IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2020, 09:13   #1
Standart PsIkolojide Yaklasimlar

Yapisalci Yaklasim (Strukturalizm): PsIkolojinin konusunun bilinc olmasi gerektigini savunan yaklasimdir. Bilimin en sade ogelerini( duyum,algi,bellek vb) incelemeli ve bilinci tanimlamalidir. Bunu gerceklestirmek icin insanin kendi kendisini anlatmasina karsilik gelen icebakis yontemini kullanir (W.Wundt).

Davranisci Yaklasim (Bihevyorizm): Bu yaklasima gore psIkoloji organizmanin dogrudan gozlemlenebilir davranislarini incelemelidir.
Icebakis yontemini ve bilinci savunan Yapisalci yaklasima siddetle karsi cikar. Sebebi; bu yaklasima gore icgozlem ozneldir ve bilinc somut degidir. Halbuki PsIkoloji bir bilim dali olduguna gore somut kavrami incelemeli ve nesnel yontemleri uygulamalidir. Yani bu yaklasimda, PsIkoloji’nin deney ve gozlem yolunu secmesi gerekir.
Bihevyorizm tum davranislarin ogrenilmis oldugunu soyleyerek icguduleri de rededer (J.B Watson).



Islevselci Yaklasim (Fonksiyonolizm): Fonksiyonolizme gore PsIkoloji’nin konusu insanin cevresiyle uyumunu basitlestiren zihinsel surecleri (algilama, ogrenme, hatirlama..) olmalidir. Insan bilincini degil; insan bilincinin islevlerine odaklanilmali ve sonuclar pratik yasama kanalize edilmedir. Fonksiyonistler gozlem-deney, ice bakis gibi tum yontemleri uygulmaktan yanadirlar. (J.Dewey)

PsIkanalitik Yaklasim (Bilincalti PsIkolojisi): Insan davranislarindaki sebeplerin bilincaltinda saklandigini savunan yaklasimdir. Yani PsIkaanalitik’te bilincalti yasantilari ana cikis noktasidir. Bilicaltina supurulen negatif duygu ve yasanmisliklar bireyin davranislarini birinci dereceden etkiler. Iste bu yuzden davranislarinin kokenine inmek icin bilinc altina itilen istenmeyen duygularin tekrar bilinc duzeyine cikarilmasi gerekir. Bu psIkoterapi yontemidir (Cagrisim hipnoz ve telkin) (S.Freud).

Butunlukcu Yaklasim (Gestalt PsIkolojisi): Butunun parcalardan bagimsiz ozellikler tasidigini kistas alan yaklasim; davranislarin fonksiyon veya butunden parcalara giderek degil; butunlugu icinde incelenip tanimlanmasi gerektigini ilke edinir. Bu yuzden Gestalt PsIkolojisi tum yaklasimlarin toplami gibi dusunulebilir. Algi ve ogrenme konulari uzerinde yogunlasmistir. Yontemi gozlem ve deneydir (Kohler, Koffka).

Humanistik (Insancil) Yaklasim: Dogumdan olume kadar gecen surecte temel ihtiyaclara giren (yemek yeme, uyuma, guven, sevgi, saygi ve kendini gerceklestirme gibi unsurlar bulunur. Insanlarin davranislarinin sebebini anlayabilmek icin de yasantisinin neler icerdigini bilmek gerekir.
Hur yasamak, hur secimler yapmak, kendine has olan duygularina sahip cikmak, gibi amac ve hedeflerin hepsi Humanistik yaklasimin birer parcasidir. Humanist yaklasim davranisci yaklasimi reddeder. Sebebi; insanin yalnizca dis uyaricilardan gelen tepki ve etkilere cevap veren pasif ve duragan bir varlik olmadigini ve dusunup; gozlemleyebilen kendi tercih ve amaclarina sahip cikabilen ozgur bir varlik oldugunu koyu puntolarla soyleyerek yontemini icgozlem olarak belirler (C. Rogers).

Biyolojik Yaklasim: Insanin psIkolojik butunlugune ve biyolojik bir yapiya sahipligine dikkat ceker. Biyolojik yaklasimda tum insan davranislarinin merkezi beyindir ve karmasIk zihinsel aktivitelerin olustugu surecler iste tam beyinde olusur. Sinirsel surecleri etkileyen bu mekanizma davranislari norobiyolojik ve biyolojik nedenlerle sonuclandirmalidir. Deney yonetimini uygular (A.Meyer).
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:56.