IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

4Beğeni(ler)
  • 2 Post By ZeyNa
  • 1 Post By Yazgı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Şubat 2021, 15:32   #1
Standart Sevgililer günü nedir? Neden kutlanır?

Roma Katolik Kilisesi inanışına dayanan 14 Şubat Günü, köken olarak -Hristiyan inanışındaki- Roma azizlerinden olan ve 269 yılında ölen Aziz Valentine'ye dayanmaktadır. "Valentine" kelimesi "sevgili" anlamına gelirken, her yıl 14 Şubat'ta Aziz Valentine Günü olarak kutlanmış fakat zamanla dinsel özelliğini kaybedip özel bir gün olmuştur. 1969 yılında dini takvimden kaldırılıp tüm dünya insanları için özel bir gün olarak kutlanmaya başlayan 14 Şubat Sevgililer Günü, tarihçesi bakımından da hakkında birden fazla hikaye barındırmaktadır.

Roma İmparatoru II. Claudius katı kurallarıyla tanınırken, her erkeğin asker olmasını istediğinden evliliği yasaklamıştır. Ordusunun evlilikten dolayı iyi askerlik yapmadığını düşünen II. Claudius Hristiyanlık inancına da yasak getirmiş ve bu sebeple insanlara işkence hatta ölüm cezası vermiştir. Sonradan "Aziz" olarak anılacak Valentinus da Hristiyan olduğu için yakalanmış ve idam edilmek üzere hapse atılmıştır. Hatta rivayete göre gardiyanlar arasında Hristiyanlık mucizeleri anlatılırken içlerinden birisi kör olan kız kardeşini Valentinus'a getirir ve Julia adındaki kıza, Valentinus tarafından dualar, Hristiyanlık, doğa, tarih gibi konular öğretilir. Gözleri açılan Julia'nın mucizesinin ertesi günü Valentinus'a ölüm emri çıkar ve Aziz, Julia'ya not yazarak tanrının yanında olmasını öğütler. Altına ise "Senin Valentine'nden" yazar ve o gün tarihlerden 14 Şubat olarak kayıtlara geçer.

Hikayenin bir de şöyle bir boyutu vardır; Aziz Valentine Roma'da II. Claudius döneminde papazlık yaparken, imparator ülkede evlilik ve nişanları yasaklamıştır. Aziz Valentine ise bir papaz arkadaşıyla insanları gizlice evlendirirken, II. Claudius bu durumu öğrenmiş ve Valentine'yi ölüm cezasına çarptırmıştır. "Aşıkların Azizi" olarak isimlendirilen Valentine, 14 Şubat günü gömülürken tahminen 200 küsur yıl sonra Vatikan tarafından "Aziz" unvanını almış ve ölüm günü Sevgililer Günü yani Aziz Valentin Günü (St. Valentine's Day) olarak tarihe geçmiştir.

Antik Yunan takviminde Gamelion, Türkçe'de Gamelyon ayı "Şubat ayı" olarak adlandırılırken, ayın ortası aşka dayandırılmış ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğiyle ilişkilendirilmiştir. Antik Roma'da ise 14 Şubat günü kadınların karşılaşacakları ilk erkeğe aşık olacakları ve 1 yıl içinde evleneceklerinden dolayı gün doğumunda pencereye çıkmaları öğütlenmiş ve bu inanç zamanla yaygınlaşmıştır. Aynı zamanda bir aşk mektubu yazılıp vazoya konurken, erkekler bu mektupların üstüne isimlerini yazar ve kartı alan kadına aşklarını ilan ederlermiş. Kura çekerek aşk ilan etme durumu yaygınken, 469 yılında Hristiyan inancına ters düştüğünden dolayı Papa tarafından yasaklanmıştır.

Modern zamanda Sevgililer Günü ise, ilk kez 1847 yılında Esther Howland isimli bir sanatçının kadınlar için olan bir kolejde okurken öğrencilerle şiir alışverişi yapmasıyla temelini atmıştır. Mezun olduktan sonra babasının dantel ve süsleme işine başlayan Howland, kağıt ve dantel süslemeleri yapmıştır. Avrupa ve Amerika'da uygun görülmeyen 14 Şubat Sevgililer Günü tebrik kartlarını başta kırtasiyeler olmak üzere zamanla kabul ettirmiş ve geniş bir kitleye satmıştır. El yapımı ve üstünde kalp, kadın/erkek gibi çizimler bulunan Sevgililer Günü Kartı içinde, Howland tarafından yazılmış bir şiir de mevcutken tarihte ilk sevgililer günü kartı Esther Howland'ın el emeğiyle yapılan kart olmuştur.

Değerli @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'nın isteği üzerine açılmıştır.
 
Alt 15 Şubat 2021, 15:48   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hahaha Bozkurt bey emeğinize sağlık güzeldi bu. ;d

 
Alt 15 Şubat 2021, 17:43   #3
Banlı Üye
Hesna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart



15 şubat olarak
Biz dünü dünde bırakmıştık ama
Paylaşımınıza saglik

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:36.