IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2020, 11:44   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Grup Terapisi Nedir, Ilkeleri, Isleyisi Ve Riskleri Nelerdir?

Grup terapisi, bir veya daha fazla terapistin ayni anda birkac kisiyle calismasini iceren bir psIkoterapi seklidir. Bu tur terapi, ozel tedavi uygulamalari, hastaneler, akil sagligi klinikleri ve toplum merkezleri dahil olmak uzere cesitli yerlerde yaygin olarak mevcuttur. Grup terapisi bazen tek basina kullanilir, ancak ayni zamanda bireysel terapi ve ilaclari da iceren kapsamli bir tedavi planina entegre edilir. Bu yazida grup terapisi ne oldugu ve ilkeleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Grup Terapisinin Ilkeleri
Grup terapisi surecine dahil edilmis bireylerin yorumlarindan elde edilerek elde edilen ilkeler su sekildedir ve anahtar terapotik ilkelerini ozetlemektedir. Ilkeler su sekildedir:
• Umut asilar: Grup, tedavi surecinin farkli asamalarinda bulunan uyeleri icerir. Basa cikan veya iyilesen insanlari gormek, surecin basindakilere umut vermektedir.
• Evrensellik: Ayni deneyimlere sahip bir grup insanin parcasi olmak, insanlarin yasadiklarinin evrensel oldugunu ve yalniz olmadiklarini gormelerine yardimci olur.
• Bilgi paylasimi: Grup uyeleri bilgi paylasarak birbirlerine yardimci olabilirler.
• Ozgecilik: Grup uyeleri, guclu yonlerini paylasabilir ve gruptaki digerlerine yardim edebilir, bu da ozguven ve guveni artirabilir.
• Birincil aile grubunun duzeltici rekapitulasyonu: Terapi grubu cok bazi yonlerden bir aile gibidir. Grup icindeki her uye, cocukluk deneyimlerinin kisilik ve davranislara nasil katkida bulundugunu kesfedebilir. Ayrica gercek hayatta yikici veya yararsiz olan davranislardan kacinmayi da ogrenebilirler.
• Sosyallestirme tekniklerinin gelistirilmesi: Grup ortami, yeni davranislari uygulamak icin harika bir yerdir. Ortam guvenli ve destekleyicidir, grup uyelerinin basarisizlik korkusu olmadan deneyler yapmasina izin verir.
• Taklitci davranis: Bireyler, grubun diger uyelerinin davranislarini modelleyebilir veya terapistin davranisini gozlemleyip taklit edebilir.
• Kisilerarasi ogrenme: Diger insanlarla etkilesime girerek ve gruptan ve terapistten geri bildirim alarak, grubun uyeleri kendilerini daha iyi anlayabilirler.
• Grup bagliligi: Grup ortak bir hedefte birlestigi icin uyeler aidiyet ve kabul duygusu kazanir.
• Katarsis: Bir grup insanla duygulari ve deneyimleri paylasmak agriyi, sucluluk duygusunu veya stresi hafifletmeye yardimci olabilir.
• Varolussal faktorler: Bir grup icinde calisirken destek ve rehberlik saglarken, grup terapisi uyelerin kendi yasamlarindan, eylemlerinden ve secimlerinden sorumlu olduklarini anlamalarina yardimci olur.



Grup Terapisi Nasil Isler?
Gruplar uc veya dort kisi kadar kucuk olabilir, ancak grup terapi seanslari genellikle yaklasIk sekiz ila on iki kisiyi icerir (ancak daha fazla katilimci olmasi mumkun olsa da). Grup tipik olarak haftada bir veya iki veya daha fazla bir veya iki saat sureyle toplanir. The Handbook of Psychotherapy’deki yazar Oded Manor’a gore, minimum grup terapisi seansi sayisi genellikle alti civarindadir, ancak tam bir yillik seanslar daha yaygindir. Manor ayrica bu toplantilarin acik veya kapali olabilecegini de not etmektedir. Acik oturumlarda, yeni katilimcilar istedikleri zaman katilabilirler. Kapali bir grupta, yalnizca bir cekirdek uye grubu katilmaya davet edilir.
Cogu durumda, grup, her uyenin gruptaki diger herkesi gorebilmesi icin sandalyelerin genis bir daire seklinde duzenlendigi bir odada toplanmaktadir. Grup uyelerinin kendilerini tanitmalari ve neden grup terapisinde olduklarini paylasmalari ile bir seans baslayabilir. Uyeler ayrica son toplantidan bu yana deneyimlerini ve ilerlemelerini paylasabilirler. Seansin gerceklestirildigi kesin tarz, buyuk olcude grubun hedeflerine ve terapistin tarzina baglidir. Bazi terapistler, her uyenin uygun gordugu sekilde katildigi daha serbest bicimli bir diyalog tarzini tesvik edebilir. Diger terapistlerin bunun yerine her seans icin, danisanlarin grubun diger uyeleriyle yeni beceriler uygulamalarini icerebilecek belirli bir plani vardir.

Grup Terapisi Etkili midir?
Grup terapisi depresyon icin etkili olabilir. 2014 yilinda yayinlanan bir calismada arastirmacilar, depresyonu olan bireyler grup bilissel davranisci terapi aldiginda neler oldugunu analiz etmislerdir ve hastalarin % 44’unun onemli iyilesmeler bildirmislerdir. Bununla birlikte, 5 hastadan neredeyse 1’i tedaviyi biraktigi icin grup tedavisi icin dusme orani yuksektir. Amerikan PsIkoloji Dernegi’nin PsIkoloji Monitoru’nde yayinlanan bir makale, grup terapisinin panik bozuklugu, bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk, sosyal fobi ve madde icin Klinik PsIkoloji Dernegi (APA’nin 12. Bolumu) tarafindan belirlenen etkinlik standartlarini da karsiladigini one surulmektedir.

Grup Terapisi Faydalari
Grup terapisinin temel avantajlari sunlari icerir:
• Grup terapisi, insanlarin grubun diger uyelerinin destegini ve cesaretini almasini saglar. Gruba katilan insanlar, baskalarinin da ayni seyden gectigini gorebilir ve bu da onlarin daha az yalniz hissetmelerine yardimci olabilir.
• Grup uyeleri, grubun diger uyeleri icin rol model gorevi gorebilir. Birinin bir problemle basarili bir sekilde basa ciktigini gozlemleyerek, grubun diger uyeleri iyilesme umudu oldugunu gorebilir. Her kisi ilerledikce, sirayla baskalari icin bir rol model ve destek figuru olarak hizmet edebilirler. Bu, basari ve basari duygularinin gelismesine yardimci olabilir.
• Grup terapisi genellikle cok ekonomiktir. Bir seferde sadece bir musteriye odaklanmak yerine, terapist zamanini cok daha buyuk bir grup insana ayirabilir.
• Grup terapisi guvenli bir siginak sunar. Ayar, insanlarin grubun emniyeti ve emniyeti dahilinde davranislari ve eylemleri uygulamasina izin verir.
• Terapist, bir grup icinde calisarak, her bir kisinin diger insanlara nasil tepki verdigini ve sosyal durumlarda nasil davrandigini ilk elden gorebilir. Bu bilgileri kullanarak, terapist her musteriye degerli geri bildirim saglayabilir.

Grup Terapisi Riskler ve Yan Etkiler
Duygusal sorunlar hakkinda konusmak ve dusunmek zor olabilir. Bu nedenle bazi insanlar daha iyi hissetmeden once kendilerini daha kotu hissedebilirler. Bir grup seansina katilan bazi insanlar katilimciyi kizdirabilir veya depresyon duygularini daha da kotulestirebilir veya diger grup uyeleri tarafindan elestirildiklerini hissetmelerine neden olabilir. Gecmisle ve gercekle yuzlesmek aci verici olabilir, ancak bunun sinirlari vardir ve gruba liderlik eden terapist buna saygi duymaktadir. Terapistin ayrica anlayabilecekleri ve yardim edebilecekleri konusunda da sinirlari vardir.

Grup Terapisine Alternatifler
Grup terapisi herkes icin uygun olmayabilir. Konsultasyon sirasinda terapistin kisiyle konustugu bir dizi alternatif tedavi yollari vardir. Diger psIkolojik tedaviler sunlari icerir:
• Bireysel psIkanalitik psIkoterapi
• Danismanlik
• Bilissel davranis terapisi
• Bilissel analitik terapi
• Dinamik kisilerarasi terapi
• Cift terapisi
• Aile Terapisi
Bazi durumlarda hastalara doktor tarafindan yazilabilen ilaclarla yardim alinabilir. Hastalar sorunlari icin herhangi bir profesyonel yardim almamayi ve sorunu kendileri yonetmeyi secebilirler.
Sonuc olarak grup terapisi, ortak bir sorunu paylasan kisilerin birbirlerinden destek ve tavsiye almalari icin yararli bir yoldur. Grup terapisinde sekiz kisiye kadar bir terapist ile bir araya gelir. Grup terapisi psIkanalitik psIkoterapi kullanir. Bu tur bir terapi, islerin burada ve simdi nasil oldugu ile ilgilidir. Grup, terapistin rehberliginde gecmisin simdiki zamanla ne kadar alakali olduguna bakmaktadir. Amac, gelecekte aciyi ve sIkintiyi onlemek degil, bir kisinin hayatin sorunlari ve hayal kirikliklariyla daha iyi basa cikabilmesi icin bir direnc olusturmaktir. Bazi insanlar bir grubun parcasi olmayi tercih ederler veya bunun kendilerine bireysel terapiden daha uygun oldugunu dusunurler. Kisilerin deneyimledigi sorunlarda yalniz olmadigini anlamalarina yardimci olabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:21.