IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kadınca Yaşam ve kadın - erkek ilişkilerinin paylaşıldığı bölüm.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2021, 12:19   #1
Standart Kadinlarda Yorgunluk Ve Enerji Seviyelerinin Dusmesi

Herkes bazi donemlerde enerji dusuklugu yasar, ancak yasanan bu durum yapilacak rutin isleri ve gorevleri aksatabilir duzeyde ise rahatsiz edici bir hal alir. Kadinlarda yasanan enerji dusuklugu ise genelde hormon degisimlerine ve adet dongulerine baglanir. Fizyolojik ozellikleri incelendiginde, erkeklere gore daha karmasIk bir yapiya sahip olan kadinlar, zaman zaman hormonlar ve adet donguleri tarafindan yonetilseler de, yasanan bu enerji dusuklugu baska nedenleri de olabilir. Bu yazida kadinlarda yasanan enerji dusuklugunun nedenleri ve bazi cozumleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.


Kadinlarda Yorgunluk Nedenleri
Kadinlarda Yorgunluk ve Enerji Seviyelerinin DusmesiBir kisi enerjisinin kalmadigini veya kendisini surekli yorgun oldugunu hissediyorsa, bunun nedeni sadece yogun yasam tarzi olmayabilir. Bu yorgunlugun altinda yatan nedeni uzerinde durulmasi gereken temel bir saglik sorunu olabilecegi gibi gunluk rutinde kisiyi destekleyecek bazi yasam tarzi degisIklikleri ile iyilestirilebilecek bir nedende olabilir. Ancak bunlar hakkinda bilinc sahibi olmak, bu konu hakkinda farkindalik yaratarak bazi kucuk degisIklikler yapmaya ve enerji seviyeni artirmaya yardimci olabilir. Bu nedenler ana basliklar halinde su sekildedir;



Hormonlar
Bir kadinin adet dongusu, folikuler ve luteal olmak uzere iki asamaya ayrilabilir. Folikuler faz, bir kadinin adet doneminin ilk gununden baslayarak 1-14. gunlerde meydana gelir. Bu asamada ostrojen ve progesteron hormonlari en dusuk seviyededir, bu da egzersizin daha kolay hissedilecegi ve iyilesme surelerinin daha hizli olacagi anlamina gelir. Asama 12. gune dogru ilerledikce ostrojen ve luteinize edici hormon yukselir ve bu, yumurtaliklardan bir yumurtanin salinmasina neden olur, bu surec yumurtlama adi verilen bir surectir. Ve bu donemde, bu hormonlar zirveye ulastiginda, bazi kadinlar enerjilerinin arttigini fark edebilir. Bunun bir nedeni, ostrojenin kaslara seker (glikoz) salinimini tesvik etmesidir


Ikinci asama, luteal faz, progesteron seviyelerinde bir zirve noktasidir ve bu, dinlenme kalp atis hizinizin artmasina ve aerobik kapasitenin dusmesine neden olur. Muhtemelen kisi kendini cok sicaklamis ve rahatsiz hissederken, bu kisinin kendisini sanki hic bitmeyecekmis bir kosu bandinda kosuyormus gibi hissetmesini saglar. Dongunun bu asamasi, bazi kadinlarin daha dusuk yogunluklu egzersiz yapmalari icin dogru bir zamanlama olabilir. Bunun nedeni, progesteronun kaslar icin glikozu daha az kullanilabilir hale getirmesi, yani kolayca yorulmalaridir.Kadinlarda Yorgunluk ve Enerji Seviyelerinin Dusmesi
Buradaki anahtar kisinin vucudunu dinlemesidir, cunku her kadinin kendine ozgu adet dongusu vardir. Bu yuzden her asamada kendisi icin dogru olani tespit ederek uygulamasi gerekir.


Yasam Tarzi
Dusuk enerji seviyeleri soz konusu oldugunda hormonlar tek faktor degildir, genel olarak yasamin da buyuk bir rolu vardir. Ornegin diyet, egzersiz, kilo, yogun calisma hayatlari ve ev isleri gunluk yorgunluga katkida bulunabilir. Bir kadin ister calisan olsun, isterse ev hanimi olsun, yerine getirmek zorunda oldugu gorevler vardir. Ve sorumlu oldugu bu gorevleri yerine getirirken ya da sartlarindan dolayi saglikli beslenme, hareketli yasam tarzi gibi saglik yasam kurallarina riayet edemedigi zamanlar olur, hatta sadece aliskanliklarindan kaynaklida bunlara uymuyor olabilir. Sonuc itibari ile kisinin genel yasam tarzi enerji seviyeleri direk etkileyen bir faktordur. Bunun yaninda ONS tarafindan 2018 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, kadinlarin calismak haricinde de, cocuk bakimi ve ev isleri gibi daha fazla is ve sorumluluklari oldugu icin bos zamanlari erkeklere gore 5 saat daha azdir.


Bu durum onlarin diyetlerine dikkat etmesini engelleyebilen bir faktor olurken, vucudun duzgun calismasi icin ihtiyac duydugu hayati besinleri almasini engelleyebilir. D vitamini, folat, B12 ve demir gibi bazi vitaminlerdeki eksIklikler dusuk enerji seviyelerine ve yorgunluga neden olur.

Saglik Kosullari
Yorgunluk, diyabetin yaygin bir belirtisidir ve hem yuksek hem de dusuk kan sekeri seviyelerinden kaynaklanabilir. Yorgun hissetmek ayni zamanda hipotiroidizm olarak da bilinen dusuk aktif tiroidin yaygin bir belirtisidir. Tiroid, boyunda bulunan ve metabolizmanizi duzenleyen hormonlari ureten kelebek seklinde kucuk bir bezdir. Yetersiz calisan bir tiroid bezi ise bu hormonlarin yetersiz uretilmesine neden olur. Bu durum, vucuttaki hucrelerin normalden daha yavas calistigi ve yorgunluk, kilo alimi ve kas agrilari gibi semptomlara neden oldugu anlamina gelir.


Kadinlarda Enerji Seviyelerini Nasil Artirilabilir?
Bazi kisiler yorgunluk ve dusuk enerji seviyelerini adeta bir norm gibi gorurken, bunun hep boyle devam edecegini dusunur. Oysa bazi kosullara dikkat edilmesi ve basit adimlarla bunun ustesinden gelmek mumkundur. Enerji seviyeleri artirmak icin yapilacak arasinda sunlar sayilabilir;

Hormonlar
Adet dongusu enerji seviyeni dusuruyorsa, kisi bu donemin farkli asamalarini kendi yararina kullanmayi ogrenebilir. Bilinmelidir ki; folikuler fazin erken evresinde hormon seviyeleri dusuktur, bu nedenle dusuk kardiyo egzersizi yapmayi denenmelidir ve bunlarin cok fazla dayaniklilik gerektirmeyen bazit egzersizler olmasi yeterlidir. Dongude yumurtlama asamasi devam ederken, enerji seviyeleriniz zirveye ulasir. Luteal faz sirasinda hormonlar duser, bu nedenle hafif-orta egzersizler en iyisidir. Bir hormon dengesizligi de dusuk enerji seviyelerine ve yorgunluga neden olabilir, bu nedenle hormonlarin yasa bagli olarak degismesi beklendigi gibi bu donemde de dalgalanmalarini kontrol etmek herhangi bir sorunu belirlemeye yardimci olur.


Eger kisi adet donguleri surekli olarak agir geciyorsa, bu noktada demir eksIkligi olup olmadigini kontrol etmek faydali olabilir. Dusuk demir seviyeleri yorgunlukla iliskilidir ve egzersiz kapasitesini dusurmenin yani sira gunluk isleri etkili bir sekilde yerine getirme yetenegini etkileyebilir. Ayrica dikkatli olunmalidir, cunku kisi eger cok fazla dayaniklilik gerektiren aktiviteyi ayni anda yapiyorsa ve adet gorme cagindaysa, bu tur egzersizler demir eksIkligine ve yorgunluga da neden olabilir. Bu nedenle demir eksIkligini tespit ettirmek icin kan tahlili yaptirmasi oldukca faydali bir yaklasimdir.



Yasam Tarzi
Kadinlarda Yorgunluk ve Enerji Seviyelerinin DusmesiYasam tarziniz soz konusu oldugunda, diyet enerji seviyelerini yonetmenin anahtaridir. Kadinlarin diyetlerine dahil etmelerini gereken belirli besinler vardir; bu besinlere ornek vermek gerekirse;
• B12 Vitamini: Bu besinin dusuk seviyeleri, kisinin kendini yorgun ve zayif hissetmesine neden olabilecek belirli bir anemi tipine neden olabilir.


• D vitamini: Bu besin kemik sagligi icin gereklidir, ancak eksIkligi de yorgunluga neden olabilir.
• Kreatin: Kadinlarin yuksek yogunluklu egzersizler sirasinda daha iyi enerji seviyelerini surdurmelerine yardimci olabilecek bir takviyedir.
• Folat: Vucudun, enerji icin gerekli olan oksijeni vucutta tasiyan kirmizi kan hucrelerini yapmasina yardimci olur.
• Demir: Saglikli kirmizi kan hucreleri icin ve oksijen tasima kapasitelerini korumak icin de gereklidir.
• Magnezyum: Kas ve sinir fonksiyonlari icin gerekli oldugu kadar bagisIklik sistemini de destekler.
Bunun yaninda yorgunluk ozellikle diyabet veya prediyabetin bir sonucuysa, kan sekeri artislarindan kacinmak ve kan sekeri duzeylerini guvenli bir aralikta tutmak onemlidir. Yurumek, karbonhidrat alimini azaltmak, daha az atistirma yapmak ve daha fazla meyve ve sebze yemek yaninda daha sIk hafif egzersizler yapmak kan sekeri seviyeni kontrol altinda tutmaya yardimci olabilir.

Kosullar
Yasanan yorgunluk surekliyse diyabet veya tiroid sorunlari gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanabileceginden endiseleniyorsa, nedeni belirlemek veya bu kosullari ekarte etmek icin basit bir kan testi yapilabilir. Dusuk enerji seviyelerinin baska bir saglik kosulu ile ilgili olabileceginden endise ediyorsa, uzmana basvurarak gerekli tahlil ve testlerle belirlenmesi tavsiye edilir. Yorgunlugun altta yatan nedenleri tespit etmek icin uygulanan testlerden bazilari;


• Gelismis tiroid kontrolu


• HbA1c


• BagisIklik sistemi fonksiyon testleri
Bircok kadin icin yorgunluklarina neden olan suclu, yogun programlari ve gunluk rutinleridir, ancak cok daha fazlasi olabilir. Enerji eksIkligi, dalgalanan hormon seviyeleri nedeniyle kadin adet dongusu sirasinda dogal bir durumdur. Donguyu anlamak ve izlemek, egzersiz planlamaya, asiriya kacmadan ve yorgunlugu artirmadan, vucut sistemlerini en iyi sekilde kullanmaya yardimci olabilir.
Yasam tarzi secimleri kisinin kendini surekli yorgun hissetmesini onlemede onemli bir katki saglayabilir. Zaman ayirarak bazi kucuk degisIkliklerin nerede ve nasil yapabilecegi analiz etmek gerekirken, bu buyuk farklar yaratabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Haziran 2021, 12:26   #2
Bordo aşktır, mavi tutku..
Absent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Gece mesaine fazla kalmayın hanımlar. Ya da başı ağrıyan erkekleri seçin. Yoksa başlıktaki gibi hem enerjiniz kalmaz, hem bitap düşersiniz.

________________

Öpüşmek; alt katı kiralamak için, üst katta yapılan anlaşmadır..
 
Alt 11 Haziran 2021, 12:37   #3
Standart

bu aralar yogunluktan yorgunluktan energi dusuklugu yasiyorum bende ((:

________________

No MoRe DramA
 
Alt 14 Şubat 2022, 18:57   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yorgunluk bu sıra fazla tempodan kaynaklanıyor

________________

~ E & B ~
 
Alt 15 Şubat 2022, 01:22   #5
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bende gece yarılarına kadar dizi, film izliyorum. Sabahın köründe uyanıyorum sonra. Yorgun düşerim tabi.

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 15 Şubat 2022, 10:10   #6
Hiçliğin kıyısında.
Nora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Tütsü işe yarıyor bu konuda.

________________




Ben hiç kimseyim ve hiç kimse kalacağım.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:18.