IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Balon balığı (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/71318-balon-baligi.html)

Kedi 27 Mayıs 2021 00:51

Balon balığı
 
Çoğu denizde yaşayan doksan kadar balık türüne verilen genel isimdir. Bu ismi, tehdit altındayken havayı ya da suyu içlerine çekerek balon gibi şiştikleri için almışlardır. Diğer yandan, sıcak ve ılıman bölgelere dağılmış olan bu balıklar Güney Afrikada tobi, Avustralyada toado, Japonya'da fugu gibi yerel adlarla anılır.

En irisi 90 cm uzunluğunda olan balon balıklarının birçoğunun derisi dikenlerle kaplı olduğundan, şiştikleri zaman bir kirpiyi yahut bir iğnedenliği andırırlar ve türlerden birçoğu zehirlidir. Tetraodontoksin denen bu güçlü zehir, balon balığının özellikle karaciğerinde, bağırsaklarında ve kanında yoğunlaşmıştır. Japonlar, özel bir eğitimle "fugu" adını verdikleri balon balığı türünü dikkatli bir şekilde hazırlayabilecek ve pişirebilecek ahçılar yetiştirirler.

Balon balıklarının dişleri birbiriyle kaynaşarak bir gaga biçimini almıştır. Bu sayede, yumuşakçaların ve kabuklu deniz canlılarının kabuklarını kırabilir, mercan öbeklerinden parçalar koparabilirler. Yüzgeçlerini hafifçe dalgalandırarak süzülür gibi aheste aheste yüzen balon balıklarına daha çok haliçlerin sığ ve ılık sularında, mercan kayalıklarının yakınlarında ve deniz tabanındaki bitkilerin arasında rastlanır. Bazı türleri de tatlı ve az tuzlu sularda yaşar.

Günümüzde Ege Denizi'nin güney kıyılarında da rastlanan balon balıkları, Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra Akdeniz'e sokulup yayılmaya başlamıştır.

Lareina 27 Mayıs 2021 00:52

Balon balığı @L_

WildCat 06 Haziran 2021 04:22

aman patlamasinda

YGT 12 Haziran 2021 16:26

balon balığı akdenizde yani bizim buralarda cok yaygın pres gibi koparior cenesi


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi