IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2021, 19:51   #1
Standart Bıttım Sabunu Nedir? Neden Yapılır?

Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır?

Siirt’te eylül ayı boyunca yetişen ürünler bu aydan sonra bağlardan toplanır ve zahmetli işlem süreci başlar. Aşılama yapılmadan yetiştirildiği için fazla gelişmeyen fıstık meyvelerini bekleyen ilk işlem çöplerden arındırılması olur. Çöp ve bozuk meyvelerden arındırılan bıttım veya diğer ismiyle menengiç, uygun bir alana serilerek 1 hafta 10 gün kurumaya bırakılır.

Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra el değirmeni veya dibekler ile öğütmeye geçilir. Sürekli yapıldığı için güç gerektiren bu yorucu işi, diğer tüm adımlarda olduğu gibi yöre kadınları üstlenir. Hiçbir kimyasal katılmadan veya fabrikasyon işlem yapılmadan menengiçler yağından arındırılarak kaynatılmaya hazır hale getirilir. Parçalarından ayrılmayan menengiçler için su ilave edilerek kazanın dibine çökmeleri sağlanır. Dövme işleminden önce ayrılan yağ kısmı da eklenerek kaynatılmaya devam edilir.

Elde edilen yağa ihtiyaç duyulduğu kadar kül suyu çözeltisi eklenir. Kül suyu, Sümerlerden bu yana kullanılan geleneksel bir üründür. Bu şekilde 12 saat sürecek kaynama işlemine bırakılır. Ürün, kaynadıkça pelteleşecektir. Sıvı haldeyken kalıplara dökülerek son kez kurumaya bırakılır. İdeal bekleme süresi tamamlandıktan sonra kalıplar halinde kesilerek satışa sunulur.

Satışa hazır hale gelen bıttım sabunları, bıttımlardan elde edilen yağlarla doğru orantılıdır. Tamamı, anlatıldığı şekilde, menengiç yani bıttım yağı kullanılarak üretilir. Tamamen el yapımı bir işlem sürecine sahip olmasının yanı sıra doğal bileşenleri nedeniyle de büyük miktarda fayda sağlar. Bu da onu dünyanın en iyi sabunlarından biri yapar. Hala geleneksel metotlarla, anlatıldığı şekilde, üretilen bıttım sabunlarının yapımındaki özen; ürüne duyulan saygıyı gösterir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:38.