IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


18Beğeni(ler)
  • 6 Post By TeKo
  • 2 Post By UygaR
  • 1 Post By TeKo
  • 2 Post By oMeN
  • 2 Post By tugbu
  • 2 Post By Ruyanur
  • 3 Post By TeKo


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2020, 00:56   #1
MasaLFM
TeKo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Internette sohbet ve sanal gerçeklik

İNTERNETTE SOHBET VE SANAL GERÇEKLİK
TEKİN ARICI
HAZİN.NET SUNUCUSU FORUM SORUMLUSU


Öz:
Günümüz Türkiye’sinde internetteki sohbet sitelerine giren bireylerin hangi düşünce ve yaklaşımda oldukları hakkında genel olarak bir ortak düşünceye sahibizdir. Bu düşünce yaklaşımında iki konu dikkatimizi çeker. Bunlar Nitel ve Nicel olarak önümüzde bulur. Nedir bunlar? , Neden bu düşüncede olabiliyoruz? , konularının ağırlık olarak göz önünde bulunduracağız. Bu çalışmamız internette sohbet sitelerine girenlerin sanal ile reel kavramlarını incelememizi sağlayacaktır. Bu konuda sayısal verilerde göz önüne alınarak sohbet sitelerine girenlerin düşüncelerinin % olarak ortaya koyacaktır.
Anahtar Kelimeler: Sohbet siteleri, Sanal gerçeklik, Nitel düşünce ve Nicel Düşünceler

GİRİŞ:
Sohbet sitelerinin temel özelliklerinden bir tanesi sohbet etmek isteyenlerin gerçek ve samimi bir ortam yaratma düşünceleridir. Günümüzde sohbet sitelerine girenlerin belirli bir oranda farlı yaklaşımlar gözleniyor. Bu farklı yaklaşımlar insanların genel hayatında yaşadıkları olumlu ya da olumsuz olaylar ve bu olayların sohbet sitelerine yansımalarını birlikte açıklayacağız.

YÖNTEM VE MATERYAL
İnternette bulunan farklı sohbet sitelerinden farklı insanlarla yapılan sohbetlerden edinilen bilgi paylaşımları, oransal veriler ve fikir alışverişi göz önüne alınarak bu çalışmamızın yönetimi teşkil etmektedir. Bu çalışmamız internet üzerinde bulunan sohbet siteleri kullanıcılarının yaklaşımı göz önüne alınmaktadır. Toplanan verilerin genel olarak okunup ortak düşünceleri seçerek teknik olarak analizini yapacağız. Bu analizin sonunda sizler de hangi konularda hem fikir olduğunu ve fikir ayrılıklarını göreceksiniz.


BULGULAR ve YORUM
İnternette bulunan farklı sohbet siteleri kullanıcıları ile yapılan sohbetlerde varılan düşünce ve fikirlerin çoğu durumda aynı olduğu görülmektedir. Bu fikir alış verisinde ortaya çıkan % sel olarak ortaya çıkan sohbet sitelerindeki sanal gerçeklik ilişkisini analiz ediyoruz. Yaptığımız bu araştırmada toplanan verilerin işlenmesinden sonra problem odaklarının çözümüne ışık tutacak şekilde sunabiliyoruz. Bu veriler yapılan sohbet sonucunda ortaya çıkan düşünce sohbet sitelerine girenlerin sanal gerçekliklerini ortaya koyduğu yüzdesel veri şu şekildedir. İnternette sohbet edenlerin %75 oranındaki kullanıcıların yaptıkları sohbetlerde kendi karakterlerini yansıttıkları görülmektedir. %25 oranında kalan kısım ise normal hayatta yaşamak isteyip yaşayamadıkları hayatı internette bulunan sohbet sitelerinde yaşadıkları fikri ortaya atılmıştır. Bir konuşmacım şu düşünceyi benimle paylaşmıştır. İnternette yaşanılan aşk ve sevgi gibi hislerin bu kadar basit olması son derece insanların karakterini ortaya koydukları fikridir. Aşk duygunun sanal ortamda bu kadar basit olmasının sebebi normal yaşamda yaşanılan duygu boşluğundan kaynaklandığını belirtmektedir. Bunun doğuşu insanların normal hayatta yaşayamadıkları duyguyu internetin sohbet sitelerinde yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Ama bunu herkes için söylememekler birlikte sohbet sitelerinde dürüst olmayanlar için açıklamaktadır. Gerçek düşüncelerin olduğu bireylerinde geldiği sohbet sitelerinde arkadaşları ile sohbet etmek için ve kafa dağıtmak için gelenlerin sayısı da yüksek olduğu görülmektedir. Bir kesiminde geliş amacında şu görülmektedir. Sohbet sitelerine gelenlerin gerçek hayattaki yaşadıkları dertlerinden kaçmak kurtulmak rahatlamak için geldikleri bir sohbet platformu olduğu görülmektedir. Sohbet sitelerinde yaşadıkları duygu patlamalarını ve kimsenin bu duyguyu yargılamayacakları yer olarak görmeleridir. Sanal olarak görenlerin yani gerçek kişiliğini ortaya koymayıp insanların duygu patlamalarından yararlanarak onları kullandıkları görülmektedir. Bunun tamamen insanların karakterinden kaynaklandığı görülmektedir. Çözümü de bulunmamaktadır. İnternette sohbet sitelerine gelenlerin hep farklı bakış açısı olduklarını anlıyoruz. Bunları sıralamak gerekirse, kimisi sevgili yapmaya gelir, Kimisi ego tatmin etmek için gelir, bazıları sistemi anlamak için gelir, ama ağırlık olarak yalnızlığını sohbet ederek gidermek isteyenleri de görmekteyiz. Bu farklı düşünceler farklı sohbet sitelerinde karşımıza çıkmaktadırlar.

SONUÇ
Yapılan sohbetlerin analizinden sonra ortaya çıkan sonuç şunu göstermektedir. Sohbet sitelerine girenlerin %75 oranındaki kullanıcıların normal hayatta yaşadıkları karakterleri yansıtmaktadır ve diğer kanal % sel oranda insanların belirli karakter boşluklarını doldurmalarını sağlayan bir araç olarak görmeleridir. Bu analizin sonucunda şu fikir ortaya çıkmaktadır. Normal hayatta dertlerinden kurtulmak ve üzerinde bulunan yüklerinden bir nebze olsun rahatlamak için geldikleridir. Bir yandan da sohbet sitelerinde yargılanmaktan korktukları görülüyor. Gerçekliğini ortaya koyamayanlarda şu sonuç ortaya çıkmaktadır. Gerçek hayatta ezilen kelime kuramayan kişiler klavyede rahat davranmak için girdikleri görülmektedir. Bu bize farklı iki karakteri ortaya çıkartıyor ve bu karakterler birbirine iki zıt kutup olarak göstermektedir. Bu Düşünceyi hiçbir zaman yanı kefe içerisinde koyamayacağımızdır. Yapılan araştırmalarda, fikirlerde ve düşüncelerde ortak kanı sohbet sitelerine gelen bireylerin büyük çoğunluğu gerçek karakterini ortaya koyduğudur…

Yapılan Sohbetler
Alperen, Durgun su, Uğur, PinK, PerceM
(Bu makalemde emeği geçen tüm herkese teşekkür ederim.)
________________

ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜ DE DOĞRU OLUR



 
Alt 06 Eylül 2020, 01:07   #2
Standart

Emeğine sağlık içerik ve hazırlanış olarak güzel bir sunum olmuş keyif alarak okudum.

 
Alt 06 Eylül 2020, 15:05   #3
MasaLFM
TeKo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
UygaR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık içerik ve hazırlanış olarak güzel bir sunum olmuş keyif alarak okudum.
teşekkür ederim desteğin için....

________________

ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜ DE DOĞRU OLUR



 
Alt 07 Eylül 2020, 11:27   #4
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Süper bi çalışma olmuş emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tşkler konu için

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 07 Eylül 2020, 11:40   #5
Hacker Tugbu
tugbu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Boş beleş isler teko kusura bakma :) hayat dışarda ;pup5

Emeğine sağlık :)

________________

 
Alt 10 Eylül 2020, 19:09   #6
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık.

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 12 Eylül 2020, 00:08   #7
MasaLFM
TeKo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
TuğruLCanBerk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Boş beleş isler teko kusura bakma :) hayat dışarda ;pup5

Emeğine sağlık :)
teşekkür ederim doğru diyorsun hayat dışarıda ama sende sanırım dışarıdan içeriye girmiyorsun hatta ve hatta dışarıdayken foruma girip yorum yazıyorsun bunu bende deneyeceğim bir ara...

yorumun için de ayrıca teşekkür ederim :)

________________

ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜ DE DOĞRU OLUR



 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:03.