IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Ekim 2020, 11:05   #1
Standart Romatoid Artritin Akil Ve Ruh Sagligi Ile Iliskisi

Osteoartrit (OA), romatoid artrit (RA), psoriatik artrit (PsA), lupus, ankilozan spondilit, gut veya fibromiyalji dahil olmak uzere herhangi bir artrit turune sahip olmak, zihinsel saglik uzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu genellikle depresyon veya anksiyete olarak kendini gosterir ve ayrica tersi de gecerlidir. Akil sagligi sorunlari artrit semptomlarini kotulestirebilir. Amerikan PsIkoloji Dernegine Gore anksiyete ve depresyonun tanimlanmasi asagidaki gibidir:
• Anksiyete, artan kan basinci gibi fiziksel degisIkliklerle birlikte gerginlik, endise ve sinirlilik duygulariyla karakterizedir.
• Depresyon, uzuntu, gunluk aktivitelere ilgi duymama, kilo verme veya alma, uykusuzluk veya asiri uyku, enerji eksIkligi, konsantre olamama, degersizlik veya asiri sucluluk duygulari ve tekrarlayan olum veya intihar dusunceleriyle karakterizedir.

Akil Sagligi Artriti Nasil Etkiler?
Akil sagligi ile iliskili hastaliklari olan kisilerde depresyon ve anksiyete oranlari, populasyona, calismanin buyuklugune ve kullanilan olcum araclarina bagli olarak degisir. Ancak veriler, artrit tipine bagli olarak oranlarin genel populasyon oranlarindan iki ila on kat daha fazla Romatoid Artritin Akil ve Ruh Sagligi ile Iliskisiolabilecegini gostermektedir. Arastirmalar ayrica anksiyete ve depresyonun agri esigini dusurebilecegini gostermektedir. Ve sonra kronik agri, endiseleri depresyonu siddetlendirir. Bununla birlikte artrit ve depresyonu olan kisiler daha fazla islevsel sinirlamalara sahip olma egilimindedir, tedavi rejimlerine daha az bagli kalir ve baska saglik sorunlari gelistirme olasiliklari artar. Agri, sagliksizlik ve olumsuz ruh halinin kisir dongusu, artritin seyrini ve yonetimini onemli olcude degistirebilir.



Agri ve Depresyon
Yapilan bircok calisma, en yuksek agri duzeyine sahip artritli kisilerin en cok endiseli veya depresyonda olduklarini acikca gostermistir. Tam olarak neden daha yuksek agri siddetinin depresyon ile iliskili oldugu acik degildir ve bu iki yonlu bir durum gibi gorunmektedir. Bu iki yonlu durum su sekilde aciklanabilir:
• Agri depresyonu tetikler ve gunluk agri ile yasamak fiziksel ve duygusal olarak streslidir. Kronik stresin beyin ve sinir sistemi kimyasallari seviyeleri degistirdigi bilinmektedir. Bu stres hormonlari ve norokimyasallar olan kortizol, serotonin ve norepinefrin gibi kimyasallar ruh halini, dusunceleri ve davranislari etkiler. Vucudun bu kimyasallar uzerindeki dengesini bozmak, bazi insanlarda depresyona neden olabilir.
• Depresyon agriyi daha da kotulestirir. Depresyon, bir kisinin aciyla bas etme yetenegini zayiflatir. Bir kisinin durumlari hakkindaki algisi, ornegin sirt agrisi, depresyonda olmayan bireylere kiyasla daha olumsuz hale gelebilir.
Columbia Universitesi’nde tip profesoru yardimci docenti ve New York City’deki New York Presbiteryen Hastanesinde romatolog olan Dr. Jon T. Giles, agri hissinin beyinden cok karmasIk bir sekilde aktarildigini ve siddetlenip azaltabilecegini, stresin zayif uyku, anksiyete ve depresyonun hepsinin agri duzeylerini etkileyecegini belirtmektedir.

Enflamasyon, Depresyon ve Artrit
Agri ve sakatlik durumunun depresyonla baglantili oldugunu bilinmektedir, ancak gelisen bir teori, inflamasyonun da bir rol oynadigi yonundedir. The Journal of Clinical Psychiatry’de yayinlanan bir 2016 arastirmasi, Ulusal Saglik ve Beslenme Inceleme Anketi’ne yanit veren 10.036 kiside bir iltihap belirteci olan C-reaktif protein seviyelerini gozden gecirmistir. Depresyon semptomlari olanlar, depresif semptomlari olmayanlara gore % 31 daha yuksek CRP seviyelerine sahiptir.
Romatoid Artritin Akil ve Ruh Sagligi ile IliskisiDepresyonu inflamatuar bir durum olarak taniyan bircok calisma vardir. California San Francisco Universitesi Tip Profesoru Patricia Katz, sitokin kaynakli depresyon denen, sitokinlerin arttigi ve depresyonun meydana geldigi, iyi belgelenmis bir olay vardir seklinde aciklamaktadir. Interlokin-1, interlokin-6 ve tumor nekroz faktoru gibi spesifik sitokinler, artritte agri ve iltihaplanma surecinde rol oynamaktadir.

Yasam Tarzi, Depresyon ve Artrit
Artrite sahip olmak agrili ve yorucudur. Iltihaplanma ve buna eslik eden yorgunluk kisinin ruh halini daha da asagilara ceker. Diyabet veya kalp rahatsizligi gibi birlikte ortaya cikan bir durumu eklendiginde kisinin her zaman yuruttugu aktif yasam kaybolabilir. Bu saglik sorunlari kisinin egzersiz yapamamasina, daha az sosyal olarak daha izole olmasina ve daha kotu uyku kalitesine sahip olmasina neden olabilir. Yasam tarzindaki bu olumsuz degisIklikler agriyi artirabilir ve genel ruh halinizi olumsuz etkileyebilir, huzun ve depresyona neden olabilir. Artritli kisilerde depresyona neden olan sey farklilik gosterse de, baglanti gercektir ve potansiyel olarak yasami degistirir. Yalnizca artritin tedavi edilmesi ile kalmamali ayni zamanda ozellikle anksiyete veya depresyonunun tedavi edilmesi gerekir ki, dolu dolu bir yasam surulebilsin.

Bircok Kisi Akil Hastaliklari ve RA ile Yasamaktadir
Anksiyete ile depresyon, artrit sIkayeti olan kisilerin yasadiklari en bilinen iki hastaliktir. Ingiltere’de yapilan bir 2017 arastirmasi, RA teshisinin 5 yil icinde, insanlarin yaklasIk yuzde 30’unun depresyon gelistirdigini tespit edilmistir. RA’li kisiler de farkli bir bilgiye gore yaklasIk yuzde 20 oraninda anksiyete yasayabilir. 2017 tarihli calismada depresyon oraninin yuzde 39 ile onemli olcude daha yuksek oldugunu tespit edilmistir. Depresyon ve anksiyete RA ile ayni fiziksel semptomlari gostermese de, kendi zorluklariyla bulunmaktadir. Birden fazla uzun vadeli saglik durumuyla yasamak kendi basina zor olabilir. Bazi insanlar ayni anda depresyon, anksiyete ve RA yasarlar.

Akil Hastaligi Tedavi Edilmediginde RA ile Yasamak Zorlasir
Mayo Clinic’e gore, tedavi edilmediginde, depresyon RA tedavisinde zorlasabilir. Medicine dergisinde yayinlanan 2017 tarihli bir calismada depresyon ve RA arasindaki baglantinin her iki yonde oldugunu tespit edilmistir. RA’dan kaynaklanan agri, depresyonu daha da kotulestirebilir ve bu da RA semptomlarini yonetmeyi zorlastirmaktadir. Bunun nedeni kismen agrinin strese neden olmasi ve stresin ruh halini degistiren kimyasallarin salinmasina neden olmasidir. Ruh hali degistiginde, bir domino etkisi vardir. Uyumak daha zordur ve stres seviyeleri yukselebilir. Basitce soylemek gerekirse, anksiyete ve depresyon agriyi kotulestiriyor veya agriyi yonetmeyi zorlastiriyor gibi gorunmektedir.
Anksiyete veya depresyon gibi zihinsel saglik kosullarini ele almadan yalnizca RA’ya odaklanmak, yasam kalitesinin dusmesine neden olabilir, daha yuksek agri seviyelerine ve daha yuksek kalp hastaligi riskine sahip olabilirler. Is yerindeki kisisel iliskiler ve uretkenlik de etkilenebilir.



Depresyon ile Artrit Arasindaki Biyolojik Baglanti
Depresyon ile RA arasinda dogrudan, biyolojik bir baglanti olabilecegi ortaya cikmistir. RA’nin agri ve eklem hasari kismen iltihaptan kaynaklanir ve iltihaplanma ile depresyon arasinda bir baglanti olduguna dair kanitlar vardir. Arastirmacilarin iltihabi olcme yollarindan biri olan C-reaktif protein (CRP) seviyeleri, depresyonlu kisilerde genellikle daha yuksektir. Bir2018 calismasi CRP’nin depresyonu tedavi etmesi zor olanlarda onemli olcude daha yuksek olabilecegini bulmuslardir. Enflamasyonun bircok insanin her iki durumu da deneyimlemesinin bir nedeni oldugunu soylemek icin henuz cok erkendir ancak, potansiyel baglanti, onemli bir yeni arastirma odagidir.

Depresyon Tanisi Yeterli Olmayabilir
Romatoid Artritin Akil ve Ruh Sagligi ile IliskisiAkil hastaliginin artrit turleri ile bir arada bulunmasi iyi bilinmektedir, ancak RA ile yasayan insanlar her zaman taranmaz. Bu, tedavi edilmeyen akil sagligi kosullarina yol acabilir. Yapilan bir calismada insanlarin depresyon veya kaygilarini normal olarak dusunmeye baslayabileceklerini tespit edilmistir. Ayrica doktorlarin, potansiyel olarak ilgili zihinsel saglik kosullarindan ziyade RA’nin fiziksel semptomlarinin tedavisine daha fazla onem verdigini dusunebilirler. Bazi kisiler zihinsel sagliklarini tartismaktan gergin olabilir veya doktorlarinin zihinsel semptomlarini gormezden gelebileceginden endise edebilir. Ancak zihinsel sagligi etkili bir sekilde yonetmek icin kaynaklari bulmak, genel refah icin hayati onem tasimaktadir.
Artrit ile yasaniyorsa, zihinsel sagligin yani sira fiziksel sagligi da dikkate almak onemlidir. RA ile bazi zihinsel saglik durumlari, ozellikle depresyon arasinda bir baglanti olabilir. Bir akil sagligi sorunu icin tedavi aramak da RA’yi daha etkili bir sekilde yonetmeye yardimci olabilir. Akil sagligiyla ilgili endiseleri varsa, yardimci olabilecek tedaviler ve kaynaklar hakkinda faktor ile gorusulmelidir.
Romatoid artritin (RA) bircok fiziksel semptomu vardir. Ancak RA ile yasayanlar, durumla ilgili olabilecek zihinsel saglik sorunlari da yasayabilir. Ruh sagligi, duygusal ve psIkolojik sagligi ifade etmektedir. Bilim adamlari, RA ile zihinsel saglik arasindaki tum baglantilardan emin degiller, ancak yeni arastirmalar fikir vermektedir. RA’ya neden olan ayni iltihaplanma sureclerinden bazilari depresyonla da baglantilidir.
Duygusal ve zihinsel duruma dikkat etmek, genel refahin onemli bir yonudur ve hatta RA’yi yonetme seklini etkileyebilir. Anksiyete, depresyon veya ruh halinizdeki degisIklikler hakkinda endiseler varsa, doktora belirtmek gerekir. Doktor belirtiler hakkinda bilgi edinebilir, ek sorular sorabilir ve yasam tarzi degisIklikleri, terapi ve tedavi icin secenekler onerebilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:39.