IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Özel Eğitim Rehabilitasyon ve Kişisel Gelişim Özel eğitim Rehabilitasyon ve Kişisel Gelişim ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mart 2021, 09:51   #1
Standart Ogrenme Guclugundeki Belirsizlikler

Bilim adamlari ve arastirmacilar, bir ogrenme guclugunu neyin olusturdugunu tanimlama konusunda fikir birligi yapamamislardir. Evrensel bir terimi belirlemedeki zorluk, birbirinin yerine kullanilan birden cok terime yansir. En yaygin olarak kabul edilen ve kullanilan tanimlar, belirli kosullari haric tutar. Ve ozellikleri, bu terimler arasinda ayrim yapilmaksizin yetenekler, surecler ve basari acisindan tanimladigi icin belirsiz kabul edilebilir. Tek sabit kriter, yetenek ve basari arasindaki tutarsizlik olan tutarsizlik kriteridir. Bu icerikte, kavramsallastirma yetenegi ve akademik basaridaki farkliliklari belirtmek onemlidir.
Gunumuzde bilim camiasi ogrenme guclugu dusuk akademik basarisi olan ogrencilerde tezahur eden belirgin bir engel oldugunu soylemektedirler. Ayrica bireyleri yasamlari boyunca etkileyen gelisimsel bir engel ve bunun bir urunu oldugu konusunda hemfikir gorunurler. Sosyokulturel kosullar tarafindan belirlenen cevresel faktorler ile genetik ve cevresel katkida bulunan faktorler arasindaki etkilesim vardir. Ogrenme gucluklerini ele alan mudahaleler her zaman kanita dayali degildir, mudahaleler sosyoekonomik kosullardan ve politika kararlarindan etkilenebilir. Sonuc olarak, ogrenme gucluklerine farkli bir sekilde teshis koymaya calismak yerine butuncul ve sistem temelli bir yaklasimla yaklasmak gerekir.


Ogrenme Guclugundeki BelirsizliklerBilimsel topluluk, ogrenme gucluklerinin dusuk akademik basarisi olan ogrencilerde tezahur eden belirgin bir engel oldugudur. Bireyleri yasamlari boyunca etkileyen gelisimsel bir engellilik oldugu ve etkilesimin bir urunu oldugu konusunda hemfikir gorunmektedirler. Cevresel faktorlerin sosyokulturel kosullar tarafindan belirlendigi, genetik ve cevresel katkida bulunan faktorler arasindadir. Ogrenme gucluklerini ele alan mudahaleler her zaman kanita dayali degildir ve mudahaleler sosyoekonomik kosullardan ve politika kararlarindan etkilenebilir. Sonuc olarak, ogrenme gucluklerine farkli bir sekilde teshis koymaya calismak yerine butuncul ve sistem temelli bir yaklasimla yaklasmak gerekir.


Alandaki Belirsizlikler
1960’lara kadar egitim, ogrenme gucluklerine hic ilgi gosterilmemistir. Bununla birlikte, yasal zorunlu egitim, okul terki olgusunun incelenmesi ve okulun bilgiye dayali karakterinin gelisimi, ogrenme guclukleri disinda hicbiri yeni bir siniflandirma kategorisinin olusturulmasina yol acmistir. Okul basarisinin bir bireyin daha sonraki sosyal ve mesleki basarisiyla iliskili olmasidir. Buna bagli olarak, ogrenme duzeyinin atfedilen yuksek bilissel beceriler nedeniyle basari potansiyeline sahip bireylerle ilgili oldugu dusunuldugunde, bu farkli kategorinin olusturulmasina da katkida bulunmustur. Zamanla bu algi pekisti ve ogrenme guclukleri ozel egitimin en onemli kategorisi haline gelir. Bunun onemli bir gostergesi sudur: Ogrenme bozuklugu olan cocuklara yonelik programlar, ozel egitim ihtiyaci olan en yuksek sayida ogrenciyi bir araya getirir.


Amerikan okul ogrencilerinin 2,5 milyonu, 2009 yilinda toplam devlet okulu kayitlarinin yaklasIk % 5’i ogrenme guclugu ile tanimlanmistir. Bu ogrenciler, 5,9 milyon okul cagindaki cocugun % 42’sini temsil etmektedir. Bu yuzde ulkelere gore degisir, ornegin, Kentucky’de ogrencilerin % 3,18’i belirli ogrenme engelleri kategorisine girerken, Massachusetts ve Port Island’da karsilik gelen rakamlar % 9 ve % 9,6’dir. Gunumuzde hem Kanada‘da hem de belirli Avrupa ulkelerinde benzer farklilasmalar gozlemlenmektedir. Yayginlik cesitliligi, bu kategoriye ait nufusun cesitliligi gibi cesitli faktorleri yansitir ve daha yuksek standartlara yol acan daha yuksek basari icin artan okul baskisi vardir. Basarinin degerlendirilmesi icin kullanilan farkli kriterlerin yani sira ogrenme guclukleri alanini tanimlamak icin uygulanan kriterlerdir.
Bu tur belirleyici faktorlerin varligi, ogrenme guclukleri ogrenci oranlarinin ABD eyaletleri arasinda dalgalanmasina neden olmustur. Sonuc olarak, ogrenme guclukleri, ozel egitimdeki en genis alani temsil eder. Zaman icinde, alanin temel ozelliklerini gostermeye calisan cesitli tanimlar formule edilmistir. Bununla birlikte, her biri belirsiz, mecazi, olumlu yerine gore olumsuz ve totolojik, asiri genis veya kisitlayicidir. Sonraki her tanim, oncekileri duzeltmeye calismistir. Bu nedenle, analizleri, yeni bir tanim olusturma amaci ile degil, tanimi genisletmek ve ozellikle ogrenme gucluklerinin gercekte ne oldugunun anlasilmasini saglamak icin zorunludur. Ogrenme guclugu terimi, ayni zamanda ilk tanimini da gelistiren Kirk tarafindan icat edilmistir.


Bu tanim, akademik ogrenmede yer alan psIkolojik sureclerdeki bozukluklar kavramini ilk kez tanitilmistir. Yine de, alanin tasvirindeki belirsizlikler bu tanimda hala bulunabilir. Ornegin, bu yetersizlikler bakiniz bahseder geriligi, bozukluk veya gecikme ancak bu terimler arasinda herhangi bir fark belirlemeye devam etmez. Tanim ayrica, ayirici tani durumunu dusunduren diger eksIklik kosullarindan dislanma unsurunu da ortaya koymaktadir. Bununla birlikte, dislama, ogrenme gucluklerini diger kosullardan ayiran ozellikleri belirlemek icin bir kriter degildir. Belirsizliklerine ragmen, Kirk’un tanimi yeni ogrenme gucluklerinin kurulmasina isaret etmis ve ABD’deki her resmi tanimin temeli olmustur. Ogrenme gucluklerinin bagimsiz bir bilimsel alan olarak kabul edilmesi, kapsamini ayri bir ozel egitim kategorisi olarak tanimlayacak bir operasyonel tanimin benimsenmesini gerektirir.
Boyle bir tanim, ABD Engelli Cocuklar Ulusal Danisma Komitesi tarafindan 1968’de onerilmistir. Ogrenme bozuklugu olan cocuklara yonelik egitim politikalarinin temelini olusturmus ve 1997’de Engelli Bireyler Egitim Yasasina (IDEA) dahil edilmistir. Sirasiyla, Avrupa’da ve esas olarak Britanya’da yapilan arastirmalar, belirli okuma gucluklerine, disleksiye odaklanmii ve 1960’lardan beri bile, bu bozuklugu olan cocuklar icin derneklerin ve tedavi merkezlerinin gelistirilmesi devam etmistir. Britanya’daki disleksi calismasinda onemli bir figur, gelisimsel disleksi icin bir tanim gelistiren Critchley’dir. Tanimina gore, baslangicta okuma guclugu, daha sonra tuhaf yazim ve yazi dilinin kullanimindaki guclukler ile kendini gosteren bir ogrenme bozuklugudur.


Ogrenme Guclugundeki BelirsizliklerBilissel niteliktedir ve genetik olarak belirlenir. Zihinsel engel veya sosyal ve kulturel sansin olmamasi, yanlis egitim teknikleri veya duygusal faktorlerden kaynaklanmaz. Dahasi, herhangi bir bariz yapisal beyin yetmezliginden kaynaklanir. Son olarak, Critchley ogrenme zorluklari teriminin kullanimina katilmamistir, cunku cocuklarin tek zorlugunun dille ilgili olduguna inanmistir. Miles, 1970-1980 yillari arasinda 14.000 cocuk uzerinde buyuk bir diyakronik calisma yuruterek Britanya’daki disleksi calismasina bir baska onemli bilimsel katki saglamistir. Bu calismanin bulgularina gore, ogrencilerin % 3’u siddetli disleksi semptomlari ve % 6’si hafif semptomlar gostermistir. Miles ayrica kalitsal bir hastalik oldugunu da kabul etmistir. Rutter ve meslektaslari okuma guclugu ceken cocuklar uzerinde epidemiyolojik arastirmalar yurutmusler ve bunlar araciligiyla belirli okuma gucluklerini kapsamli bir sekilde vurgulamislardir.
Disleksi icin kullanilan terimlerin ve tanimlama surecinin kaotik ve kafa karistirici oldugunu, bunun da ogrenme problemlerinin dogasini yorumlayamamasindan kaynaklandigini ve genel okuma geriligi ile karistirilabilecegini savunmuslardir. 1978’de Ingiliz Egitim ve Bilim Bakanligi, Ingiltere, Galler ve Iskocya’da normallesme ve entegrasyon ruhu icinde ozel bir egitim yasasi cikarmak icin bir komite gorevlendirmistir. Bu calisma, Warnock Raporu (1978) ile sonuclanmis, kabul edilmis, fakat 1983’te bir yasa olarak kabul edilmistir. Bu yasada, ogrenme gucune iliskin ozel egitim ihtiyaclari terimi altinda dusuk performans yaklasiminin benimsenmis oldugu ve ogrenci nufusunun % 18’inden fazlasinin bu kategori altinda temsil edildigi gorulmektedir. Bu durumda disleksi, bir kategori olarak kabul edilmesine ragmen, ozel egitimde bir kategori olarak dahil edilmemistir.


Bunun nedeni, Ingiltere’nin cocuklarin herhangi bir egitim ihtiyacini karsilamak icin idari ve pratik duzeyde tamamen pedagojik bir model benimsemesidir. Cogu Avrupa ulkesi, Kirk’un ogrenme guclukleri tanimini disleksi veya ogrenme guclugu terimlerini kullanarak benimsemistir. ABD’de ise, ogrenme gucluklerinin dogasini daha iyi anlamak ve bunlarin belirlenmesinde en iyi uygulamalari belirlemeye yonelik calismalar devam etmislerdir. 1989 yilinda, Ogrenme Guclukleri Ulusal Ortak Komitesi, yeni kanitlara ve bilimsel bulgulara dayanarak, formule ederek alanin tanimlanmasindaki icsel belirsizlikleri ortadan kaldirmaya calismislardir. Ogrenme guclugu, dinleme, konusma, okuma, yazma, akil yurutme veya matematiksel becerilerin edinilmesinde ve kullanilmasinda onemli zorluklarla kendini gosteren heterojen bir bozukluk grubuna atifta bulunan genel bir terimdir. Bu bozukluklar bireye ozgudur, merkezi sinir sistemi islev bozukluguna bagli oldugu varsayilir ve yasam suresi boyunca ortaya cikabilir.
Oz duzenleme davranislari, sosyal algi ve sosyal etkilesimdeki sorunlar ogrenme guclukleri ile var olabilir, ancak kendi baslarina bir ogrenme engeli olusturmazlar. Ogrenme guclukleri diger engellerle veya dissal etkilerle eszamanli olarak ortaya cikabilir. Bu tanimla ilgili olarak Kavale ve ekibi, Engelli Bireyler Egitim Yasasi’nin tanimindaki ozel terimi gibi, genel olarak teriminin belirsiz oldugunu ve dolayisiyla cesitli yorumlara izin verdigini vurgulamaktadir. Sonuc olarak uluslararasi arastirma cabasini ozetlemek icin, bilim adamlari ogrenme gucluklerinin, onlari tanimlamak icin kullanilan terimleridir ogrenegin disleksi, ogrenme guclukleri, ozel ogrenme guclukleri, ozel okuma guclukleri, vb. Ayrica bunun yasam boyu etkileri olan bir gelisimsel bozukluk meselesi oldugu konusunda da hemfikirdirler. Ogrenme Guclugundeki BelirsizliklerGelisimsel bir problem olarak, ogrenme guclukleri yasamin baslangicindan itibaren bir yol izler ve gelisimin kendisi gibi dogustan gelen faktorlerin cevre ile etkilesimi tarafindan belirlenir. Ogrenme guclukleri, diger gelisimsel fenomenler gibi ayirt edilebilir bir varligi degil, ozelliklerin bir kombinasyonunu icerir. Ortak unsurlari, bilissel islev ve basaridaki tutarsizliklarin varligidir, sosyal, kulturel talep ve beklentilerle uyumsuz gorunmektedir. Heterojenliklerinin kaynagi yalnizca biyolojik veya cevresel degil, biyolojik ve sosyal surecler arasindaki sinerjinin bir urunudur. Bu, gelisimi tesvik eder ve bu islevsel sistemlerin olusumuna katkida bulunur. Bu ogrencileri genel olarak dusuk performansa sahip olanlardan ayiran bir ayirma cizgisi veya olcut bulmak asla mumkun olmayabilir. Bilim adamlari arasindaki tartisma devam edebilir. Kararlar her zaman bilimsel degil, esas olarak sosyal, ekonomik ve politik nedenlere dayanmaktadir.


Ogrenme guclugunun kokunun cocukta zaten var olan bir bozukluk oldugu yaygin olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu bozuklugun nasil ortaya ciktigini sekillendiren, cocugun cevresindeki dunyayla etkilesimidir. Boyle bir sistemik bakis acisi, kapsamli bir anlayis ve disiplinler arasi bir yaklasim gerektirir. Dogasi ve yorumlanmasi ile ilgili sorulari cevaplayabilmek icin cok sey cozulmeden kalir. Ampirik verilerden cok sey bilinir, ancak bulmacayi tamamlayacak ve alanin kimligiyle ilgili ana soruya bir cevap icin daha fazla arastirilmalidir. O zamana kadar, her cocugun gelisimsel yolunu degerlendirmeye ve tam olarak anlamaya ve ogrenme guclugunun gelisiminde yer alan tum faktorleri hesaba katmaya devam edilmelidir.


ALiNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:26.