IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 13:28   #1
Standart Pap Smear Tetkiki veya Sitolojik Muayene Nedir?

Sitolojik Muayene ile Pap Smear Tetkikleri
Pap smear muayenesi kanser erken teshis metodudur. Bu yontem kanser, akinti, agri gibi klinik bir belirti vermeden teshis edilebilir. Esasi istenilen organdan alman hucrelerin ozel bir metotla boyanip mikroskopta incelenmesine dayanir.

Kadin cinsel organlarindan bu muayene maddesinin alinmasi, organin muayene aletiyle basitce ulasilabilir olmasi nedeniyle cok kolaydir. Hucreler ucuna pamuk sarilmis bir aletle alindigindan tamamen agrisizdir. Bu muayeneye pap smear alinmasi da denir.

Kolposkopi ise, kolposkop denilen, rahimin agzinin tetkikinde kullanilan, ozel isIk ve mercekleri ile muayene edilen bolgeyi buyuterek detayli olarak gosteren bir aletle yapilan muayenedir.
Artik Turkiye'de de akli basinda her kadin, kadin doktoruna giderek bu pap smear muayenesini yaptirmaktadir.
Ozellikle 35 yasinin ustundeki her kadina bu muayeneyi kesinlikle oneririm.
Pap Smear Muayenesini Pataloglar Yapar
Bu pap smear denen bu muayeneyi patalog degerlendirmektedir.

Pap 1'den pap 5'e kadar 5 degerlendirilme grubu olusturulmaktadir.
Pap 1 deyince her seyin yolunda oldugunu dusunuruz.
Pap 2 genelde basit iltihabi reaksiyonlari gostermektedir.
Son yillarda Pap 3, Pap 4 ve Pap 5 terimleri kullanilmiyor.
Bugun modern bir siniflandirmaya gore Pap 3, Pap 4 ve Pap 5 terimleri yerine LGSIL, HGSIL ve Invazif kanser terimleri tercih ediliyor.
LGSIL NEDIR
Yassi epital hucreler icindeki dusuk seviyeli degisIkliklerin vurgulanmasini sagliyor.

LGSIL, ASCUS ile CIN 1 olmak uzere iki sekilde degerlendiriliyor. Birbirlerinden kesin olarak ayirt edilemeyen ASCUS ile CIN 1, iltihabi hucrelerin bir dis etken altinda kendini korumasi icin yapilan hucre degisIklikleri olarak degerlendiriliyor. Degisimler dusuk seviyeli oldugundan, iyi huylu olarak nitelendiriliyor.

Test sonucunda ASCUS veya CIN 1 ciktiginda, tedavi uygulanmaksizin 3 ay boyunca bekleniyor ve ardindan tekrar smear testine basvuruluyor.
Sonuc temiz cikarsa, tedaviye gerek duyulmuyor.
Ancak bu test sonucunda da yine ASCUS veya CIN 1 elde edilirse; "kolposkopi" yapilmasi gerekiyor. Yani, rahim agzi ozel mikroskop altinda inceleniyor. Kesin tani icin supheli bolgeden biyopsi yapilip ufak bir doku parcasi patoloji uzmanina gonderiliyor.

HGSIL NEDIR
Yassi epital hucreler icindeki yuksek seviyeli degisIklikleri vurgulayan ve uzerinde onemle durulmasi bir sonuctur.

HGSIL; CIN 2, CIN 3 ve carcinoma in situ olmak uzere uc gruba ayriliyor. Carcinoma in situ, hastada yuzeyde olan, yani yayilmamis bir kanserin olduguna isaret ediyor.

Human papiloma virusu hucre degisIkliklerini hizlandiriyor.
Human papiloma virusu, son 10 yil icinde bilim adamlarini harekete gecirdi. Human papiloma virusu tasiyanlar, bu virus belirti vermediginden tasiyici olduklarini fark etmiyorlar.
Hastaliklar, stres, nikotin ve alkol kisinin savunma sistemini zayiflatarak, prekanseroz degisim olusumlarinin yayilmasini hizlandiriyor. Yapilan arastirmalar, papilloma virusunun hucre degisIkliklerini hizlandirdigini gosteriyor.

Pap Smear Testi Neden Hayati Onem Tasir ?
Eger kadin ideal olarak alti ayda bir, hic olmazsa yilda 1 bu pap smear testini yaptirirsa, kanser erken safhada yakalanir ve kadinin yasami % 100 kurtulur.

Cunku kanserin gelisme olusma sureci 9 yil civarindadir. Ve bu test sayisinda mutlaka erken safhada kanser yakalanacaktir. Aynca bu test oldukca ucuz bir testtir. Otomobili olan herkes asagi yukari yilda en az iki kere arabasini, servise goturur. Arabaniza gosterdigimiz ozeni once kendinize gostermelisiniz diye dusunuyorum.

Gordugumuz gibi herpes gibi, human papiloma gibi cesitli virus hastaliklari kadinda cinsel organlarinda, ozellikle dolyatagi agzinda kansere neden olmaktadir.
Burada bu hastaliklarin tani yontemlerini oldukca ayrintili olarak sunmaya onem verdim.
Cok Es Degistirme ve Prezervatif Kullan !
Cunku biz hekim olarak bir kimse veya cinsin cinsel davranislarina karisamayiz. Ancak burada goruldugu gibi, kadin cok es degistirdiginde ve bu cinsel birlesmelerde prezervatif kullanmadiginda, bu virus hastaliklari nedeniyle bazi cinsel organ kanserlerine daha kolay yakalanmaktadir.

Bu ayrintili tani yontemlerini sunarak ve ayrintili bilgi vererek bu tur davranis icindeki kadinlara faydali olabiliriz diye dusunuyorum. Esasen buradaki bilgiler butun kadinlara fayda saglayacaktir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 03 Ekim 2022, 03:00   #2
Standart

guzel bilgiler paylasim icin ayrica tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:57.