IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Kadın Sağlığı (https://www.ircrehberi.net/kadin-sagligi/)
-   -   Meme kanserinin belirti vermeden yakalanmasi cok onemli (https://www.ircrehberi.net/kadin-sagligi/23305-meme-kanserinin-belirti-vermeden-yakalanmasi-cok-onemli.html)

CeReN 15 Mayıs 2020 11:55

Meme kanserinin belirti vermeden yakalanmasi cok onemli
 
Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Sitki Gurkan Yetkin meme kanseri hakkinda onemli bilgiler verdi.


Prof. Dr. Sitki Gurkan Yetkin, “Meme kanseri kisiden kisiye farkli seyir gosterir, bazilari gurultulu ve hizli seyrederken, bazilari da yumusak gidislidir. Bunun ana sebebi meme kanserinin farkli alt tiplerinin olmasidir. Ancak en onemlisi meme kanserinin erken saptanmasi ve evresine gore en etkili sekilde tedavi edilmesidir. Kadinlarda en sIk gorulen kanser olan meme kanserinin gorulme sIkligi, 30 yasindan sonra hizla artis gosterir” dedi.

ERKEN EVREDE MEM KANSERINI SAPTAMAK ICIN NE YAPILMALIDIR?
Prof. Dr. Yetkin su aciklamalarda bulundu: “Meme kanserinde en onemli nokta, meme kanserinin belirti vermeden (sertlik olusturmadan) yakalanmasi ve tedavi edilmesidir. Bu nedenle belirli bir yasin ustundeki tum kadinlarin meme filmi cekilerek, meme kanseri erken safhada yakalanmaya calisilir. Buna tarama mamografisi denir. Mamografi ile bir meme kanseri kitle olusturmadan 3-4 yil once yakalanabilmektedir. 40 yasindan itibaren yilda bir kere genel cerrahi uzmaninca muayene yapilmali ve mamografi cekilmelidir. Gerekli hallerde mamografiye, meme ultrasonografisi ve meme MR incelemesi de eklenebilir.

Tarama mamografilerinin disinda her ay kendisini duzenli olarak muayene eden bir kadin, memesinde ortaya cikan bir kitleyi daha erken fark edebilir. Ancak bu durum kisilerde gereksiz endiseye yol acmamalidir. Memede beliren tum kitleler (sertlikler) meme kanseri degildir. Herhangi bir kitle suphesi varsa hemen meme hastaliklari konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanina basvurularak, doktor muayenesi yapilmalidir.


MEME KANSERI NASIL TEDAVI EDILIR?
Tedaviye en iyi cevap veren kanserlerden biri meme kanseridir. Meme kanseri ne kadar erken evrede yakalanirsa tedavi o kadar kolaylasir ve etkinlesir. Erken evrelerde meme koruyucu cerrahi, yani sadece kanserli dokunun cikarilmasi yeterli olabilir. Meme koruyucu cerrahi yapildiginda onkoplastik cerrahi tekniklerinin uygulanmasi ile tatminkar estetik sonuclar saglanabilmektedir. Daha ileri evrelerde meme basi ve meme cildinin korunarak ve implant (silikon) uygulanarak ameliyat mumkun olabilmektedir. Memenin korunmasini isteyen her meme kanserli kadin onkoplastik cerrahi adayidir.
Kanserin evresine ve operasyonun sekline gore cerrahi tedaviye radyoterapi ve kemoterapi eklenebilir.”

She 25 Nisan 2021 09:05

Erken teşhis her zaman önemli

Yazgı 25 Nisan 2021 11:39

Maalesef zor. Kanser sinsi ilerleyen bir hastalık.

WildCat 30 Eylül 2022 02:51

Rabbim hastalik vermesin

ZeyNa 30 Eylül 2022 07:16

Erken tanı çok önemli. Her sene muayene olmamız lazım ama olmuyoruz


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:04.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi