olarak, sosyal aktivite bilesimi (arkadas sayisi, fotograflar, videolar, fotograf albumleri), profil resimlerindeki kisi sayisi ve sosyal kaygi arasinda anlamli negatif iliskiler vardir.


Diger yandan, Facebook kullanimi ile sosyal kaygi arasinda hicbir baglanti olmadigini gosteren birkac arastirma makalesi var. Große Deters ve arkadaslari sosyal anksiyete ile Facebook kullaniminin farkli parametreleri (durum guncellemeleri, begeni sayisi veya begeni basina bireysel yorum yapan kisi) arasinda anlamli bir iliski bulamamistir. Ve arastirilan tahmin modellerinden hicbiri, sosyal kayginin yordayici olarak kullanildigi ve Facebook’un onemli bir kriterdir. McCord vd. Facebook’un sosyal etkilesimli ozelliklerini kullanma sIkligi olarak tanimlanan genel Facebook kullanimi (mesaj gonderme, sohbet kullanma, etkinliklere/arkadas duvarlarina yazma, arkadas istekleri gonderme, yorum gonderme, durumu guncelleme) ile sosyal kaygi arasinda anlamli bir iliski bulamamistir.


Fernandez vd. Facebook’ta gecirilen sure, durum guncellemeleri, arkadas/benlik tarafindan gonderilen gonderi sayisi ve sosyal kaygi olarak islevsel hale getirilen Facebook kullanim sIkligi arasinda pozitif bir iliski bulamamistir. Bu calismada, birkac bagimsiz kodlayici, her bir katilimcinin sosyal kaygi seviyesini Facebook profillerini goruntulemeye gore derecelendirmistir. Ve bunu katilimcilarin kendi degerlendirdigi sosyal kaygi semptomlariyla iliskilendirmistir. Sosyal kaygi, kisisel bildirim verilerine veya kodlayicilarin raporlarina dayali olarak Facebook kullaniminin artmasiyla iliskili degildir. Bununla birlikte, profil bilgileri bolumleri ile sosyal kaygi arasinda olumlu iliskiler vardir ve etkinlik sayisi sosyal kaygi ile iliskili degildir. Coklu regresyon kullanan sonuclar, sosyal kayginin depresyon ve nevrotiklik disinda benzersiz bir katkisi oldugunu gosterdi.


Cevrimici sosyal ag siteleri, insanlarin baskalariyla etkilesimde bulunabilecegi yaygin araclardir. Cevrimici sosyal ag sitelerinin bircok avantaji vardir; ancak, son arastirmalar esas olarak ruh sagligi uzerindeki olumsuz etkilere odaklanmaktadir. Cevrimici sosyal ag siteleri ve akil sagligi ile ilgili literaturde iDisorders, Facebook depresyonu ve Facebook bagimliligi gibi terimler bol miktarda yer almakta ve cevrimici sosyal ag siteleri/Facebook kullanimiyla belirlenen yeni bozukluklari onermektedir. Dahasi, tezahurler acisindan ozellikleri, bazilarinin mevcut tanisal nozolojilere dahil edilmelerini savunmalarini saglar.
Bu gozden gecirme, sosyal anksiyete ve sosyal ag arasindaki iliski hakkindaki mevcut literaturu sentetik olarak sunmayi amaclamaktadir. Yirmi calisma dahil edilme kriterleri karsilamistir. Bu calismalarin cogu, belirli bir cevrimici sosyal ag sitesi olan Facebook’a atifta bulundu ve farkli ilgili parametreleri degerlendirilmistir. Genel olarak, makalelerin cogu cevrimici sosyal ag ve sosyal kaygi arasinda onemli iliskiler oldugunu bildirirken, dort makale iki degisken arasinda hicbir iliski olmadigini bildirilmistir.


Facebook kullanimi ile sosyal anksiyete arasindaki iliski konusunda karisIk sonuclar vardir, cunku iki degisken arasinda anlamli bir pozitif iliskiyi surduren ve hicbir iliski bulamayan calismalar da bulunmaktadir. Facebook kullaniminin bircok psIkososyal yonu, hem olumlu hem de olumsuz olarak sosyal kaygi ile onemli olcude iliskilidir. Bu yapiyi degerlendiren makalelerin hicbirinde Facebook ifsasi ile sosyal kaygi arasinda bir iliski yoktur. Bir istisna disinda, cevrimici sosyal ag siteleri bagimliligi/sorunlu kullanim ve sosyal kaygi arasinda anlamli bir pozitif iliski vardir. Facebook kaygisi ile sosyal kaygi arasinda onemli bir iliski olduguna dair kanit bulunmaktadir.Sosyal Medyanin Sosyal Kaygi Uzerine Etkileri
Bu sonuclar, Facebook kavramsallastirmalarinda yuksek bir heterojenligin oldugu gercegi isiginda yorumlanmalidir, bircok calismada oldugu gibi, Facebook’ta harcanan zaman miktari degerlendirilirken, diger calismalar Facebook/Internet/sosyal aglarin sorunlu kullanimi/mudahaleciligi/bagimlilik veya Facebook kullanimi veya Facebook ifsasi ile ilgili psIkososyal yonler ve daha az calismada Facebook kaygisi dikkate alinmistir. Bu nedenle, cevrimici sosyal ag sitelerinin ne anlama geldiklerini dikkatle dikkate almadan sosyal kaygi uzerinde olumsuz veya olumlu bir etkisi oldugu sonucuna varilamaz.


Mevcut incelemenin onemli bir sinirliligi, sosyal medya ve sosyal kaygi arasindaki iliskiyi arastirmayi amaclansa da, dahil edilen makalelerin cogu yalnizca Facebook gibi sosyal ag sitelerine atifta bulunmus ve Instagram, Tweeter, Youtube, LinkedIn veya Myspace gibi diger sosyal ag sitelerine iliskin bulgular uretilmemeistir. Gelecekteki calismalar, bu diger sosyal ag sitelerinin ruh sagligi sorunlari ve kendi basina sosyal kaygidaki rolunu de arastirilmalidir. Bu arastirmadaki diger bir sinirlama ise ornek gruplarla ilgilidir.
Dahil edilen katilimcilarin cogu ogrenci oldugu icin, bu diger populasyonlar hakkinda bilgi saglamamaktadir. Katilimcilarin, ergenlerin, genc ve yasli yetiskinlerin daha heterojen orneklerini dahil etmek, sosyal ag ve sosyal kaygi arasindaki iliskide onemli moderatorler bulunmasina yardimci olabilir. Dahil edilen tum calismalar kesitsel oldugundan, Facebook gibi sosyal ag medyasi ile sosyal kaygi arasinda nedensellik oldugu sonucuna varilamaz. Sosyal medya (harcanan zaman, patolojik kullanim, arkadas sayisi, faaliyetler) sosyal anksiyete semptomatolojisine katkida bulunur mu yoksa sosyal kaygili bireyler daha fazla sosyal medya kullanma egiliminde mi? Su anda bilinenlere gore, yonluluk varsayilamaz. Ancak, Facebook’taki meta-analizde oldugu gibi ve yalnizlik, bu durumda sosyal kaygi, sosyal medya kullanimini tam tersi sekilde tahmin edebilir.


Sosyal ag ve sosyal anksiyete arasindaki iliski hakkinda daha fazla sonuc cikarmak icin bagimsiz degiskenleri manipule eden gelecekteki deneysel calismalar faydali olacaktir. Boylamsal calismalar, iki degisken arasindaki cift yonlu iliskileri test edilmesine, sosyal ag kullanimi ve sosyal kaygidaki zamanla iliskili kaliplari incelenmesine izin vermektedir. Bu ana kadar, sosyal kayginin daha fazla cevrimici sosyal ag kullanimina yol acip acmadigi veya iliskinin tam tersi olup olmadigi, sosyal kaygiyi ongoren cevrimici sosyal ag kullaniminin daha fazla kullanilmasiyla belirsizligini korumaktadir. Her iki yon icin de on kanitlar oldugu icin, degiskenler arasindaki cift yonluluk de arastirilmasi gereken onemli bir husus olabilir.
Bu derlemedeki bulgulari, sosyal anksiyetesi olan bireyler icin sosyal ag kullanimina iliskin onemli klinik sonuclara sahiptir. Cevrimici sosyal ag sitelerinin yararlari / avantajlari, klinik uygulamada mevcut engellerin ustesinden gelmek icin kullanilmali ve arastirilmalidir. Randomize kontrollu denemelerde sosyal ag siteleri uzerinden gerceklestirilen test mudahaleleri, kanita dayali uzaktan mudahalelerin gelistirilmesinde buyuk etkilere sahip olacaktir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:01.