IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kadınca Yaşam ve kadın - erkek ilişkilerinin paylaşıldığı bölüm.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By eLfida


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2020, 12:57   #1
Ponçik hanım
eLfida - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri

Dünyanın dört bir yanından tarihe damgasını vurmuş kadınlar ve şehirleri...

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Anna Lee Fisher / New York

1949 yılında ABD’nin New York şehrinde dünyaya gelen. Anna Lee Fisher, tarihe adını y uzaya giden ilk anne olarak yazdırdı. Asıl mesleği kimyagerlikti. Buna karşın Astronot olan Fisher, 1984 yılında uzaya gitti ve kadınların yaşamına bambaşka bir bakış açısı getirdi. Uzaydan döndüğünde yılın annesi ve yılın kadını seçildi. Daha sonra NASA Üstün Hizmet Madalyası’nı aldı. Hem kadınları hem de tüm anneleri gururlandırdı...

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Florence Nightingale / Floransa

İtalya’nın Floransa şehrinde dünyaya gelen Florence Nightingale, yaşadığı yüzyıla göre son derece vizyonu olan bir kadındı. O dönemlerde bir meslek olarak adledilmeyen hemşirelik mesleğini tüm dünyaya kabul ettirdi. Bugün hemşireliğin annesi olarak bilinen Nightingale, hayatı boyunca Türkiye, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde hemşirelik yaparak, savaş dönemlerinde pek çok askeri de tedavi etmiştir.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Sabiha Gökçen / Bursa

Sabiha Gökçen, pilotluk mesleğini bir kadının da yapabileceğini kanıtlayarak, dünyaya önemli bir mesaj vermiştir. 1913 yılında Bursa’da dünyaya gelen Gökçen, maalesef erken yaşta ailesini kaybetti. Sabiha Gökçen’in hayatı; Atatürk’e ulaşmasının ardından değişti. Atatürk tarafından evlat edinilen Gökçen, Türkiye’nin ilk kadın pilotu olmasının yanı sıra dünyanın da ilk kadın savaş pilotu olarak dünya tarihinde iz bırakmayı başardı.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Rosa Parks / Montgomery

Rosa Parks, dünyada ırkçılığa karşı ilk başkaldırıyı yaptı ve ciddi anlamda bir ırkçılık farkındalığının oluşmasına neden oldu. Amerika’nın Alabama eyaletinde 1913 yılında dünyaya gelen Rosa Parks, 1955 yılında kendi yerine oturmayı isteyen bir beyaz tenli vatandaşa oturduğu koltuğu vermeyerek Amerika’da ırkçılık karşıtı ilk kıvılcımı başlatmış oldu. Siyahiler için eşitliği savunarak başlattığı bu direniş aynı zamanda Martin Luther King’in öncüsü olduğu büyük bir harekete vesile oldu ve tarihin bir anda seyrini değiştirmiş oldu.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Emmeline Pankhurst / Manchester

İngiltere’nin Manchester şehrinde 1858’de doğan Emmeline Pankhurst, hayatını kadın hakları için mücadeleye adadı. Kadınlara da erkeklerle eşit haklar verilmesini savunan siyasetçi, hayatını adadığı çabalarının sonucunu ise almayı başardı. Ölümünden birkaç hafta önce çıkarılan yasayla kadınlara da erkeklerle eşit seçme ve seçilme hakkı tanınmasının mimarı olan Pankhurst, tarihe bir kadın olarak damgasını vurmayı böylelikle başardı.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Türkan Saylan / İstanbul

Türkan Saylan, ülkemizin en önemli değerlerinden biriydi. Amansız bir hastalık olarak düşünülen ve tedavisinin mümkün olmayacağı söylenen cüzzam için yaptığı çalışmalar, tüm dünyanın takdirini topladı ve bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hepimize kanıtladı. Bu değerli çalışmaları sonucu Uluslararası Gandhi Ödülü’ne layık görüldü.1935 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Saylan, hayatı boyunca kız çocuklarının okutulması için de mücadele etti.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Frida Kahlo / Coyoacan

Frida Kahlo, resim sanatına duyduğu aşk ile dönemin önemli ikonlarından biri olmuştur. Hatayının büyük bir kısmını Coyoacan’da geçiren Kahlo, 18 yaşında kaza geçirip yatağa bağımlı yaşamak zorunda kalmıştır. Öncelikle bu trajik durumunu resmetmeyle başlayan ressamlık hayatı, onu dünya tarihine ismini yazdıran en önemli kadın ressamlardan biri haline getirmiştir. Bugün Frida Kahlo’nun Meksika’daki evi, en sık ziyaret edilen Meksika müzelerinden biri konumundadır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Marie Curie / Varşova

Polonya’nın Varşova şehrinde doğan Marie Curie, eğitimini Fransa’da tamamladı ve daha sonra Fransız vatandaşlığına geçti. Nobel Fizik ve Kimya ödülleri alan Curie, Radyoloji biliminin kurucusu olarak dünyada iz bırakmıştır. Nobel ödünü 2 kez alma başarısını gösteren ilk bilim insanı olmasının yanı sıra, bu ödüle sahip olan ilk kadındır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Anne Frank / Frankfurt

Anne Frank, dünya tarihinin kara lekelerinden biri olan Nazi zulmünü dünyaya duyurması ile tanınmıştır. Ailesiyle birlikte Hollanda’da babasının ofis binasının arkasındaki gizli bölümde 2 yıl boyunca saklanan Frank, bu dönemde yaşadıklarını detayları ile günlüğüne yazmaya başlamıştır. Hitler’in Hollanda’ya girmesiyle yakalanmış ve ailesi ile birlikte toplama kampına gönderilmiştir. Frank, kampta savaşın bitimine iki ay kala tifüsten hayata veda eden Anne’nin günlüğü 1947 yılında yayımlanmıştır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Coco Chanel / Paris

Gabriel Bonheur Chanel, Fransa’nın Saumur şehrinde dünyaya gelmiştir. Nam-ı diğer “Coco” olarak anılan Chanel, Paris’e taşınmış ve hayatı değişmiştir. Yaptığı tasarımlar ve kendi markasıyla sadece Fransa’nın değil, Avrupa’nın en ünlü moda tasarımcısı olmayı da başarmıştır. Markası hala popüler olan Coco Chanel, aynı zamanda Time dergisinin “100 Yılın En Önemli Kişisi” listesine girmeyi başaran tek moda tasarımcısı ünvanına da sahip, önemli bir kadındır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Margaret Thatcher / Londra

Margaret Thatcher, İngiltere’nin Londra şehrinde dünyaya gelmiş ve İngiltere’nin ilk kadın başbakanı olmayı başarmıştır. Thatcher’ın, Soğuk Savaş döneminde uyguladığı politikalar sonucu, kendisine “Demir Leydi” lakabı ile hitap edilmeye başlandı. Yaptıklarıyla ülkesinin tarihini etkileyen ve dünyada iz bırakan önemli kadınlardan da biri oldu.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Eleanor Roosevelt / New York

Eleanor Roosevelt, 1884 yılında New York’ta dünyaya gelmiştir. ABD başkanı Franklin Roosevelt’in hem siyasi danışmanı, hem de eşidir. Eleanor, yaşamını insan haklarına adamıştır. Birleşmiş Milletler temsilciliği yaptığı dönemlerde, Genel Kurula sunduğu “Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi” kabul edilmiştir. Böylelikle Roosevelt de tarihte önemli rol oynayan kadınların arasına girmeyi başarmıştır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Marilyn Monroe / Los Angeles

Marilyn Monroe, 1926 yılında Los Angeles’ta dünyaya gelmiş olup, orijinal adı Norma Jeane Montenson’dır. Hayatının baharında iken 36 yaşama aramızdan ayrılan yıldız, güzelliği ve sansasyonel hayatı ile kendinden söz ettiren bir idol haline gelmeyi başardı. Monroe kısacık hayatına rağmen, birçok kurumdan aldığı ödül ve basında önemli dergilerin kapaklarında yer alabilme gibi başarılara da imza atmıştır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Margaret Hamilton / Indiana

ABD’nin Indiana eyaletinde 1936 yılında dünyaya gelmiştir. Margaret Hamilton, 31 yaşında iken NASA’nın 145.000 satırlı assembly kodunu tasarlamış, yazmış ve yönetmiştir. Bugün efsane kadın olarak anılan Hamilton, bir bilgisayar bilimci, sistem mühendisi ve aynı zamanda yazılım mühendisliği tabirini bulan, dünyada silinmez bir iz bırakan güçlü bir kadın olmayı başarmıştır.

Dünyada iz bırakan kadınlar ve şehirleri
Prenses Diana / Sandringham

Diana, Galler Prensi Charles’in ilk eşi olarak ünlenmiştir. İngiltere’nin Sandringham şehrinde doğan Diana, yaşam biçimi olarak Kraliyet ailesinden çok farklı hareket etmiş, elinden gelebildiği kadar yaşamı boyunca evsizlere, çocuklara ve AIDS hastalarına yardım etmiştir. Talihsiz bir kaza sonucu ölümünün ardından Diana, bugün hala merhameti ve yardımseverliği ile adından söz ettirmeyi başarmış önemli bir kadındır.
________________

 
Alt 06 Nisan 2020, 20:53   #2
ꪖꪗꪉꫀ ꪮ᭢ꫀ ᦔꪖꪗ
Sinan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Sabiha gökçenin bursalımıymış ;dusun

________________

ครࠋค รเгค๔คภ ơࠋ๓ค๓เ ๒єкࠋє๓є!
ςยภкย ๒єภ ‘๒єภ’ ơࠋค๒เࠋ๓єк เςเภ ςơк ๒є๔єࠋ ๏๔є๔เ๓.
 
Alt 06 Nisan 2020, 21:01   #3
Bordo aşktır, mavi tutku..
Absent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bi de Feri Cansel var. Nereli olduğunu bilmiyorum ama bir dönemin neslinde fena iz bıraktığı kesin.

________________

Öpüşmek; alt katı kiralamak için, üst katta yapılan anlaşmadır..
 
Alt 07 Haziran 2021, 22:12   #4
Standart

emeginize saglik sabiha gokcende ayrica bursaliymis bilmiyordum

________________

No MoRe DramA
 
Alt 07 Haziran 2021, 22:16   #5
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

listede bir Şerife bacı, Nene hatun yok ne yazık ki.

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 
Alt 30 Ocak 2022, 16:03   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İstanbul’da dünyaya gelen Saylan, hayatı boyunca kız çocuklarının okutulması için de mücadele etti.

Çocuklar için mücadele eden değerli bir kadın daha.

________________

~ E & B ~
 
Alt 06 Şubat 2022, 07:43   #7
Standart

Sabiha Gökçen / Türkan Saylan. Bu isimleri listede görmek güzel..

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:48.