IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Kalp Sağlığı (https://www.ircrehberi.net/kalp-sagligi/)
-   -   Kapak Hastalıkları (https://www.ircrehberi.net/kalp-sagligi/133848-kapak-hastaliklari.html)

Malefiz 29 Kasım 2022 14:10

Kapak Hastalıkları
 
Kapak Hastalıkları



Kalpte mitral kapak, aort kapak, triküspit kapak ve pulmoner kapak olmak üzere 4 kapak bulunur. Bu dört kapaktan bir veya birkaçının düzgün çalışamayacak şekilde bozulması kalp kapak hastalığı olarak adlandırılır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kalp kapaklarının görevi kanın geçiş trafiğini düzenlemektir. Kalbin her kasılıp gevşeme hareketinde, kanın tek yönlü geçişine izin veren kalp kapakları, kalbin odacıkları ve büyük damarlar arasındaki kan geçişini sağlarlar. Sağlıklı kalp kapakları kapandığında kan geçişini tamamen engelleyen yapıdadırlar.

Kalp kapak hastalıklarında 3 temel problem karşımıza çıkar;

Stenoz (Darlık)
Regürjitasyon (Geri Kaçış)
Atrezi
Regürjitasyon veya geri kaçış, kapağın sıkıca kapanamadığı durumdur. Bu, kanın kaçış oranına göre bir kısmının gitmesi gereken yönün tersine geri akmasıdır. Bu genellikle “prolapsus” dan kaynaklanır, Prolapsus en yaygın olarak mitral kapakta görülür.

Stenoz (darlık) durumunda, bir kapağın yaprakları kalınlaşır veya sertleşir. Bu olduğunda, kapak tam olarak açılamaz, yeterli kan geçişi sağlanamaz. Bazen kapaklarda stenoz ve regurjitasyon birlikte görülebilir.

Atrezi ise kalp kapağının hiç oluşmadığı ve kan geçişine imkan veren bir açıklığın bulunmadığı durumdur. En yaygın görüldüğü durum ise pulmoner atrezidir.

Nedenleri;
Konjenital kalp kapağı hastalıkları olarak adlandırılan kalpteki yapısal kusurların oluşumu anne karnındaki gelişim sürecinde başlarken, edinsel kalp kapağı hastalığı büyüme ve yetişkinlik döneminde zamanla gelişir. Çoğu durumda kalp kapağı hastalıklarının nedenleri bilinmemektedir.

Doğum kusurları, yaşa bağlı değişiklikler, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar gibi durumlar nedeniyle kalp kapaklarının bir veya daha fazlasında bozulma meydana gelebilir. Bu durum kanın geçiş miktarını etkileyeceğinden, zamanla kalbin daha fazla çalışmasına ve kan pompalama performansının bozulmasına yol açar.

Belirtiler;
Kalp kapak hastalığı bulunan bazı hastalarda hiç semptom görülmeyebilir. Semptomlar kapaktaki bozukluğun düzeyine ve kan geçisini ne kadar etkilediğine bağlıdır. Kapak hastalıklarında görülebilecek başlıca semptomlar şunlardır;

Çabuk yorulma
Nefes darlığı
Baş dönmesi
Çarpıntı
Ayak ve bacaklarda şişme
Teşhis;
Şikayetlerinize bağlı olarak yapılan fizik muayeneniz sırasında steteskopla duyulan üfürüm kalp kapak hastalığı için bir fikir verebilir. Kalp kapak hastalığı kesin teşhisi için en yaygın kullanılan tetkik transtorasik ekokardiyografidir (EKO).

Teşhise yardımcı olabilecek diğer tetkiklerden bazıları, elektrokardiyografi, göğüs röntgeni, TEE (transözofajiyal ekokardiyografi), kalp kateterizasyonu, kardiyak MR’dır.

Tedavi Yöntemleri
Kalp kapak hastalıklarının tedavisinde, hastanın semptomları ve kalp kapaklarındaki bozulma düzeyi belirleyicidir. Kapaktaki bozulma ilaçlarla düzeltilemez. İlaç tedavisi, sadece hastanın semptomlarını azaltmak için kullanılır.

Kapaklarda oluşan hastalık henüz başlangıç seviyesindeyse, doktorun belirleyeceği aralıklarla, ekokardiyografi tetkiki yapılarak kapak hastalığındaki ilerleme takip edilir. Kapaktaki bozulmanın yavaşlaması ve semptomların azaltılması için çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

Yapılan kontrollerde kapaktaki bozulmanın ilerlediği görülüyorsa, bir girişim planlanır. Kapaktaki hastalığın, kalbe kalıcı hasar vermeden tedavi edilmesi esastır. Çeşitli tetkikler yardımıyla yapılan ölçümler doğru zamanı belirlemeyi sağlar. Kapak ya da kapaklar, TAVI, balon valvüloplasti gibi girişimsel yöntemlerle ya da cerrahi operasyon ile tedavi edilirler. Hasta için en uygun tedavi yöntemi, değerlendirmeyi yapan doktorlar tarafından belirlenir.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi