IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2023, 13:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart QR Kodu Nedir? QR Kodu Tararken Nelere Dikkat Edilmeli?

QR kodu veya Hizli yanit kodu, bilgiye, web sitelerine veya uygulamalara hizli bir sekilde erismek icin bir QR kod tarayici veya akilli bir telefonun yerlesIk kamerasi kullanilarak taranabilen iki boyutlu bir barkoddur.

Bu ileri teknoloji, kullanicilarin sadece kodu tarayarak bilgilere erismesine veya islem yapmasina olanak sagladigindan, rahatligi ve kullanim kolayligi nedeniyle populerlik kazanmistir. Bununla birlikte, QR kodlarinin artan kullanimiyla birlikte, QR kod dolandiriciliklarinin tuzagina dusme riski de artmistir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ExpressVPN’in arastirmasina gore, 1994’te icat edilen fakat icadindan on yil sonra yayginlasmaya baslayan QR kodlarinin kullaniminda Asya liderdir. Bir QR kodu, sayisal degerler, alfabetik karakterler ve ozel karakterler gibi cok cesitli veri turlerini saklayabilen, beyaz bir arka plan uzerinde duzenlenmis siyah karelerden olusur. QR kodlari kullanmanin baslica avantajlarindan biri, kucuk bir alanda onemli miktarda veri depolayabilmeleridir. Ayrica, QR kodlarinin olusturulmasi kolaydir ve cogu akilli telefon tarafindan herhangi bir ek yazilim olmadan okunabilir. Bu, onlari bilgi veya hizmetlere hizli erisim saglamak isteyen isletmeler ve kuruluslar icin ideal bir arac haline getirir.

Sayisiz faydasina ragmen, QR kodlari, bilincli olmayan kullanicilari kandirmak isteyen dolandiricilar icin cekici bir hedef haline gelmistir. Siber suclular genellikle kullanicilari kimlik avi web sitelerine yonlendiren veya cihazlarina kotu amacli yazilim indirmelerini isteyen kotu amacli QR kodlari olusturur. Bazi durumlarda dolandiricilarin, posterler ve brosurler gibi kamusal alanlarda mesru QR kodlarini sahte kodlar ile degistirdigi bilinmektedir.

QR Kodu dolandiriciliklarindan kacinmak icin onlemler
QR kod dolandiriciligina kurban olmamak icin bazi onemli tedbirlerin alinmasi gerekir.

Her seyden once, bilmediginiz QR kodlari tararken dikkatli olun.
Halka acik alanda supheli veya yerinde olmayan bir QR koduyla karsilasirsaniz, taramadan once iki kere dusunun. Bunun yerine, ilgili isletme veya kurulusa danisarak kodun kaynagini ve gercekligini dogrulayin.
Kotu amacli URL baglantilari kontrol etme veya icerigi acmadan once onizleme saglama gibi guvenlik ozellikleri sunan QR tarayicilari tercih edin. Bu, potansiyel olarak zararli web sitelere yonlendirilmekten veya cihaziniza kotu amacli yazilim indirmekten kacinmaniza yardimci olacaktir.
Ayrica, akilli telefonunuzun yazilimini ve uygulamalari guncel tutun. Bu, cihazinizin olasi tehditlere karsi en son koruma ile donatilmasini saglayacaktir. Ek olarak, ek bir guvenlik katmani icin cihazinizda guvenli bir virusten koruma veya kotu amacli yazilimdan koruma programi kurulu oldugundan emin olun.
Bir QR kodunu taradiktan sonra bir uygulama veya yazilim indirmeniz istenirse, devam etmeden once her zaman uygulamanin kaynagini ve gecerliligini dogrulayin.
Cihazinizin guvenligi icin risk olusturabileceginden, bilinmeyen gelistiricilerin veya olumsuz incelemelere sahip olan uygulamalara karsi dikkatli olun.
Son olarak, bir QR kodunu taradiktan sonra oturum acma veya finansal bilgiler gibi kisisel bilgilerinizi paylasirken dikkatli olun.
Herhangi bir hassas bilgiyi girmeden once her zaman guvenli ve yasal bir web sitede oldugunuzdan emin olun.
Sonuc olarak, QR kodlari bilgi ve hizmetlere erismek icin uygun ve verimli bir yol sunar. Ancak, QR kod dolandiriciligina kurban gitmemek icin bilincli olmali ve gerekli onlemleri almak cok onemlidir. Yukarida belirtilen ipuclarini izleyerek, kisisel verilerinizi ve cihazlarinizi potansiyel tehditlerden korurken QR kodlarinin avantajlarindan da yararlanabilirsiniz.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:02.