IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2020, 13:21   #1
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Suç ve Ceza

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Suç ve Ceza, mutlaka okunması gereken dünya klasiklerinden biridir. Hukuk fakültesinde okuyan ve başarılı bir öğrenci olan Raskolnikov'un maddi imkansızlıklardan dolayı okulunu bırakıp bir suça karışmasının ardından yaşadığı kendi iç hesaplaşması ve yaşam mücadelesi anlatılmaktadır.

Yazar: Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
Çevirmen: Güler Dikmen
Yayınevi: 5516
ISBN: 9789753853859
Sayfa: 581
Sayfa Basım Tarihi: 1866

Suç ve Ceza Kitabı Hakkında Bilgiler

Dünya edebiyatın en eşsiz eserlerinden birisidir Dostoyevski’nin Suç ve Ceza'sı… Yayınlandığından bu yana bir çok dile çevrilmiştir. Kesinlikle herkesin kitaplığında bulunması gereken bir başyapıttır. Kitap günümüze dek 3 yönetmen tarafından da sinema perdesine taşınmıştır. Bunlardan sonuncusu 2002 yılında Julian Jarrold'un bizlere aktardığı Suç ve Ceza'dır.

Suç ve Ceza Kitabının Konusu
Yaşadığımız çağ ve insanların birbirleri ile ilişkilerinden de izler bulabileceğimiz Suç ve Ceza sadece bir dönemim değil, her dönemin kitabı olmayı başarmıştır. İnsan ruhunun gizemleri, iyilik ve kötülük algısını barındırıyor satırlarında.

Suç ve Ceza Kitabının Özeti
Kitabımızın ana kahramanı Raskolnikov Rusya’nın St. Petersburg şehrinde hukuk fakültesinde okumaktadır. Oldukça başarılı bir öğrenci olan Raskolnikov maddi imkansızlıklardan dolayı okulu bırakmak zorunda kalmıştır.

Raskolnikov dört aydır evinin kirasını ödememiştir ve ev sahibi onu mahkemeye vermek üzeredir.Bundan dolayı Raskolnikov kimsenin pek sevmediği tefeci kadına gider ve ona saatini satar. Tefeci kadın saatine 1.5 ruble verir. Raskolnikov mecburen bu parayı kabul eder. Parayı aldıktan sonra meyhaneye gider. Marmeladov'da meyhanedeydi gidip onun yanına oturdu ve muhabbet etmeye başladılar. Marmeladov’un üç çocuğu vardı fakat Marmeladov çok fazla içtiği için ailesinin geçimini sağlamak adına kızı Sonya fahişelik yapıyordu. Raskolnikov, kendi içinde çatışmaya girer, zengin ile fakir arasında ki ayrımı bir türlü anlayamaz. Raskolnikov, Marmeladov’u evine bırakarak kendi evine gitti. Eve vardığında Nastasya, Raskolnikov’a bir mektup verdi.Mektup annesindendi. Annesi mektupta kız kardeşi Dunya’nın 45 yaşında bir adamla evleneceğini yazmıştı.

Raskolnikov kendi dışarı atar. Sokaklarda yürür ve tekrar eve gelir. Akşam 7 gibi baltayı alır ve tefeci kadının evine gider. Bu saatte onu kimse görmeyecektir. Tefeci kadın kapıyı açtı ve Raskolnikov içeri girdi. Tefeci kadın kül tablası uzattığı sırada Raskolnikov kadın boynuna baltayla vurdu.Kadın oracıkta ölür ve Raskolnikov hemen rehin verilmiş birkaç parça eşya ile altını alır. Tam o sırada odada tefeci kadının kız kardeşiyle karşılaştı. O anda baltayla onu da öldürür. Tefeci kötü bir insandı ve böyle kötülerin ölmesinde Raskolnikov’a göre bir sakınca yoktu. Tam o sırada kapı vurulmaya başladı. Tefeci kadının hiç evden çıkmadığını bilen insanlar bir sorun olduğunu anlayarak aşağıya yardım çağırmaya indiler. Bu fırsattan faydalanan Raskolnikov hemen aşağıya girdi ve boyacıların boyadığı eve girerek saklandı. Herkes gittikten sonra Raskolnikov saklandığı yerden baltasıyla çıkarak eve gitti ve baltayı aldığı yere geri koydu. Tabi aldığı eşyaları dışarıda bir yere saklamayı unutmadı.

Bu olaydan sonra 2 gün hiç uyanmadan uyayan Raskolnikov için arkadaşı Razumikin doktor çağırdı. Uyandığında Razumikin ve doktoru evden kovan Raskolnikov gidip bir bara oturdu. Tekrar eve döndüğünde annesi ve kız kardeşi onu bekliyordu evde. Raskolnikov'u çok kötü bir halde gören annesi telaşa kapılır. Ertesi gün Raskolnikov ve kız kardeşinin evleneceği kişi olan Bay Luzbin görüşürler. Raskolnikov bu evliliğin olmayacağını kesinlikle anlamıştı çünkü Bay Luzbin kız kardeşini aşağılamış ve fakir görmüş bundan dolayı da Raskolnikov’un evinden kovulmuştu. Bu olaydan sonra dışarı çıkan Raskolnikov annesini ve kız kardeşini, arkadaşı Ramuskin’e emanet eder.

O günlerde Bay Marmeledov vefat eder.Cenaze için evine giden Raskolnikov orada Sonya ile karşılaşır ve ilk görüşte inanılmaz etkilenir. O günden sonra Sonya’yı aklından hiç çıkaramaz. Ve fırsat buldukça evlerine gider.

Mihailovis adında bir genç tefeci kadını öldürdüğünü itiraf etse de, Polis memuru Porifiri Raskolnikov'un bu cineyeti işlediğini biliyor onun da psikolojik durumunun da farkında olduğundan üstüne giderek itiraf etmesi için psikolojik baskı yapmaktadır. Raskolnikov cinayet işlediğini bir tek Sonya’ya söylemişti. Sonya hemen gidip teslim olmasını ve Allah’tan özür dilemesini söylemişti.

Zaman ilerledikçe içinde ki rahatsızlık ve suçluluk duygusuyla baş edemez. Şüphe ve korku içini yer bitirir. Sürekli birilerinin onu takip ettiğini düşünür. Tüm bunlara dayanaman Raskolnikov suçunu en sonunda itiraf eder. Suçunu kendi itiraf ettiği için sadece 8 yıl kürek mahkumluğuna çarptırılır ve Sibirya’ya gönderilir. Sibirya’ya onunla gelen Sonya her gün Raskolnikov’u ziyarete gelir. Sonya’nın bu sevgisiyle yeniden hayata bağlanan Raskolnikov bir an evvel çıkıp mutlu olmanın hayallerini kurar.


Alıntı
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 29 Ocak 2022, 16:32   #2
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yani umarım reklam sayılmaz bu ama ;d
Bkm'de o kadar uygun ki fkdjdjd okumayan kalmasın hepiniz alın!

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:41.