IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZeyNa
  • 1 Post By Siyahizm


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2021, 16:42   #1
Standart Askerde Meslekler ve görevleri

Komutan Şoförlüğü ya da Şoförlük

Askerde Meslekler ve görevleri

Şoförlük , deyip geçmeyin. Yerine göre en çok rahat edebileceğiniz yerdir. Paşa şoförüyseniz daha bir forsunuz olur. Görev yaptığınız birliğe göre de bu forsunuz devam eder. Birliğin en yüksek makamındaki komutanın şoförü olmak demek o birlik sınırları içerisinde hatta ilçe sınırları içerisinde size ayrıcalık tanıyacaktır. Nöbet yok, Silah yok, telefon serbest,

Diğer şoförler;
Zırhlı Araç Şoförlüğü; Terör bölgesi ve ya özel yerlerde genelde rütbeli personeller zırhlı araçları kullanıyor olsa da tek tük olarak sözleşmeli erler ve ya erler de zırhlı araç kullanabiliyor. Genelde jandarma olarak askerlik yapan erler zırhlı araç kullanabiliyor. Görevi yarım devriye, araç bakımı, araç teçhizatını hazır tutmak. (Araç üstüne monte edilecek silahları sökmek ve takmak)

Askerde Meslekler ve görevleri

Genel hizmet şoförlüğü; Genelde unimog olarak bilinen 4x4 kamyonların sürücüleri. Asker nakli , erzak ve teçhizat taşıma işlerinde görev yaparlar. Unimoglar hareket kabiliyeti çok yüksek araçlardır. Servis , çöp kamyonu , vidanjör, itfaiye, ambulans şoförlüğü yapan askerlerde vardır. Servisler genelde rütbeli askerlerin taşınması için kullanılır. Çöp kamyonu, vidanjör ve ya itfaiye araçlarını kullanan şoförler sürekli araç üzerinde olabilir.

Askerde araç şoförü olmak için acemi birliğinizi Ulaştırma Eğitim birliğinde yapmanız gerekse de Tugaylarda da bu eğitim mevcut. Askeri araçları kullanmak için sadece bir ehliyetinizin olması yetmiyor. Size askeri araç kullanma belgesi verilmesi gerekiyor. Bir nevi askeri ehliyet denilebilir. Bu eğitimler kullanılacak aracın türü ve özelliğine göre değişiyor. Bu eğitimlerde aracın motor gücünden, ne kadar yakıt aldığına, kmde yaktığı yakıttan yük taşıma kapasitesine, araçların arazi koşullarında kulanımına kadar bir çok bilgi ve eğitim veriliyor. Eğitimlerde teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı olarakta eğitim verilir.

Komutan Postası / Posta
Askerde 3 tür posta vardır. Komutan postası, iç posta ve dış posta.

Komutan postası komutanın şoförden sonra en yakınındaki kişidir. Genelde komutanların çay ve yemek işlerine bakarlar. Evrak getir götür işine bakarlar. Bu askerler içinde nöbet olayı genelde yoktur. Eliniz yüzünüz düzgün ise , konuşmayı biliyorsanız genelde posta olarak seçilme ihtimaliniz var.

İç posta; İç posta birlik içindeki ihtiyaçları gören kişidir. Genelde güvenilir ve eğitim görmüş kişilerden seçilir. Kısa dönemler bu görev için biçilmiş kaftandır. Eskiden polislerin askerlik yaptığı dönemde poliser bu görevlere seçilirdi. İç postanın görevi garnizon içindeki işleri halletmektir. Asker çarşıya çıkamaz postaneye gelen bir şeyi varsa onu da alabilir. Para da çekebilir. Birlik komutanından ilçedeki kaymakama, belediye başkanına evrakta götürebilir. sivil olarak görev yaparlar. Sürekli dışarıda değildir. Gider gelir.

Dış posta; Dış postalar, iç posta görevi yapan askerin garnizon dışında görev yapanıdır. Genelde tugay ve birlik arasındaki iletişimi sağlar. Evrak işide yapabilir başka bir şeyde. Gene güvenilir hatta çok güvenilir kişilerden seçilirler. Çünkü dış postalar genelde çok gizli ve ya gizli evrakları taşıyabilir. Sivil olarak görev yaparlar. Sabah 09:00 'da göreve başlar 17:00 olduğunda birliğe girerler. Genelde forsları yoktur. Ama yaptıkları işle alakalı da bilgi alamazsınız. Bazen "Sen komutanın kaçıncı postasısın" şeklinde hoş olmayan esprilere maruz kalabilirler.

Kuaförlük


Bu görevi de 3 kısma ayırabiliriz. Asker kuaförü normalde er ve erbaşların tıraşından sorumludur. Saçını tıraş etmemiş bir askerin sorusu önce bu kişiye sorulur. Genelde sadece gece nöbet tutarlar. tutmadığı zamanlarda olur.

Orduevi ve ya lojman kuaförleri; Görevleri askeri personellerin tıraşından sorumludur. Komutan gider oturur tıraşını olur çıkar. Genelde komutanlara yakın oldukları için kendilerince hava yaparlar. Ama en ufak hatada nöbet ağacı olabilirler. Orduevlerinde sivil kuaförler ve ya sözleşmeli erlerden seçilmiş kuaförler genelde görülebilir.

Orduevi ve lojman bayan kuaförleri; Komutanların eş ve çocuklarına genelde hizmet ederler. Öyle ağda vs gibi işler yoktur. Sadece saç kesimi, fön ve boyama işleri yaparlar. Orduevlerinde sivil ve ya sözleşmeli er. Birlik içindeki lojmanlarda er olabilir. En dikkatli olunması gereken yerdir. Malum en ufak yanlışta çok büyük dertler yaşabilirsiniz.

Kantinci, Terzi, Çaycı, Garson, Kazancı, Çamaşırhaneci, Hamamcı, Tuvaletçi, Depocu, Benzinci, Silahçı ve Koğuşçu


Çaycı ; Askerlerin baş dostudur. Sabahları poğaça çay gibisi yoktur. Sabah kazanın başına geçer akşam en son o yatar. Genelde içtima yoktur. Gece nöbetine gider. Hesap kitabını iyi bilmeli.

Kantinci; Bildiğimiz mahalle bakkalının askeri hali. Genelde parayla çok haşır neşir olmazlar. Son 10 yıldır askerlerin tamamında banka kartı kullanımı zorunlu olduğu için paraya dokunamazlar. Ama geçmiş zamanlarda kantincilik yapıp askerden dönüşte araba sahibi olanlar olduğu kulaktan kulağa yayılmıştır. Askerde size lazım olacak her türlü malzeme orada bulunur. Yiyecek/içecek, Çorap, bere, palaska, don / atlet. Fakat parayla haşır neşir oldukları dönemlerde veresiye verdikleri yüzünden o parayı cebinden verdikleri zamanlar çokça olmuştur. Tezkereye giden bir asker veresiye borcunu ödememiş. O asker bir şekilde kantinciden borcu yoktur diye imzayı almış. Tezkeresini alıp gitmiştir. Borçta gariban kantinciye kalmıştır. Bilenler bilir eskiden tezkere almak için , çaycı , kantinci gibi para verilen yerlerden borcu yoktur imzası alınması gerekiyordu.

Depocu; Depocu iki çeşittir. Sivil eşya deposu sorumlusu askerler çarşıya çıkarken depoyu açar çarşı dönüşü kapatır. Hiç bir sivil eşya bu depo dışına çıkamaz.

Askeri malzeme Depocusu; Bu depolar bilen bilir genelde başçavuşların zimmetinde olan depolardır. Her türlü askeri teçhizat, silah orada bulunur. Bu depolardan sorumlu olan asker, askerlerin askeri kıyafetlerini verir. Giren çıkan her şeyin hesabını tutar.

Hamamcı / Tuvaletçi ; Görev yerleri isimlerinden anlaşıldığı gibidir. Bu bölgelerin temizliğinden sorumludur. Tuvaletleri yeni temizledim girmeyin ulan diyen türleri ile karşılaşabilirsiniz. Tuvaletçiler genelde bol bol küfür ederler. Küfür yemek istemiyorsanız temiz bırakın. Ya da Defi hacet yaparken 12 diye tabir ettiğimiz o deliği tutturun.

Terzi; Terziler askerlerin söküklerini, yırtıklarını diker. Kamuflaj isimlik ve brövelerini dikerler. Kafalarsanız kamuflajınızı üzerinize oturacak şekilde yapabilirler. Genelde şoför ve postalar kamuflaj ceplerinin kapak içlerine röntgen filmi koydururlar ki jilet gibi görünsün.


Çamaşırhaneci / Kazancı , Çamaşırhaneci kirlilerinizi yıkayacak en sadık dostunuzdur. Kirlilerinizi kirli çamaşır torbasına koyar ona teslim eder yıkatırsınız. Yıkama sonrası kurutma işlemi makinada da yapılabilir. Yattığınız çarşaf, yorgan, yastık kılıfı ne varsa onun elinden geçer.

Kazancı, Hamamdaki sıcak su ve birliğin ısınma işinden sorumlu olan kişidir. Kazanda oluşacak her türlü sıkıntının giderilmesi onun işidir. Genelde onu kafalayanlar arazi olup kazan dairesinde uyur. Eski dönemlerde komutanların bol bol telefonla konuşan asker yakaladıkları yerlerdir. Kazancıyı kafalayan orada telefon ile konuşur ama yakalanır ise kazancının haberi yoktur.

Koğuşçu / Silahçı , Silahçı nöbete giden ve nöbetten dönen askerin silahlarını verir ve ya teslim alır. Her akşam silahların sayımı yapılır. Silahlığın kapısı her zaman kapalıdır. Kapıdaki bir aralıktan silahı teslim eder ve ya teslim alır. Karşılığında imza alır. Genelde nöbete gidenlere mermileri de onlar verir. Tek tek sayarak teslim eder ve teslim alır. Genelde doldur boşalt istasyonları da onların sorumluluk alanındadır. (Doldur / Boşalt istasyonu ; nöbete giden ve ya dönen askerlerin silahlarını kontrol ettikleri yerdir.)
Birinci grup bidon başına marş marş (Genelde 4 bidon vardır 4 kişi bidon başına geçer bu komutla)
Namlu bidona ( içi beton ve toprak dolu silah namlusu içine sokulan bir varil)
Şarjör çıkart
(Silahların mermilerini ateşe hazır tutan düzenek)
Emniyet aç
( silah hedefe doğrultulana kadar kapalı olması gereken, tetiğe basılsa da pimin kapsüle çarpıp barutu ateşlemesini engeller)
Kurma kolu çek / bağla (Silahın yanında bulunan mermiyi şarjörden alıp atım yatağına süren mekanizmayı çalıştıran kol) Kırma kolu diyen vardır ama yanlıştır. Neyi kırıyorsun?
Atım yatağını elle ve gözle kontrol et ( Kurma kolu bağlanınca boş kovan tahliye yeri açık kalır buraya önce parmağınızı sokar sonra gözünüzle kontrol edersiniz)
Kurma kolu bırak ( Çekilen kurma kolu oturduğu yerden aşağı doğru sertçe tokatlanır kol yerine gider.)
Tetik düşür (Tetik mermi kovanı altındaki kapsüle vuran pimi hareket ettiren mekanizmanın tetikleyicisidir.) Buna basılınca silah doluysa patlar.

1 boş 2 boş 3 boş 4 bom ve büyük bir sessizlik. Arkadaş uyku sersemi namluya sürülen mermiyi görmemiş görse de tekrar kurma kolunu çekip bırakıp mermiyi tahliye etmemiştir.

Emniyet kapat
Açılan emniyeti kapatan mandal.

Şarjör Al (Çıkarılan şarjör ele alınır ve bidon başından ayrılınır)

Tüfek As
(Tüfek gövdeye bağlı askıdan tutularak nizami bir şekilde omuza asılır)

Sola dön
Ne olduğunu açıklamaya gerek yok sanırım.

Seslerinin gün boyu duyulduğu yerdir. Doldur boşlat istasyonu.

Koğuşçu; Koğuşun düzeninden ve temizliğinden sorumlu olan kişidir. Koğuşta bir yatak düzensiz ise yatak sahibinden önce azarı o işitir. Gündüz koğuştan çalınacak (pardon yer değiştirecek) bir şey onun sorumluluğundadır. Malum koğuşa mesai saatleri içerisinde kimsenin girilmesine izin verilmez.

Garson, Genelde lojman ve ya orduevlerindeki restoran kısmında görev yapar. Komutanlarla çokça haşır neşirdir.

Yazıcılık


Yazıcılar, genelde yazılı tüm evrakları çıkartan, komutan imzasına gönderen kişidir. Nöbet listesini de onlar hazırlar. Aranız iyiyse nöbeti erkene aldırabilirsiniz. Size gıcık ise şikayet edilene kadar sizi gecede iki kez nöbete gönderebilir. Çarşı defterleri de onların elindedir. Çarşı listesine adınızı erkene aldırabilirsiniz. Cumartesi çarşıya çıkmanız gerekirse pazara sizi yazmamasını sağlarsınız. Genelde sigara ve çay gibi rüşvetleri kabul ederler :) Nöbet tutmazlar. Bu bahsettiğimiz bölük yazıcısıdır.

Bir de S1 - S2 S3 - S4 yazıcıları vardır. Bunlar genelde komutanların sağ koludur. Bol bol resmi evrak yazarlar.

Bu S1 - S2 - S3 - S4 nedir derseniz. S1 personel yazıcısı, S2 - S3 Harekat ve İstihbarat yazıcısı S4 lojistik yazıcısıdır. S2-S3 birlikte çalışır. İşleri zordur. Güvenilir kişilerden seçilir. En ufak yanlışta torununuzun geleceğini bile çöpe atabilirsiniz.

Aşçılık / Bulaşıkçılık / Yemekhanecilik / Ekmekçi


Aşçılar, en çok ağır işi yapan kişiler. Gerek 20 kişilik karakol gerekse 50 kişilik bölük gerekse tabur. Kişi sayısına göre yemek çıkar. Yemeklerin reçeteleri bellidir. Gelen emire göre o gün çıkacak yemeği yapar. Birlik türüne göre personelin günlük alacağı kalori bellidir ve yemek ona göre çıkar. Orduevi ve ya gazinoda görevliyseniz biraz daha rahat olursunuz.

Bulaşıkçılık; Aşçıdan sonra en zor iş. Tabak, kaşık, çatal, bıçak, tencere, kepçe ne varsa o kişinin elinden geçer. Genelde makine ile yıkama yapsa da eskiden çok daha zordu. Aşçı ve bulaşıkçılar nöbetten muaftır. Bulaşıkçılar genelde alt devreleri özellikle yeni gelen askerleri çok severler.Çünkü iş gücü azalır. Bulaşık yıkama işini ona bırakırlar.

Yemekhaneci; Yemek yenilen yerden sorumlu kimsedir. Gerek temizlik, gerek yemek dağıtımı, gerek masa düzeni. Hepsi o kişiden sorulur. Nöbetteki ve görevdeki askerin dahi yemeğini ayırmak zorundadır. Asker başı vereceği kepçe miktarı bellidir. Yemek ayırmaz ve ya yetiremez ise öperler güzel kardeşim.

Ekmekçi / Pastacı / Börekçi /Poğaçacı / Tatlıcı; Genelde birliklerde sadece ekmekçi görülür. Fakat diğer meslekleri yapanları da görebilirsiniz. Nöbet muafiyetleri vardır. Genelde hizmet takımında görevlidirler. O fırından yeni çıkmış asker ekmeğinin tadı hiçbir yerde yoktur. Küçük ve yuvarlak o ekmekler yemekte öyle güzel gider ki. Şanlıysanız yemek sonrası tek başına onu yemek zevkine erişebilirsiniz. İşte o ekmeği yapan gizli kahramanlar.

Revirci / Ambulans Şoförü


Revircilik ve ambulans şoförlüğü en zor işlerden biri. Şoför pek iş yapmasa da revirci gerçekten el ayaktır. İlacı olan askerin saatinde ilacını vermek onun görevidir. Sabah viziteye çıkacak askerleri toparlar. Hastaneye sevk edilecekleri ayarlar. İğne yapar.Tansiyon ölçer. Hemşire olmayan revirlerde komutanların en büyük yardımcısıdır. Malum askere ilaç toplu verilmez. O ilacın saatinde gelir seni arar bulur o ilacı verir. Revirciler genelde sivildeki mesleği sağlıkla alakalı olanlardan seçilir. Doktorlar asteğmen olarak gelir. Eczacı, hemşir, acil tıp teknisyeni gibi görevler yapanlardan. Fakat hayatında sağlık alanınca çalışmamış kişilerde acemi birliğinde sıhhıye er eğitimi alarak revirci olabilir.

Ambulans Şoförleri de acil durumlarda hastaneye sevk için görev yaparlar. Denetlemelerde hazır bulunurlar. Özellikle spor denetlemesinde teçhizatlı koşularda arkadan birliği takip ederler. Onlarda genelde sivilde ambulans şoförü olanlardan seçilebilir. Ama sıhhıye okullarında bunun eğitimi de mevcuttur.
 
Alt 21 Mart 2021, 16:47   #2
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Mersinde yaptım askerliğimi yazıcıydım nöbet listesini ben hazırlardım sevmedigim kim varsa ona 3-5 nöbeti yazardım ızdırap çavuş derlerdi

 
Alt 21 Mart 2021, 16:56   #3
www.BizdeSohbet.Com
ErginN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hatay 39 mknz pyd tugayında yaptım bay bayan kuafördüm @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gece nöbeti yazarlar demişinde bana nöbet yoktu (: yazan kalemine sağluk

________________

(...)
 
Alt 21 Mart 2021, 16:59   #4
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Bozkurt Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ee orada da öyle yazıyor :) Sen gene iyiymişsin gecede 2 nöbet yazanlar var 11-1 5-7 nöbetine gideni çok gördük :)
Ayni kişiye gece 12 - 4 nobetide yazdım bende daha neler var sen yeterki benimle kötü ol nöbeti devir alacak kişiyi hasta gösterirdim onuda tabi önceden hallederdik anlaşırdık ona göre hic uyumadan egitime girerdi Tsk da çare tükenmez

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:32.