IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   IRC Dünyasından Röportajlar (https://www.ircrehberi.net/irc-dunyasindan-roportajlar/)
-   -   Coder Omerati İle Röportajımız (https://www.ircrehberi.net/irc-dunyasindan-roportajlar/71808-coder-omerati-ile-roportajimiz.html)

ZeyNa 30 Mayıs 2021 13:23

Coder Omerati İle Röportajımız
 

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ZeyNa : Merhaba @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğin için kendi adıma ve Ircrehberi.Net yönetimi adına teşekkür ederim.

Omerati : Merhaba ZeyNa'cım asıl ben teşekkür ederim..

ZeyNa : Rica ederim. Nasılsın? Nasıl gidiyor hayat?

Omerati : Teşekkür ederim iyiyim sen nasılsın? Hayatımıza pandemi girdi ve onun kuralları çerçevesinde yaşamaya çalışıyoruz bu arada pandemi dolayısıyla hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tedavi görenlere acil şifalar dilerim..

ZeyNa : Bende iyiyim teşekkür ederim. Amin diyelim. Umarım en kısa zamanda eski yaşantımıza geri döneriz. Seni biraz tanıyalım mı? Bize biraz kendinden bahseder misin?

Omerati : Amin. Tabiki ismim Ömer, 32 yaşındayım. Doğma büyüme Şanlıurfalı'yım. Bazı problemlerden ötürü İzmir'e göç etmek zorunda kaldım ve şu anda İzmir'de yaşamaktayım.

ZeyNa : Seni tanıdığımıza memnun olduk omerati. Seninle röportaj öncesi biraz sohbetimiz oldu ve bana bu problemlerden bahsetmek istediğini dile getirmiştin. Anlatmak ister misin?

Omerati : Tabi ki 09/08/2008 günü başımdan bir olay geçti ve cinayet suçundan 25 yıl hapis cezası aldım. Bu cezanın 3/2 cezaevinde geçirmem gerekiyor yaklaşık 13 yıldan bu yana cezaevindeyim. Açık ceza infaz kurumuna geçtim ve malum pandemi dolayısıyla korona iznine yollandım 1 yıldır izindeyim. Bu sebepten dolayı IRC/d 'ye ara vermiştim ve tekrar aktif olmaya çalışıyorum elimden geldiğince şu anda Aydın / Nazilli açık cezaevi mahkumuyum.

ZeyNa : Senin adına çok üzgünüm. Umarım bir an önce özgürlüğüne kavuşursun. Olay nasıl gerçekleşti bahseder misin biraz? Ölmemek adına öldürmeyi mi seçtin? Şu an olsaydı nasıl bir yol izlerdin ? Cümlelerimi özenle seçmeye çalışıyorum seni kırmamak adına.

Omerati : Yok yok alıştım ben. Olay aslında arkadaş arasında bir kavgayla başladı. Gençliğin vermiş olduğu adrenalin ile bir hata yaptık şimdi olsa yapar mıydım? Kesinlikle yapmazdım ve Allah düşmanıma böyle şeyler yaşatmasın ve bu olayi ilk defa Ircrehberi.Net ailesine anlatıyorum umarım anlayışla karşılarlar eleştirilere ve sorulara daima açığım.

ZeyNa : Evet daha önce kimseye anlatmadığını, yakın arkadaşlarının dahi bilmediğini dile getirmiştin. Şu an bu röportajı okuyacak olmaları seni endişelendiriyor mu? Verecekleri tepkilerden korkuyor musun?

Omerati : Hayır, doğal olarak insanlar bir suçlu gözüyle bakabilirler ve eleştirilerini yapabilirler sorun değil. Ben alıştım bunlara dışlayadabilirler hiç önemli ama işin aslını öğrenmek isterlerse çeşitli yollarla bana ulaşabilirler, anlatırım hiç sorun değil illaki tepkiler olacak her insan bir değil yaşayacağız ve göreceğiz :)

ZeyNa : Ben anlayışla karşılayacaklarını düşünüyorum. Seni çok fazla tanıma şansım ve zamanım olmadı. Aynı ortamda kısa bir süre bulunduk ama şunu diyebilirim ki arkadaşlığın dostluğun gerçekten çok sağlam. Seni bu yönden sevip , yaşadıklarına saygı duyacaklardır. Peki gelelim IRC/d dünyasına. IRC/d ile tanışman nasıl oldu? Ne zamandır bu ortamlardasın?

Omerati : Teşekkür ederim umarım anlayışla karşılarlar !
IRC/d hayatıma 2002 yılında başladım. Çocuktum, o zamanlar abimin mIRC programında arkadaşlarıyla konuşmalarını görerek heveslendim ve öyle adım attım 2004 yılında ilk IRC/d sunucumu açtım ve kendimce düzenlemeler yapıyordum bu arada visual basic bağımsız dersleri alıyordum öylece kendimi C dilinde geliştirdim.

ZeyNa : Bir hayli zaman olmuş. Peki Coderlik maceran nasıl başladı?

Omerati : İlk programımı lisede yazdım Anti-filtre diye. 3 arkadaş birleştik 2006 yıllarında kelime filtreleme programını yazdım daha sonra Bilge adam'dan ağ ve yazılım kurslarına katıldım. 2007 de Windows 2003 server sistem uzmanlığı belgesi aldım.
Bana coder demeyelim de yazılım seven kişi diyelim. Cezaevine girdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi iktisat ve işletmeden mezun oldum ve daha sonra yine cezaevindeyken bilgisayar programcılığı bölümünü bitirdim. Yani yazılım hevesim 2002'lerde başlıyor şu ana kadar devam ediyor cezaevine yaptığımız projelerde oldu emanet para birimi gibi ama şu anki hedefim TR'de IRC'nin bitmemesi ve elimden geldiğince insanlara ücretsiz bir şekilde yardımcı olmak.

ZeyNa : Çok güzel, bu konudaki hevesini takdir ettim. Şartlar ne olursa olsun hiçbir zaman vazgeçmemişsin. Umarım ki seni daha iyi yerlerde görürüz. Peki sen bir yazılımcı olarak IRC/d'deki değişimlerden memnun musun?


Omerati : Hayır Türkiye'de ki IRC/d 'den hiç bir zaman memnun olmadım. Olmam. Geçmişi kastetmezsek eğer eline 100 TL geçiren IRC sunucusu açıyor. yani çok sayıda sunucu var ve hiç globalleşmiş bir IRC/d sunucusu yok. Hep eski sistemler ve eski yapılar kullanılıyor tabiki alanlar öyle istiyor fakat gelişim yok libera.chat sunucusu ortalama 15 gün önce açıldı ve 15 bin tekil kullanıcısı var global bir irc sunucusu oldu Türkiye'de de böyle olmasını bir globalleşmenin vaktinin geldiğini düşünüyorum Ajoin kanallara karşıyım ben SSL güvenli bağlantı taraftarıyım ve bilinçli kullanıcıların girmesinden yanayım isteyen istedigi kanalı açıp istedigini gibi kurallar ölçüsünde takılmasını isterim ne yazık ki ülkemizde böyle bir sunucu göremiyorum ve adım atılmıyor.

ZeyNa : Evet haklısın. Çok sayıda sunucu var ve bir çoğu uzun soluklu olmuyor malesef. Senin dediğin sistemi belki bir gün sen hayata geçirirsin. Ben başarılı olacağına inanıyorum şahsen. Günümüz de maalesef ki çok fazla sunucu olduğu gibi çok fazla lamer de var. Sunucuların düzenini bozmak için saldırılar gerçekleştiren IRC/d lamerleri için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Omerati : Evet o konuda insanlar sock bota güveniyorlar. Benim sunucum olsa şahsen ben 6660-7000 port aralığını kapatırım ve insanlarin mIRC ve benzeri programlardan giriş yapmasını sağlar SSL +6697 gibi porttan giriş yapmasını zorlarım güvenli bağlantı yani zaten IRC/d kullanılarının çoğu artık Mobil ve Web kullanıcısı SSL bağlantısı olduğu zaman lamerler giriş yapamaz. Sertifika girişi icabeder. Bu büyük ölçüde botları rahatlatır şu an unreal4 ve unreal5 çalışması yapiyoruz irc.jrodix.com test sunucusu modul olarak ülke bazlı giriş yasaklama yaptık ve SSL aktif ediyoruz. Elimizden geldiğince unreal5 serisinede bilindigi gibi IRCservices (Türkiye'de vaz geçmiyorlar) unreal5 uyumlu olmadığı için bu protokolu yeniden yazdık ve unreal5 e IRCservices oluyor artık unreal5 işin modülleri derliyorum piyasadaki modülleri yükseltiyorum unreal4 için çoğunu güncelledik çalışmalarımız bu yönde.

ZeyNa : Gayet güzel çalışmalar, yenilikler. Başarılısın da bu konu da. Belki bu söyleşiyi okuyan sunucu sahiplerine ilham olur bu söylediklerin seni dinlerler. Önlemlerini arttırırlar. Peki IRC/d dünyasında başarılı bulduğun 3 coder sorsam sana?

Omerati : Eskilere gidersek eger Sky-dancer'ın yeri bende ayrı eskiler bilir benim eski nickim HAPPY değiştirdim sonrasında OmerAti yaptım. Her neyse,
Unreal = @Sky-dancer , @Diablo , @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
mIRC = @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , Serdar (şu an bıraktı)
Bunları şahsen tanıyorum ve çalışmalarını takip ettiğim kişiler tabi ki diğer arkadaşlarda vardır ama herkesi tanıma fırsatım olmuyor. kalpleri kalmasın herkes kendince birseyler yapmaya çalışıyor. Kopyala yapıştıra karşı değilim fakat hiç olmazsa alıntı yaptıklarında gerçek kod sahibi belirtilirse gönül hoşluğu olur bu arkadaşların bunlara ihtiyacı yok ama dediğim gibi gönül hoşluğu.

ZeyNa : Haklısın bu konuda. Burdan da Coder arkadaşlarımızı selamlayalım, hala aramızda olanlar umarım okurlar bu röportajı. Peki röportajımızın sonuna doğru gelirken Ircrehberi.Net hakkındaki düşüncelerini alabilir miyim senden? Yönetime, kullanıcılara neler söylemek istersin?

Omerati : Daha önce birileri vasıtasıyla yönetime bildirmiştim Ircrehberi.Net yönetimine şunu söylemek istiyorum. İnsanlar gelip forumdan paylaşımlarını alıp gidiyorlar benim fikrim ve zikrim Ircrehberi.Net'in online bir sunucusu olmalı ve canlı olarak forumdan yardım isteyene yardımcı olmalılar. Tüm ekip bir araya toplanıp herkes görevli oldugu dalda elinden geldiğince yardımcı olmalı bu olursa çok sevinirim yönetime açık desteğim var.

Onun haricinde yönetim herkese şu anki gibi adil davranmaya devam ettiği sürece favori forum olma yolunda emin adımlarla ilerler. İyi işler çıkartıyorlar, başarılarının devamını dilerim. Allah gönüllerine göre versin.

ZeyNa : Güzel bir fikir, yönetim bunu değerlendirecektir. Şartlar uygun olursa neden olmasın :)
Ayrıca güzel dilek ve düşüncelerin içinde yönetim adına teşekkür ederim. Benim için çok keyifli bir röportaj oldu @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] . Ayırdığın zaman ve samimi cevapların için çok teşekkür ederim.

Omerati : Ben teşekkür ederim. Herkese iyi günler, hoş sohbetler lamersiz bir yaşam dilerim :)

Naz 30 Mayıs 2021 13:26

kirvem!
emeğinize sağlık.

not: her daim bende yeri ayrıdır.

Lareina 30 Mayıs 2021 13:29

Çok keyifli bir röportaj olmuş , emeklerinize sağlık.
Başarılar dilerim.

Absent 30 Mayıs 2021 13:30

Happy candır gerisi heyecan.

KuzenKit 30 Mayıs 2021 13:32

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık.
Güzel röportaj olmuş, biraz da üzücü.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılar dilerim.

ExCaLuBuR 30 Mayıs 2021 13:36

Guzel roportaj emeklerinize saglik..

Herkez yasadigini bilir gecmis gitmis olur ins tekrarlanmamasi umudu ile..

LaviNia 30 Mayıs 2021 13:37

Emeğinize sağlık güzel bir röportaj olmuş

Lord 30 Mayıs 2021 13:38

tebrikler, ikizde harikasınız. Ömer hayatında başarılar dilerim kardeşim, @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eline emeğine sağlık süperdi keşke düz metin olsaydı okurken biraz gözlerim yoruldu nacizane :) :romantik:

Sim 30 Mayıs 2021 13:42

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emeginize saglik cok güzel bi röportaj olmus.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilarinin devamini dilerim:memnun:

WildCat 30 Mayıs 2021 13:56

emeginize saglik guzel bir roportaj olmus
tesekkur ederiz :sarilmakisteyen:


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi