IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Merak Ettikleriniz (https://www.ircrehberi.net/merak-ettikleriniz/)
-   -   Kaza Anlarında Neden Ağır Çekimdeymiş Gibi Hissederiz? (https://www.ircrehberi.net/merak-ettikleriniz/13102-kaza-anlarinda-neden-agir-cekimdeymis-gibi-hissederiz.html)

She 22 Mart 2020 21:39

Kaza Anlarında Neden Ağır Çekimdeymiş Gibi Hissederiz?
 
Filmlerin kritik anları gibi; fiziksel kaza geçirdiğimiz anlarda da zaman sanki yavaşlamış gibidir. Peki neden? Bunun da bilimsel bir açıklaması var elbet.

daha önce kaza geçirmiş olanlar bilirler. kaza anında sanki bir film sahnesi veya yavaşlatılmış bir video gibi her şey çok yavaş bir şekilde gerçekleşiyor gibi hissedilir.

neden böyle hissedildiğini anlamak için bir deney yapılmış. deneye katılanlardan gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra 50 metre yükselikten aşağıda duran ağa atlamaları istenmiş. bütün denekler ortalama 3 saniyede ağa düşmüşler. deneklere kaç saniyede düştükleri tahmin edilmesi istendiğinde 6 - 7 saniye olarak tahmin etmişler. deneklere kol saati takılıp tekrardan aynı şekilde atlayış yapmaları istenmiş. kol saati çok hızlı şekilde rastgele rakamlar gösteriyormuş eğer gerçekten zaman böyle ekstrem durumlarda yavaşlıyorsa üç saniyelik zaman zarfında saatteki sayıları okuyabilmeleri gerekiyordu. atlayış sonunda deneklere saatin ne gösterdiği sorulduğunda saatteki sayılara bakamadıklarını söylemişler.

yapılan bu deney sonucunda bunun sadece bir beyin yanılsaması olduğu ortaya çıkmış oldu. bu yanılsamanın oluşmasının bilimsel açıklamasıysa şöyle; herhangi bir hayati tehlikeyle karşı karşıya kalındığında beyinde bulunan amigdala olarak adlandırılan bölge aktif oluyor ve beyin müthiş bir şekilde detaylı çalışmaya başlıyor. beyin bir nevi koruma mekanizması olarak her anı çok detaylı şekilde işlediğinden sanki zaman yavaşlamış gibi hissediyoruz.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2024 | IRCRehberi.Net