IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Merak Ettikleriniz (https://www.ircrehberi.net/merak-ettikleriniz/)
-   -   Çamaşır Makinesini Kim İcat Etmiştir? (https://www.ircrehberi.net/merak-ettikleriniz/65822-camasir-makinesini-kim-icat-etmistir.html)

Security-Bot 19 Nisan 2021 21:16

Çamaşır Makinesini Kim İcat Etmiştir?
 
Çamaşır makinesi 1906’da Alva Fischer tarafından icat edildi. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. İlk kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924’te üretildi. Çamaşır makineleri sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Modern teknolojinin öncesinde çamaşır yıkamak hiç de sanıldığı kadar kolay, sıradan bir iş değildi. Çamaşır yıkamak, en az iki günlük, uzun bir uğraş gerektiriyordu. Çamaşır yıkamak için mutlaka hazırlık yapılması, bir gün önceden meşe odunu külünün bir gaz tenekesinde ya da kazanda iyice kaynatılması gerekirdi. O su ateşten indirilip dinlenmeye bırakılırdı.

Küller iyice dibe çöküp, su tamamen berraklaşırdı. Çamaşıra başlanacağı zaman ocakta kaynayan su ile soğuk küllü su, uygun miktarda (genellikle bir tas küllü suya iki tas sıcak su), leğende karıştırılır: bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı. Küllü su ile çamaşır yıkamanın zorluğu sadece harcanan zaman ve emekten ibaret değildi; kaynar su, küllü su, kimilerinin buna eklediği soda ile çamaşırların kirini çıkarabilmek için iyice çitilemek, çamaşır yıkayanların ellerinde ağır tahribat yapardı.

1858’de Hamilton E. Smith, Amerika’nın ve tabii ki dünyanın ilk mekanik çamaşır yıkama cihazının patentini aldı. İlk çamaşır makineleri büyük bir kutu biçimindeki tekne içinde dönen çarklardan ibaretti. Teknenin yanındaki kol elle çevrildiği zaman içindeki çarklar da dönerek sudaki çamaşırları karıştırır, kirlerini akıtırdı. Ancak bu makineleri kullanmak neredeyse çamaşır tokaçlamak kadar zor bir işti.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]

1908’de, Amerikalı A.J. Fisher elektrik motoru ile çalışan bir makine geliştirildi. İlk motorlu çamaşır makinelerinin çoğunda teknenin ortasına hem yukarı-aşağı hem de sağa-sola hareket eden bir mille tutturulmuş karıştırıcı, çamaşırları da çevirerek sabunlu suyun aralarından geçmesini sağlar ve çamaşırları yıkardı.

Yüzyılın ortalarında bir İngiliz firması karıştırıcıyı teknenin iç kenarına yerleştirmiş, bir pervane hızıyla dönen karıştırıcının çamaşırlara değmeksizin yalnızca suyu şiddetle karıştırarak, su içinde alabora olan çamaşırların yıkanmasını sağlamıştır. Bu teknoloji, teknik özellikleri son derece gelişmiş günümüz otomatik çamaşır makinelerinin ilk örneğidir. Otomatik çamaşır makineleri sadece bu hızlı dönüşle çamaşırları yıkamakla kalmaz. Makine önce yıkanan çamaşırların suyunu sıkar. Ardından teknenin içinde büyük bir hızla döndürülen çamaşırlar, santrifüj (merkezkaç) gücüyle sularını kaybeder ve kısa süreli bir havalandırmadan sonra ütülenecek kadar nemli bir hale gelir.


TheMountain 19 Nisan 2021 21:20

Ne mübarek insansın sen Alva Fischer

PuSLu 19 Nisan 2021 21:28

Alıntı:

TheMountain Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 431843)
Ne mübarek insansın sen Alva Fischer



Amin :gulmekrizi::gulmekrizi:

ZeyNa 19 Nisan 2021 21:31

Kim icat ettiyse Allah razı olsun

Reyhan 19 Nisan 2021 21:49

Fisher denilince aklıma tek bir isim gelir. Değil mi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] ? ;d

LaviNia 19 Nisan 2021 22:00

Alıntı:

Reyhan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 431884)
Fisher denilince aklıma tek bir isim gelir. Değil mi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] ? ;d

Hahaha selam olsun .d

Güz 20 Mayıs 2021 02:47

daha iktidar gelene kadar evlerimizde de yoktu.
bunu ve daha bir çok teknolojiyle bizi kim tanıştırdı sanıyoruz siz.
lütfen ama.

MySeCReT 20 Mayıs 2021 05:02

Ah be Bozkurt abi.kirmizi yazilarini haberlerini ozledim :/

Sim 30 Mayıs 2021 10:00

iyi ki etmis sag olsun var olsun:d

KuzenKit 30 Mayıs 2021 11:43

Çamaşır makinesi, gelinleri otomatikleştirmiştir.
Otomatik gelinler. ;D


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2025 | IRCRehberi.Net