IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Siyahizm


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ekim 2021, 01:29   #1
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Exclamation Makale part 3 Okeyde Kaç Taş Vardır?

Dünyanın her köşesinde milyonlarca oyuncusu bulunan okey oyunu popülerliğini günden güne arttırmaya devam ediyor. Farklı ülkelerde farklı isimlerle bilinen okey oyununun tarihi de 1930’lara kadar dayanmaktadır. Daha eski zamanlarda da taş parçaları ile oynandığı bilenen okey oyununun bu inanılmaz yükselişi günümüz modern teknolojide de devam etmiştir.

Biz de bu bloğumuzda okeyde kaç taş vardır sorusunun yanıtını detaylı olarak vermeye çalışacağız. Okey oyunu bilindiği gibi taşlarla ve ıstaka ile oynanan bir oyundur. Toplam 4 adet farklı set dediğimiz renkler bulunur. Bu renkler genellikle kırmızı, sarı, siyah ve mavidir. Farklı ülkelerde farklı renkler kullanılabilse de genellikle Türkiye’deki okey setlerinde kullanılan renkler bu şekildedir.

Bu setler üzerinde de 1 rakamından başlayarak 13’e kadar sayılar bulunur. Örneğin bir kırmızı set üzerinde 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13 olmak üzere toplam 13 adet taş bulunur. Ancak oyunun oynanabilmesi için bu setlerde ikişer tane olmak zorundadır. Yani örneğin kırmızı set toplam 13 taştan oluşur ve oyunun içerisinde de 2 adet kırmızı set bulunmaktadır. Yani toplamda 26 tane taş kırmızı set içerisinde yer alır.

Okeyde kaç taş vardır sorusunu alabilmek için bu setlerin hepsini toplamamız gerekmektedir. Her set 13 sayı olduğuna göre 4 farklı da set üzerinden hesaplama yaparsak toplamda 52 taş eder ancak her setten ikişer tane olduğunu da göz önüne alırsak toplam 104 taş yapmaktadır. Ayrıca buna ek olarak ikişer tane de gösterge bulunur. 104 + 2 = 106 toplam taş bulunur.

Okey toplam 106 taşla oynanan bir masa oyunudur. Bu taşlardan herhangi birinin eksik olması durumunda oyun devam edebilir ancak adil bir durum ortaya çıkmayabilir. Örneğin kırmızı setten bir taşın eksik olması oyunculardan herhangi birinin kırmızı seri yapmasını engelleyecektir. Kırmızı serisini tamamlayamayan oyuncu da oyunu bitiremeyeceği için oyun o oyuncu adına kötü geçecektir. Böyle durumlar için her dizilim esnasında sayıyı kontrol etmek önemlidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:57.