IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Mayıs 2020, 02:59   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Adet döneminde migrene ne iyi gelir?

Migren rahatsızlığı bulunan kadınlar, adet dönemlerini biraz daha zor geçirebilirler. Yapılan araştırmalar, adet döngüsü boyunca değişen östrojen ve progesteron hormonu seviyelerinin migren ağrılarını tetikleyebileceğini ortaya koyuyor. Hormon döngülerinin farkına vararak ve doğal takviyelerden yararlanarak migrene bağlı sıkıntıları azaltmak mümkün.

Adet döngüsünün farklı evrelerinde migren ağrıları farklı şekillerde tetiklenebiliyor:

Adet döngüsünün ilk haftası
Adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren döngünün ilk 7 gününü ifade eden ilk hafta, vücutta östrojen hormonu seviyeleri yükselmeye başlar. Kanama başlamadan önce oldukça azalan bu hormonun aniden yükselmeye başlaması, migren ağrılarını da şiddetli bir şekilde tetikleyebilir. Birçok kadın, özellikle adetin ilk günlerinde baş edilmesi zor migren ağrıları yaşayabilirler. Çünkü yükselmeye başlayan östrojen, vücuttaki kan akışını etkilediği gibi, salgılanan serotonin gibi diğer hormonların seviyelerini de etkileyebilir.

Adet döngüsünün ikinci haftası
Adet kanaması başladıktan sonraki ikinci haftada, kadınların yüzde 35’i migren ağrılarında artış yaşıyor. Araştırmacılar, Adet Sonu Migreni (End-Menstrual Migraine/EMM) olarak tanımladıkları bu durumu, adet kanaması boyunca kaybedilen demir mineraline bağlı olabileceğini söylüyorlar.

Adet döngüsünün üçüncü haftası
Adet kanaması başladıktan sonra geçen ilk 14 günün ardından, döngünün üçüncü haftası başlar. İkinci haftanın sonunda olabilecek en üst seviyelere ulaşmış olan östrojen hormonu, üçüncü haftanın başında yumurtlama evresinin başlamasıyla birlikte aniden düşmeye başlar ve yerini yükselen progesteron hormonuna bırakır. Östrojen hormonunun düşüşüne duyarlı olan kadınlar, bu haftada yoğun migren atakları yaşayabilirler.

Adet döngüsünün dördüncü haftası
Pre-menstrual (adet öncesi) evre olarak bilinen adet döngüsünün son 7 gününde, östrojen hormonu en düşük seviyelere ulaşır, bununla beraber progesteron hormonu da haftanın sonuna doğru azalmaya başlar. Bu hormon değişimleri, vücuttaki diğer hormonların salınımını da etkileyerek migren ağrılarını tetikleyebilir.

Yapılan araştırmalar, adet döngüsü boyunca migren ağrılarının ne şekilde tetiklendiğini açıkça ortaya koyuyor. Yapmanız gereken, hangi evrede daha sık migren ağrısı yaşadığınızı tespit ederek buna uygun çözümlerden birini veya birkaçını uygulamak:

Magnezyum takviyesi alın

12 hafta boyunca günde 600 mg magnezyum takviyesi alan kadınların migren ağrılarında yüzde 41.6 oranında düşüş sağladığını ortaya koyuyor. İki hafta boyunca günde 200 mg ile başlayın, sonraki iki hafta 400 mg olarak devam edin ve sonraki döngüde 600 mg magnezyum alın. Magnezyum, beyinde migrenin etkilediği bölgeleri destekleyerek ağrıları azaltmaya yardımcı olacaktır.

Yağlı balıklar tüketin

Ton balığı, somon gibi yağlı balıkları beslenmenize dahil edin ya da 1-2 gram kadar balık yapı takviyesi alın. Özellikle migren atağının tetiklendiğini tespit ettiğiniz haftalarda ya da ağrı riskinin yüksek olduğu günden iki gün önce bu takviyeleri almaya özen gösterin. Araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin migren ağrısını azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Demir takviyesi alın

Özellikle adet kanamasının sonunda, ikinci evrede migren ağrılarınız tetikleniyorsa demir takviyesi almak sıkıntılarınızı hafifletebilir. Yine de düzenli olarak demir takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız gerekebilir.

Koenzim Q10 (CoQ10) takviyesi alın

Günde 150 ila 300 mg Koenzim takviyesi almak, araştırma sonuçlarına göre migren atağı sıklığını yüzde 50 oranında düşürebiliyor. Koenzim takviyesinin hücre kuruluğunu engellediği, enerji hücrelerini beslediği ve bu sayede migren ağrılarını önleyebildiği biliniyor.

B2 vitamini alın

12 hafta boyunca 400 mg dozunda B2 vitamini takviyesi alan kadınların migren ağrılarında %50 azalma olduğu ortaya çıkarıldı. B2 vitamini de Koenzim gibi enerji hücrelerini besleyerek migren ataklarının şiddetini azaltmaya yardımcı oluyor.

Egzersiz yapın

Düzenli aerobik egzersiz yapmak, stres hormonlarını azaltarak migren ağrılarını azaltmaya etkili bir şekilde yardımcı oluyor. Adet döngünüz boyunca enerji seviyelerinizi gözeterek iyi bir egzersiz programı yapmayı deneyebilirsiniz. Sadece açık havada yürüyüş yapmak bile kan dolaşımınızı düzenleyip hormon değişimlerinde bağlı olarak yaşanan stres ve sıkıntıların azalmasına yardımcı olacaktır.




Alinti
________________

Hope. . . ✨
 
Alt 03 Ekim 2022, 02:48   #2
Standart

Demir takviyesi alın mutlaka

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:06.