IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Programlama (https://www.ircrehberi.net/programlama/)
-   -   Assembly programlama dili (https://www.ircrehberi.net/programlama/80359-assembly-programlama-dili.html)

ExCaLuBuR 01 Ağustos 2021 13:35

Assembly programlama dili
 
Assembly öğrenilmesi zor bir dil olduğundan biraz zaman ve emek ister. Ancak iyi bir şekilde anlatıldığında ve anlaşıldığında hiç de zor olmayacaktır. Düşük seviye bir dil olduğundan taşınabilir bir dil değildir. Assembly nedir, assembly programlama dili hakkında bilgileri derledik.

Bilgisayar programlamanın mantığına en yatkın dil olan assembly 1 ve 0 mantığı ile çalışır. Assembly dilindeki kodlar, direkt bilgisayara ne yapması gerektiğini göstermesi nedeniyle düşük seviye bir programlama dili olarak adlandırılır.

Assembly Programlama Dili Hakkında Bilgi

Kullanılan bilgisayarın sistem ve yapısının yanı sıra, işletim sistemine de sıkı sıkıya bağlı bir programlama dilidir. Şayet assembly programlama dilini öğrenmek isteniyorsa öncelikle kolay bir dil öğrenilmelidir ki bunun için tavsiye basic dili olabilir. Bu sayede algoritma geliştirme, programlama ve hatasız işlem geliştirme öğrenilmiş olur. Assembly özel bir dildir. Bu nedenle öncelikle bu dilde program yazılırken kullandığınız bilgisayarın donanımsal özelliklerini de iyi bilmek icap eder.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kullanılan mikroişlemcinin yapısına bağlı olarak yazılan program değişkenlik gösterir. Assembly dilinde program yazan programcı doğrudan bilgisayar işlemcisi ve hafızasını hedef alır. Ana bellekte ve işlemci üzerinde kaydedilen değerleri doğrudan değiştirme olanağı verir. Programlamanın hazzını hissettiren bu dili öğrenmenin inceliklerini bilerek işe başlayabilirsiniz.

Az yer kaplaması dolayısı ile az hafızaya sahip mikroişlemciler için kolaylıkla kullanılabilir. Performans odaklı projelerde de yine assembly dili kullanılabilir. Donanımsal sorunlar ortaya çıktığında yüksek seviye dilleri üzerinden de sorun görülemiyorsa okunmasına olanak sunar. Bilgisayarın arka planda nasıl çalıştığını anlamak ve müdahalede bulunmak için öğrenilmesi gereken bir dildir.

Günümüzde assembly üzerinde program yazan iş dalı hemen hemen yok denecek kadar azdır. Donanım üzerinde hakimiyet kurarak, en iyi performansın yakalanmasını sağlar. Düşük seviye olduğundan hızlı çalışır ve diğer dillerle beraber rahatlıkla kullanılabilir.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ZeyNa 01 Ağustos 2021 13:37

Birbirinden faydalı konular için teşekkür ederiz
Emeğine sağlık

ExCaLuBuR 01 Ağustos 2021 13:38

Alıntı:

ZeyNa Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 557964)
Birbirinden faydalı konular için teşekkür ederiz
Emeğine sağlık

Seninde emeklerine sağlık , bende tşk ederim efenim.

She 01 Ağustos 2021 21:13

Değerli bilği paylaşımı için teşekkür ederiz

Artist 01 Ağustos 2021 21:15

Emeğinize sağlık

Sim 01 Ağustos 2021 21:15

paylasim icin tesekkürler emegine saglik

WildCat 01 Ağustos 2021 21:36

emeginize saglik


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi