IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2021, 13:04   #1
Standart 3D Baski Yuz Protezlerinde Goruntu Ve Tasarim Asamasi

Renkli 3D baski teknolojisi kullanilarak, yuz yumusak doku protezlerinin yari otomatik ve dogru aditif uretim sistemlerinde detaylandirilmasi mumkundur. Uc boyutlu renkli goruntu uretimi icin bir protokol, islemenin alti adimina dayali olarak tasarlanmaktadir. Bu ozel uygulama icin, her bir alt surec icin gerekli gelistirme protokolleri ve uygulanan her teknigin ayrintilari tartisilarak, yuz protezlerinin kalitesi objektif olcum ve subjektif degerlendirme ile degerlendirilmektedir.
Elde edilen sonuclar, onerilen renk yeniden uretim sisteminin, geleneksel tekniklere kiyasla hem zaman hem de maliyet acisindan onemli tasarruflarla, 3D bir sekil uzerinde ince dokularla dogru cilt rengi uretmek icin etkili bir sekilde kullanilabilecegini gostermektedir.



3D Goruntu Tasarimi
3B kamera sistemlerinden elde edilen ham veriler, genellikle 3B baskidan once daha fazla isleme gerektirir. Protezin anatomik konumuna bagli olarak prototip duzenleme asagidaki adimlardan olusabilir.

Veri Hazirlama3D Baski Yuz Protezlerinde Goruntu ve Tasarim Asamasi
EksIk yuz kisminin CAD uretimi cesitli sekillerde olabilir. Yuzun etkilenmemis alanlarinin veri yakalanmasi gerceklestirilebilir ve etkilenen veya eksIk olanlari sanal olarak degistirmek icin goruntuler yansitilabilir. Bu, genellikle iki tarafli yapilarin oldugu eksIk kulaklar veya orbital alanlar icin uygun olabilir. Bununla birlikte, bu, burun yapilari dahil olmak uzere tek veya izole yapilar icin veya etkilenen kismi cikarmak icin ameliyatin yapildigi hallerde uygun veya mumkun olmayabilir. Alternatif olarak, acik kaynakli CAD veritabanlari artik giderek daha fazla kullanilabilir hale gelmektedir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi eri tabanlari ve bunlar CAD kullanicilarina indirilebilir icerige dogrudan baglantilar sunabilir.
Bunlar, genel kabul edilenlerden ilginc veya karakteristik ozelliklere sahip olanlara kadar cok cesitli anatomik formu kapsayan spesifik olmayan yuz sekillerini icerebilir. Kolay erisilebilir olmasina ragmen, bu kaynaklarla ilgili bazi sorunlar vardir. Geometrik olarak dogru olmasina ragmen, periferik alan oldukca degisken olabilir ve belirli hastalarda etkilenen alanlari kapsamaya uygun olmayabilir. Ek olarak, yuzey detayi oldukca yonlu olabilir ve dogrudan modelleme icin uygun olmayabilir. Bununla birlikte, bu dosyalar CAD tasarimi icin iyi baslangic noktalari saglayabilir ve etkilenen alana uyumu saglamak icin uyarlamaya izin verebilir.
3-Matic (Materialize, Leuven, Belcika) dahil olmak uzere yakalanan veya elde edilen veri dosyalarini degistirmek icin cesitli yazilimlar kullanilabilir. Bunlar daha sonra yuzey detayini degistirmek ve eksIk yuz kismi icin bireysel ve ismarlama ozellikler saglamak icin geometriyi iyilestirmek icin kullanilabilir (periferik alan oldukca degisken olabilir ve belirli hastalarda etkilenen alanlari kapsamaya uygun olmayabilir. Ek olarak, yuzey detayi oldukca yonlu olabilir ve dogrudan modelleme icin uygun olmayabilir. Bununla birlikte, bu dosyalar CAD tasarimi icin iyi baslangic noktalari saglayabilir ve etkilenen alana uyumu saglamak icin uyarlamaya izin verebilir.

Veri Isleme
Elde edilen ve ayarlanmis model daha sonra etkilenen bolgeye karistirilarak yuz dokulariyla temas edecek puruzsuz bir kenar boslugu olusturulabilir. Dahasi, CAD protezleri zaman zaman protezin kalinligi 2 ile 3 mm arasinda olana kadar oyuk ve inceltme gerektirir ve bu yine cesitli yazilim paketleri ile yapilabilir. Son olarak model, yazdirmadan once tum gereksiz verileri kaldirmak icin kirpilir. Daha once belirtildigi gibi, atasman bilgileri daha sonra ice aktarilabilir ve hazirlanan CAD proteziyle birlestirilebilir ve iyi bir tutucu eleman ve uyum saglamak icin hassas bir sekilde hizalanabilir.

Hassas Atasman Tasarimi3D Baski Yuz Protezlerinde Goruntu ve Tasarim Asamasi
Cogunlukla yuz protezleri, osseointegre implant tutuculu miknatislar, cubuklar ve klipsler dahil olmak uzere hassas atasmanlar kullanilarak tutulur. Bu durumlarda, surece dahil edilen verilere dahil edilmesi gereken herhangi bir ekin konumunu, acisini ve yonunu belirlemek icin harici isaretler veya basliklar kullanilir. Konumlari daha sonra tasarim ve uretim sureciyle son proteze cevrilebilir.

Veri Detaylandirma
Burun acikliklari ve isitme kanallari gibi dogal acikliklar, protezin dogru anatomik forma sahip olmasini saglayacak sekilde tasarlanmali ve gerekirse uygun islevi saglayacak sekilde modellenmelidir. Burun icin solunum sirasinda havanin gecisine izin verirken kulak icin dis sekli eksIk olsa da dis isitsel delige (kanala) dogrudan erisim yoluyla engelsiz isitme saglar. Palpebral fissur (goz kapaklari) icinde yapay bir cam veya akrilik kure muhafazasi gerekeceginden, orbital protezler tasarlanirken de benzer degerlendirmeler yapilabilir. Bazi durumlarda, eklerin saglanmasinin bu tasarim ozelliklerini etkileyebilecegi unutulmamalidir ve bu nedenle bu sorunlari gizlemek icin en uygun modelleme ve detaylandirma yapilmalidir.



Tasarimin Tamamlanmasi
Nihai model uretildikten sonra, tatmin edici bir protez uretmek icin ek detaylarin eklenmesi gerekir. Cevresel uzantilarin, tuylu kenarlarin, gerekli tum guclendirici payandalarin ve modelin ic yuzeyindeki dikislerin ve baglantilarin yumusatilmasi dahil olmak uzere son ayrintilarin tumu baskidan once yapilabilir. Renk kalibrasyonu goruntusu daha sonra uretimden once tum modele uygulanir.

3D Baski Yuz Protezleri Sonuclar
Protezin periferik uyumunu arttirmak icin, uygun yerlerde dayanikli bir sizdirmazliga ve ince tuylu kenarlara veya iyi tanimlanmis kenarlara sahip bir protezin uretimine izin verecek sekilde gelistirilen uygulama ve protokoller de dikkate alinmalidir. Sonraki noktalar mevcut bolgenin durumuna, hastanin gecirdigi ameliyata veya protezcinin tercihine gore belirlenebilir. Islemin dogrulugu ve her iki tip cevreyi uretme esnekligi goz onune alindiginda, gelistirilen protokoller hem yapiskan hem de tutturucu tutulan protezler icin uygun olacaktir.
Bu bolumde aciklanan islemin birkac onemli avantaji vardir. Protezin dogrudan biyo-uyumlu malzemeler kullanilarak basilmasiyla, olcu alma, kalip yapimi, protezin silikonda yerlestirilmesi ve ara yerlestirme adimlari dahil olmak uzere geleneksel islemden birkac adim cikarilabilir. Mevcut yontemler, birkac hafta boyunca iki ila dort hasta ziyareti ve son protezin uretilmesi icin onemli adam saatleri gerektirir. Degistirmelerde mevcut kaliplar kullanilmali veya islem yeniden baslatilmalidir ve eski kaliplarin hastalik durumundaki degisIklikler veya diger hasta faktorleri nedeniyle dogru olmayabilecegi goz onune alindiginda, bunlarin protezleri kopyalamak icin kullanilmasi uygun olmayabilir. Ayrica aciklanan yontem, protezin son takilmasi disinda temassizdir. Sonuc olarak, hasta minimum rahatsizlik ve rahatsizlik yasar ve veri yakalama geleneksel yontemlerden daha hizlidir. Dahasi, protezistin bu verileri ileride kullanmak ve kayit tutmak icin elektronik olarak saklamasini saglar.
Bu dijital sureci kullanarak, goruntuleme ve renk referansi randevusu yaklasIk 10-15 dakika surer. Ek olarak, uretim suresi, goruntuleme ve bitmis protezin yerlestirilmesi arasinda yaklasIk 48-72 saate onemli olcude azaltilir ve ayrintili olarak, bu islem ayni zaman olceginde birden fazla parca (60-80) uretme potansiyeline sahiptir ve boylece goreceli her protez icin uretim sureleri onemli olcudedir. Surec yalnizca CAD girdisi ile sinirlidir (yani goruntu isleme ve model tasarimi / manipulasyonu), ancak surec de buyuk olcude otomatiklestirilmistir.
CAD programlari ayri ayri kullanilabilir, veya modeli programlar arasinda sorunsuz bir sekilde geciren ismarlama bir yazilima entegre edilebilir. Tek insan mudahalesi, CAD girdisi, tasarim ve islem sonrasi sizma asamalarinda gerceklesir. Bu teknolojiyi gelistirmenin ve kullanmanin bir diger yarari, onemli maliyet avantajlaridir. BirlesIk Krallik’ta geleneksel yontemlerle yumusak doku protezleri uretmenin saglik sistemi icin ortalama maliyeti yaklasIk 2000-6000 £ ve maliyet her protez icin buyuk olcude ayni kaliyor.3D Baski Yuz Protezlerinde Goruntu ve Tasarim Asamasi
Atasmanli 3B yazdirilan parcalarin birim basina maliyeti, iscilik maliyetlerindeki azalma ve herhangi bir zamanda uretilebilecek sayilar nedeniyle onemli olcude azalir. Ortalama bir protezin omru 1-2 yil oldugu ve nufusun giderek daha fazla yaslandigi dusunuldugunde, bu yeni teknoloji kullanildiginda uzun vadeli zaman ve maliyet tasarrufu onemli olacaktir. Ancak, bu metodolojinin bazi sinirlamalari vardir. Surec, uygulayicilarin yazilim ve CAD kullanimi gibi yeni beceriler edinmesine bagli olacak ve bu da yine oldukca uzmanlasacaktir. Bununla birlikte, son yillarda bu teknoloji, geleneksel sert doku ve dis protezleri, ornegin ozel yapim dis kronlari, kopruler, implant dayanaklari ve diger cesitli sert doku protezleri icin mevcuttur.
Bu gelismelerle iliskili yazilimin yaygin olarak kabul edildigi ve kullanici dostu ve sezgisel oldugu dusunuldugunde, yumusak doku protezleri icin bu tur bir teknolojinin tanitilmasi zor olmamalidir. Dikkate alinacak baska bir konu, mevcut hasta verileri yoksa gerekli olabilecek sanal CAD modellerinin sinirli kullanilabilirligi olabilir. Ancak, bunlar daha erisilebilir hale geliyor ve hastalar bir kez parcalara sahip olduktan sonra mevcut elektronik veriler ayni hasta icin tekrar protezler icin kullanilabilir veya yeni hastalar icin uyarlanabilir. Diger bir sinirlama, onemsiz olmayan baslangic maliyetleri olabilir. Su anda, ekipman maliyetleri yuksektir, ancak yeni baski tekniklerinin gelismesi ve pazarda cok sayida ureticinin ortaya cikmasi ile maliyetler onemli olcude dusmektedir.
Ayrica, isbirligine dayali veya ‘merkez ve baglanti noktasi’ duzenlemeleri, eksIk parcalarin veri yakalanmasi ve manipulasyonunun yerel veya bolgesel duzeyde gerceklestirilebilecegi anlamina gelirken, uretim sureci birkac uzman uretim merkezinde merkezilestirilebilir. Verilerin elektronik olarak depolanacagi goz onune alindiginda, elektronik iletisim buyuk olcude zahmetsizdir,
Sonuc olarak, 3D baski dahil modern uretim teknolojilerinin kullanilmasi, hizli ve onemli olcude azaltilmis maliyet, iscilik ve hasta rahatsizligi ile kaliteli bir urun saglayabilir. Ayrintili olarak, bu, piyasada bulunan ekipman ve yazilimi kullanarak protez uretmek icin uygun bir yontemdir ve klinik olarak kolayca uygulanabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 13:22   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilği paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 21:08   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilği paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Ben tsk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:29.