IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2021, 11:47   #1
Standart Yumusak Doku Protezlerinde Gelismeler

Modern teknolojiyi kullanarak ve maksillofasiyal anaplastologun geleneksel yontemlerinden bazilarini uygulanabilir. Bu uygulama ile 3D baski kullanarak gercekci yumusak doku protezlerini hizli ve dogrudan uretmek teknik olarak mumkundur. Olcu almaktan daha dogru, kullanisli ve hastaya BT veya lazer goruntulemeden daha az zararli olan mevcut 3D goruntuleme tekniklerini kullanarak, travmatize veya kusurlu bir alanin 3D modeli tasarlanabilir. Ayrica, ekleri dahil ederek, istisnai bir oturus ve tutmaya sahip bir protez uretilebilir.
Yumusak Doku Protezlerinde GelismelerGercege yakin ve dogal gorunumlu bir protez elde etmek icin, herhangi bir 3D baski yonteminin, hastanin cilt tonunu 3D baski icin makinede okunabilir bir formata donusturen ve hastaninkine uyan dogru, dogasi geregi renkli bir protez saglayan dogru renk yonetimi sureclerini de icermesi gerekir. kendi ten rengi. Ayrica, uygun infiltrasyon materyalleri kullanilirsa, renkli bir infiltrant yoluyla veya protez uzmani tarafindan boyanarak proteze dis renklendirme eklenebilir. Renk yonetimine ek olarak, uretimin hastanin orijinal ozelliklerine tam olarak uymasini saglayan iki parcali bir doku tasarimi is akisi olusturmak da mumkundur.


Hasta, etkilenen yuz kismini cikarmak icin zaten ameliyat olmussa, genellikle mevcut protezleri tutan hassas atasmanlara sahip olacaktir. Bu gibi durumlarda, bu atasmanlar icin veri yakalama sinirlamalari nedeniyle, kucuk parcalar, parlak yuzeyler, cikintilar, kesIkler ve girintiler gibi anatomik ozelliklerdeki akrilik cikintilar, kameranin kullanilan tum hassas atasmanlarin tam konumunu yakalamasini saglamak icin kullanilabilir. Ideal olarak, hasta goruntuleme sirasinda da notr pozda tutulmalidir.
Ozellikleri gelistirmek icin otomatik yukseklik alani haritalama ve manuel oymayi kullanma, hastanin orijinal morfolojisine ve cilt dokusuna benzeyen bir protez uretmek mumkundur. Bu tur modelleri basmak icin kullanilabilecek malzemeler goz onune alindiginda, yalnizca yuzey dokusu acisindan degil, ayni zamanda infiltrasyon protokollerinin optimizasyonu acisindan da elde edilebilecek dogruluk dikkate alinmalidir. Bunlar kacinilmaz olarak uretim surecini ve genel bitmis gorunumu iyilestirecektir.


Anaplastoloji ve 3D Teknolojisi
Cene-yuz protezleri veya anaplastoloji, herhangi bir stomatognatik veya kraniofasiyal yapinin bir kismini veya tamamini degistirmek icin kullanilan protezleri tasarlayan ve ureten uzmanligi ifade eder. Islem, yerlestirme, tutma, destek, zaman, malzemeler ve bicim dahil olmak uzere protezin tanimlayici kanitini saglar. EksIk veya kusurlu bas ve boyun yapilarinin yapay ikameleriyle elde edilen hem bir sanat hem de kozmetik, anatomi ve fonksiyonel yeniden yapilandirma bilimidir. Agiz ici ve disi deformiteleri iyilestiren dis hekimligi dalidir.
Yuzu (veya baska herhangi bir vucut yapisini) ilgilendiren genis doku kaybi, bircok durumda, cerrahi onarim ve yeniden yapilandirma icin gerekli olabilecek yeterli veya yeterli donor doku eksIkligi nedeniyle cerrahi olarak duzeltilemez. Ayrica, hastanin yasi ve genel durumu, kapsamli cerrahi prosedurlere izin vermeyebilir veya genellikle uzun sureli rekonstruktif cerrahi ve iyilesme kurslari ile iliskili morbiditeye izin vermeyebilir. Ek olarak, nihai sonuc genellikle estetik ve islevsel olarak tehlikeye atilabilir. Bu gibi durumlarda, fonksiyonel rehabilitasyon ve estetik iyilestirmeler saglamak icin yuz protezlerinin saglanmasi ile kusurlar yapay olarak degistirilebilir. Cogunlukla sosyal, duygusal durumda ve genel yasam kalitesinde iliskili bir iyilesme vardir.



3D Renkli Goruntu Cogaltma Protokolu
Yuz protezlerinin otomatik 3D baskisi icin bir 3D renkli goruntu cogaltma protokolu gelistirilmistir. Ilk adim, 3 bolmeli bir 3dMD fotogrametri sistemi (3dMD, Atlanta, GA, ABD) kullanarak yuzun 3D taramasini icerir. Sistem, kontrollu aydinlatma ve goruntuleme kosullarinda taranan yuzeyin hem 3D topografyasini hem de renk bilgilerini yakalar. Tarayicidan elde edilen orgu verilerinde genellikle geometri ve renk hatalari vardir ve bu nedenle yaziciya gonderilmeden once daha fazla duzenleme gerektirir. Ornegin Magics (Materialize, Leuven, Belcika) gibi yazilim paketlerinin bir kombinasyonunu kullanarak, parazitli cokgenler kaldirilarak taranan ham veriler degistirilebilir ve duzeltilebilir, bunun yani sira aynasal vurgular veya diger yanlisliklar iceren alanlarin renk ayari yapilabilir.


Gercekcilik eklemek icin bir sonraki adim, ince doku eklemeyi icerir (orn. gozenekler, kirisIkliklar) yuksek alan haritalama kullanarak 3B ag uzerinde tasarlanir. Son olarak, kati yazdirilabilir bir model elde etmek icin mesh verilerine kalinlik eklenir. Yuzey topografik bilgilerinde oldugu gibi, 3dMD kamera sisteminden gelen renkli goruntuler, son renkli baskidan once 3B ag uzerine bindirilmeden once daha fazla islem gerektirebilir. Bu oncelikle, sirasiyla belirli kamera ve yazici renk profillerini kullanarak her piksel icin kamera RGB’den yazici RGB’ye 2D renkli goruntunun renk yonetimini icerir. Bu ozel gorev icin, kullanilan renk profilleri hem geleneksel kolorimetrik hem de spektral tabanli yeniden uretim yontemleri kullanilarak gelistirilmistir.Yumusak Doku Protezlerinde Gelismeler
Renk yonetimi tamamlandiginda, yeni olusturulan renkli goruntuyu islenmis 3B modelle eslestirmek icin yuzey dokusu eslemesi gerceklestirilir. Sondan bir onceki adim, 3B baski sistemini kullanarak 3B modeli uretmek icin 3B renkli baskiyi icerir ve daha sonra, son islem adimi olarak, basili modelin gucu ve esnekligi, tibbi sinif silikon ile infiltre edilerek gelistirilir.


3D Goruntu Elde Etme
3D yuz verileri, cesitli farkli teknikler kullanilarak elde edilebilir. CT ve MRI taramalari, ic vucut organlari ve yapilarinin RP’si ve yuz protezi prototiplemesi icin kullanilmistir. Bu teknikler, hastaya ozel ic vucut parcalari veya organlari vb. 3D modellerini olusturmak icin kullanilabildiklerinden harici vucut 3D taramaya gore avantajlidir. Ancak, daha dusuk cozunurlukleri nedeniyle gozenekler ve kirisIkliklar gibi ince dokusal ayrintilari yakalayamazlar. vucudun yuzeyinde. Ayrica, veri yakalama, sirtustu pozisyonlarda gerceklestirilir ve bu nedenle, konumsal ayrintilarin, dogal bir dik yeniden yerlestirme pozisyonunda gercekten yansitmadigi icin yakalanan verilerin dogrulugunu etkileyebilir. Son olarak, bu modaliteleri kullanarak renk verilerini yakalama yetenegi yoktur.
Yumusak Doku Protezlerinde GelismelerCT ve MRI ile karsilastirildiginda, 3B fotogrametri veri yakalama isleminin uygunlugu, iyonlastirici radyasyona maruz kalma eksIkligi, yuzustu pozisyonda veri yakalama yetenegi ve verilerin nispeten kolay depolanmasi, aktarilmasi ve kullanilmasi nedeniyle daha populer hale geliyor. Dahasi, bu tur sistemlerin maliyeti nispeten karsilanabilir. Lazer tarama Kinect yapilandirilmis isIk ve benekli projeksiyon stereo, ayrica daha once yuz protezlerinin uretimi icin 3D taranmis verileri elde etmek icin kullanilmistir. Bu yontemler kullanilarak goruntu elde etme ve 3B yeniden yapilandirma teknikleri farkli olsa da, uretilen ciktilar uretilen veriler acisindan benzerdir ve hepsi taranan geometri icin 3B ag verisi ve renk bilgisi uretir.


Tipik olarak, 3dMD tarayici dahil yuzey tarayicilari, benek projeksiyon teknigine dayanmaktadir ve bu projede basariyla kullanilmistir. Bu sistem, stereo fotogrametriye dayanir ve daha sonra taranan yuzeyin 3B derinlik haritasini olusturmak icin hedef yuzey uzerine kizilotesi benek desenleri yansitarak stereo uygunlugu hesaplar. Ayni anda doku ve 3B topografik bilgi elde etmek icin bir flas sistemi ile birlestirilmis birkac makine gorus kamerasi ve kizilotesi benek projektorunden olusur. Bunlar topluca bolmeler olarak bilinir. Islem daha sonra renkli goruntulerle son 3B poligon agi olusturmak icin her bolmedeki tum bakis acisi verilerini birlestirir ve ardindan renk, doku ve gorunum eklemek icin 3B agin uzerine yerlestirilir.
Ortaya cikan ag daha sonra isleme ve duzenleme amaclari icin bir OBJ dosyasi olarak kaydedilebilir. Yeterli kalitede goruntu saglamak icin, veri yakalamaya yardimci olacak protokoller gelistirilebilir. Bunlar sunlari icerebilir;
• Bir karartma tesisinde goruntu yakalama,
• Hasta hareketini en aza indirme,
• Tutarli cevresel aydinlatma protokolleri kullanma ve goruntulemeden hemen once geometrik ve renkli kalibrasyonlar dahil olmak uzere kamera ureticilerinin tavsiye ettigi goruntu yakalama protokolunu takip etme.


• Yuz protezlerinin 3D baskisinda kullanmak uzere goruntu yakalarken, herhangi bir hareket bozuklugundan kacinmak icin hastalardan goruntu yakalama islemi sirasinda hareketsiz kalmalari istenmelidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:32   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Teknoloji artık çok gelişti her şey artık çok kolay

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:06.