IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Özel Eğitim Rehabilitasyon ve Kişisel Gelişim Özel eğitim Rehabilitasyon ve Kişisel Gelişim ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Prencies


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2021, 10:01   #1
Standart DEHB Ve Ogrenme Guclugu

Dikkatsiz olmalari ve ders sirasinda ogretmenin talimatlarini takip edememelerinden dolayi dikkat eksIkligi hiperaktivite bozuklugu (DEHB) olan cocuklar egitim surecinde buyuk bir problem olusturmaktadir. Ayrica cesitli ogrenme guclukleri vardir. DEHB, muazzam finansal maliyetler, ailelere stres, olumsuz akademik ve mesleki sonuclar ile iliskili klinik olarak heterojen bir noro davranissal bozukluktur. Yetiskinlik doneminde bu durum tamamen asilmaz ve bagimlilik, tehlikeli davranis, basarisiz meslek, yuksek bosanma orani vb. icin buyuk bir risk olarak kalir. Bu durumun teshisi farkli zaman dilimlerinde degisir. Minimal beyin hasari veya minimal beyin disfonksiyonu olarak, durum 1994 yilina kadar adlandirilmis ve ilk kez hiperkinetik bozukluk olarak yeniden adlandirilmistir.
Dikkatsizlik, durtusellik ve hiperaktivite olmak uzere uc ana semptom, bozuklugun hiperkinetik bozukluk (HKD) olarak adlandirildigi Uluslararasi Hastalik Siniflandirmasi (ICD-10), Teshis ve Istatistik El Kitabinin dorduncu baskisi olan her iki kilavuzda listelenmistir. Dikkat eksIkligi hiperaktivite bozuklugu olarak adlandirilan Ruhsal Bozukluklar (DSM-IV). DSM-IV’te tani, uc farkli cocuk grubunu icerir: agirlikli olarak hiperaktif-durtusel tip, agirlikli olarak dikkatsiz tip ve birlesIk tip DEHB, erkeklerin kizlara orani her uc alt grup icin yaklasIk 4: 1’dir. Mayis 2012’de, Amerikan PsIkoloji Dernegi, belirli ogrenme guclukleri ile ilgili bolumde bazi degisIklikleri iceren Zihinsel Bozukluklarin Teshis ve Istatistik El Kitabinin Dorduncu Basimini revize etmistir. Sonuc olarak, DSM-5, Spesifik Ogrenme Bozuklugunu (OOB), belirli akademik becerileri (ornegin, okuma, yazma veya aritmetik) ogrenme veya kullanma yetenegini geciktiren bir noro gelisimsel bozukluk turu olarak gorur.


DEHB ve Ogrenme GucluguBu baglamda OOB, esas olarak egitim sistemi icinde kullanilan ogrenme guclugu ile esanlamli olmayan klinik bir tanidir. Okuma, yazma ve matematik olmak uzere uc ana akademik alanda degerlendirme sirasindaki ogrenme zorluklarinin spesifik tezahurlerini karakterize eder. Diger noro gelisimsel bozukluklar olarak adlandirilan varliklar grubu, zihinsel engellilik, otizm spektrum bozuklugu, dikkat eksIkligi / hiperaktivite bozuklugu, iletisim bozukluklari ve motor bozukluklaridir. Sonuc olarak, teshis icin kriterler ne olursa olsun, DEHB, ogrenme problemleri icin buyuk bir neden olarak kalir. Farkli kilavuzlari takip eden tani kriterlerinde farkliliklar, farkli yayginlik oranlarini etkilemistir. Sonuc olarak, HKD’nin cocuklarin yaklasIk % 0,5’inde oldugu tahmin edilirken, nufusun % 5 ila 11,4’unde DEHB bildirilmistir.


Teshisteki farkliliklarin hem teshis hem de tedavi icin onemli cikarimlari vardir. Cunku hangi kriterlerin kullanildigina bagli olarak, bir cocugun klinik bir bozukluga sahip oldugu dusunulebilir veya edilmeyebilir, okul sureci ve bazi tedavilere ihtiyaci vardir. Bircok arastirmaci, gercekte DEHB’nin normalden anormal davranisa dogru bir sureci temsil ettiginden bahsetmistir. Ozellikle dikkatsiz tip agirlikli cocuklarin davranissal arastirmalari, bu cocuklarin bazi ozel problemleri oldugunu ortaya cikarmistir. Ornegin, dikkatsiz cocuklar hiperaktif cocuklara gore daha az durtuseldir ve davranis problemlerini daha az gosterir. Aksine, daha endiseli, sosyal olarak icine kapanik, utangactirlar ve daha fazla icsellestirici semptomlari vardir. Ek olarak, daha sIk akademik basarisizlik ve ogrenme sorunlari ortaya cikarirlar.
Dikkatsiz cocuklarin kafasi kolayca karisir, sIk sIk bakar, genellikle hayal kurar ve hiperaktif cocuklarda yaygin olmayan uyusuk, hipoaktif ve pasiftir. Daha spesifik olarak, dikkatsiz cocuklarda, bilgi islem hizindaki ve odaklanmis veya secici dikkatteki eksIklikler onaylanirken, birlesIk DEHB tipinde, surekli dikkat (israr) ve dikkat daginikligi sorunu daha karakteristiktir. Bu bulgular, belki de dikkatsiz cocuklarin ozel bir bozukluk grubu olarak tedavi edilmesi gerektigini ve sadece bir DEHB formu olarak dusunulmemesi gerektigini dusundurur. DEHB olan cocuklarin tanimlanmasinda genetik belirtecler bulunmamasina ragmen, dopamin ile iliskili genlerin patogenezde rol oynadigi kanitlanmistir. Bir tur kalitim ek olarak, bu durumun ayni aile uyelerinde, ozellikle ikizlerde mevcut olabilecegi gercegiyle de dogrulanmaktadir. Son zamanlarda yapilan birkac calismada, dikkat eksIkligi hiperaktivite bozuklugunun otizm ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile benzer genetik kokleri ve beyin yapisini paylastigi gosterilmistir.DEHB ve Ogrenme Guclugu


Durtusellik, her uc kosulda da karakteristik davranistir. Ek olarak, bu kosullarda beyin yapisi, beyaz cevherde yaygin bozulmalarla birlikte ozellikle korpus kallozumun yapisinda anormal bulgular sunar. Bununla birlikte, OKB’si olan cocuklar, otizm veya DEHB olanlara kiyasla daha az yapisal degisIklik gosterir. Otizmli cocuklarin yani sira DEHB olan cocuklarin, ergenlik doneminde bile baslayabilecek OKB’ye kiyasla daha erken spesifik semptomlar gostermelerinin olasi nedeni budur. Genetik analiz yapilirken, DEHB olan kisilerde bu sorunu olmayanlara gore daha yaygin olan sekiz kopya numarasi varyanti (CNV’ler) tanimlanir. Ayni CNV’ler otizm ve sizofrenide de yer almaktadir. Bu baglamda, yeni hipotez, otizm, sizofreni ve DEHB’nin benzer biyolojik temellere sahip olabilecegi yonundedir. Bununla birlikte, bulgular DEHB icin daha buyuk etkiye sahip yatkinlik genlerini onaylamaz, ancak daha kucuk etkili genleri belirleyebilirler. Tum genom baglanti calismalari, daha fazla arastirilmasi gereken kromozomal bolgeler icin bazi ilginc sonuclar saglamistir.


Bazi genetik bulgularla birlikte DEHB fenotipinin karmasIkligi, endofenotipin belirlenmesinin kesin tani icin yararli bir strateji olabilecegini dusundurmektedir. Bir endofenotip yani ara fenotip, kalitimsal bir biyolojik ozellik olarak tanimlanir. Ayri bir biyolojik sistemin islevini yansitmada guvenilirdir ve hastaligin genetik nedeni ile klinikten daha yakindan iliskili oldugu varsayilir. Bu iki yaklasimin (endofenotip ve genetik varyantlar) entegrasyonu muhtemelen daha kesin sonuclara yol acar. Bu baglamda, EEG kaydindaki artmis teta gucunun, DEHB icin genetik riskin aday biyolojik bir belirteci oldugu varsayilmaktadir. DEHB olasi norolojik temeli bulmak icin bircok goruntuleme teknigi kullanilir. Pozitron Emisyon Tomografisi, dikkat, sosyal yargi ve hareketten sorumlu alanlarda DEHB olan cocuklarda beyin metabolizmasinin daha dusuk oldugunu dogrular. Ayrica FMRI, SPECT veya BOLD teknikleriyle de dogrulanir. Bununla birlikte, Q-EEG kaydi, beyin metabolik aktivitesinin daha uygun, ucuz ve yararli bir gostergesi gibi gorunur.
Karsilik gelen EEG sinyallerini ureten alandaki dusuk metabolik aktivitenin, yavas aktivitelerin (delta ve teta dalgalari) artirilmasi ve hizli beta aktivitelerinin azaltilmasi ile karakterize edildigi dogrulanmistir. DEHB’nin tanisal degerlendirmesinde Q-EEG’nin yararliligina dair guclu kanit, Monastra ve ekibi tarafindan yapilan bir calismadan elde edilmistir. Bircok calisma, DEHB’de bozulan ana beyin sisteminin yurutucu sistem oldugunu dogrulamistir. Yurutme sistemine ozgu iki parametre vardir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Sistemin genellestirilmis bir aktivasyonu olarak uyarilma,
• Sistemin calisma bellegi, eylem secimi, eylem engelleme ve eylem izleme ile iliskili dikkat ve odaklanmis aktivasyonu,
Daha once de belirtildigi gibi endofenotip, DEHB calismasinda onemli bir kavram haline gelir. PsIkiyatride endofenotip anatomik, gelisimsel, elektrofizyolojik, metabolik, duyusal veya psIkolojik ve bilissel olarak kategorize edilebilir. Bu sekilde, endofenotip, genetik mekanizma icin gorunur davranissal semptomlardan daha basit bir gostergeyi temsil eder. Belirli bir bozuklugun alt tiplerini tanimlamaya yardimci olur, proband ve ailelerin genetik analizinde nicel bir ozellik olarak kullanilabilir. Bu sekilde, DEHB populasyonunun Q-EEG spektrum siniflandirmasi, dort ana endofenotipi tanimlayarak gelistirilmistir. Bunun yaninda dort alt tip olarak gorulur ve bunlar asagidaki gibidir:
• Merkezi olarak onden delta-teta frekans araliginin anormal artisinin baskin oldugu alt tip I,
• Frontal orta hat teta ritminde anormal artisin oldugu II alt tipi,
• Onden anormal beta aktivitesi artisi olan III alt tipi,
• Posterior, santral veya frontal loblarda asiri alfa aktivitesi ile karakterize IV alt tipi,
Yine de, DEHB’nin karmasIkligi, bircok okul cocugunda bu durumun yetersiz teshisi veya yanlis teshisi uzerinde etkilidir, aksine, bazi hiper teshisler de mumkundur. Ornegin, bir arastirmada, bircok ustun yetenekli cocuk DEHB olarak tani almistir, cunku onlar icin olagan okul programi sIkici gelmis ve hiperaktif davranis sergilemislerdir. Yanlis teshis ayni zamanda davranis sorunlari, yuksek genel anksiyete, depresyon, konusma sorunlari, otizm spektrum bozuklugu veya epilepsi gibi DEHB’ye eslik eden bircok komorbid bozuklugun sonucu olabilir. Bu durumda, gercek DEHB diger benzer kosullarla ortusebilir. NoropsIkolojik bir perspektiften, komorbiditenin, ayni beyin dikkat ve davranissal duzenlemelerde yer alan bilissel mekanizmalarin sonucu oldugu dusunulmektedir.DEHB ve Ogrenme Guclugu


Ogrenme problemi olan cocuklarin degerlendirilmesinde bir baslangic olarak zeka seviyesinin test edilmesi birincil onem tasir. Biofeedback, vucut fonksiyonlarinin kalp atis hizi, deri aktivitesi, kas gerginligi, periferik sicaklik, solunum frekansi ve beyin dalgalari gibi kontrolunun ogrenilmesine yardimci olan bir tekniktir. Biyogeribildirim periferik veya merkezi olabilirken, neurofeedback, beyin aktivitesinin kendi kendini duzenlemesini ogretmek veya gelistirmek icin kullanilan ozel bir davranissal terapi teknigidir. Frekans bandi neurofeedbackin amaci, belirli bir beyin agini etkinlestirmektir. Bircok calismada neurofeedback icin ortak protokol, Q-EEG alt tipine bagli olarak spesifik kafatasi noktalarinda teta aktivitesinin azaltilmasi ve beta beyin aktivitesinin optimize edilmesini icerir. Ayrica DEHB olan grup icin, Q-EEG alt tipine bagli olarak kisisellestirilmis biofeedback protokolleri kullanilmistir.
Bu tur bir terapi ile teta’nin azalmasini, beta beyin dalgalarinin daha yuksek gucunu, teta / beta oraninin degismesini ve beyin hizi parametresinin degismesini sagladigi aciktir. DEHB’nin degerlendirilmesinde, hastanin teta / beta orani bircok calismada kullanilan bir parametredir. Beyin hizi parametresi, genel zihinsel uyarilmanin degerlendirilmesi icin Pop-Jordanova N. ve Pop-Jordanov J. tarafindan sunulan bir gostergedir. Yapilan diger calismalarda bu parametrenin degerleri onaylanmistir. DEHB olan cocuklarla ilgili elektrofizyolojik calismalarda en sIk bildirilen bulgu, yasa uygun normal kontrollerle karsilastirildiginda dusuk frekans aktivitesinin (agirlikli olarak teta) artmasidir. Sonuclar benzerdir ve normal kontrollere kiyasla DEHB olan cocuklarda ve ergenlerde elektrofizyolojik olcumleri inceleyen onceki arastirmalara karsilik gelir. Bu, genellikle teta aktivitesinde bir artis ve beta aktivitesinde bir dusus bildirilmistir.


DEHB’nin karmasIk bir sendrom oldugu akilda tutularak, teshis, esas olarak yurutme sistemini degerlendirmek icin genis noropsIkolojik degerlendirmeyi icermelidir cunku semptomlar cocuktan cocuga farklilik gosterebilir. Terapotik yaklasimda, neurofeedback’in belirli beyin aglarini egitmek ve dolayisiyla davranisi iyilestirmek icin mukemmel bir arac oldugu dogrulanmistir, ancak terapist hala tedavide vazgecilmez bir bilesendir. Cocugun yakininda destek, talimatlar ve uzmanin varligi basarinin garantisidir. Bazi ulkelerde, okul ortamlarinda stres yonetimi ve daha iyi basari icin egitim becerileri icin farkli biyolojik geri bildirim yontemleri kullanilmaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 13 Haziran 2021, 19:39   #2
1903 ∞
Prencies - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu etapta temel etken terapistin karakteridir bence; hiç bir durum terapistin karakteri kadar çocuğu etkileyemez.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğinize sağlık. Enteresan bir başlık.

________________

 
Alt 14 Haziran 2021, 10:47   #3
Standart

Alıntı:
Prencies Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu etapta temel etken terapistin karakteridir bence; hiç bir durum terapistin karakteri kadar çocuğu etkileyemez.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğinize sağlık. Enteresan bir başlık.
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:00.