IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Motorlu Taşıtlar Bölümü Motorlu taşıtlara dair tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2021, 00:06   #1
Standart Aracı İlk çalıştırmada motordan gelen ses neden olur?

Araçlarımız belirli aralıklar ile bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakımlar sayesinde motor içerisinde bizlere rahatsızlık verecek sesleri ve masrafa sebep olacak parça kırımları engellenmiş oluruz.

Fakat bakımlar sadece yüzeysel yapıldığında bazen araçlarımız ilk çalıştığında vuruntu ve ya sanayi dilinde şakırdama yapabilir.

Şakırdama sesleri genelde araç bir süre çalıştığında kesilir. Ve bizler bunu pek sorun etmeyiz. Nasılsa geçiyor bir sorun yoktur diye düşünürüz. Bu birazda masraftan kaçmanın kolay yoludur. Dikkate alınmadığında yapılacak masraf çok daha fazla olabilir.


Peki araçlarımız ilk çalıştığında neden vuruntu (şakırdama) yapar?

Aracı İlk çalıştırmada motordan gelen ses neden olur?

Bu genelde aracın yağlamayı geç yapmasından kaynaklı bir sorundur. Araçlarımız sağlıklı çalışmak ve motor içindeki çapakları önlemek için düzgün şekilde yağlama yapmak zorundadır. Sağlıklı yağlama yapan bir motorda mekanik arıza olma olasılığı çok düşüktür.

Alıntı:
Tabii bu durum kayış kopması , sente atlaması , devir daim arızaları gibi durumları önlemez.


Motor içinde sağlıklı bir yağ dolaşımı olması için yağ kanallarının ve yağ filtresinin temiz olması gerekir. Motor içerisi insan bedeni gibidir. Bizlerin sağlıklı bir kan dolaşımı yapmamız için damarlarımızın sağlıklı olması gerekir. Tabii sağlıklı bir de kalp gerekiyor.

Aracımızın kalbi yağ pompasıdır. Damarları ise yağın dolaştığı yağ kanalları. Bu tezden yola çıktığımızda nasıl insan sağlıklı bir kalbe sahip olmadığında bypass olması gerekiyor ise ya da sağlıklı bir damara sahip olmadığında anjiyo olması gerekiyorsa motorumuz içinde aynı durum geçerlidir.

Geç yağlama yapan bir motor çok büyük sorunlara uzun vadede sebep olabilir. Yatak sarma , piston kırma , krank sarması vs vs.

Aracımız sabah ilk çalıştığında yağ lambası her zamankinden geç sönüyor ise.
İlk çalıştırmada bir süre ses yapıyor ise.

Bu durum yağ kanallarında bir sıkıntı olduğunun göstergesi olabilir. Yağ motor içinde dolaşırken aynı zamanda motor içini de temizler. Dolayısı ile bazı kalıntılar , zamanı geçmiş yağ , yanlış yağ kullanımı gibi sorunlar bu sorunlara sebep oluyor olabilir.


Alıntı:
Yanlış yağ kullanımı nedir? Aracınızın üreticisi tarafından önerilmeyen bir yağ kullanıyor olabilirsiniz. Kullandığınız yaz bulunduğunuz mevsime uygun olmayabilir. Sahte yağ aracınıza eklenmiş olabilir. Biz bunlara genel olarak yanlış yağ kullanımı diyebiliriz. Bu yüzden yağ tercihiniz üreticinin motorunuz için önerdiği yağ olmalı. Güvenilir yerden alınmalı. Bulunduğunuz bölgedeki hava şartlarına uygun yağ kullanılmalı.


Geç yağlama problemi nasıl çözülür?


Bu sorunu çözmek için öncelikle motorunuz çalıştığında yağ lambasının söndüğünden emin olun. Yağ lambanız sönmüyor ise yağ pompası ve ya yağ müşürünüz arızalı olabilir.

Yağ lambanız yanmadığı halde ses yapan bir motorunuz var ise motor içi temizlik zamanınız gelmiş demektir. Korkmayın bunun çözümü gayet basit. Motorunuza ekleyeceğiniz bir temizleyici ile temizlik yaptıktan sonra filtre ve yağ değişimi yaparak bu sorunu kökten çözebilirsiniz.

Detaylı bir motor içi temizliği nasıl yapılır? Öğrenmek istiyorsanız "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]" linkinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:54.