IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2021, 15:47   #1
Standart Kanatlılarda SHS Hastalığı

Kanatlılarda SHS Hastalığı

Kanatlılarda “Swollen Head Syndrome” yani kısaca SHS, solunum sistemini etkileyen ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Özellikle broiler piliçlerde ve etçi damızlıklarda daha sık görülür. Yumurtacı tavuklarda görülme sıklığı daha azdır. Bu hastalıkta belirtiler broiler piliçlerde genellikle 3-4 haftalık yaşlarda ortaya çıkar. Etçi damızlık sürülerde ise yumurtlama mevsiminin başında daha yaygın olarak görülür. Halk arasında kafa şişme hastalığı olarak bilinir.

Bu hastalıkta kanatlılarda öncelikli olarak göz çevresinde ve gözyaşı bezlerinde şişlikler meydana gelir. Hayvanın solunumu zorlaşır ve hırıltılı solunum şekillenir. Aynı zamanda performans olumsuz etkilenir ve ölümler görülür. Bunlar dışında görülen diğer belirtiler arasında; iştah kaybı, uyuklama hali, tüylerde kabarma, göz akıntısı, burun akıntısı, kafa bölgesinde şişlikler ve ishal sayılabilir.



Kanatlılarda pneumovirus enfeksiyonlarına karşı bir etkili bir tedavi mümkün değildir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonların önüne geçmek ve bu enfeksiyonlara karşı tedavi uygulanabilir. Veteriner hekimin önereceği çeşitli antibiyotikler ile tedavi yapılmaktadır. Fakat kullanılan antibiyotikler hasta hayvanda bütün lezyonlara etkili olamaz. Bu nedenle hastalık belirtileri 6, 8 hafta sonra tekrar görülebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:33.