IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Siyahizm


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ekim 2021, 01:27   #1
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Exclamation Makale part 2 Okeyde Gösterge Nedir?

Okey oyunu hem Türkiye’de hem de dünya üzerinde yer alan başka ülkelerde oldukça popüler olan bir oyundur. Okey oyununun bu kadar popüler olabilmesinin sebebi ise içerisinde hem şans hem matematik hem de hafızanın yer almasıdır. Bu üçlülerden sadece bir tanesi bile olmasa okey oyununda başarılı olmak biraz zordur. Tüm bu sebeplerden dolayı basit gibi görünse de oldukça zor bir oyun olan okeyde toplamda 106 taş bulunmaktadır. Bu taşlardan 104 tanesi setlere ait taşlar iken geriye kalan 2 tanesine ise gösterge denilmektedir.

Göstergenin diğer bir ismi de sahte okeydir. Okeyde gösterge nedir sorusunun yanıtını vermiş olduğumuz göre şimdi de göstergenin ne işe yaradığından biraz bahsedelim.

Oyunda taşlar dağıtılırken bir adet taş en üste gelecek şekilde açılır ve o taşın bir üstü aynı set üzerinden okey olarak belirlenir. Toplamda 2 adet okey bulunur. Okey ise tüm taşların yerine geçebilecek joker olarak kabul edilir. Bu okeylerin yerine de o sayıların aslını kullanmak gerekir. Örneğin kırmızı 5’i okey olarak kabul edersek, kırmızı 5 her taşın yerine geçebileceği için başka yerlerde kullanılacaktır. Ancak seri şekilde per yapılacak olursa bu kırmızı 5’e yine ihtiyaç vardır. Tam da bu noktada devreye gösterge girmektedir. Gösterge o elde okeyin yerine geçen taştır ve okeyin asıl sayısının yerini alır. Örneğin bir oyuncu elinde kırmızı 1-2-3-4-5 yapacak ise en sağdaki kırmızı 5 okey olduğu için ve okeyi de başka yerlerde kullanabileceği için oraya gösterge taşını koyabilir.

Gösterge olmazsa oyun oynanamaz çünkü göstergenin yerine geçmesi gereken durumlar oldukça fazladır. Bu yüzden göstergeye ihtiyacı olan oyuncu bir an önce oyunu bitirmek istediği zaman sürekli karşısına bir engel çıkacaktır. Bu engel de diğer oyuncuları o oyuncuya karşı üstün hale getirir ve bu durumda da adil bir oyun ortamı asla oluşamaz.

Göstergenin önemi ve nerede kullanılması gerektiği çok iyi anlaşılmalı ve oyun planları ve strateji ona göre belirlenmelidir. Bazı oyuncular göstergeyi tamamen gereksiz bir taş olarak düşünür ancak bu yanlıştır.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:01.